Jolla tuo Android-sovellukset MeeGo-puhelimeensa?

Ensimmäistä älypuhelintaan ahkerasti väsäävä Jolla pyrkii kiihkeästi ratkaisemaan uuteen ekosysteemiin liittyvät ongelmat. Keskeinen probleema liittyy sovelluksiin, joita uudelle alustalle on luonnollisestikin tarjolla hyvin niukasti. Mukaan täytyisi saada ainakin keskeisimmät ohjelmat ja pelit, jotta peruskuluttajatkin olisivat valmiita siirtymään Androidin ja iOS:n tarjonnasta MeeGon pariin.

Kotimaisen tietotekniikkalehden 3T:n mukaan Jolla tulee mahdollistamaan sovelluksien kääntämisen MeeGolle OpenMobilen Application Compatibility Layer -teknologialla. Sen avulla Android-sovelluksia on mahdollista muuntaa toimimaan muilla alustoilla. Hurmola ei tässä vaiheessa kuitenkaan suostunut kommentoimaan Android-sovellustukea tarkemmin. Periaatteessa ACL:n pitäisi mahdollistaa Android-sovelluksien ajaminen muilla alustoilla sellaisenaan ilman ylimääräistä käännöstyötä. Hurmola paljastaa, että Jollan puhelimelle saadaan myös Qt– ja HTML5-sovelluksia.

Hurmola kehuu Jollan tarjoavan käyttöliittymän osalta jotain täysin uutta. Tämän valossa onkin ehkä hieman outoa, että yhtiö haluaa lähteä kääntämään Android-sovelluksia sellaisenaan MeeGolle. Tällainen strategia voi johtaa nopeaan kasvuun sovellusmäärissä, mutta laatu saattaa kärsiä. Jollan pitäisi ehdottomasti kannustaa kehittäjiä hyödyntämään yhtiön käyttöliittymää täysimääräisesti. Suora käännös toiselta alustalta harvoin tarjoaa alkuperäistä parempaa käyttökokemusta.

Meidän käyttöliittymämme on nykyaikaisempi kuin Android ja iPhone. Ne ovat pysyneet aika staattisina kohta viisi vuotta, mutta paremman voi tehdä”, Hurmola kertoi 3T:lle.

Lähde: 3T

7 kommenttia

 1. Uskon, että tämä tulee olemaan joillekkin edistyneille käyttäjille vastaus apps ”ongelmaan”, mutta Jollan virallinen ratkaisu tämä tuskin on.

  On vain ajan kysymys, kun Google estää Jollan laitteet kauppaansa, vaikka itse kauppasovelluskin pyörisi hyvin Jollan laitteilla. Toisaalta kyllähän kehittäjät silti saisivat rahansa ostetuista sovelluksista ja Google mainosrahansa, mutta sovelluksien toiminta tulee tuskin olemaan täysin ongelmatonta. Jolla on todennut että tähtäävät tekemään laitteen kuluttajille, ja compatibility layer-venkslaaminen tuskin maistuu normikäyttäjälle.

  1. Googlen Play -kauppaanhan Jollalla tuskin pääsee, kun ei sinne pääse muutenkaan kuin Googlen hyväksymillä laitteilla. Eli android-sovellukset pitää todennäköisesti ladata vain jostain kehittäjien sivuilta tai muualta internetistä.

 2. Erittäin hyvältä vaikuttaa tuo Jollan konsempit. Tuokin Android-sovellusten tuominen puhelimeen on nerokas veto, josta kuluttajat hyötyvät erittäin paljon. Lisäksi tukee Qt-ympäristöä kehityksessä. Täytyy oikein ihmetellä miten nimekkäämmät valmistajat eivät saa tälläisiä perusjuttuja kuntoon.

  1. Ei siitä oikein kuluttajat hyödy, vaan kehittäjät, jotka voi ”suoraan” saada softansa Jollalle.

   Se, miten toi sitten käytännössä toimii on eri asia. Eli pitääkö Jollan käyttäjien hommata android-sovelluksensa mystisiltä sovellussaiteilla. Jolla tuskin tulee tarjoilemaan omaa sovelluskauppaa, josta android-sovelluksia pystyy suoraan lataamaan, että kuluttajien pitää just etsiä ne sitten mistä etsiikään.

 3. ”Meidän käyttöliittymämme on nykyaikaisempi kuin Android ja iPhone. Ne ovat pysyneet aika staattisina kohta viisi vuotta, mutta paremman voi tehdä”, Hurmola kertoi 3T:lle.

  Vai niin.No,entä Windows Phone?.Kysyn vaan.

 4. Juuri noin.
  Homma menee niin, että Jollalla on oma sovelluskauppa, johon sitten saa laittaa sovelluksia myyntiin joko Android, html5 tai qt ympäristössä tehtynä.
  Ainakin alkuun kaikki kauppaan asetettavat sovellukset testataan. Tässä voinee hyödyntää ”community”-testausta eli yhteisö voi Jollan henkilökunnan lisäksi testata sovellukset.
  Kun sovellus on testattu se on loppukäyttäjän ladattavissa kuten missä tahansa sovelluskaupassa. Loppukäyttäjä ei edes tiedä mitä teknologiaa sovelluksen tekemiseen on käytetty.

 5. Itse uskon, että Android-yhteensopivuuden on tarkoitus olla vain väliaikainen ratkaisu. Jolla ei voi ottaa riskiä, että heidän puhelimelleen käy kuin N9:lle, eli että käyttöliittymä ja puhelin itsessään ovat aivan loistavia, mutta monet jättävät sovellusten takia ostamatta. Android-sovellusten on siis tarkoitus houkutella käyttäjiä, ja käyttäjien kehittäjiä, jotka tunnusteltuaan ensin kysyntää android-sovelluksilla voivat sen jälkeen kehittää Jollan HIG:n mukaisia QT-sovelluksia.

Kommentointi on suljettu!