Mozillan Firefox OS tähtää edullisiin ja keskihintaisiin älypuhelimiin

Ohjelmistotalo Mozilla haluaa osansa mobiilimarkkinoista. Selaimestaan parhaiten tunnettu yhtiö on kehittänyt jo tovin omaa mobiilialustaa, jonka se on ristinyt Firefox OS -nimellä. Kyseessä on yksinkertaistettuna selaimen sisällä ajetava käyttöjärjestelmä, johon myös nimikin viittaa. Ensimmäisiä puhelimia odotetaan tuoreimpien arvioiden mukaan markkinoille vuoden 2013 alussa.

Mozilla on hiljattain demonnut alustaansa San Franciscossa kiinalaisen ZTE:n valmistamalla laitteella. Alustan käyttöliittymä ja sovellukset rakentuvat verkkotekniikoiden ympärille. Mukana tulee alussa arviolta 15 keskeistä sovellusta, kuten sähköposti, tekstiviestit, kalenteri, selain ja puhelin. Mozillan mukaan perussovellukset ovat käytettävissä myös ilman datayhteyttä.

Firefox OS ei ainakaan alkuvaiheessa lähde kilpailemaan älypuhelinten kärkiryhmän kanssa. Se tulee sijoittumaan edullisiin ja keskihintaisiin malleihin. Operaattori Telefonica on luvannut tuoda alustaan perustuvia laitteita. Muita kumppaneita ovat muun muassa Sprint, ZTE ja Qualcomm.

Mozillan tavoitteena on kehittää verkosta kiinnostava vaihtoehto älypuhelimiin. Yhtiö pyrkii parhaillaan standardoimaan kymmeniä eri API-kirjastoja, jotka mahdollistaisivat verkkosovelluksien toimivuuden eri alustojen välillä. Uusia kirjastoja tarvitaa, jotta perustoimintojen suorittaminen on mahdollista.

Lähde: AllThingsD

3 kommenttia

  1. sehän on sulavuudeltaan samaa luokkaa kuin symbian

  2. Kunnianhimoinen hanke Mozillalta, ei voi muuta sanoa. Itse voisin kyllä harkita edullisesti hinnoiteltuna Firefox OS -luuria kakkospuhelimeksi. Videossa käyttöjärjestelmän tökkiminen antaa kyllä keskeneräisen kuvan, hiljaa hyvä tulee.

Kommentointi on suljettu!