Googlen ilmainen autonavigointi laajentui Suomeen

Googlen Android-puhelimiin tarjoama ilmainen navigointipalvelu on vihdoin laajentunut kattamaan myös Suomen markkinat. Palvelu lanseerattiin maailmalle alkujaan vuonna 2009 Motorola DROID -puhelimen esittelyn yhteydessä. Ensin se saapui Yhdysvaltoihin, mutta on vuosien aikana laajentunut useisiin muihinkin maihin. Nyt tähän listaan kuuluu myös Suomi.

Google Maps Navigointi tuo Android-puhelimiin ilmaisen käännös käännökseltä ohjaavan autonavigoinnin. Mukana on myös suomeksi toimiva ääniopastus. Navigoinnin käyttö vaatii kuitenkin datayhteyden, joten palvelun aktiivisempaa hyödyntämistä varten kannattaa operaattorilta hankkia ehdottomasti datapaketti.

Navigoinnin käyttöönotto on helppoa, Android-puhelimissa on jo pitkään ollut pikakuvake navigointisovellukseen, joka on aukaistaessa kuitenkin ilmoittanut palvelun toimimattomuudesta Suomessa. Nyt navigointi on aktivoitu ja sen pitäisi toimia puhelimissa suoraan ilman virittelyjä tai päivittelyitä.

Lähde: Androidsuomi

19 kommenttia

 1. Hienoa!
  Eihän siinä hirveän kauan kestänytkään. 😉
  Jos tämä toimii niinkuin navigaattorin pitääkin, niin siinä meni sitten viimeinenkin valtti Nokialla.

 2. Hieno juttu Googlelta!

  Arvatenkin tässä on parempi käytettävyys kuin Nokialla. Nokialla on ollutnNavigointi jo vuosia puhelimessa, mutta eivät tunnu millään saavan siitä sujuvasti käytettävää. Tälläisissä autossa käytettävissä sovelluksissa hyvä käytettävyys olisi ensiarvoisen tärkeää.

  Olisi mukava nähdä tästä video, kuinka sulavasti tämä toimii.

 3. Eipä mennyt Nokialta ”viimeinen valtti”! Engadget-sivuston arvoinnin mukaan Nokia Drive -navigointi pesee kirkkaasti Googlen vastaavan. Mm sen ansiosta, että Nokiaan voi ladata kokonaisten maiden kartat etukäteen, esim ennen ulkomaanmatkaa, kotona vaikkapa WLAN-yhteydellä. Näin säästyy pitkä penni, joka muuten tuhlautuisi suuren datamäärän lataukseen navigoinnin aikana, solukkopuhelinverkon kautta, mikä on ulkomailla usein sikamaisen kalliista. Ei ole tavatonta että navigaattori-kännykän omistaja saa usean sadan tai tuhannnen euron laskun pian Keski-Eurooppaan tekemänsä lomamatkan jälkeen. Tuollaisilta ikäviltä yllätyksiltä voi välttyä kytkemällä Googlen tms ”online-navigointi” pois päältä. Tai navigoida normaalisti ”off line” Nokia Drivellä, joka on useimmissa Nokian älykännyköissä, mm Nokia N9:ssä ja Lumioissa.

 4. Lisää on vielä tulossa…tämä on vasta alkua!. =)

 5. Aika ikäviä puutteita, eli ei käytettävyydessä lähelläkään Nokian navia.
  Esim
  1. reittipisteiden valinta puuttuu kokonaan, eli et voi lisätä matkan varrella bensistä reittiin. Näet bensa-asemat kyllä mutta eihän se auta ajaessa.
  2. kamerat ei saatavilla.
  3. Kun haen paikkakunnan nimellä, navi saattaa väkisin pistää minut navigoimaan lähellä olevaan yritykseen, jonka nimessä tuo paikkakunta esiintyy.. en ole keksinyt keinoa miten tuo muutetaan.

 6. Ihmettelen noita Nokian käytettävyyskommentteja. Nokiakin osaa navigoida satelliittikuvilla ja ”Navteqin Street View” -näkymillä Nokia City Scene -sovelluksella, tosin Euroopassa vasta Lontoossa.

  Lisäksi ainakin N9- ja Symbian-versioissa autokäytettävyys on huippuluokkaa. Molemmissa on ensiluokkaisen kokoiset, isot painikkeet ja N9:ssä myös pelkistetyt valikot. Symbianille saa myös Autotila-sovelluksen, joka oikeasti helpottaa käyttöä esim. puhelintelineessä, jos autosta ei löydy bluetooth-handsfreetä.

 7. Kyll Nokian navigointi on varsin kelpoinen. Pitkälti siksi Nokian luureissa olen pysytellytkin. Mutt nyt on paremmin mahdollista irtautua tuosta MS-Nokiasta, jonka Lumi(keijuja) en itselleni hanki, en! Paljon mieluummin hyppään vaikka pikkuriikkiseen Jollaankin – riippuen sen tulevista ominaisuuksista tietty.

  Mutt nyt alkaa Andruutissa oleen ne mulle merkittävät toiminnallisuudet kasassa 🙂

 8. Nokian karttapalvel toimii ainakin etanaa hitaammin, puolivuotta valittanu sinne karttavirheestä jonka isoG korjasi viikossa.

 9. Waltsu
  Nokialla ei ole siis mikään muuttunut (vaikka menikin Microsoftin kanssa kimppaan),päivitykset tulevat hiiitaaasti kuin etana???. =)
  Tämä Google Maps kehittyy vielä,joten…odotellaan nyt ja ollaan tyytyväisiä tästäkin!. 😉

 10. itsellä toiminu aika hyvin nokia mabs-navigointi nokia e-90 kommunicatorissa jo pari vuotta, työpuhelimena käytän pääsääntöisesti. eiköhän nää androidit ja muut ole ohimenevää hömpötystä

 11. Marginaalijärjestelmät kuten Windows Phone ei vaan kiinnosta ketään joten turha sitä kuolevaa systeemiä on tähän uutiseen tunkea. Hieman läpinäkyvää tuo joidenkin Nousun työntekijöiden spammaus…

  1. Voi tuota vihan määrää. Tommonen viha kielii muuten siitä että WP alkaa kiinnostaa yhä useampia. Alkaa olla fanipoikia, alkaa olla hatereita. Kuka nyt turhaa systeemia jaksaa noin raivokkaasti vihata 😉

 12. Nopeasti testanneena tuntuu toimivan hyvin ja ääniopastuskin on pehmeän naisellinen 🙂 Plussana se että tämä osaa hakea myös paikannimet/firmojen nimet ym. Googlesta (!) – joka nyt ei oo varsinainen ylläri-pylläri mutta mun mielestä todella hyödyllinen ominaisuus.
  Varmasti Suomen osalta palvelusta löytyy bugeja jotka korjaantuvat ajan myötä – ja hei – hintalaatusuhde on loistava !

 13. Kalle.
  Näin on,vaikka beta-asteella vielä on.No seuraavan päivityksen jälkeen nykyisetkin/tulevatkin esille tulevat ongelmat ovat varmasti korjattu,korjataan!.
  Nokia Maps (tai mikä nyt onkaan…) on pian sekin menneen talven Lumia!. 😉

Kommentointi on suljettu!