Apple kehitti iPhonea Project Purple -koodinimellä

Tietokone- ja ohjelmistovalmistaja Apple pitää tunnetusti tulevat tuotejulkaisunsa hyvin salassa julkisuudelta. Vaikka usein monista tuotteista on ehditty ennen virallista julkaisua huhuta jo pitkään, niin harvoin laitteista leviää verkkoon aitoja kuvia tai tuotetietoja, jotka paljastaisivat tulevan tuotteen yksityiskohtia. Näin oli myös iPhonen kohdalla.

Applen iOS-alustan kehityksestä vastaava Scott Forstall on valottanut Applen ja Samsungin välisessä oikeuskäsittelyssä iPhonen kehitystarinaa. Forstall kertoo Steve Jobsin asettaneen hänet vastuuseen ohjelmistokehittämisestä puhelimelle. Jobs määräsi, että projektiin ei saa palkata työntekijöitä Applen ulkopuolelta. Forstall kuvailee tätä suureksi haasteeksi, sillä yhtiö ei ollut koskaan aikaisemmin rakentanut puhelimia.

Rekrytoinnissa edes Applen sisäisille työntekijöille ei voitu kertoa projektin luonnetta: ”Olemme aloittamassa uutta projektia. Se on niin salainen, etten voi kertoa siitä teille tarkemmin”, kertoi Forstall valituille henkilöille.

Koko projekti oli suuri salaisuus myös itse yhtiön sisällä. Siitä tiesivät vain kehityksessä mukana olleet henkilöt, jotka viittasivat projektiin koodinimellä Project Purple. Kehityksen käynnistyttyä Apple lisäsi pääkonttorinsa turvatoimia muun muassa kameroilla ja kulkukorttilukijoilla.

Phil Schiller sanoo (senior vice president of product marketing) iPhonen kehitykseen johtaneen useat eri tekijät. Yhtiö halusi löytää luontevan jatkumon iPodille, joka oli nostanut Applen digitaalisten musiikkisoittimien ykkösnimeksi. Schillerin mukaan Applen työntekijät heittelivät ilmaan mitä kummallisimpia ideoita kameroista autoihin. Yhtiö huomasi kuitenkin, että älypuhelimet eivät olleet erityisen hyviä multimedialaitteita ja päätyivät kehittämään omaa puhelinta.

Lähteet: AllThingsD, CNet & Wired