Nokia Lumia 920: Windows Phone 8 ja PureView-kamera yhdistyvät

Matkapuhelinvalmistaja Nokia esitteli tänään odotetusti seuraavan sukupolven lippulaivansa. New Yorkissa lanseerattu Lumia 920 jatkaa tutulla muotokielellä, mutta uusilla ominaisuuksilla höystettynä ja Windows Phone 8 -alustalla varustettuna.

Nokian uutukainen perustuu Qualcommin Snapdragon S4 -tuplaydinsuorittimeen, joka tikittää 1,5 gigahertsin kellotaajuudella. Puhelimen keskeisiin innovaatioihin kuuluu PureView-kamera, jonka ansiosta Nokia hehkuttaa Lumia 920:n tallentavan kilpailijoitaan parempia kuvia ja videoita. Kamerassa on megapikseleitä 8,7 ja se tukee 1080p-videokuvan tallentamista.

Suomalaisvalmistaja rummuttaa erityisesti PureView-kameransa toimintaa heikoissa valo-olosuhteissa.    Kamera hyödyntää niin kutsuttua kelluvaa linssiteknologiaa, jonka ansiosta se kykenee vangitsemaan kilpaileviin älypuhelimiin verrattuna viisi kertaa enemmän valoa ilman salamaa.

Nokia PureView -kamerateknologiat ovat alansa huipputeknologiaa, jonka avulla kamerapuhelimella voi ottaa kuvia, joita olemme tottuneet ottamaan järjestelmäkameralla”, sanoi Nokian Smart Devices -yksikön johtaja Jo Harlow. ”Nokia Lumia 920 -älypuhelimella voi ottaa kuvia ja videota niin kotona, ulkona, ravintolassa kuin hämärässäkin ja lopputulos näyttää ammattilaisen tekemältä.

Toinen keskeinen osa-alue uutuudessa on näyttö, jota Nokia kutsuu nimellä PureMotion HD+. Se tarjoaa Nokian mukaan markkinoiden parhaan katseluelämyksen. Kaareva näyttö on kooltaan 4,5 tuumaa ja tukee paranneltua ClearBlack-teknologiaa. Näyttö osaa mukauttaa kirkkauden ja värisävyt automaattisesti auringonvalossa paremman katselukokemuksen takaamiseksi. Kosketusnäytön tarkkuus on 1280 × 768 pikseliä.

Nokia on rakentanut uutukaiseensa tuen langattomalle lataukselle. Ratkaisu on toteutettu iQ-tekniikalla. Lataus tapahtuu pistorasiaan kytkettävän alustan kautta, jonka päälle puhelin asetetaan. Luvassa on Nokian oma latausalusta, mutta myös kolmansien osapuolien ratkaisuja.

Akkukestoa Nokia on lähtenyt parantamaan historiansa suurimmalla virtalähteellä. Lumia 920:n sisuksista löytyy 2000 milliampeerin akku. Parannus edeltäjiin on huomattava, sillä Lumia 800:n akussa on voimaa vain 1450 milliampeeria ja Lumia 900 -mallinkin akun kapasiteetti jää 1830 milliampeeriin. Lisäksi Nokia kehuu Snapdragon S4 -sirun olevan 30 prosenttia energiatehokkaampi neliydinkilpailijoihinsa nähden.

Puhelimen muita keskeisiä ominaisuuksia ovat 32 gigatavun sisäinen tallennustila, gigatavun verran RAM-käyttömuistia ja 1,2 megapikselin kamera etupaneelissa 720p-videotuella.

Nokia Lumia 920 saapuu markkinoille keltaisena, punaisena, harmaana, valkoisena ja mustana. Toimitukset pyörähtävät käyntiin myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Kuva: Engadget

49 kommenttia

 1. Kova tulee luultavasti kilpailu olemaan sampan ja nokian wp8 puhelimen kesken. Itse kyllä käännyn enemmän samsungin puoleen

 2. Jes! Kerranki nokia yllätti positiivisesti!! KYllä menee ostoon kun hinnat kerkeää vähä laskea!!

 3. Siitä pitäisi köytyä langaton latauskin. Nyt muuten lähti Nokian kurssi nousuun… Vaikka kamerassa on ”vain” kahdeksan megapixeliä, on se silti tod. näk. jotenkin paranneltu, koska muuten see ei olisi PureView- tuotemerkin alla. Muutenkin ihanan värinen! 😀

 4. Olen todella pettynyt, ei voi muuta.
  Hyvästi Nokia!

 5. HIENOA NOKIA. NYT NOKIA LÄHTEE NOUSUUN. NOKIA ON PARAS !!!

 6. Käytännössä ihan sama mitä se nokia julkasi/julkasee, ku täällä se joka tapauksessa teilataan siinä missä kaikkialla muuallakin. Tuntuu, et markkinat on jo aikaa sit päättäny nokian menevän konkurssiin.. Ite vasta siirryin androidien parista windows phoneen ja nokiaan enkä voi millään ymmärtää mitä nokialta vielä oikeen halutaan…

  1. Ei kyse ole siitä mitä nokialta halutaan, fakta nyt on vaan että mobiilimarkkinoilla pärjääminen on tänäpäivänä todella hankalaa, kun on sovelluskaupat jne. Vain iOS ja android menestyy siksi, että ne on olleet jo vuosia ja kerinneet kehittyä ja keräämään sovelluskehittäjät ympärilleen.

   Tarvitaan jotain todella todella WOW millä pystytään korvaamaan ne asiat missä ollaan jäljessä ja missä kestää kauan ottaa kiinni.

   Niitä ei nyt tullut ja pörssikin reagoi siihen.

   ”Kello 17.50 Nokian kurssi oli 12,5 prosentin laskussa 2,00 eurossa Helsingin pörssissä ja 11,5 prosentin laskussa New Yorkin pörssissä.”

   1. Itse uskon siihen firmaan, joka tuottaa tulevaisuudessa 1 toimivan puhelimen. Kuten Apple tekee. Se on kiinnostava. Sen lisäksi se firma joka saa puhelimen yhtä houkuttelevaksi mitä Sony on tehny Playstation brandinsä kanssa. Kuinka monta peli PS1 tai PS2 :lle on myyty tai tehty. Android tai IOS kaatuu tappelemaan puhelinten ominaisuuksista. Sen lisäksi kun virusten kehittelijät tekevät pommia, joka ei ulotu Nokian puhelimiin.

    5 vuoden sisällä on Nokian ja Jollan tyyppinen malli käytössä. Jollaa ei voi verrata täysin isoihin valmistajiin. Isot toimijat on luonut koko kentän. Jolla voi tehdä mitä haluaa. Luoda muuntautumis kysyisen organisaation, joka on kevyt eikä tee turhia tuotteita. Jolla voi keskittyä yhteen täydelliseen ihmisiä kiinnostavaan tuotteeseen ja tehdä siitä täydellisen. Näin Apple toimii. Tekee joka kuukausi uuden mallin markkinoille.

  1. Tuu nyt Make pois sieltä… Kyllähän se tietysti harmittaa kun saa kenkää Nokialta, eikä se haittaa vaikka siivosit miesten vessoja se on ihan tärkeetä työtä.

   Muuten, pörssikursseja voi seurata aika monesta palvelusta lähes livenä, ei tarvi niitä täällä kaiuttaa.

 7. make, samsung ei panosta wp8 kapuloihin yhtään. kukaan ääliökään ei osta samsungin wp8 puhelinta jos on nokia tarjolla

  1. Kukaan ääliökään ei osta WP8-puhelinta, kun on parempiakin tarjolla.

   1. Nono. Make on vain vihainen kun viikkorahat ei riitä kuin halppis androidin ostoon. Kyllähän se Huaweikin on varmaan ihan hyvä….

  2. TSOT,TSOT erkki…eipä olla noin ylimielisiä!!.

 8. Lumia wp8 PureView:ssä 8,7 mpx:n kenno…
  Symbian PureView 808:ssa 41 mpx:n kenno…

  on siinä Viewin puraisuilla eroa! 808:a voi zoomata, mutt Lumia wp8:lla EI

 9. Ei tuo kyllä niitä odotuksia lunasta, mitä tähän WP8 julkaisuun rummutettiin.
  Lisäksi moniydinsuorittimet äskettäin haukkunut Elop, käänsi takkia ja julkaiseekin sellaisen nyt itse??

 10. Ihan ok tuo dualcore, mutta puhelin näyttää isolta, vaikka näyttö ei ole mikään suurin. Akku myöskään ei ole Samsungin tasoa. Käyttishän on molemmissa sama.

 11. Jos pitäisi valita Nokian ja Samsungin wp luureista niin ehdottomasti Nokia. Ei samsungissa ollut mitään!

  1. Aivan päivänselvä valinta. Ainut mikä ihmetyttää on dualcore. Vaikka 4coresta ei olisi käytännön hyötyä tai mitään järkeä muutenkaan, se olisi pitänyt laittaa että speksimussutus saadaan loppumaan. Joillekin se näyttää olevan todella tärkeää.

 12. Nokia kurssi laskee uusien myyntitilastojen julkaisun takia. Miten näiden puhelimien julkaisu vois näin nopeaan vaikuttaa näin paljon Nokian arvoon? Noh en tiedä….

 13. Paperilla tuo Lumia 920 kuulostaa ihan kelpo laitteelta, paitsi että painaa 185 grammaa ei herranjestas…

  1. Nokia Lumia 920 painaa (185)g,ootko tosissasi??. 😉

   1. Tuo 185g on kyllä järkyttävän paljon.

   2. ”Lumia 920:n ulkomitat ovat 130,3 x 70,8 x 10,7 mm ja paino 185 grammaa.”
    – Lainaus Taskumuron artikkelista.

 14. Juha@ Wp 7.5 ei edes tukenut dualcorea, joten miten sitä siihen voi laittaa pässi? nyt kun on tuettu niin siinä semmoinen on, ja ne jotka kitisee joskakin 4-ytimestä, niin se vie niin paljon virtaa eikä tee puhelita sen nopeammiksi niin se on ihan turha windows phonessa. Android on eri asia kun se on nnin huonosti optimoitu, että 4-ydin on ihan OK siihen.

 15. Pureview-kamera hyödyntää niin kutsuttua kelluvaa linssiteknologiaa, jonka ansiosta se kykenee vangitsemaan kilpaileviin älypuhelimiin verrattuna viisi kertaa enemmän valoa ilman salamaa.
  Tämä on ainakin Nokian kilpailuvaltti Samsungin nyt esiteltyyn WP8-malliin verrattuna!. :/

 16. Jos Nokia ei tällä menesty, niin ei sitten millään! Meinaan, on niin huikee paketti!

 17. Ja kunhan ”vanhat lumiat” 800 ja 900 saa 7.8 niin sitten Nokia on loistavissa asemissa!

 18. Vaikuttaa kaikinpuolin mainiolta, paitsi.. Ei mikro sd paikkaa/ liian vähän megapikseleitä..

  1. Mihin sitä muistia tarvitaan yli 32 gigaa???!! Haloo. Mulla on N8 ja olen himovalokuvaaja (kuvia reilut 1500 kpl 9Mpix:llä otettuja). Ei oo muisti loppunu kahdessa vuodessa vaikka sitä on vaan 16 Gigaa.
   Ihme odotuksia porukalla. Halutaan ominaisuuksia vaikkei niitä ees tuu käytettyä….

 19. Kummallista, aina kun nokia julkaisee puhelimen, oli se miten hyvä tahansa, se lytätään. Nokian imago sen tekee. Mutta suosta noustaan!

 20. En silti halua lytätä Nokiaa kommentillani. Tämä on ehdottomasti parempaa mitä Samsung tarjosi kuluttajille vajaa viikko aiemmin. Hienoa Nokia!

 21. EI iske yhtää mutta en ole pettynyt. tiesin mitä tulee. Ja missä se 4,8″ näyttö on. Jännä et Samappa on ainut iso valmistaja joka ymmärtää näytön merkityksen. Ja jos mun ois pakko hankkia WP 8 luuri niin varmasti se tulis Sampalta. Veikkaampa et nää uudet lumiat ei haasta millään lailla edes Applea. Enkä ihmettele yhtään Jos WP8 markkinoillakin Samppa ja HTC jyrää Noksun kaislikkoon.

 22. Minä ilmoittaudun varmaksi siirtyjäksi tästä android-puhelinten käyttäjien leiristä. Applea en voisi ottaa koskaan. Sehän on niin so out last season…….

 23. Ollakseen uskottava, Jo Harlown olisi pitänyt kertoa: ”… kamerapuhelimella voi ottaa kuvia, joita olemme tottuneet ottamaan järjestelmäkameran 28 mm laajakulmaobjektiivilla”

  Pureview on Nokia 920:n yhteydessä pelkkä markkinointikikka. Nokialle hyödyllinen, koska aito Nokia 808:n Pureview on saanut ylistävät arvostelut. Mutta 920:n kameralla ei näytä olevan mitään tekemistä 808:n Pureview-tekniikan kanssa, jossa suuren (41 MP) pikselimäärän ansiosta kuvan dynamiikka on parannettu, kohinaa vähennetty ja digitaalinen zuumaus toimii kohtuullisen hyvin, toisin kuin tavanomaisissa kännykkäkameroissa. Mutta Nokia 920:n 8 megapikseliä ei oikein kestä digitaalista zuumausta (esim 2:1-zuumauksella jää tehokkaaksi pikselimääräksi 2 megaa). Tilanne on sama jos järjestelmäkameran 28 mm laajakulmalla (”hehtaarilinssillä”) yritetään ottaa kuvia aiheista jotka vaatisivat 56 mm normaali-objektiivin käyttöä. Esim muotokuvissa nenä kasvaa liiaksi, jos 28 mm linssillä otetaan muotokuva jossa pään korkeudeksi tulee 60% kuvan korkeudesta. Ehkä tämän oppii myös Steve Balmer, otettuaan eilen kuvia lapsistaan : )

  Mutta muuten Nokia 920:n kamerassa on aivan hyviä ja kannatettavia ominaisuuksia: suuri valovoima ja optinen tärinänvaimennus.

  1. Taskumurossa oli juuri artikkeli tuosta. ”PureView tarkoittaa yleisesti korkealaatuista valokuvausta, ollen brändinimitys yksittäisen tekniikan sijaan”.

  2. Juu, eipä ei. Lumia 920 markkinoidaan kylläkin pureview -kamerana, mutta sillä ei ole tekemistä aiemmin esitellyn Nokia 808 Pureview -puhelimen kuvapiirin ja pikselien yhdistämistekniikan kanssa. Tässä on aivan samanlainen tilanne kuin oli sen videoinnin kanssa. Annetaan valheellinen kuva puhelimesta. Myydään mielikuvia, jotka eivät kuitenkaan ole todellisuutta.

   1. ”Annetaan valheellinen kuva puhelimesta. Myydään mielikuvia, jotka eivät kuitenkaan ole todellisuutta.” Hmm. Joku omena firma tuntuu olevan tuossa pelissä mestari, tuntuu että Nokia alkaa oppia vasta nuo markkinoinnin salat. Nokiahan saa myydä tuota Pureview brändin alla jos se itse päättää tuotteen kuuluvan siihen kategoriaan…lopettakaa itkeminen, tuohan on loistoluuri.

 24. Ei saatavuus tietoja, ei hintatietoja kummallekkaan puhelimelle ja W8 vielä kesken ja mainosvideo feikattu jonka piti esitellä nimenomaan tämän Pureviewing teknologiaa ja toimivuutta. Että silleen meillä Suomessa.

 25. Nyt on ollut Lumia 920 neljä päivää käytössä ja täytyy kyllä todeta, että onhan se aivan loistava. 🙂
  Se kameran laatu on jotakin aivan uskomatonta ja kun mennään vielä hämärään, niin se on aivan ylivertainen.
  Laite on hyvä pitää kädessä ja näyttö on todella hyvälaatuinen.

  Kaiken kaikkiaan aivan loistolaite.q

Kommentointi on suljettu!