Android 4.1 Jelly Beanin uudistukset koottuna

Microsoftin Windows Phone 8:n tavoin teemme nyt katsauksen upouuden Android 4.1 Jelly Bean -mobiilialustan tarjoamiin uudistuksiin. Se on maailman suosituimman älypuhelinalustan seuraava kehitysaskel, joka keskittyy erityisesti optimoimaan järjestelmän suorituskykyä. Luvassa on kuitenkin myös uusia ominaisuuksia, jotka olemme koonneet tähän artikkeliin.

Android 4.1 Jelly Beanin uudistukset:

 • Lisää nopeutta: pinnan alla on tapahtunut paljon. Jelly Bean suoriutuu perustoiminnoista, kuten kotinäkymien vaihtelusta, sovellusten avaamisesta ja e-kirjan sivujen selaamisesta edeltäjäänsä nopeammin. Käyttöliittymä toimii optimointien ansiosta jatkuvasti 60 FPS:n nopeudella.
 • Kattavampi ilmoituskeskus: saapuneista ilmoituksista on tarjolla enemmän tietoa ja niihin voidaan reagoida suoraan ilmoituspaneelista. Keskuksen kautta voidaan esimerkiksi lukea viestejä ja lähettää niitä.
 • Älykkäästi järjestäytyvät widgetit: kotinäkymien personointi on entistäkin vaivattomampaa, sillä Jelly Beanissa minisovellukset mukautuvat automaattisesti tarjolla olevaan tilaan. Muut työpöydän elementit hakevat automaattisesti uuden paikan pikakuvakkeita ja widgettejä lisäillessä.
 • Selaa nopeasti kuvattuja otoksia: kamerasovellus tarjoaa nopean pääsyn juuri tallennettuihin kuviin. Ruudun pyyhkäisy vie tuoreisiin otoksiin, joita voidaan helposti poistaa eleliikkein.
 • Älykkäämpi näppäimistö: sanakirja on tarkempi ja se osaa jopa ennakoida mitä käyttäjä haluaa kirjoittaa seuraavaksi. Mukana on myös ilman data-yhteyttä toimiva sanelin.
 • Esteettömyys: Android 4.1 tuo näkövammaisten käyttöön Gesture Mode -ominaisuuden, joka helpottaa navigointia valikoissa äänipalautteella.
 • Android Beam: NFC-teknologiaan tukeutuvaa Android Beam -toimintoa on laajennettu. Laitteiden välillä voidaan jakaa kaikkea kuvien ja sovelluksien väliltä lyhyellä kosketuksella. Puhelimet ja tablet on lisäksi mahdollista parittaa NFC-lisälaitteisiin koskettamalla niitä.
 • Google Now -haku: hakutoiminto on saanut uuden ilmeen ja osaa esittää tulokset aikaisempaa monipuolisemmin. Mukana on myös paranneltu äänihaku, joka muistuttaa Applen Siriä ja Samsungin S-Voicea. Se osaa vastailla muun muassa käyttäjän esittämiin kysymyksiin sekä etsiä tietoa verkosta. Se on samalla henkilökohtainen apuri, joka kertoo käyttäjälle relevanttia tietoa ilman ylimääräisiä toimia. Havainnollisemmin ominaisuuden toiminnasta löytyy tietoa alla olevasta videosta.
 • Nopeampi selain: Android 4.1 hallitsee HTML5-videot paremmin ja sisältää päivitetyn JavaScript-moottorin.
 • Sovellusten salaus: Maksulliset sovellukset salataan laitekohtaisella avaimella, jonka toivotaan vähentävän piratismia.
 • Älykkäät sovelluspäivitykset: Sovelluksista ladataan jatkossa vain muuttunut osa, eli päivityksessä koko applikaatiota ei tarvitse ladata kerta toisensa jälkeen uudelleen. Tämä nopeuttaa päivityksien lataamista.

9 kommenttia

 1. Tuleekohan 4.1 SGS2:lle ja HTC Sensationille?

  1. Vaikea sanoa. En usko, että päivityksen pitäisi ainakaan raudasta olla kiinni. Eiköhän tästä jotain vihiä piakkoin saada.

 2. Optimointia on ainakin luvassa, (SGS 2 & 3 mallien prosessorit toivottavasti hyödynnetään optimoinnin osalta) joka ei tähän asti ole mielestäni toteutunut kovin hyvin.Flashin puuttuminen on ehkä se suurin…miinus!!.

 3. Hyviä nämä vertailut, saa hyvän käsityksen uudistuksista, näitä jatkossakin!

  Ja mitä uudistuksiin tulee, en ole Android-miehiä, mutta ihan kivoja käytettävyyden perusparannuksia. Hyvä että versionumeroksi tuli 4.1 eikä 5.0.

 4. Näitä tiivistelmiä on tosiaan mukava lukea. Niistä saa peruskäsityksen asiasta, ja voi päätellä, haluaako myöhemmin lukea lisätietoa.

  Hiukan kielellistäkin palautetta (tapani mukaan 🙂 :

  ”Mukana on tuki kaikkiaan 17 applikaatiolle…”

  Toivoisin että luovuttaisiin tästä applikaatio-sanasta sanan ”application” käännöksenä. ”Application” on suomeksi ”sovellus”, mikä on vakiintunut, tietotekniikassa erittäin yleisesti käytetty termi ja käännös. ”Applikaatio” sen sijaan on suomenkielen tietotekniseen sanastoon kuulumaton kummajainen, jota on äskettäin alkanut näkyä harvakseltaan lähinnä harrastelijakirjoittajien laatimissa matkapuhelinaiheisissa kirjoituksissa. Suunnilleen vastaava asia olisi kääntää sana ”program” ”programmiksi”. Kun uutisen lähteenä on englanninkielinen teksti (niin kuin useimmiten on), voi käännösepävarmuuden iskiessä tuntua turvalliselta käyttää alkutekstin englanninkielistä sanaa ja vain pistää suomenkielen pääte sen perään. Suositeltava tapa on kuitenkin ottaa selville oikea suomenkielinen termi ja käyttää sitä.

  Voisi vielä mainita, että ”applikaatiolla” on perinteinen käyttöyhteys käsityöharrastuksessa ja tekstiiliteollisuudessa.

  Kiitos joka tapauksessa tietopitoisesta, tiiviistä artikkelista!

 5. suomenkielisenä käyttäjänä tuosta google now:ista ei kyllä paljoa apua ole..

 6. Sinäsä huvittavaa seurata, kuinka niin kehuttuun Androidiin odotellaan kieli pitkällä päivityksiä ominaisuuksista joiden kuvittelisi olevan jopa itsestäänselvyyksiä.
  Monet ominaisuudet ovat olleet jo vuosia käytössä vaikka edesmennessä symbanissa.
  Miksi siis android on niin suosittu?

Kommentointi on suljettu!