Jollan kova tavoite: MeeGo-puhelimen julkistus kuluvan vuoden aikana

Hiljaiselon jälkeen MeeGo on jälleen kova sana mobiilimarkkinoilla. Tästä kiitos kuuluu uudelle kotimaiselle yhtiölle nimeltään Jolla. Helsingissä majaileva Jolla aikoo jatkaa MeeGon kehitystä ja tuoda markkinoille alustaan pohjautuvia luureja. Yhtiö on palkannut listoilleen useita Nokian entisiä MeeGo-osaajia ja N9-puhelimen kanssa työskennelleitä henkilöitä. Jollan toimitusjohtaja on pitkän Nokia-historian omaava Jussi Hurmola.

Tulemme kehittämään älypuhelimia ja tässä onnistuaksemme tarvitsemme ekosysteemin ja alustan ympärillemme. Työskentelemme kohti suurta strategiaa. Se on suunnitelmamme”, kertoi Hurmola TechCrunch-verkkosivustolle.

Jollan tavoitteena on luoda jotain uutta ja tästä syystä yhtiö valitsi Androidin sijaan MeeGon. Hurmolan mukaan Androidilla yhtiö olisi voinut vain kopioida muita, mutta MeeGo antaa mahdollisuuden etsiä uusia polkuja.

Hurmola kertoo Jollan suunnittelevan tällä hetkellä markkinoille yhtä MeeGo-puhelinta, joka esitellään kuluvan vuoden aikana. Se tulee sisältämään erityisen kehittäjätilan, jolla yhtiö haluaa houkutella niin sanottuja edistyneempiä käyttäjiä. Hurmola ei suostunut vielä kommentoimaan Jollan ensi vuoden suunnitelmia IntoMobile-sivuston niitä kysyessä.

Jollan tavoitteet ovat kovia ja Hurmola myöntää, että niihin pääseminen vaatii merkittäviä kumppaneita. Yhtiö käy paljon keskusteluita isojen yhtiöiden kanssa, mutta tarkemmin yhteistyökuvioita Hurmola ei vielä suostunut kommentoimaan.

Lähteet: TechCrunch & IntoMobile

5 kommenttia

  1. Tekisi mieli ostaa Nokia N9 kun hintakin laskenut, mutta taidanpa odottaa Jollaa, ihan vain tukiakseni.. Toivon vaan että rakenteen laatu on samaa tasoa N9:n kanssa, ja kuuluvuus myöskin (N9 lienee parhaimpia, etenkin 3G verkossa). Vielä kun hinta olisi kohtuullinen (onhan kyseessä kuitenkin uuden valmistajan tuote, joka voi olla kuraa, tai olla olematta.. Eikä jatkotuestakaan sataaarma voi olla)..

  2. Jollan tiimille: Hyödyntämisessä voi olla 2 arvoketjua: 1. a) Etsikää siis puhelinvalmistajia (mieluiten saatava useampia ja muitakin kuin kiinalaisia, jotta imagoksi ei tule halpismeininki), jotka valmistavat, markkinoivat ja myyvät yhdessä operaattorien kanssa joko Teiltä tulevia Meego käyttöjärjestelmällä ja käyttöliittymällä olevia puhelinvalmistajan omia malleja, siis puh. valm. itse kehittää ja muotoilee rautansa tai b), Jollalta tulee myös rauta ja muotoilu, mikäli rahkeet riittää eli on oikeasti kilpailukykyisiä ideoita, 2. Jolla kehittää käyttiksen ja liittymän sekä raudan ja muotoilun (toimii siis teknologian kehitysyhtiönä valmistajien ja kuluttajien välissä), että valmistaa alihankkijoilla koko tuotteen, myy ja markkinoi operaattorien kanssa tuotetta, siis lähinnä operaattorit markkinoivat ja myyvät ja Jolla keskittyy vain yritysviestintään joka ilmaista. Jollalla ei riitä rahkeet globaaliin markkinointiin, vaikka operaattoriverkko saadaankin. Tämän olette itsekin tajunneet. Suosittelen vaihtoehtoa 2., mutta 1. b):kin on ihan hyvä alussa, jatkossahan kun myynti vetää, voi olla muitakin arvoketjuja. Oli hyödyntämiskeino kumpi tahansa, Jollan kannattaa pysyä itsenäisenä ja kun muutaman älypuhelimen ja tabletin jatkossa jälkeen myynti vetää erittäin hyvin, kuten veikkaan, kannattaa hypessä listautua pörssiin ja luovuttaa kolmannes markkinoille. Enemmistö pitää siis kaikissa tilanteissa pysyä itsellä! Nokia on hyvä esimerkki siitä, kuinka vaikeaa on ollut kun menivät antamaan äänivaltaiset johdon osakkeet tasa-arvoisiksi kaikille. Kyllä johdon omistus voi olla myöhemmässä vaiheessa alle 50 %:kin, kunhan osakkeet jaetaan em. tavalla. Nyt kuitenkin johdolla pitää olla käynnistysvaiheessa 60-70 % osakkeista, jos tarvitaan sijoittajilta yllätys yllätys lisää opo-korotusta, jotta sijoittajat eivät kaappaa valtaa ja savusta johtoa ulos. Uskokaa pois, näin ne yleensä haluavat tehdä, vaikka alussa esittävätkin ystävällistä ja tukevat johtoa (ja varsinkin neuvovat, siis yrittävät määrätä jo nyt tahdin)! Kyllä ne siellä tukiorganisaatiossa tietävät nämä arvoketjut, mutta päättäkää itse. PS. Minulla on sellainen kutina, että jos teette ensimmäisen luurin vähintään N9:n tasolla plus uusimmat specsit ja 1-3 mullistavaa keksintöä (oma kehittäjätila on yksi niistä), sekä muotoilu saadaan kuntoon (hankkikaa kunnon muotoilija, esim. Harri Koskinen jne.), niin tämä lähtee hyvin vetämään…

  3. Olisivat tehneet kaksi puhelinta. Toiseen meego ja toiseen android

  4. vielä kun sais vanjoenkin jotenkin mukaan tohon projektiin niin hyvä

  5. ”…sekä muotoilu saadaan kuntoon (hankkikaa kunnon muotoilija, esim. Harri Koskinen jne.), niin tämä lähtee hyvin vetämään…”

    Harri Koskisen tähänastisten töiden perusteella en ehkä antaisi Jollan muotoiluvastuuta hänelle. Koskinen on ilman muuta taitava muotoilija, mutta hän tuntuu tekevän pääasiassa niin sanottua virallisesti hyvää suomalaista muotoilua, sellaista mikä on visuaalisesti osaavaa, älykästä ja tyylikästä, mutta etäistä ja kalseaa – siis sellaista joka saa muotoilupalkintoja. Tällainen muotoilu herättää ostohaluja lähinnä muissa muotoilijoissa ja alaa harrastavissa. Suurta enemmistöä eivät kiinnosta muotoilupalkinnot vaan sumeilemattoman hyvän näköiset tuotteet (hyvää toimivuutta tietenkään unohtamatta). Sellaisia ei useinkaan palkita, ja sellaisten tekemistä ”virallisesti hyvät muotoilijat” tuntuvat kaihtavan, ilmeisesti siinä pelossa, että joutuvat alansa eliittipiirien ylenkatsomiksi. Tai sitten he eivät vain osaa.

    Voisin mainita, että itselläni on Harri Koskisen muotoilemat Genelecin kaiuttimet, mutta en ostanut niitä niiden ulkonäön vuoksi vaan pikemminkin siitä huolimatta.

Kommentointi on suljettu!