Windows Phone 8 julki: mukana Nokian kartat, tuki moniydinsuorittimille ja NFC:lle

Ohjelmistojätti Microsoft kertoi tänään ensimmäisiä tietoja Windows Phone -alustan seuraavasta versiosta. Tämän vuoden aikana saapuva Windows Phone 8 tuo merkittäviä uudistuksia alustaan, joista osan Microsoft paljasti tänään. Lisää yksityiskohtia kuullaan myöhemmin.

Eräs keskeisimmistä muutoksista koskee alustan ydintä, joka on päivitetty Windows CE -ajasta samaan sydämeen Windows 8:n kanssa. Windows Phone 8 ja Windows 8 tulevat jakamaan keskeiset käyttöjärjestelmäosat, jonka myötä esimerkiksi ajurit voidaan rakentaa yhdellä kertaa molemmille alustoille.

Windows Phone 8 tukee odotetusti modernimpaa tekniikkaa. Se tukee moniydinsuorittimia, microSD-muistikortteja sekä 800×480, 1280×768 ja 1280×720 pikselin näyttötarkkuuksia.

Selain päivittyy Windows Phone 8:ssa Internet Explorer 10 -versioon. Microsoft on keskittynyt siinä erityisesti suorituskykyyn. Yhtiö kehuu JavaScript-nopeuden nelinkertaistuneen.

NFC-teknologia näyttelee tärkeää roolia uudessa alustassa. Mukana tulee lompakkopalvelu, jota yhtiö kuvailee markkinoiden monipuolisimmaksi. Mukaan saadaan muun muassa luottokortit ja liikeketjujen etukortit. Yhtiö työskentelee läheisesti operaattoreiden kanssa, jotta palvelun turvallisuusjärjestelmä voidaan sisällyttää SIM-korttiin puhelimen sijaan. Näin Microsoft uskoo välttyvänsä Googlen kohtalolta, jonka Wallet-palvelun useat operaattorit ovat päätyneet poistamaan puhelimista.

Pelikehittäjille luvassa on herkkua. Windows Phone 8:lle voidaan rakentaa pelejä natiivisti DirectX:ään pohjautuen. Etuna on myös se, että sama peli voidaan tuoda kerralla sekä Windows Phone 8:lle että Windows 8:lle.

Windows Phone 8:ssa Microsoft ottaa käyttöön Nokian karttateknologian. Tämän myötä myös muut valmistajat pääsevät käsiksi Nokian navigointipalveluun ja offline-karttoihin.

Loppukäyttäjän kannalta tänään paljastetuista uudistuksista tärkein koskee aloitusnäkymää. Se on nyt huomattavasti monipuolisempi ja tukee muun muassa useampia eri Live Tiles -kokoja ja uusi värejä. Microsoft kertoo kuunnelleensa käyttäjiä ja sanoo pyrkineensä luomaan kokemuksesta Windows Phone 8:ssa entistäkin paremmin personoitavan.

16 kommenttia

 1. Kuulostaa oikein hyvältä microsoftin ja nokiankin kannalta 🙂
  Pääsee nokialaisetkin melkein androidin tasolle. (Y)

 2. Ainoa vain, etten keksi mitä Nokia hyötyy siitä että kaikki voivat nyt käyttää Nokian Karttoja, eikä sitä voi siten käyttää Nokian laitteiden myyntivalttina. Kuulostaa muutenkin ristiriitaiselta, että Elop lausuisi Nokian paikannukseen perustuvat palvelut Nokian vahvuuksiin, ja jakaa ne sitten kaikkien valmistajien käyttöön. Microsoftin ei tätä vauhtia tarvitse edes ostaa Nokiaa, vaan odotella että saa sulautettua muutkin Nokian softat ja vahvuudet osaksi omaa alustaansa.

  En tahdo kuulostaa foliohatulta, mutta tämä on pelkoni. Voisiko joku selittää mitä en nyt ymmärrä tässä strategiassa?

 3. Mutta joo, mitä itse alustaan tulee, niin Win8 on varmasti todella hyvä alusta ja WinPhone8 varmasti todella hyvä.

  1. W8 esiversioit eivät ole kiinnostaneet testaajia ollenkaan samoissa määrin kuin W7 aikoinaan. Metro on teilattu useissa arvosteluissa ja sitä ei pidetä ollenkaan työpöytäkoneeseen sopivana.

   WP on menestynyt huonosti, joten 8-versio saa olla todella ihmeellinen, jotta se houkuttelisi muitakin kuin Windows-faneja.

   1. Noniin viha taas purettu, toivottavasti helpotti.

 4. Saakohan Nokia vastineeks esmes fyrkkaa jokaisesta toisen valmistajan WP laitteesta? Ja vielä ei ole selvillä missä määrin Nokia saa sooloilla WP kanssa joten voi olla, että Noksu on vaihtanut kartta valttinsa jotta saa muutella enempi softaa tjsp.

 5. Näyttää siltä että porukat luulevat Nokian karttojen tulevan ilmaiseksi muiden valmistajien puhelimiin, mutta näinhän ei tietenkään ole. Mikäli joku päätyy ostamaan muun valmistajan Win8 puhelimen, hän voi halutessaan ostaan Nokian kartat siihen ja Nokian saama hyöty on tietysti maksu jonka kuluttaja kartoista maksaa. Ostamalla Nokian puhelimen kuluttaja saa navigoinnin ”ilmaiseksi” ja muille se on maksullinen aplikaatio aivan kuten esimerkiksi TomTom tarjoaa Android ja iOS karttoja.
  Älykäs veto Nokialta pistää navigointi myyntiin myös muiden valmistajien puhelimiin. Näin voidaan saada rahaa myös niiltä ihmisiltä jotka päätyvät muiden valmistajien Win8 puhelimiin.

 6. Ja unohdin vielä lisätä että mikäli Nokian kartat on ”upotettu” Win8 käyttöjärjestelmään kiinteästi, on tilanne Nokian kannalta vieläkin herkullisempi sillä silloinhan Microsoft maksaa Nokialle JOKAISESTA myydystä Win8 laitteesta lisenssimaksun, ja silloin aletaan puhua jo todella käsittämättömistä summista. Hyvä homma.

 7. Mutta jos oikea c++ – socket puuttuu, niin turha tuolle on mitään tehdä. Toki C#:lla voi jotain tehdä, mutta ei mitään toimivaa johtuen muistin hallinnan puuttesta C#:ssa. Toki gc C#:sta löytyy, mutta on lähinnä lelu kun ajatellaan oikeata muistinhallintaa.

  1. Tämä onkin varmasti monien asiakkaiden tärkein ostokriteeri.

 8. Se on muuten näissä MS:n jutuissa on ollut aina näin, että kun tuote on juuri julistettu, niin rumpu alkaakin lyömään seuraavaa tulokasta viikon kuluttua edellisestä. Mutta eipä taida enään tuolla konseptilla markkinoida menestyksellisesti, kun ei tyhmän kallillla luurilla yksinkertaisesti tavallinen kansalainen tee yhtään mitään. Eikä niissä yrityksissäkään tehdä.

 9. Googlen kannattaisi samoin sitten tehdä lisenssimaksujen kanssa eli Android-alustalla kuuluisi puhelimen hintaan ja muilla alustoilla pitää ostaa joka vuosi lisenssimaksu!!!.

Kommentointi on suljettu!