Nokia kehittelee aktiivisesti tablettia

Pahasti mobiilimaailman tuoreimman trendin, eli tablettien kyydistä pudonnut Nokia on kehittänyt jo pitkään omaa taulutietokonettaan, kertoo Tekniikka&Talous. Parhaillaan yhtiö työstää Windows 8 -pohjaista taulutietokonetta Kaliforniassa, paljasti entinen Nokia-johtaja Tekniikka&Taloudelle.

Nokia on tiettävästi kehittänyt omaa tablettiaan jo vuosia ennen iPadin saapumista markkinoille. Kauppoihin se ei ole kuitenkaan vielä saanut ainuttakaan mallia, ellei sitten Internet Tablet -sarjan laitteita lasketa tähän kategoriaan. Tietojen mukaan suomalaisvalmistaja on kokeillut tuotteissaan useita eri käyttöjärjestelmiä, kuten MeeGoa ja Meltemiä, joiden kehityksen Nokia on sittemmin lopettanut. Varhaisemmissa projekteissa kerrotaan pyörineen Symbianin.

Nimettömänä pysyvän Nokia-johtajan mukaan nykyisen tablet-hankkeen parissa työskentelevät pitkälti samat henkilöt, jotka kehittivät vuonna 2009 lanseeratun Booklet 3G -minikannettavan. Tarkempia tietoja projektin yksityiskohdista ei ole saatavilla.

Tablet-markkinoille rynniminen on nykyisessä markkinatilanteessa äärimmäisen haastavaa. Tarjolla on iPadin lisäksi kymmeniä Android-vaihtoehtoja ja Windows 8 -tablettejakin on ehditty esittelemään useiden valmistajien toimesta. Nokian pitäisi keksiä jotain uutta, jotta se voisi tuoda markkinoille menestyvän taulutietokoneen.

Lähde: Tekniikka&Talous

7 kommenttia

 1. Kyllä on taas rivakkaa toimintaa jos uutinen pitää paikkansa… Toisaalta, Nokian kannattaisi keskittää nykyiset vähät resurssinsa mobiilipuoleen, että yhtiö säilyy edes elossa.
  Nykyinen n. 3% markkinaosuus on saatu aikaan tappamaan suositut Symbian ja Windows Mobile käyttöjärjestelmät tieltä. Harmi että noiden markkinaosuus meni Androidille ja iPhonelle. Nyt tarvitaan todella suuri muutos Nokialta, eikä enää niitä munimisia mitä johdon toimesta on useita viimeisen parin vuoden aikana nähty erityisesti kommunikoinnin tasolla.

 2. Kehittämässä sama tiimi kuin Booklet 3G:n kohdalla? Toivottavasti Booklet 3G:stä on opittu, ettei kuluttajalle saa tuoda alitehoista laitetta. Vakio-ohjelmilla Booklet 3G on hidas.

  Jotenkin vaikuttaa siltä, että kukaan silloisista johtohenkilöistä ei Nokialla oikeasti testikäyttänyt Booklet 3G:tä koskaan. Jos olisivat käyttäneet vaikka kuukauden aktiivisesti, eivät olisi päästäneet markkinoille ollenkaan.

 3. Nokia voisi jalostaa tablettia eteenpäin ja muotoilla siitä täysikokoinen kannettava tietokone ilman kosketusnäyttöä. Näin saataisi aikaan läppäri ilman liikkuvia osia (puhaltimia, pyöriviä kiintolevyjä jne) ja luultavasti hurjalla akkukestolla. Näytön koko olisi jotain 17″. Käyttöjärjestelmäksi voisi valita sellaisen järjestelmän (Ubuntu, Windows), jossa olisi kunnollinen tekstinkäsittelyohjelma, kuten Libre Office. Iso akku ja tietenkin led näyttö olisi pakko olla. Muistina ei olisi mekaanista kiintolevyä, muttei välttämättä kallista SSD:täkään. Joku halvempi ja hitaampi flash muisti ilman liikkuvia osia olisi sopivampi. Käyttäjäryhmänä ei olisi niinkään pelaajat, vaan ennemminkin vehje tulisi työ- tai opiskelukäyttöön. NOKIA, MILLOIN VOIN TILATA TUOLLAISEN?

  Tablettihuuma on varmasti ohimenevä ilmiö, kuten minikannettavatkin olivat. Nokian pitäisikin olla luomassa uusia markkinoita ja tuoda vehkeet myyntiin asti. Suunnittelupöydällä olevat hienotkaan prototyypit kun eivät tuo firmaan rahaa.

  1. ”Tablettihuuma on varmasti ohimenevä ilmiö, kuten minikannettavatkin olivat”

   En usko että on ohimenevä ilmiö, tabletit on tulleet jäädäkseen. Niille on olemassa selkeä paikka ja asiat missä ne on hyviä. eikä sitä voi oikeen korvata millään muulla, ainakaan mikä olisi parempi, ainakaan tällä hetkellä. Eriasia sitten mitä o vaikka 5v päästä, veikkaan että superohuita tabletteja 🙂

   Minikannettavat nyt oli alusta asti surkeita, niillä ei ole hyvä tehdä oikeen mitään. En yhtään ihmettele että ne ei olleet mikään iso menestys.

   1. Jälkipörssi on se tuottoisin pörssi… Itse uskon myös, että tabletit ovat siirtymävaiheen laitteita ja kannettavat tietokoneet tulevatkin syömään tablet -markkinoiden kokoa rajusti. Kannettavat ovat jo alkaneet rajun muodonmuutoksen ultrabookin saattelemana. Puhelinten kasvaessa ja kannettavien kutistuessa tabletit muuttuvat niche tuotteiksi.

    (ehkä näin… ;))

    1. Itse tykkään Surfacen ideasta, jossa laite on tablet mutta näppiksen saa kiinni älykkään kuoren kautta.

 4. On kyllä taas touhua nokialta. Tablettia rakennettu kuin iisakin kirkkoa ja veikkaan, että ulos saadaan joku windows8-pohjainen bulkkitabletti. Noh, onhan sekin tapa tuhlata rahaa.

Kommentointi on suljettu!