Aikakone, osa 2: Stephen Elop nousi Nokian toimitusjohtajaksi

Viime viikolla käyntiin polkaistun uuden artikkelisarjamme ideana on kaivaa esiin kahden vuoden takaisia uutisia ja valottaa niiden avulla mobiilimaailman muutosta. Jatkamme edelleen syyskuun alkupuoliskon tarkastelua. Ensimmäisen osan sarjastamme voit lukea tästä.

Kaksi vuotta sitten vielä Sony Ericssonina tunnettu matkapuhelinvalmistaja laukoi medialle kovia tavoitteita. Yhtiö kertoi haluavansa nousta maailman suurimmaksi Android-valmistajaksi. Kaikki tiedämme, miten tavoitteen kanssa kävi. Sittemmin Ericsson vetäytyi yhteisyrityksestä ja Sony jäi yksin jatkamaan mobiilimaailman valloitusta.

Samsung ilmoitti vuoden 2010 syyskuussa keskittyvänsä jatkossa erittäin vahvasti Androidiin. Se tie on pitänyt tähän päivään asti ja yhtiö onkin nyt ylivoimaisesti suurin Android-valmistaja. Samalla yhtiö vihjaisi Symbianin poistuvan hiljalleen tuotemallistosta, koska Samsungin mielestä sille ei enää ollut tarpeeksi kysyntää.

Apple laittoi jakoon mobiililaitteilleen iOS 4.1 -päivityksen. Sen tärkein parannus oli Game Center -palvelu, joka laajentui kuluvan vuoden heinäkuussa myös Mac-tietokoneille OSX Mountain Lion -käyttöjärjestelmässä.

Nokia järjesti pari vuotta takaperin Design by Community -kokeilun, jonka ideana oli kehittää täydellinen puhelin yhteisön avustuksella. Projekti lähti käyntiin maaliskuussa 2010 ja se saatettiin päätökseen syyskuussa valmistajan luomalla 3D-mallilla. Konsepti nimettiin Nokia U:ksi.

Syyskuun alku oli suurta muutosten aikaa Nokialle. Olli-Pekka Kallasvuo joutui väistymään toimitusjohtajan tehtävästä ja tilalle valittiin kanadalainen Stephen Elop. Muutama päivä Elopin nimityksen jälkeen Nokian pitkäaikainen johtaja Anssi Vanjoki ilmoitti jättävänsä yhtiön.

Olen erittäin innoissani, että minusta tulee jäsen tiimiin, jonka tavoitteena on entisestään vahvistaa Nokian kiistatonta asemaa mobiilin viestintäteollisuuden johtajana ja jonka herpaantumattomana tehtävänä on asiakastarpeisiin ja -odotuksiin vastaaminen. Nokian globaali asema on ainutlaatuinen, ja yhtiöllä on upea brändi, jonka varaan voimme rakentaa. Nokiassa on erittäin lahjakkaita ja omistautuneita ihmisiä, ja olen vakuuttunut, että yhdessä toimien voimme jatkaa kuluttajien odotukset täyttävien innovatiivisten tuotteiden luomista. Nokian slogan ilmaisee selvästi avaintavoitteemme: Connecting People saa uusia ulottuvuuksia, kun kehitämme tuote-, ratkaisu-, ja palveluvalikoimaamme”, kommentoi Elop tuoretta tehtäväänsä.

Aikakone on MobiiliBlogin artikkelisarja, jossa palataan kahden vuoden takaisiin mobiilialan tapahtumiin. Joka sunnuntai käymme läpi kyseisen ajankohdan tapahtumia mobiilimaailmassa kaksi vuotta sitten. Tämä luo perspektiiviä mobiilialaan ja sen muutoksiin muutaman vuoden sisällä. 

8 kommenttia

 1. Elopin kommunikointitaidot ovat osoittautuneet varsin köykäiseksi. Kaveri on tehnyt Nokialle toistuvasti vahinkoa ja laskenut yhtiön arvoa päästämällä sammakoita suustaan. Pelkästään Windows Phoneen keskittyvä strategia taas lienee koko johtoryhmän moka, josta ei voi Elopia syyttää.

  1. ”josta ei voi Elopia syyttää.”

   … josta ei voi Elopia KOKONAAN syyttää. 🙂

   1. Minusta se on koko johdon syytä tasapuolisesti. Uutta johtajaa etsiessähän hakijoiden piti antaa karkea tulevaisuussuunnitelma Nokian jatkosta. Eiköhän Elop ole jo siinä vaiheessa ehdottanut Windows Phone -vaihtoehtoa tulevaisuuden suunnitelmaksi. Vanjokihan olisi halunnut jatkaa Symbianin ja MeeGon linjoilla ja kehittää niitä.

 2. Kohta nähdään toteutuuko elopin visiot. Uskoisin kyllä että suunta on ylöspäin WP8:n myötä.

   1. Vastasin kysymykseesi, toivottavasti on jotain apua.

    1. Tänks. Tuo seuraavan generaation odottaminen kuulostaa kyllä järkevimmältä. Toisaalta taas ne ovat kuitenkin alussa (verrattain) kalliimpia, joten saattaa mennä pitkällekkin. No, toisaalta ei myöskään ole kiire 🙂

 3. Haukutte Elopia ja sitten kuitenkin ostatte (Nokia Lumia) -puhelimia + ylistätte muita paremmaksi ”maasta-taivaisiin”…HOH,HOIJAA!!.

Kommentointi on suljettu!