Nokia ja kumppanit panostavat sisänavigointiin

GPS-paikannus on arkipäivää älypuhelimissa. Sen ansiosta puhelimet ovat korvanneet monilla perinteisen navigaattorin auton koelaudalla. Kunnollinen autonavigointi alkaa muodostua älypuhelimen perusominaisuudeksi, sillä Nokian lisäksi ilmaisen navigoinnin tarjoavat Suomessa lisäksi Android-laitteet ja myöhemmin syksyllä myös Applen iOS-mobiililaitteet.

Seuraava askel on paikannuksen tuominen sisätiloihin. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että tarjolla ei ole yhtä selkeää tekniikkaa, jolla sisäpaikannus olisi mahdollista toteuttaa. GPS-tekniikka ei kanna seinien sisäpuolelle, joten ratkaisu täytyy löytyä muualta.

Nokia on työskennellyt sisällä tapahtuvan navigoinnin parissa jo pitkään. Yhtiö keskittyy tällä hetkellä HAIP-ratkaisuun (Nokia High Accuracy Indoor Positioning), jossa hyödynnetään uutta Bluetooth 4.0 -tekniikkaa. Sen avulla käyttäjän sijainti voidaan paikantaa noin metrin tarkkuudella. Muutoksilla paikannustarkkuus saadaan jopa 20 senttimetrin tasolle.

Nokian ratkaisussa sisätiloihin asennetaan HAIP-antenneja, joiden kautta sijainti lasketaan. Kehitystä nopeuttamaan Nokia on koonnut In-Location Alliance -ryhmittymän, joka kattaa yli 20 yritystä. Sen päätavoitteena on jatkaa yhtenäisen standardin kehittämistä, joka mahdollistaa sisäpaikannuksen tuomisen kaikkialle.

Matkapuhelinjätti toivoo Bluetooth Special Interest Groupin vahvistavan yhtiön kehittämän ratkaisun viralliseksi standardiksi. Sen myötä tekniikka voitaisiin tuoda ilman lisäkustannuksia uusiin mobiililaitteisiin.

In-Location Alliance -ryhmittymässä mukana ovat seuraavat yhtiöt Nokian lisäksi: Broadcom, CSR, Dialog Semiconductor, Eptisa, Geomobile, Genasys, Indra, Insiteo, Nomadic Solutions, Nordic Semiconductor, Nordic Technology Group, NowOn, Primax, Qualcomm, Rapid Blue, Samsung Electronics, Seolane Innovation, Sony Mobile Communications, TamperSeal AB, Team Action Zone ja Visioglobe.

Lähde: Nokia Conversations

1 kommentti

  1. Tuo olisi kyllä hyödyllinen erityisesti lentokentillä. Stressaa aina vaihtaa lentoa vieraan maan vieraalla lentokentällä pieni kiireaikataulu päällä.

    Tuo olisi myös ostoskeskuksiin hyvä, sillä se parantaisi kaikkien liikkeiden löydettävyyttä.

Kommentointi on suljettu!