Vahvuudet: Galaxy S III, iPhone 5 ja Lumia 920

Kokovertailu pienimmästä suurimpaan.

Loppuvuoden älypuhelinmarkkinat tulevat pyörimään kolmen nimen ympärillä. Applen, Nokian ja Samsungin lippulaivat kamppailevat joulusesongin aikaan asiakkaista hyvin erilaisin asein, sillä jokaisen tuote perustuu eri käyttöjärjestelmään. Mitkä ovat eri puhelinten vahvuudet ja miten ne pyrkivät houkuttelemaan kuluttajat ympärilleen? Näihin kysymyksiin pyrimme vastaamaan tässä artikkelissa.

Samsung Galaxy S III

Galaxy S III on ennättänyt olemaan markkinoilla jo muutamia kuukausia. Tänä aikana se on osoittanut, että 4,8 tuuman kosketusnäyttö ei ole kuluttajien mielestä liian suuri. Syyskuussa korealaisvalmistaja ilmoitti, että puhelinta on myyty toukokuun lopusta alkaen jo 20 miljoonaa kappaletta. Se on huikea määrä. Puhelin on myynyt nopeammin kuin yksikään Samsungin aikaisempi älypuhelin.

Suuren näytön lisäksi puhelimen vahvuuksiin kuuluu Androidin luoma avoimuus ja vapaus. Alusta tarjoaa laajan muokattavuuden ja selvästi iOS:ia ja Windows Phonea monipuolisemman työpöydän, jonka personoinnissa vain mielikuvitus on rajana. Kokeneemmille käyttäjille mahdollisuuksia on vieläkin enemmän ja verkko onkin täynnä erilaisia kikkoja Androidin muovaamiseen omiin tarpeisiinsa sopivaksi.

Samsungin lippulaivan eduksi on tässä joukossa aivan ehdottomasti luettava myös microSD-muistikorttipaikka. Tätä ei nimittäin löydy iPhone 5:stä tai Lumia 920:sta.

Muistikorttipaika lisäksi Galaxy S III on kolmikon ainoa malli, jonka akku on käyttäjän vaihdettavissa. Tämä saattaa olla merkittävä tekijä osalle käyttäjistä. Mahdollistaahan se esimerkiksi vara-akun mukana kuljettamisen tilanteissa, joissa puhelimen lataaminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista.

Apple iPhone 5

Kuudennen sukupolven iPhone muovaa Applen älypuhelinta hellävaraisesti. Suuria muutoksia käytettävyyteen tai muotoiluun ei ole tehty. Jos Applen älyluurit ovat ennestään tuttuja, on käyttäjä heti kotonaan iPhone 5:n kanssa. Se on suuri vahvuus päivitettäessä aikaisemmasta iPhonesta uuteen malliversioon.

Vertailussa olevan kolmikon kesken iPhone 5:n merkittävin valtti lienee korkealuokkainen laatuvaikutelma, jonka takaavat selkeät muodot, hillityt värit ja laadukkaat materiaalit. Etuosaa peittää lasinen pinta, takaa löytyy alumiinia ja kameran linssiä suojaa safiiri.

Uuden iPhonen puolesta puhuu myös hyvä käytettävyys yhdellä kädellä. Vaikka näyttökoko on kasvanut neljään tuumaan, ei tämä vaikuta merkittävästi yhden käden käytettävyyteen. Tämä siksi, että näyttö ei ole kasvanut leveyssuunnassa lainkaan.

Muita Applen laitteita omistaville kuluttajille iPhone 5 on saumaton kumppani. Entistäkin monipuolisempi iCloud-pilvipalvelu pitää huolen, että muun muassa kuvat, muistiinpanot, kirjanmerkit ja jopa avoinna olevat selainvälilehdet pysyvät ajantasalla eri laitteiden välillä (Mac, iPhone, iPad).

Nokia Lumia 920

Viimeisenä kolmikosta myyntiin saapuvan Lumia 920:n vahvuuksia ovat näyttö ja kamera. Puhelimessa on joukon ainoa kosketusnäyttö, joka tottelee paljaan sormen lisäksi esimerkiksi kosketusta hanskat kädessä. Tätä voidaan pitää tärkeänä myyntivalttina muun muassa Suomessa kylmien talvien vuoksi.

Puhelimen PureView-kamera vaikuttaa alustavien tietojen ja testien perusteella joukon parhaalta. Siitä löytyy hyvät hämäräkuvausominaisuudet ja optinen kuvanvakain. Onpa mukana myös kilpailijoita tehokkaampi LED-kaksoissalama.

Langaton lataaminen on luettava Lumia 920:n valttikorttien joukkoon, vaikka myös korealaisvalmistajan lippulaiva tukee sitä. Nokialaiseen se on kuitenkin sisäänrakennettuna. Samsungin kohdalla käyttäjä joutuu paitsi hankkimaan latausalustan niin myös ominaisuutta tukevan takakuoren puhelimeensa. Nokian ratkaisu näyttää muutonkin paremmin viimeistellyltä tyylikkäine latausalustoineen.

Laaja värivalikoima on myös luettavissa Lumia 920:n etuihin. Osalle asiakaskunnasta se, että puhelimen saa kirkkaan punaisena tai keltaisena voi olla erittäinkin tärkeä tekijä.

36 kommenttia

 1. ”Siitä löytyy hyvät hämäräkuvausominaisuudet ja optinen kuvanvakain.”

  Hyvät hämäräkuvausominaisuudet = optinen kuvanvakain, joka mahdollistaa pitemmät suljinajat käsivaralta. Taustavalaistut kennot ja suuren aukon(pienempi f-luku) linssit on käsittääkseni kaikissa näissä.

  Note II voittaa ainakin iPhonen ja SIII:sen, mutta Jolla kiinnostaisi enemmän kunhan joku malli edes julkaistaisiin.

 2. ”Kokeneemmille käyttäjille mahdollisuuksia on vieläkin enemmän ja verkko onkin täynnä erilaisia kikkoja Androidin muovaamiseen omiin tarpeisiinsa sopivaksi.”

  Täytyy kuitenkin muistaa, että jailbreakkaamalla iPhonen (joka ei ole kiellettyä) iPhonesta saa vähintään yhtä monipuolisen kuin Androidista. Mikseivät monet sitten tee jailbreakkia? Se on vaan puhelin, aika moni arvostaa iPhonen yksinkertaisuutta. Esim. Kamera App. Ei mitään säätöjä/hämäräkuvaukseen tai muita. App storessa on kuitenkin ilmaisia tai euron parin aivan loistavia kameraohjelmia (Esim Camera+), jolla onnistuu ihan kaikki. Usein kuitenkin tulee käytettyä juurikin tuota luurin omaa kameraa, koska se on vain niin helppoa. Ja muuten maps.google.com, saa käytännössä saman (jopa paremman) karttaohjelman iPhoneen jos jäi Googlen karttoja ikävä. Ei tarvitse jailbreakkausta.

  1. Huom! En omista itse iPhonea, joten tämä saattaa kuulostaa sarkastiselta, mutta se ei ole tarkoitus!

   ”vähintään yhtä monipuolisen kuin Androidista”

   Ihan tosi? Siis saako jailbreakin kanssa iPhoneen säädön pysty/vaakanäytölle, tuen widgeteille (ja näitä widgettejä jostain) joiden kokoa voi muuttaa, mahdollisuuden live-wallpapereihin, mahdollisuuden asentaa eri launcheri kokonaan (kuten Androidissa ADW, Go Launcher, etc, etc.), asentaa esim. erilainen lockscreen tai vaikka ihan koko kustomoitu ROM-versio? Ja koska käytettiin sanaa ”vähintään”, niin noiden lisäksi vielä jotain?

   Pistätkö jotain linkkiä mistä näkisin?

   Uskon, että monia pikkuasioita voi muokata paljonkin, mutta en millään usko että noita ym. ominaisuuksia saisi edes jailbreakkaamalla, koska en koskaan ole nähnyt yhtään kuvaa tai lukenut yhtään juttua, missä iPhonesta olisi saatu tuollainen.

   Jos noita ominaisuuksia ei saa edes jailbreakkaamalla, ”vähintään yhtä monipuolinen” on suora valhe.

   1. Saahan jailbreakilla vaikka mitä, sehän on ihan oma maailmansa missä kehittäjät pääsee todella toteuttaan itseään.

    http://blog.alltechrelated.com/wp-content/uploads/2009/04/ihome1.png tässsä mm iPhone kotinäkymä mikä on täysin erilainen kun normi.

    http://blog.alltechrelated.com/tag/inav/ täällä on esim lisää jotka saa iPhonen käyttöliittymän näyttämään ihan eriltä ja noi on jo vuodelta 2009. En edes tiedä mitkä jutut on nyt niitä suosittuja.

    Nopeella googletuksella muutama lockscreen http://www.iphoneruler.net/themes/staff-picks/lockscreens

    On kyllä tyylikkäitä.

    Tuossa livetaustakuva http://www.youtube.com/watch?nomobile=1&v=iGzMn9iUmMs

    Lisää kaikenlaista tweekkiä löytyy googlesta niin paljon ku haluaa ettiä.

   2. Pakko on nyt avautua, eihän sulla Nite ole mitään tietoa Jailbreakista tai Cydiasta kun noin kirjoitat. 5 min googlettamisella olisit löytänyt alla olevat tweakit.

    Pysty/vaakanäytön kuvakepyörittely on mielestäni turhake, mutta kyllähän ominaisuus on mahdollista Cydian avulla asennella iiPuhelimeen.
    http://goo.gl/F0ECW
    Widgetit saa tarvittaessa esim tällä:
    http://goo.gl/lDlGP
    livewallpaperit on ollu mahdollista asentaa jo vuodesta 2008 lähtien:
    http://goo.gl/HmOy8
    hmm, launcherin kanssa ollaan kyllä jännän äärellä. Kyseessä teemapaketti? oliskohan se verrattavissa Winterboardiin tai Dreamboardiin. Näillä molemilla tulee lockscreenien asennus myös mahdolliseksi.
    http://goo.gl/Xqpy8
    http://goo.gl/fmofp
    Custom firmwareja ei juurikaan ole liikkeellä, muttei se tarkoita etteikö se olisi mahdollista, esimerkkinää vanhemmille iPhoneille tarkoitettu whited00r:
    http://goo.gl/SmyWc
    http://goo.gl/ZvAJX

    Sanotaan että kauneus on katsojan silmissä mutta makuasioista ei voi kun kiistellä. Itse tykkään teemasta http://goo.gl/axMk0, enkä halua mitään ylimääräisiä widgettejä ruudulle, sen takia sbsetting tuo kaiken tarvitsemani näytön ylälaitaa puuhkäisemällä esiin http://goo.gl/EjBZZ

    Tweakkejä on tarjolla mielettömän paljon ja ymmärtääkseni iOSin ympärille onkin muodostunut suurin mobiilin tweak/crack scene..

    1. Kuka oikeesti jaksaa hakea miljoona kikkulaa, että saa tehtyä jotenkin saman kuin Androidilla. Vähän helpompaa, kun luuri on paketista otettuna muokattavissa todella laajasti.

     Myös näin ohjelmistokehittäjänä tykkään Androidin vapaudesta. iPhone on liian suljettu ja vaatii 100 dollarin lisenssin että voin testata esim phonegapilla rakennea sovellusta fyysisellä laitteella.

     Seuraava luurini yllättävästi on kuitenkin Lumia 920, vaikka olen jo vuosia käyttänyt Galaxyja. VS on paras kehitysympäristö omasta mielestäni ja siksi tykkään tehdä softaa WP:lle.

    2. migu… eh, taisin nimenomaan sanoa, ettei mulla tosiaan *ole* mitään tietoa näistä 🙂 En edes tätä ennen ole kuullut ”Cydia” sanaa. Olen ollut Android-käyttäjä HTC Heron Suomeen saapumisesta asti.

     Mutta nyt kun siihen saattaa olla mahdollisuus, on tarkoitus hankkia ”yksi kutakin”, että voi paremmin muodostaa mielipiteensä. Eihän sitä oikeasti parin minuutin ”kaverilta lainassa” tai ”testasin kaupassa” -tyylillä voi mitään mielipidettä muodostaa.

     Androidit ovat ja pysyvät mun juttuna, mutta nyt on rinnalla jo Lumia 710 ja joku iLaite on tulossa kunhan siihen on mahdollisuus. Siksi kyselenkin kun en oikeasti tiedä.

     Mutta, mutta. EHDOTTOMAN paljon kiitoksia noista linkeistä!! Vaikuttaa siltä, että iLaitteella voikin tehdä paljon enemmän kuin mitä olen luullut.

     Esimerkiksi tuo Delicin postaama ”iHome” teema/homescreen on omasta mielestäni erittäinkin tyylikäs. Jotain tuon tapaista juuri tarkoitin. Ja jotenkin tuolla tavalla Androidinikin ovat asetettuina. (Tykkään siitä, että jokainen laite on omanlaisensa, joten kaikki omanikin ovat hieman erilaisia keskenään.)

     tuo sbsetting on muuten listalla aika ylhäällä mitä tulee asennettua, juurikin tuon tyyppisen ominaisuuden puuttuminen kyrsii WP:ssä ja Androidissa tottunut Sampan laitteilla tuohon jo ajat sitten.

     Väitin silti, että ”suurin mobiilin tweak scene” on ehdottomasti Androidin puolella.. vaikka ihan vaan: xda-developers 🙂 (ja onhan noita muitakin).

 3. -Samsungin lippulaivan eduksi on tässä joukossa aivan ehdottomasti luettava myös microSD-muistikorttipaikka. Tätä ei nimittäin löydy iPhone 5:stä tai Lumia 920:sta.
  -Muistikorttipaika lisäksi Galaxy S III on kolmikon ainoa malli, jonka akku on käyttäjän vaihdettavissa. Tämä saattaa olla merkittävä tekijä osalle käyttäjistä.

  Totta!.

 4. -Vertailussa olevan kolmikon kesken iPhone 5:n merkittävin valtti lienee korkealuokkainen laatuvaikutelma, jonka takaavat selkeät muodot!.

  1. Nokia Lumia 920.
   Puhelimen PureView-kamera vaikuttaa alustavien tietojen ja testien perusteella joukon parhaalta. Siitä löytyy hyvät hämäräkuvausominaisuudet ja optinen kuvanvakain. Onpa mukana myös kilpailijoita tehokkaampi LED-kaksoissalama.

 5. Näin Iphone miehenä uskomatonta sanoa, mutta Nokian noista ottaisin.
  Ja varmaan tulee ostettuakin.
  Microsd? Miksi? Aivan tarpeeton ominaisuus!

 6. ”-Samsungin lippulaivan eduksi on tässä joukossa aivan ehdottomasti luettava myös microSD-muistikorttipaikka. Tätä ei nimittäin löydy iPhone 5:stä tai Lumia 920:sta.
  -Muistikorttipaika lisäksi Galaxy S III on kolmikon ainoa malli, jonka akku on käyttäjän vaihdettavissa. Tämä saattaa olla merkittävä tekijä osalle käyttäjistä.”

  Kummatkin löytyvät Lumia 820:sta.

 7. empä näe paljon järkeä, lumiasta hehkutetaan kameraa sun muuta.. itse olen sitä mieltä että ostaa kunnon kameran kuvaamista varten. sgs3 on sitte helkutin kokoinen luuri, hankala käyttää, iphonen hinta sitten hipoo kattoa, että tuolla rahalla saisi perus puhelimen sekä kunnon järkkärin tai pokkarin.

  1. Kuka haluaa raahata järkkäriä mukana, niin saa mun puolesta kantaa. Näillä kaikilla kännyillä saa riittäviä kuvia, joilla voi tallentaa hetken. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Siksi pidän kännykameraa yhtenä hyvin tärkeänä ominaisuutena puhelimessa.

   1. Hetken kuvaamisen riittää se iphonen tai S3 kamera, pimeässä kuvaus on jokatapauksessa sen järkkärin heiniä. Ei sillä, kyllä parempi kamera on aina parempi. Mutta kokonaisuus ratkaisee, ei pelkkä hieman parempi hämäräkuvaus (liikkumattomiin kohteisiin)

 8. Äly puhelimen yksi tärkeipiä tarpeita on yhteys nopeus ja Samsung on ainut joissa LTE ei ole vielä mahdollinen , mutta verkkokauppa.com : in ennakko myynti ilmoituksen mukaan se siien on tulossa vuoden vahteen jälkeen .

  Tuo Pilvipalvelu on mielestäni myös kummassakin muussa laitteesa . Poljon pelaavana tiedän , että noiden tilanne tallenteiden menytyksistä olen saanut pelata taas jo menneitä osia uudestaan . Samoin Aplle on ilmoittanut että heillä on ollut liian pitkiä katkoja pilvipalvelussa . Hienoa tekniika , mutta vielä noista valmistajista riippumattomista syistä lasten tauteja esiintyy.

  Samoja itkuja tullaan kuulemaan kaikilta niiltä, jotka maksavat kalliita ja lupauksiaan lunastamattomia LTE yhteyksiä. Paitsi , jos sattuu asumaan hesan keskustessa ikkuna parin kymmenen päässäoperaattorin tolpasta ja näissähän suomen kuuluisimipien LTE artikkeleitten on pakko asua .

  Operaatotit ovat jo alkaneet pehmitellä näitä epäkohtia julkisuudessa, mutta poliitikot luulevat , että se toimii sittenkin . No totuus selviää heillekkin kun jättävät pääkaupungin ja kotoaan koittavat hommia älykänyllään tehdä .

  Nämä ongelmat ratkaistaan , mutta se ei tapahdu ihan parin kuukauden sisällä joten kärsivällisyyttä kannataa harrastaa ellei haasteista tykkää.

  Minä tykkään joten hankinta putki on jo hoidossa .

  1. Taitaa olla Räyhällä vielä putki päällä.. 😀

   1. Kyllähän ”Räyhä” kompastelee kieliopissa ja ilmaisun selkeydessä, mutta on hänen kommentissaan kuitenkin asiaakin.

    1. Keskitypä ademeion välillä muuhun kuin toisten kirjoittelun arvosteluun. Oletko itse niin täydellinen ihminen ettet tee virheitä missään asioissa?

    2. teki, lueppas itse ensin kunnolla. Ademeion taisi olla ainoa tuosta, joka luki tekstin ja kiinnitti huomiota itse asiaan, eikä *vain* kielioppiin. Taisipas koko hänen viestinsä olla siihen suuntaan tarkoitettukkin, että muut voisivat kieliopin sijaan keskittyä asiaankin 🙂

 9. Insinöörinä Galaxy SIII on tällä hetkellä ainut jonka kelpuutan. Puhelimen pitää olla teknisesti kärkeä, vapaasti muokattava ja softaan panostava. Lisäksi tuossa on suurin näyttö.

 10. ”Vertailussa olevan kolmikon kesken iPhone 5:n merkittävin valtti lienee korkealuokkainen laatuvaikutelma, jonka takaavat selkeät muodot, hillityt värit ja laadukkaat materiaalit.”

  Eikös jo ensimmäisinä päivinä ole tullut erittäin paljon reklamaatioita siitä että uuden Vitosen takakuoret ovat olleet jo paketista revittäessä aivan naarmuilla… Korkealuokkaista laatua – kyllä… Annas katsoa millainen Scratchgate tästä vielä kasvaa…

 11. Android devaajan mielestä mukava? UI layer järkyttävä, fragmentoitunut laitekanta takaa sen ettei sama buildi varmasti toimi hyvin ja kaiken lisäksi vielä api versioiden eripuraisuus. Kyllä WP ja iOS on juhlaa droidiin verrattuna.

 12. Ainakin Samsungin Android laite pitää heittää 1-2 vuoden sisällä roskikseen kun valmistaja lopettaa päivittämisen. Tämän seurauksena tietosi ovat alttiina varkaudelle ja softatuen kanssa on vähän niin ja näin. Turha puhua roottaamisesta ja cyanogenmodin mm. asentamisesta niin kauan kun eivät tue google playtä ja täyttä googlen toiminnallisuutta.

  Itse en osta enää ikinä Samsungia ennenkuin suostuvat laittamaan muokkaamattoman Androidin siihen.

  1. Häh? miten niin ei tue Google Playta tai muuta ”täyttä toiminnallisuutta”?? Ainakin omassa Galaxy Tabissani pyörivä CM9 tukee Google Playta ihan siinä missä mikä muu tahansa Android laite. Myöskin kaikki muut Googlen palvelut toimivat aivan samalla tavalla kuin ”standardissakin”. Tai ei ehkä ihan, en saanut koskaan alkup. OS:ssa toimimaan Google Play Music ominaisuutta, mutta CM9:ssä toimii ja päivittää täydellisesti.

   Mutta toisaalta olen samaa mieltä kanssasi, Samsung saisi keskittyä laitevalmistukseen ja jättää suosiolla softapuolen pelkästään Googlelle, sen verran ruoskaa tuo TouchWiz & Co. on.

   Harmi, ettei Samsunging valmistamat Nexus-puhelimet olleet samalla tasolla huippujen kanssa, muuten käyttäisin vain niitä. Katsotaan mitä seuraava Nexus-sukupolvi tuo.

 13. Kyllähän Nokia voittaa specseillään kerrankin Sampan ja Applen!!!!!!!

  Ominaisuudet ovat parhaat. Paras näyttö, kamera ja käyttis!

 14. Kappas, täällä on näköjään toinenkin Eemeli!

  Olen kaimani kanssa yhtä mieltä siitä, että Nokia on pitkästä aikaa noista kolmesta ylivoimaisesti paras.

  Uusia innovaatioita!!!!!!

  -Terävin ja nopein näyttö
  -Näyttö toimii hanskat kädessä, maailman ensimmäinen hanskat kädessä toimiva näyttö!
  -Langaton lataus
  -Ylivoimaisesti paras kamera
  -Kestävin rakenne. Yksiosainen polykarbonaattikuori.
  -Paras käyttis

  Viimeinen on mielipide, mutta se sopii ainakin itselleni parhaiten. Kaikkia olen käyttänyt. Siskolla S2, itselläni iPad ja Lumia 800

 15. Juho@ Ilmeisesti Windowsilla on sitten sama tilanne,kun päivitystuki loppuu (ai niin,sinähän hankit sitten piraatti-versiona)?.

 16. Juu-u. Kyllä tuo LTE hehkuttelu on aika turhaa tässä vaiheessa. LTE:tä ei ole tarjolla kuin muutamissa kaupungeissa ja pienillä alueille, eikä se leviä vielä moneen moneen vuoteen. Se onko puhelimessa LTE tuki, tulee ajankohtaiseksi vasta tosiaan n.2-4 vuoden kuluttua ja silloin meillä on jo aivan eri puhelimet vertailun kohteena.

 17. Eipä oo ainoo hanskat kädessä toimiva näyttö ,nokia n900:sessakin on.

  1. Niin, mutta nyt puhutaan kapasitiivisista näytöistä, n900:ssa on resistiivinen.

 18. Lumiassahan on aivan selvästi eniten uusia innovaatioita.

 19. Akun vaihto ja muistikortti.
  Ittellä WIN-älypuhelimet tuli käyttöön 2006 (QTec S100 -> QTecS200 -> HTC HD2). Kaikkiin olen asentanut ostettaessa muistikortin, enkä koskaan ole tarvinnut vaihtaa/siirrellä niitä, koska tiedon siirto toimii monella eri tavalla hyvin ja nopsaan. Sumasummarun: Muistikortti=Turhake.
  Akut on kaikissa laitteissa vielä alkuperäisiä, ja toimii hyvin (jopa 2000-luvun alkupuoliskon Siemens ME45:ssa akku vielä toimii). Eli akkujen käyttöikä on paaaljooon pidempi kuin nykypuhelinten elinkaari. Sumasummarun: Vaihdettava akku=Turhake.

  Nyt olen tilannut ”venttikympin” jälkeen seuraavan Nokian, 920 (Nokioista en ole oikein tykännyt), Innolla odotan. Samsung ja MAC-miehenä IPhonekin on käynyt mielessä, mutta kyllä Nokia vei voiton tällä kertaa. Saas nähä miten käy kun luurin kohta saa. 🙂

Kommentointi on suljettu!