Kommentti: HTC:n Windows Phone 8 -puhelimet paha isku Nokian Amerikan valloitukselle

Taiwanilainen HTC liittyi odotetusti Windows Phone 8 -alustan tukijoiden joukkoon. Yhtiön julkistus tarjosi suuren yllätyksen siinä, että HTC:n Windows Phone 8X– ja Windows Phone 8S -puhelimet ovat nimetty Microsoftin alustan mukaan. Tämä ei tietenkään olisi onnistunut ilman läheistä yhteistyötä Microsoftin kanssa.

Vuosia sitten HTC oli Microsoftin tärkeimpiä kumppaneita mobiilimarkkinoilla. Tämä oli silloin, kun Windows Mobile oli vielä kova nimi, eivätkä Android ja iOS hallinneet nykyisellä yliotteellaan markkinoita. Sittemmin yhteistyö on löystynyt ja HTC on keskittynyt älypuhelinmallistossaan vahvasti Androidiin. Tuore julkistus kielii kuitenkin välien lämpenemisestä.

Taiwanilaisvalmistaja kertoo uutuuspuhelintensa innoittajana toimineen itse Windows Phone 8 -alustan. Laitteiden värit sekä muodot ovat suunniteltu mukailemaan Live Tiles -elementtejä. HTC:n mukaan Microsoft ihastui luomuksiin ja sanoi niiden kuvastavan juuri sitä ilmettä, jota yhtiö omalla mobiilialustallaan hakee. Niinpä taiwanilaisvalmistajan puhelimet käyttävät ainoana tuotteidensa nimessä Windows Phone -brändiä. Puhelimet ovat HTC:n mukaan avainroolissa Microsoftin kampanjoidessa Windows Phone 8 -alustaansa.

Erityisen suuren ongelman HTC:n uutuudet luovat Nokialle. HTC kertoo puhelintensa saapuvan myyntiin Amerikassa AT&T-, T-Mobile– ja Verizon Wireless -operaattoreiden kautta. Jos tähän lisätään vielä Microsoftin Windows Phone 8 -kampanja, jonka keskipisteenä ovat HTC:n mallit, ei Nokian menestyminen Amerikassa ainakaan helpotu.

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer on hyvillään läheisestä yhteistyöstä. ”Yhdistämällä HTC:n kauniit ja uudet Windows Phone 8X- ja Windows Phone 8S -puhelimet brändimme kanssa on merkittävä virstanpylväs molemmille yhtiöille. Yhdessä tarjoamme kuluttajille selkeän ja uniikin vaihtoehdon. Olen innoissani viedessämme pitkän kumppanuutemme seuraavalle tasolle.

Nokialle tilanne on ongelmallinen. Microsoft on toistuvasti osoittanut, että Nokian asema sen suunnitelmissa ei ole kovinkaan merkittävä. Ensin tuli oma tabletti ja nyt HTC:n kanssa rakennetut Windows Phone 8 -puhelimet. Nokia on kuitenkin laittanut oman tulevaisuutensa alustan varaan ja luovuttanut muun muassa karttateknologiansa Microsoftin käyttöön. Nokiaa tämä ei julkisuuteen annettujen lausuntojen mukaan kuitenkaan tunnu häiritsevän:

Tänään on hyvä päivä Windows Phone -ekosysteemille. Samalla kun toiset keskittyvät taktisesti uudelleen brändäämään tuotteensa, niin Nokia rakentaa johtavan älypuhelinmallistonsa, jota kutsumme nimellä Lumia, täysin Windows Phonen ympärille. Lumialla tarjoamme erottautuvan käyttökokemuksen, kuten PureView-kuvauksen, paikannuksen ja navigoinnin, langattoman lataamisen ja Nokia Musiikin. Ja olemme vasta pääsemässä vauhtiin”, kommentoi HTC:n julkistusta Nokian markkinointijohtaja Chris Weber.

Weber on toki oikeassa, että tuki useilta valmistajilta on hyväksi koko ekosysteemille. Samsung on kuitenkin osoittanut Androidin kohdalla, että yksi valmistaja voi suurelta osin kerätä koko potin jättäen muille vain rippeitä markkinoista. Jos Windows Phone lähtee nousuun, on Nokian tärkeää pitää saavuttamansa ykkösvalmistajan asema. Muutoin osuudet voivat helposti valua kilpailijoiden laareihin.

Lähteet: The Verge & Seeking Alpha

12 kommenttia

 1. MS rikkoo aivan varmasti Nokian kanssa tehdyn sopimuksen ehtoja, ja vaikkei rikkoisikaan Nokian on puututtava tähän rankalla kädellä, sillä Nokia on tehnyt niin paljon MS:n eteen.

 2. Elop ajattelee vain menestyvien brandien tuotteita ja niiden kehittämistä,mutta tässä asiassa Nokia ei ole kilpailijoiden tasolla (Samsung) edes käyttöjärjestelmä tasolla.Uutta nousua on vaikea odottaa vaikka kuinka odottaisi/toivoisi.

 3. HTC on ollutkin pitkään Amerikan ykkos puhelimien joukossa joten ei mitään uutta.
  HTC:lle tämä nimitys sopii parhaiten koska se on tehnyt pisimpään Windos kännyköitä kohta 10 vuotta.Nokian oma tyhmyys yrittäessään siirtyä jo toisten valtaamille markkinoille siinä onnistumatta.

 4. Hei haloo! Tämä on varmaan se sadas samakommentti mitä kaiken maailman analyytikot ja muut hullut ovat päässeet julistamaan. Mikä ihme ihmisillä on ,kun aina kun nokia tekee puhelimen niin samat heput on julistamassa miten apple ottaa kaiken rahan ja samsung myy kaikki puhelimet. Näyttää siltä ettei nokia saisi suunnitella, myydä ja markkinoida mitään kun se kuitenkin on ihan tyhjän kanssa.

  Ja mikä ihme on tämä ”microsoftin pitäisi pidellä nokiaa nätisti kädestä”-asenne. Suorastaan oksettaa tuollainen naiivius. Nokia on microsoftin yhteistyökumppani ja asiakas. Saattaa tulla yllätyksenä mutta microsoftilla on myös muita yhteistyökumppaneita ja asiakkaita, eikä Ballmerin tehtävänä ole tehdä rahaa nokialle vaan microsoftille. Ja miten hemmetissä Microsoftin oma tabletti voi olla huono juttu nokialle, jos nokia ei ole omaa tablettiansa vuotanut julkisuuteen.

  Eiköhän se ole nokian homma varmistaa asiansa niin että voi kilpailla tehokkaasti muiden kanssa.

 5. Tiesittekö, että Google käyttää Samsungia samanlailla hyväksi. Google tekee Androidin kanssa mitä haluaa ja Samsung vain valmistaa puhelimia. Samsungin puhelimissa pyörii myös Googlen tekemät kartat, koska niitäkään Samsung ei ole itse onnistunut tekemään. Google sanelee, Samsung vikisee!

  1. ”Google sanelee, Samsung vikisee!”

   Aika menestyvää ja tuottoisaa vikinää Samsungille…

 6. Onhan tämä törkeää, mutta eikös Nokialla ole mallisuoja jenkkeihin? Se on sitten juttu erikseen uskalletaanko Mörkösoftaa tahi siis HTC:tä haastaa oikeuteen…

 7. Miksi Microsoftin pitäisi suosia Nokiaa? Nokiahan on jo siinä raossa, että sen ainut mahdollisuus on panostaa Windows Phoneen kaikkensa. Sen se tekee ilman mitään etuja Microsoftin puolelta. Totta kai Microsoftin kannattaa nyt mielistellä niitä valmistajia, joille Windows Phone ei ole pakollinen vaihtoehto vaan lähinnä lisäbusineksen mahdollisuus.

 8. Jussuf
  Nokia on itselleen palkannut Microsoftilta ”myyrän” ja nyt Nokia ei olekaan Microsoftille se tärkein asiakas,kun Elop on suunnitelmia muutellut alkuperäisestä!!.

 9. tosta vain hyotya Nokialle kun ihmiset luulee ostavansa HTC:een kotona huomataan etta se onkin Nokia heh!!!!!!

Kommentointi on suljettu!