Aikakone, osa 1: Windows Phone 7 valmis tuotantoon

Syksyisiä sunnuntaipäiviä piristämään pyöräytämme MobiiliBlogissa käyntiin uuden artikkelisarjan, jossa tarkastelemme mobiilialan puheenaiheita kaksi vuotta sitten. Parin vuoden takaisten uutisten ja artikkeleiden penkominen auttaa hahmottamaan, kuinka paljon ala on todella muuttunut muutaman vuoden aikana. Kaksi vuotta on pitkä aika mobiilimaailmassa, joka kehittyy huimaa vauhtia.

Vuoden 2010 syyskuun alussa tapahtui paljon mielenkiintoista. Nykyään Nokian pääalustana älypuhelimissa toimiva Windows Phone saatettiin valmiiksi kyseisenä ajankohtana. Alusta esiteltiin maailmalle jo helmikuussa, mutta syyskuussa Microsoft ilmoitti sen olevan tuotantokunnossa. Ensimmäiset alustaan pohjautuvat laitteet esiteltiin lokakuussa 2010.

Kaksi vuotta sitten MeeGo oli vielä osa Nokian tulevaisuutta. Sen piti nousta yhtiön tärkeimmäksi käyttöjärjestelmäksi kehittyneemmissä laitteissa. Tältä MeeGo näytti muutama vuosi sitten.

Syyskuun alussa esiteltiin markkinoille useita uusia Android-laitteita. Motorola esitteli Milestone 2:n, josta löytyi uusin ja mahtavin Android-versio, eli 2.2. Ominaisuuksiin kuuluivat muun muassa gigahertsin suoritin ja 3,7 tuuman kosketusnäyttö.

Milestone 2:n lisäksi Motorolalta nähtiin Defy-malli. Se pohjautui Android 2.1 -käyttöjärjestelmään ja täytti IP67-sertifikaatin määritykset. Puhelin kesti tavallista paremmin iskuja, pölyä, vettä ja naarmuja.

Samsung puolestaan kertoi Android 2.2 -pohjaisesta Galaxy Tab -taulutietokoneesta. Korealaisvalmistajan ensimmäinen Android-tabletti sisälsi gigahertsin suorittimen, Bluetooth 3.0:n, 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja 1024 x 600 pikselin kosketusnäytön. Yhtiö julkaisi myös badaan pohjautuvan Wave 732 -mallin.

Nokia valmistautui kaksi vuotta sitten tuomaan tuolloisen uuden lippulaivansa N8:n markkinoille. Yhtiö ilmoitti aloittavansa laitteen toimitukset syyskuun viimeisenä päivänä. Symbian^3-pohjainen N8 tarjosi huikean 12 megapikselin kameran, 3,5 tuuman kosketusnäytön ja 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa.

Aikakone on MobiiliBlogin artikkelisarja, jossa palataan kahden vuoden takaisiin mobiilialan tapahtumiin. Joka sunnuntai käymme läpi kyseisen ajankohdan tapahtumia mobiilimaailmassa kaksi vuotta sitten. Tämä luo perspektiiviä mobiilialaan ja sen muutoksiin muutaman vuoden sisällä. 

11 kommenttia

 1. Huh huh. Onpas tosiaan tapahtunut aikalailla kaikenlaista! Vuosi sitten ei ollut vielä N9 eikä Lumia 800 myynnissä.

 2. ihan uskomatonta, tässä huomaa kuinka jälkeenjäänyt nokia on , tuolloin oli jo esin samsungilla ja motorolalla 1GHz suorittimia ja vasta vuosisitten nokia onnistui saamaan 1 GHz suorittimen N 9:n ja kaikenlisäksi ihan uskomattoman kalliilla hinnalla ja bugeja täynnä olevalla käyttöjärjestelmällä!

  1. Lähestyt asiaa aika nurinkurisesti. Prosessorin kellotaajuus ei ole mikään itsetarkoitus, vaan päämääränä on sujuva käyttökokemus. Nokia N9 toimii erinomaisen sujuvasti 1 GHz:n suorittimellaaan, eli suoritinvalinta on ollut hyvä. Kun matkapuhelinvalmistaja hallitsee ohjelmoinnin ja optimoinnin, ei se välttämättä tarvitse puhelimiinsa sitä kaikkein tehokkainta suoritinta. Osaaminen siis mahdollistaa kevyemmän raudan käyttämisen.

   Väitteet ”uskomattoman kallis hinta” ja ”bugeja täynnä oleva käyttöjärjestelmä” ovat sen luokan sanallista maalailua, että veikkaan sinua jonkin kilpailevan puhelinvalmistajan fanipojaksi.

   1. ”Prosessorin kellotaajuus ei ole mikään itsetarkoitus, vaan päämääränä on sujuva käyttökokemus”

    Täysin samaa mieltä.

    1. Valmistaja voi optimoida pelkän käyttöliittymän toimimaan sulavasti vaikka kuinka nuhaisella suorittimella, mutta esim. nettiselaimen optimointi onkin toinen asia. Siinä voi olla hankala pyöräyttää selain joka pöllyttää mopoprossulla kilpailijan tehohirviön. Puhumattakaan HD videoista, peleistä…

 3. Jotta voi tietää enemmän tulevaisuudesta, pitää tuntea menneisyys…

 4. Loistava idea tälläinen aikamatka -artikkeli. Kiitokset hyvästä työstä Teemulle ja muulle Mobiiliblogin toimitukselle, keep up the good work!

  1. On. Joka sunnuntai on kuitenkin turhan usein, jotta juttuun saisi aina merkityksellistä sisältöä. Kerran-kaksi kuussa olisi parempi, jottei homma mene turhan pikkutarkaksi.

   1. Hyvä ehdotus. Tämä on tällainen neljän jutun kokeilu, joten katsotaan miten jatkossa edetään. Tuo kerran kuukaudessa voisi olla tosiaan hieman parempi. 🙂

Kommentointi on suljettu!