Nokia luopuu Qt-teknologiasta

Kotimainen Digia ostaa Nokialta Qt-ohjelmistoteknologian ja siihen liittyvän liiketoiminnan. Jatkossa kaikista teknologiaan liittyvistä toiminnoista vastaa Digia. Näihin kuuluvat muun muassa tuotekehitys, sekä kaupallisen ja avoimen lähdekoodin lisensointi- ja palveluliiketoiminta.

Nokia osti Qt:n aikanaan norjalaiselta Trolltechiltä. Ennen Windows Phoneen siirtymistä se oli yksi keskeisimmistä osista Nokian strategiassa. Sen tavoitteena oli helpottaa ohjelmistokehitystä Symbianille ja ennen kaikkea mahdollistaa sovellusten yksinkertainen kääntäminen tulevalle MeeGo-alustalle. Ajatuksena oli, että kehittäjä pystyy pienin muutoksin rakentamaan sovelluksensa molemmille Nokian keskeisille älypuhelinalustoille. Siirtyminen Windows Phoneen sekä Symbianin ja MeeGon lakkauttaminen ovat tehneet Qt:stä Nokialle epäolennaisen, joten myynti ei ole mikään suuri yllätys.

Olemme Nokialla tyytyväisiä ja ylpeitä niistä panostuksista, joita olemme tehneet Qt-ympäristöön viimeisen neljän vuoden aikana. Olemme myös tyytyväisiä siitä että olemme voineet tehdä yhteistyötä Digian kanssa varmistaaksemme panostusten jatkuvuuden myös tulevaisuudessa nykyisen ydintiimin voimin”, sanoi Sebastian Nyström, Nokian strategiajohtaja. “Digian suunnitelma hankkia Qt tarkoittaa että teknologia voi jatkaa menestyksekkäänä avoimen lähdekoodin projektina ja tarjoaa samalla työpaikan monelle yhteisössä vaikuttavalle.

Digia aikoo jatkaa Qt:n kehitystä ja uskoo siihen liittyvän liiketoiminnan kasvavan kannattavasti. Yhtiön suunnitelmissa on laajentaa Qt-kehitysympäristö tukemaan myös Androidia, iOS:ia ja Windows 8:aa.

2 kommenttia

Kommentointi on suljettu!