Nokia uskoo muotoilun voimaan älypuhelimissa

Uutta ja vanhaa. Nokia 5110 ja Lumia 800.

15 vuotta maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan valtikkaa hallussaan pitänyt Nokia joutui ongelmiin markkinoilla kosketusnäyttöjen rynniessä kehittyneempiin puhelimiin. Tällä hetkellä valmistajan markkinaosuus älypuhelimissa on tipahtanut reilusti huippuvuosista ja sen ohi ovat porhaltaneet korealainen Samsung ja amerikkalainen Apple. Samalla Nokia on kuitenkin tuonut markkinoille monien mielestä yhtiön kauneimmat älypuhelimensa. Nokia tähtääkin jatkossa yksinkertaisuuteen ja näyttäviin väreihin, kertoi suomalaisvalmistajan suunnitteluosaston varajohtaja Nikki Barton Forbesille.

Nokian kulttuuri on perinteisesti rakentunut yksinkertaisen käyttökokemuksen ja selkeyden ympärille”, kommentoi Barton jatkaen ”Sillä on myös historiaa väreissä. Viimeisimpinä kuukausina olen nähnyt saman kulttuurin rakentuvan Lumian ja Windows Phonen ympärille.”

Bartonin kommentti tuo mieleen 90-luvun lopun, jolloin Nokia toi markkinoille useita menestysmallejaan. Mieleen nousevat muun muassa 5110 ja 3210, joita pidettiin yleisesti helppokäyttöisinä sekä kilpailijoihinsa nähden tyylikkäinä. Molemmissa yhdistyivät myös kirkkaat värit vaihdettavine kuorineen. Samaa on selkeästi nähtävissä uusissa Lumia-puhelimissa, aivan kuten Barton kertoo.

Erityisesti N9 ja Lumia 800 ovat keränneet kiitosta yksinkertaisuudestaan ja selkeästi kilpailijoista erottautuvasta muotoilustaan. Jos Nokia pystyy pitämään saman kehityksen yllä myös jatkossa, voi tunnistettava muotokieli nostaa yhtiön ongelmista. Apple lienee yksi parhaimmista esimerkeistä elektroniikka-alalla, jonka tuotteiden muotokieli on yksi niiden tärkeimmistä myyntivalteista.

Lähde: Forbes

8 kommenttia

 1. Muotuilun lisäksi muuhun ei voi juuri uskoakaan, koska firmalla ei ole vaikutusvaltaa muuttaa käytettävää teknologiaa ja sen ominaisuuksia.

  Kärjistettynä sanoen, on jokseenkin outoa että ennen suvereenisti markkinoita hallinnut jättiläinen on pudonnut kääpiöksi, jolla ei ole mahdollisuutta päättää edes soittoäänien muokkauksista älypuhelimissaan.

  Jos olisin omistaja, olisin hyvin vihainen ja vaatisin välittömiä muutoksia.

 2. Rape, päinvastoin: WP8 on ensimmäinen käyttis, jonka kehitykseen Nokia itse on vasta päässyt vaikuttamaan. Syyskuun lanseerauksesta on tulossa jännittävä.

  1. Ai Nokia ei päässyt vaikuttamaan Symbianin kehitykseen… ?

   1. Nokia tietenkin vastasi Symbianin kehityksestä. Kyvyt eivät vain riittäneet toteutukseen. Kun on Microsoftin kyvyt ja Nokian näkemys/kokemus, niin Windows Phone pääsee vielä pitkälle.

    Isolle osalle nimen omaan muotoilu ja käyttökokemus on se tärkein ostoon vaikuttava tekijä. Muotoilun lisäksi tarvitaan myös viimeisin rauta puhelimeen, jotta saadaan markkinointiosasto ja nörtit tyytyväisiksi.

    Uuden käyttöjärjestelmän tuominen markkinoille on hidasta, koska käyttäjät helposti valitsevat tutun käyttöjärjelmän seuraavaankin puhelimeen. Myös myyjät helposti myyvät samaa kuin ennenkin.

 3. nokialla oli aikoinaan tyylikkäitä mm. e-sarjan luureja… ne myivät itse itseään. tuolloin muotoiluun panostettiin voimakkaasti.

  kun nokia (pari tolloa johtajaa) päätti luopua kosketusnäyttöjen kehityksestä, muotoiluun ei myöskään panostanut kukaan. nokian johtajille oli tärkeämpää omien optioiden suunnittelu kuin yrityksen kehittäminen.

  monta vuotta tarvittiin ennenkuin nokialaiva rupesi kääntymään. jos nokia tänä päivänä uskoo muotoilun voimaan tarkoittaa se varmuudella sitä, että johto on vaihtunut… hyvä niin. minulle on ollut jo useita, useita vuosia itsestään selvää, että tyylikäs muotoilu ja miellyttävä käyttökokemus ovat oleellisimpia asioita kännykän valinnassa. suurimmalle osalle kuluttajia muut ominaisuudet ovat lähes merkityksetttömiä.

  ps. panostakaa muotoiluun, panostakaa muotoiluun!

  t. osakkeenomistaja

 4. Pelkällä muotoilun voimalla ei pitkälle mennä eteenpäin myynnissä (niin kuin on jo Nokia Lumia mallien eli 800 & 900 osalta huomattu)!!. Myöskin tekniikka,ominaisuudet ja sovellukset/palvelut vaikuttavat!.

 5. Vaikka pidetty muotoilu on nykyään hyvän matkapuhelinmyynnin edellytys, ei sen avulla voi laskea ottavansa kiinni muita valmistajia tai pitävänsä heitä takanaan. Minä hetkenä hyvänsä jokin muu valmistaja voi alkaa tehdä puhelimia joiden ulkonäöstä ostajat pitävät enemmän. Toisaalta, vaikka hyvän tuotemuotoilun ylläpitäminen ei ole halpaa, lienee se kuitenkin halvempaa kuin puhelinteknisen kehityksen kärjessä pysyminen. Tärkein ja haastavin perusta menestykselle onkin kyetä kulkemaan tekniikan ja käyttökokemuksen eturivissä, sekä yhä enemmän itsestäänselvyytenä se, että ohjelmatarjonta on kunnossa. Jos tähän kokonaisuuteen kyetään lisäämään muotoilu, josta useimmat ostajat pitävät, alkaa menestysresepti olla koossa.

  Pelkään myös, että Nokian Lumia-mallien (ja N9:n) muotoilusta eivät pidä niin monet ihmiset kuin eräät arvelevat (mikä selittäisi osaltaan Lumioiden näköjään melko heikoksi jäävää myyntiä). Niiden muotoilun suurimpia ystäviä tuntuvat olevan muotoilualalla olevat ja alaa harrastavat. Muotoilijoiden näkemystä toistetaan paljon mediassa, mikä voi luoda vinoutuneen kuvan siitä mitä potentiaaliset ostajat Lumiat näkevät. Tavallisissa kuluttajissakin on – ainakin täällä Suomessa – varmasti monia kyseisen muotoilutyylin ystäviä, mutta myös paljon niitä, joiden silmää se ei erityisemmin viehätä.

 6. En voi sille mitään, mutta mielestäni nuo nykyiset noksut ovat melko huonon näköisiä. Ihan kuin muovia olisi pursotettu liukuhihnalle ja veitsi olisi katkonut sopivan mittaisia klönttejä. Toki ovat jämäkän tuntuisia kädessä, mutta ei vaan iske. Omasta mielestä nokian parhaimpia olivat esim. jo mainittu 3210 muotoilun osalta…myös 6110 ja sen seuraaja 6210 miellyttää vieläkin silmää.

Kommentointi on suljettu!