Apple iPhone 5:n uudistukset koottuna

Viime viikolla julkaistu iPhone 5 on kerännyt verkossa odotetusti ristiriitaisen vastaanoton. Vaikka iPhone 5 on selkeä harppaus eteenpäin, pitää osa sen tarjoamia uudistuksia turhan laimeina. Olipa asiasta mitä mieltä tahansa, niin tässä artikkelissa on tarkoitus luoda selkeä katsaus kuudennen sukupolven iPhonen sisältämiin uudistuksiin.

Suurempi näyttö: tämä on iPhone 5:n yksi keskeisimmistä uudistuksista. Aiempien mallien 3,5 tuuman paneeli on vaihtunut nelituumaiseen kosketusnäyttöön, jonka tarkkuus on 1136 x 640 pikseliä. Näyttö on kasvanut kokoa vain pystysuunnassa, jonka myötä Apple kehuu puhelimen käytön olevan yhdellä kädellä edelleen miellyttävää.

Kevyempi ja ohuempi rakenne: uusi iPhone on ainoastaan 7,6 millimetriä paksu. Se jättää näin taakseen muun muassa Galaxy S III:n, jonka vastaava mitta on 8,6 millimetriä. Painoa Applen uutuudella on 112 grammaa, joka on niin ikään hyvin vähän.

Uudet materiaalit: edellisen mallin lasinen takapinta on vaihtunut alumiiniin. Valkoisessa versiossa takana on tavallista alumiinia ja mustassa Applen kannettavista tuttua anodisoitua 6000-sarjan alumiinia. Ylhäällä ja alhaalla on keraamista lasia (valkoinen malli) tai pigmentoitua lasia (musta malli).

Tehokkaampi A6-piirisarja: yhtiö ei ole paljastanut sirunsa tarkkoja yksityiskohtia, mutta sen sanotaan olevan tuplasti edeltäjäänsä nopeampi. Siru on 22 prosenttia A5:sta pienempi ja samalla myös energiatehokkaampi.

Kehittyneempi takakamera: tarkkuus on pysynyt kahdeksassa megapikselissä, mutta iPhone 5:n kameran pitäisi suoriutua erityisesti hämärissä olosuhteissa edeltäjiään paremmin. Kamera tukee myös still-kuvien tallentamista videokuvauksen aikana. Lisäksi linssin pinta on nyt safiiria, jota on lähes mahdotonta naarmuttaa.

Parempi etukamera: iPhone 5:n etukamera yltää videokuvauksessa 720p-tarkkuuteen ja yksittäisissä kuvissa 1,2 megapikselin tasoon. Se hyödyntää takakameran tavoin backside illumination -tekniikkaa. Edellisessä mallissa etupaneelin kamera oli laadultaan VGA-tasoa.

Pienempi telakkaliitäntä: pitkään käytössä ollut 30 pinninen liitin on vaihtunut pienempään Lightning-nimeä kantavaan liittimeen. Se on Applen mukaan kestävämpi ja helppokäyttöisempi, sillä se istuu koloon molemmin päin.

Parempi akkukesto: ohuudestaan huolimatta Apple on kyennyt parantamaan puhelimensa toiminta-aikoja. Uutuus tarjoaa puheaikaa (3G ja LTE) kahdeksan tuntia, verkkoselausaikaa WiFi:llä kymmenen tuntia ja valmiusaikaa 225 tuntia.

Kolme mikrofonia: Apple on lisännyt mikrofonien määrää iPhone 5:ssä yhdellä kappaleella: Nyt niitä on kaikkiaan kolme, jotka sijaitsevat etupaneelissa, takana ja alhaalla. Niiden avulla taustamelun poisto hoituu tehokkaammin ja puheentunnistus tarkemmin.

Nano-SIM: kyllä, SIM-kortin joutuu jälleen vaihtamaan. Apple loikkaa ensimmäisenä valmistajana nano-SIM-standardiin, jonka avulla saadaan säästettyä muutamia millejä tilaa.

Uudet kuulokkeet: Apple toimittaa kuudennen sukupolven iPhonen mukana täysin uudet EarPods-kuulokkeet. Apple kertoo käyttäneensä paljon aikaa niiden suunnitteluun, jotta ne sopisivat parhaalla mahdollisella tavalla useimpien käyttäjien korviin. Äänenlaadun sanotaan myös parantuneen niin paljon, että EarPods kilpailee Applen mukaan huipputasoisten kuulokkeiden kanssa, jotka kustantavat jopa useita satoja dollareita.

9 kommenttia

 1. Ohuus ei ole puhelimessa mikään valttikortti. Ohut puhelin on altiimpi vahingoille ja kädessä tarvitaan tietty paksuus ja muotoilu, että laite tuntuu mukavalta käyttää.

  Hassuinta on, että Applella ollaan nyt valmiina kompromisseihin Jobsin mielipiteistä. Näyttökin lähestyy 16:9 -formaattia pikkuhiljaa.

 2. En kyllä nää mitään syytä päivittää nelosesta/4s:stä tähän, niin itseni kuin kenenkään muunkaan. Pikkasen isompi näyttö, ihan kiva. Kevyempi ja hivenen ohkasempi, ihan kiva. Uudet materiaalit, vanhoissakaan mitään vikaa. Tehokkaampi, vanhakin toimii täysin sujuvasti. Hieman kehittyneemmät kamerat, ihan kiva. Parempi akku, vanhakin kestää läpi päivän. Pienempi liitäntä, nano-sim, uudet kuulokkeet ja ehkä hieman parempi puheluidenlaatu? Ei niin mitään merkitystä.

  tldr; ei ihan 600-700 euron arvoisia juttuja meikäläisen silmissä

 3. Ei tuu meikäläiselle tuota, Nokian Lumia kaikin puolin parempi.

  1. Voi teitä köyhiä
   Ja kateellisia 🙂 vanha 4s jakoi tm:n testissä 1 sijan galaxy s3n kanssa 🙂 lumiaa ei taidettu testissä edes mainita kun puhuttiin älypuhelimista..

 4. On se kumma ku apple fanit eivät saa sitä päätänsä perseestä pois sitten millään! Onko tuo hieman pitempi näyttö uuden puhelimen arvoinen? Aluksi luulin että nokia ryssi julkistuksen ja pahasti ja apple tulee ja jyrää uusilla ominaisuuksilla. Loppu vuodesta olisi puhelimen vaihto ja apple oli jo varma valinta mutta eivät kehitelleet mitään uusia innovatiivisiä ominaisuuksia uuteen puhelimeen niin ei tule vaihtumaan appleen. Nokia alkoi taas jälleen kiinnostamaan ja kovasti kiitos applen! Kamera ei pärjää millään nokian kameralla joka painaa vaakakupissa paljon. Ei sitä kuvien laatua mitata kuinka iloisilta lapset näyttävät kuvissa.

  1. ”Onko tuo hieman pitempi näyttö uuden puhelimen arvoinen? ”

   Riippuu varmaan täysin siitä mitä luuria nyt käyttää? Jos mulla olisi iPhone 4S niin en näkisi syytä vaihtaa vitoseen, taas iPhone 4:llä näen selkeästi enemmän syitä vaihtoon.

   Sieltä ei tullut mitään innovatiivista varmaan siksi, että kaikki järkevä on jo toteutettu, näkyyhän se yleisesti mobiilimaailmassa, että ala polkee paikallaan ja oikeen kukaan saa mitään wow:ta enään aikaan (ei sitä saanut nokiakaan, no kieltämättä kun lumia 920 paino kerrottiin niin siitä tuli wow fiilis, mutta ei hyvässä mielessä). Ei innovoida kannata vaan innovoinnin takia jos ei sille innovaation tulokselle löydy oikeasti käyttöä.

  2. Ja nyt kun katsotte tehoteatejä niin iphone 5 pesee galaxy s 3;nkin mennentulleb vaikka samsung niin uhkuu tehoikkailla puhelimillaan … Macmaan sivuilta löytyy uutinen aiheesta

Kommentointi on suljettu!