Katsaus Nokia 808 PureView -kamerapuhelimeen

Alkuvuodesta kohun saattelemana julkaistu Nokia 808 PureView saapui Suomessa kauppoihin kesä-heinäkuun aikana. Se on maailman ensimmäinen puhelin Nokian kehittämällä PureView-teknologilla, mutta samalla lienee viimeinen Symbian-sarjan laite. Juurikin tämä yhdistelmä on herättänyt monissa ihmetystä ja laitteen arvellaankin jäävän suurelta osin harrastelijoiden valinnaksi. Jotain puhelimen erityisyydestä kertoo kuitenkin se, että Nokia päätti tuoda sen virallisesti myös Yhdysvaltoihin, vaikka rapakon takana ei ole enää toviin nähty Symbian-laitteita. Myös lukijamme ovat toivoneet katsausta tähän erityislaatuiseen puhelimeen, joten katsotaan mitä Nokian kamerapuhelimella on tarjottavanaan.

Mistä Nokian PureView-teknologiassa on kyse?

Nokian huikean kameran takana lepäävä PureView-teknologia rakentuu suuren ja tarkan 41 megapikselin sensorin sekä Carl Zeiss -optiikan ympärille. Mahtipontisen megapikselimäärän ideana on mahdollistaa ylinäytteistysteknologia, joka on useiden pikseleiden yhdistämistä yhdeksi tarkemmaksi pikseliksi.

PureView-teknologialla Nokia on ratkaissut mobiilikameroiden zoomaukseen liittyvän ongelman. Sen avulla Nokia on kyennyt rakentamaan puhelimeensa täysin häviöttömän zoomin ilman hankalia liikkuvia osia ja monimutkaista rakennetta. Tuloksena still-kuviin on saatu kolminkertainen häviötön zoomi ja 1080p-videokuvaukseen nelinkertainen häviötön zoomi. Jos videokuvauksessa on valmis tinkimään tarkkuudesta, niin nHD-tasolla (640 x 360 pikseliä) zoomaus nousee peräti 12-kertaiseksi. Paremmalla 720p-tasollakin päästään kuusinkertaiseen zoomaukseen.

Nokia 808 PureView:ssä zoomaus hoituu käytännössä niin, että sensorilta ”leikataan” oikean kokoinen alue. Esimerkiksi kuvasuhteen ollessa 16:9 on sensorin kokonaiskattavuus 7728 x 4354 pikseliä, joka vastaa 34 megapikseliä. Jos kuvakooksi valitaan viisi megapikseliä (3072 x 1728), saavutetaan zoomauksen katto 3072 x 1728 pikselissä.

Pikseleiden ylinäytteistys on suurimmillaan, kun zoomausta ei käytetä. Se yhdistää useat pikselit yhdeksi pikseliksi ja hävittää hyvin kuvista mahdollisen kohinan. Esimerkiksi viiden megapikselin tilassa ilman zoomausta yhdistyy kahdeksan pikseliä yhteen. Kun zoomauksen ääripää on saavutettu, häviää ylinäytteistys käytöstä.

Yhtiön mukaan Nokia 808 PureView:n kamera on parhaimmillaan jopa 70 prosenttia pienempi, kuin perinteistä optista zoomia käyttävissä ratkaisuissa. Tämä on tärkeä tekijä mobiililaitteessa. Zoomin täydellinen äänettömyys kuuluu myös PureView-tekniikan etuihin, jonka tärkeys korostuu videokuvauksessa.

Muotoilu, rakenne ja näyttö

Nokia 808 PureView edustaa muotoilullisesti yhtiön perinteisempää linjaa. Siinä on nähtävissä tuttuja linjoja ja elementtejä, jotka ovat olleet käytössä useissa valmistajan puhelimissa. Se sopii hyvin jatkamaan Symbian-malliston perinteitä, vaikka osa olisi ehkä toivonut N9:ssä esitellyn muotokielen päätyvän myös Symbian-maailmaan. Tämä tuskin olisi kuitenkaan edes Nokia 808 PureView:n kohdalla ollut mahdollista tavallista suuremman kameramoduulin vuoksi.

Kooltaan Nokian kamerapuhelin on miellyttävä. Se istuu pyöreine kulmineen ja kaareutuvan takakuoren ansiosta erittäin hyvin käteen. Loistava tuntuma kädessä on laitteen ehdottomia valtteja. Vaikka uutuus ei ole ehkä yhtä kaunis kuin N9 ja Lumia 800, niin on sen muotoilu käytännön kannalta selvästi parempaa. Allekirjoittanut ihastuikin täysin kamerapuhelimen luonnolliseen tuntumaan kädessä.

”Vaikka uutuus ei ole ehkä yhtä kaunis kuin N9 ja Lumia 800, niin on sen muotoilu käytännön kannalta selvästi parempaa.”

Etupuolella puhelimessa käyttäjää tervehtii neljän tuuman kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on varsin vaatimattomat 640 x 360 pikseliä. Sitä ei voi millään muotoa kehua markkinoiden parhaimmistoon, tai edes keskikastiin, kuuluvaksi. Katselukulmat ja näkyvyys kirkkaassa kesäkelissä ovat kuitenkin kunnossa, kiitos ClearBlack-tekniikan. Tarkempaa näyttöä olisi joka tapauksessa toivonut, sillä se toisi kamerakuvien yksityiskohdat paremmin esille. Toisaalta, jos ajatellaan tavallista digikameraa, niin harvat päätyvät ihastelemaan kuvia niiden ruudulta. Yleensä yksityiskohtaisempi tarkastelu tehdään tietokoneella kotona.

Näytön alapuolelta löytyy näppäinlista, joka sisältää kolme painiketta: hyväksy, valikko/koti ja hylkää. Oikealla olevaan hylkäyspainikkeeseen on yhdistetty virtanäppäin, jonka sijainti yllätti ainakin allekirjoittaneen.

Oikeaan reunaan Nokia on sijoittanut äänenvoimakkuuden säätimet, näppäinlukkokytkimen sekä kamerapainikkeen, jonka pitkä painallus lukitusnäkymässä vie suoraan kuvaustilaan.

Puhelimen takakuori sekä sivut ovat miellyttävää mattapintaista muovia, joka antaa tukevan otteen laitteesta. Takakuori on irrotettavissa ja näin myös puhelimen akku vaihdettavissa ilman kikkailuja. Nokia on sijoittanut microSIM- ja microSD-korttipaikat akun alle.

Kameramoduuli saa osakseen suurimman huomion puhelin takaosaa silmäiltäessä. Se luo selvän kohouman, mutta ei häiritse liiemmin puhelinta pideltäessä. Kameran varsinainen linssi on sijoitettu järkevästi pieneen syvennykseen, jotta se ei pääse naarmuuntumaan pöydällä. Kameraa ympäröivä krominen pinta saattaa kuitenkin naarmuuntua pöytää vasten ollessaan. Linssin vierestä löytyy Xenon-salama, jonka valovoiman Nokia kehuu olevan kaksinkertainen N8:n salamaan verrattuna.

Nokia Belle FP1 ja käyttöliittymä

Nokia 808 PureView sisältää Symbian-alustan tuoreimman version, joka kantaa nimeä Belle FP1. Se sisältää muutamia uudistuksia Belle-versioon, joka oli erittäin merkittävä päivitys alustalle. Belle FP1:n uudistuksiin lukeutuvat muun muassa kattavampi tuki HTML5- ja NFC-tekniikoille sekä Dolbyn äänitekniikka. Mukana toimitetaan lisäksi uusia widget-minisovelluksia, joilla omaa työpöytää voi personoida.

Nokia Belle FP1:n työpöytä muistuttaa paljon Androidin vastaavaa. Tarjolla on enimmillään kuusi kotinäkymää, joita voidaan muokata taustakuvilla, pikakuvakkeilla ja minisovelluksilla. Saatavilla olevilla widgeteillä voi työpöydälle tuoda muun muassa säätietoja, ystävien viimeisimmät päivitykset sosiaalisissa palveluissa (Facebook ja Twitter), uusimmat sähköpostit, kuvia galleriasta ja musiikkisoittimen pikapainikkeet. Kotinäkymien välillä vaihtelu toimii pääsääntöisesti vauhdikkaasti ilman suurempia hidasteluita.

Puhelimen käyttösulavuus vaihtelee laidasta laitaan. Välillä ollaan aivan kilpailijoiden tuntumassa, mutta toisinaan pudotaan kauas taakse. Pahin esimerkki on varmastikin verkkoselain, joka on suoraan sanottuna kauhea. Sivut latautuvat hitaasti, zoomailu on töksähtelevää ja sivujen liikuttelu välillä todella vaivanloista. On harmillista, että Nokia ei ole yrityksistä huolimatta saanut Symbianin selainta vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Nokia Kaupasta kannattaakin käydä lataamassa Operan mobiiliselain, joka tarjoaa useimmiten selvästi sulavamman käyttökokemuksen.

Positiivisiakin esimerkkejä löytyy. Musiikkisoittimen tyylikkäät efektit toimivat erityisen hyvin sekä kuvien selaaminen ja zoomailu on jouhevaa. Tämä tekee käyttöliittymästä juurikin hyvin ristiriitaisen. Käyttökokemus saattaa muuttua hetkessä loistavasta lähes luokattomaksi.

”Nokia Bellen ongelmiin lukeutuu heikko sovellustarjonta.”

Nokia Bellen ongelmiin lukeutuu heikko sovellustarjonta. Kaiken kaikkiaan ohjelmia ja pelejä on kyllä on saatavilla kohtalaisen paljon, mutta niiden laatu ei yllä usein lähellekään Androidia ja iOS:ia. Esimerkiksi Facebook- ja Twitter-sovellukset eivät ole sitä mihin kilpailevilla alustoilla on totuttu, ei ainakaan ilmaisen tarjonnan kohdalla.

Kamera: käyttöliittymä ja kuvanlaatu

Nokia 808 PureView:n kamerasovelluksen käyttöliittymä ei ole yhtä mullistava kuin itse kameran tekniikka. Se on toiminnaltaan varsin perinteinen, jonka käyttö ei taatusti vaadi suuremmin opettelua. Sovellus käynnistyy mukavan nopeasti ja kuvien napsiminen on sujuvaa.

Käyttösulavuudeltaan kamerasovellus on onnistunut. Kuvaustilojen ja -asetuksien säätäminen hoituu jouhevasti ilman jumiutumisia. Tältä osin kamerasovellus kuuluukin Bellen parhaimmistoon. Käyttöliittymän toimintaa käymme läpi lopussa nähtävällä videolla.

Erityislaatuinen kamera tekee Nokia 808 PureView:llä kuvaamisesta hauskaa. Yleensä älypuhelimen kameralla ei hienostella. Sitä käytetään ikuistamaan jokapäiväisiä tapahtumia. Nokian uutuus tekee tässä mielessä kuitenkin poikkeuksen. Sillä intoutuu helposti kuvaamaan esimerkiksi tyylikkäitä lähikuvia, joissa tausta sumentuu hienosti. Tällaisissa tilanteissa kameran laatu tulee esille aivan erityisesti.

Ainoa asia, jota uutuudessa todella jäi kameran osalta kaipaamaan oli HDR-kuvaustila. Se kuuluisi aivan ehdottomasti puhelimeen. HDR helpottaa merkittävästi kuvaamista olosuhteissa, joissa valomäärä vaihtelee suuresti. Tällainen tilanne voi tulla eteen vaikkapa ikkunaa vasten kuvatessa. Galaxy S III:lla kuvattu esimerkkikuva selventää parhaiten HDR:n kykyä kohentaa kuvanlaatua tietyissä valo-olosuhteissa.

Xenon-salama tarjoaa hyvin valovoimaa. Alla esimerkkikuva ilman ja salaman kera hämärässä huoneessa. Kolmannessa kuvassa nähdään salaman vertaus Nokia N9:iin, jossa on kaksoi-LED.

Yllä Nokia N9 ja alla Nokia 808 PureView. Salaman tehossa on selvä ero.

Videokuvauksen osalta puhelimen merkittävin valtti on huikea äänenlaatu. Toki myös kuvanlaatu on kohdallaan. Yllätyin kuinka hiljaisissakaan tilanteissa kamera ei tuota ääneen kohinaa. Samassa tilanteessa muutaman vuoden vanha Sony DSC-HX1 saa aikaan järkyttävän kohinan. Alla YouTube-käyttäjä hlehtinemobile:n keikkataltiointi Nokia 808 PureView:llä. Lisää puhelimella kuvattuja keikkataltiointeja löytyy osoitteesta http://nokia808recordings.blogspot.fi.

Kenelle Nokia 808 PureView sopii?

Tähän on helppo vastata. Nokia 808 PureView on mitä loistavin puhelin käyttäjälle, joka arvostaa hyvää kameraa, mutta ei liiemmin välitä niin sanotuista älyominaisuuksista. Toki puhelimella ajoittain surffaa netissä ja päivittää statuksensa Facebookissa, mutta jos on kyseisten toimintojen aktiivinen käyttäjä ei Nokian kameraluuri ole oikea valinta.

”Nokia 808 PureView on mitä loistavin puhelin käyttäjälle, joka arvostaa hyvää kameraa, mutta ei liiemmin välitä niin sanotuista älyominaisuuksista.”

Uutuutta voisi ajatella myös kakkospuhelimeksi, tosin tähän tarkoitukseen se on melkoisen kallis. Jos ykkösluurina on jo 500 euron lippulaiva, niin 600 euron sijoittaminen toiseen puhelimeen kirpaisee varmasti. Toisaalta, jos Nokia 808 PureView yhdistää edullisen kakkospuhelimen ja kameran, niin vähenee mukana kuljetettavien laitteiden määrä yhdellä. Tällöin kova hinta voi olla perusteltavissa.

Allekirjoittanut odottaisi laitteen hankintaa ehkä muutaman kuukauden, sillä puhelimen hinta saattaa tippua yllättävän nopeastikin. Näin kävi esimerkiksi Nokia N9:lle. Satanen tai pari puhelimen hinnasta pois tekee sen hankkimisesta nykyistä huomattavasti järkevämpää. Nykyinen hinta olisi perusteltu, jos käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä vastaisivat nykypäivän vaatimuksia.

Videoarvostelu

42 kommenttia

 1. Hyvä artikkeli!

  Tuosta verkkoselaimesta… itse olen ihmetellyt samaa moneen otteeseen, miten Nokian oma selain voi olla nykypäivänä niin kauhea käyttää, sillä ei yksinkertaisesti pysty surffailemaan netissä.

  Tuossa nyt viimeisin artikkelini jossa kauhistelin selainta joka vuoti etukäteen nettiin.
  http://www.n8fin.com/nokian-uusi-tuleva-selain-nokia-browser-v8-3-1-1/

  Selaimen saa yllättävänkin nopeaksi poistamalla Javan käytöstä, mutta tietysti silloin kaikki sivut eivät toimi oikein… aikoinaan luulin jo, että Nokia korjaa tuon ”Java-ongelman”…. mutta ei niin ei.
  http://www.n8fin.com/symbian-bellen-selain-ei-ehka-olekkaan-huono/

  1. Muista Nokian puhelimista en tiedä mutta N9:ssä on hyvä selain. Ainakin verrattuna N9:sin Opera ja Firefox selaimiin joita molempia olen testannut.

 2. Kamerasovelluksesta löytyy kyllä HDR-tila. Se löytyy luovan kuvaustilan asetuksista nimellä ”haarukointi”.

 3. Kuinkakohan pitkään ihmiset menee tähän halpaan. Vaikka tuossa olisikin 41mpx niin puhelimeen ei kinä saa laitettua järkkärin tasoista valovoimaa

  1. Mihin halpaan? Paras kamerakännykkä joka ikisessä testissä. Käyttis on sitten jotain aivan muuta.

   1. Niinhän ne väittää. Ei se pikselien määrä kerro paremmuudesta vaan kenno ja kännykkään ei saa mahdutettua kennoa jolla saa noin hyviä kuvia.

    1. Eikö tämä keskustelu ole käyty joka foorumilla, joten saat varmasti haluamaasi lisätietoa, miten pureview toimii. Täytyy olla aika vainoharhainen luullakseen että kaikki blogit huijaa testeissään.

    2. Kyllä ne huijaa kun nokia maksaa niille siitä että väittävät järkkärillä otettuja kuvia 808:lla otetuiks

 4. Kuvat puhuvat puolestaan, pitää olla totaalisen urpo jos ei omista edes kyseistä kännykkää ja kommentoi että joku menisi halpaan. Minä menin, 600 euroa maksoin, melko halpaa mielestäni ja nyt on kamerakännykkä taskussa joka vetää vertoi entiselle canon powershot sx200 KAMERALLE, jota en juuri koskaan jaksanut kantaa mukana. Saati että alkaisin jotain tiileskiven kokoista järkkäriä kantamaan.

 5. Ei tällä ole järkkäriä tarkoitus korvata.

  1. Ei niin mutta noista kuvista näkee että ne on selvästi otettu järkkärillä eikä puhelimella

   1. Ei pidä paikkaansa. Kuvat on otettu Nokia 808 PureView:llä. Kamera on oikeasti todella hyvä, kuten ympäri nettiä on todettu.

 6. muotoilu, symbian ja näyttö. varma floppi.

  1. Muotoiluhan on käsituntumaltaan mitä loistavinta.

   Ei Lumia 820kaan ole kovin kaunis, mutta tuntuu hyvältä kädessä!

 7. Mitään halpaan menemistä ole… useat 808:lla otetut kuvat puhuvat puolestaan, tämä on kamera joka käy myös älykännykästä. Harmi että löytyy jo N8, jossa kytkyä jäljellä, muutoin ostaisin 808:n heti. :/

  1. Eihän se mikään este ole. Tietysti jollei ole varaa, on toinen juttu.

 8. HDR-kuvahan muodostetaan yleisesti
  valotushaarukoinnilla ottamalla samasta
  näkymästä useampi valokuva eri valotuksilla. Ja tämä haarukointi löytyy 808:sta!

  1. Jep. Niinpä on, mutta tuo HDR-kuvahan pitää manuaalisesti koota tietokoneella kasaan. Näin olen itse ainakin ymmärtänyt…

   1. No tuo on kyllä totta. Kätevää olisi kyllä, että kamera itse kokoaisi kuvan. Mutta ei se ainakaan minua haittaa, koska sillä tavalla saa muokattua HDR:n vielä paremmin sellaiseksi kuin itse haluaa.

 9. Huh. Vaikea uskoa että tuo keikkataltiointi on tehty kännykällä. Tuohon harvat pokkaritkaan pystyvät.

 10. Kamera on kyllä näyttää tuottavan hyviä kuvia, mutta muilta ominaisuuksilta se ei vaikuta houkuttelevalta.

 11. Nokia 808 videon laatu on kyllä tolkuttoman hyvä – millään muulla älypuhelimella eikä varmaan järkkärikameroillakaan (ilman erillistä mikrofonia) saa noin upeasti toistuvaa audiota. Käsittämätöntä, ettei alimmatkaan bassoäänet tunnu säröytyvän yhtään – tässä esimerkiksi Lontoossa toissapäivänä äänitetty näyte:
  http://nokia808recordings.blogspot.fi/2012/07/photek-xoyo-london-250712.html

  1. Taas johdetaan kulutajia harhaan. Tuo on selkeästi kuvattu järkkärillä mutta väittävät kuvanneensa sen 808:lla

   1. Mikäs se trolli oli jota ei oo näkynyt vähään aikaan ja kun se hävis niin sä ilmestyit foorumille. Sattumaa?

 12. Mielestäni kuvat eivät ole otettu järjestelmäkameralla, koska järkkärillä saa huomattavasti parempia kuvia, kuin mitä täällä olevat kuvat ovat. En silti sano että 808:n kamera on huono sillä sitä se ei tosiaan ole.

 13. Parasta mainosta mitä 808 voi saada on että väitetään että kuvat otettu järkkärillä.
  Täytyy olla aivan mahtava kamera kännykässä.
  Ostan kun hinta laskee tai odotan että tuosta tulee w8 versio, lähinnä tulevien päivitysten takia. Pahasti epäilen että symbiaan ei kamerasofta ym päivityksiä tipahtele kovinkaan kauaa.

  1. Väitetään että otettu järkkärillä? Ne on otettu järkkärillä sillä mihinkään puhelimeen ei saa mahdutettua kameraa jolla saa järkkäritasoisia kuvia. Jos se olisi mahdollista niin se olisi tehty jo vuosia sitten. Kuhan toi tulee myyntiin niin ostajat näkee kuinka nokia on kusettanut alusta alkaen.

   1. Ei saisi ruokkia, mutta tuskin arvostettu digitaalisen valokuvaamisen testaussivusto menee noita kuvia huijaamaan, kun kyseistä puhelinta saa jo kaupasta. Tuolta voi verrata kuvien laatua studio olosuhteissa:
    http://www.dpreview.com/articles/8083837371/review-nokia-808-pureview/3
    Ja jos luet artikkelin niin ei se nyt järkkäriä korvaa ammattilaisen mielestä, mutta ei se kyllä vastaavassa kategoriassakaan (hintaluokassa) ole.
    Tuolla puhelimella kuvatessa pätee sama kuin järkkäreilläkin, että kuvan laatuun vaikuttaa aika paljon myös se kuka kuvaa.

    Ja aika negatiivinen asenne sulla kehitykseen, ”mitään uutta ei voida enää keksiä vaan kaikki on jo keksitty aikoja sitten” 🙂

    1. Lahjomalla saa kenet tahansa sanomaan mitä tahansa. Tuollaista valotusta ei saa nokian puhelimella edes ammattilainen. Maailman ensimmäisellä kamerallakin saisi parempia kuvia kuin yhdelläkään nokialaisella

    2. Opettele mitä sana trollaus tarkottaa kun et näemmä tiedä

 14. Reilu viikko käytössä, ja en voi kuin suositella. Jos puhelimella surffailu ei ole se sen tärkein käyttötapa, on tämä oiva valinta. Kuvat ja videot ovat uskomattoman hyviä. Kuvaamista on treenattava aivan kuten järkkäreilläkin. Kuvakalustoa minulla on hankittuna aiemmin n. 10.000 €:n edestä, mutta 808 on ominaisuuksiltaan pikkujättiläinen ja siten mukava kuljettaa mukana kaikkialla. Istuu kädessä paremminkuin lituskat luistavat samsungithtctlumiatiphonetjne.

 15. Jepjep. Oma laite on kolmatta viikkoa käytössä (550€ Saunalahdelta) ja kamera on uskomattoman näpppärä. Se aukeaa valmiustilasta hetkessä kun painan kaksiasentoisen laukaisimen pohjaan ja ottaa ensimmäisen kuvan erittäin nopeasti. Kamera vielä muistaa aina viimeksi käytetyn kuvausohjelman, josta joko pitää tai ei.

  Videokuvauksen laatu jaksaa hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. Olen kuvannut sillä muutamaa äänekästä katubändiä ja ääni ei vaan säröydy. Ikinä. Tosin Nokia on osannut tuon äänentallennnuksen ennenkin, sain N900:kin suht. hyviä keikkataltiointeja vaikka kuvanlaatu olikin heikohko.

  Huomasin jännän yksityiskohdan näytön reunasta: siinä näyttäisi olevan kumipehmuste rungon ja näytön lasin välissä, eli se ei luultavasti hajoa niin herkästi pudotessaan.

 16. Kamera vangitsee kyllä katseen (hyvällä tavalla). Vaikka kamera ”kumpuaa” puhelimen takaosasta, on se osattu muotoilla hyvin puhelimeen. Kaunista!
  Toivottavasti PureView tulisi tuleviin Lumia -puhelimiin.

 17. Herätkää hei. Eläkää vaan siinä maailmassa että kännykällä saa hyviä kuvia. Kyllähän ne hyviltä näyttää siinä omassa näytössä, ja auringon paisteessa otetut varsinkin. Mutta ottakaas pilvisellä säällä tai hämärässä ja suurentakaa tietokoneen näytöllä niin todellisuus paljastuu. Pixelimössöä riittää 🙂 Harrastakaa vähän aikaa valokuvausta niin ymmärrätte mikä merkitys kuvien laatuun on kennon kolla ja optiikalla.

  1. Tai ehkä käyt katsomassa niitä kuvia netissä, niitä on varmaan miljoona tai kaksi…. Pesee useimmat pokkarit kuvanlaadullaan.

 18. tuota, nuissa kuvissa missä on tuo salamatehon vertaus nokia n):n on kyllä selvä ero ja satuimpa huomaamaan että tuolla kaapissa on nokia 808 pureview tekstillä brändätty golla laukku jos tämä on sun laukku niin mistä ontit ?

  1. Tuo laukku oli osa Nokian lähettämään PureView-pakettia, jonka sain lainaan testin ajaksi. Ilmeisesti noita brändättyjä laukkuja ei ole myynnissä…

 19. Hyvä arvostelu Teemu. Omistan kyseisen luurin ja on kyllä käyttöjärjestelmä parantunut selvästi aikaisemmista versioista.

 20. Mulla on ollut nyt kakkosluurina tuo 808 pari viikkoa. Sillä saa todella loistavia kuvia ja kuvaan sillä jopa enemmän kuin lumia 920:sellä, koska 808 kamera on vaan niin hyvä. Innolla odotan 1020:stä, jotta saan wp puhelimen jossa on tuo 808 pureviev kamera paranneltuna, sit lähtee lumia 920 heti myyntiin. Aika halvalla ostin uutena muuten tuon 808:sin, meinaan maksoin vain 280€.

Kommentointi on suljettu!