Hankitko Apple iPhone 5:n? Kerro ensitunnelmasi

Tänään se tapahtui. Applen kuudennen sukupolven kosketusnäyttöpuhelin, iPhone 5, saapui Suomessa myyntiin. Ilmeisen rajallinen ensimmäinen erä myytiin asiakkaille saapumisjärjestyksessä, joten nopeat ovat syöneet hitaat. Päätitkö sinä hankkia omasi? Jos onnistuit uuden iPhone 5:n nappaamaan kaupasta, kerro ensitunnelmasi uutuuspuhelimesta alle.

Edeltäjäänsä ohuempi ja kevyempi iPhone 5 tarjoaa ensimmäistä kertaa laitteen mallihistoriassa neljän tuuman kosketusnäytön. Edelleen Retina-tasoa oleva näyttö on aiempaa kirkkaampi sekä ohuempi. Itse puhelin on vain 7,6 millimetriä paksu ja se painaa 112 grammaa.

Puhelimen muita ominaisuuksia ovat A6-siru, kahdeksan megapikselin kamera, Bluetooth 4.0, WiFi ja 16, 32 tai 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Uutuus on saatavilla mustana sekä valkoisena. Mihin variaatioon päädyit?

22 kommenttia

 1. Onhan tämä ihan OK laite. En kovasti osaa vielä sanoa, koska tämä on ensimmäinen koskaan omistamani iPhone, joten kaikki tuntuu vielä uudelta. Vielä ei oikein ole saanut mitään kokonaiskäsitystä. Pistelen jotain tunnelmia tähän ehkä myöhemmin.

  Tuli hankittua valkoinen 16Gb versio. (en tee puhelimessa tallennustilalla juuri mitään, koska kaikki on ”pilvessä”, niin itse laitteessa ei tilaa juuri tarvi.)

  1. Näin pikaisesti päivän käytön jälkeen on todettava, että toisaalta ei se ihan niin paha ollut kuin oletin, mutta toisaalta taas ei myöskään niin hyvä…

   Oletin saavani yhden toimivan paketin, jota ei paljon kustomoida, mutta kaikki mitä on toimii hyvin. Pääpiirteittäin näin onkin, mutta kolmesta ”pää-puhelimestani” (Galaxy Tab 7.7, Lumia 719, iPhone 5), tämä iPhone on ehdottomasti aiheuttanut eniten päänvaivaa ja kiroamista.

   AppStore kysyy joka jeesusksen kerta sitä salasanaa, vaikka lataisit vaan ilmaisia ohjelmia. Näppäimistöä ei saa sellaiseksi, että näppäimestä itsestään näkee tuleeko iso vai pieni kirjain (Androidissa ja WP:ssä tämä on standardina molemmissa päällä). Aloitusnäyttö on itseasiassa vielä staattisempi kuin pelkäsin ja jopa staattisempi kuin WP:n vastaava. WP:ssä sentään voi olla niitä aktiivisia ”ruutuja” (tile) eri ohjelmilla, iOS:ssä on vain ja ainoastaan ikonit. Itse en ainkaan löytänyt mitään ohjelmia, joilla olisi dynaaminen ikoni. Asetusten vaihtaminen (esim. WiFi päälle/pois) on luvattoman hankalaksi tehty. Androidissa asia hoituu niiiiiin paljon helpommin, WP:ssäkin voi tehdä alkunäyttöön pikakuvakkeen asetukselle, iOS:ssä on pakko mennä itse asetuksiin aina. Minusta ainakin on hemmetin hankalaa osua joihinkin käyttöliittymän elementteihin, tiedä sitten johtuuko näytön koosta vai teknologiasta, mutta en kyllä helposti saa painettua esim. sitä ruksia joka tyhjentää etsi-kentän AppStoressa. Minua myös Androidiin tottuneena todella haittaa se, että jokaisen ohjelman asetukset saa aina hakea mistä tahansa, kun laitteessa ei ole standardoitua tapaa esittää menu/asetukset (mikä on mielestäni TODELLA outoa Applelta, joka ennen oli näiden standardien esimerkkifirma).

   Vertailen näitä laitteitani lähinnä käyttiksen, en niinkään tekniikan perusteella, mutta tämän kohdalla on pakko mainita yksi seikka. iPhone 5 on ilmeisesti tällä hetkellä maailman ohuin älypuhelin.. mutta se ei *tunnu* siltä. En tiedä miksi. Johtuuko materiaaleista, muodosta, designistä vai mistä, mutta se ei todellakaan tunnu ohuimmalta. HTC:n One X:stä tuli ”ooh! ohut” fiilis, kuten myös Galaxy Tab 7.7:sta. iPhone5 aiheutti lähinnä ”häh? näin paksu? eikös tämän ohuin pitänyt olla?” -tunteen. Piti oikein tarkistaa mitalla, että on se ohuempi kuin Tabi.

   1. Ainakin ton salasanakyselyn saa pois kun iPhone 5 käyttää oletuksella jo iOS 6:sta, jossa tuo tuli mahdolliseksi. Se on sitten varmaan jossain asetuksissa.

    Mitä noihin rasteihin yms. tulee, niin olen huomannut, että kun ei nimenomaan yritä osua siihen, vaan painasee aika isosti ja epätarkasti, niin se ottaa kaikista parhaiten. Eli länttäsee vaan koko sormella siihen rastin päälle, eikä yritäkään osua mahdollisimman tarkasti.

    Samaa mieltä, iOS on todella staattinen käyttöliittymältään. Ilmeisesti moni sitten tykkää, kun käy sen verran hyvin kaupaksi. Yhden ohjelman kuvake sentään päivittyy, nimittäin kalenteri-ohjelman kuvake näyttää aina kuluvaa päivämäärää. 😀

 2. On kyllä hieno kun näyttö on kasvanut mutta puhelin ei, päinvastoin. Tietysti hieman hassu fiilis kun periaatteessa kädessä on sama puhelin kuin 4s, mutta silti… Kyllä tulen olemaan tyytyväinen että hankin juuri tämän. (Valk. 64gb)

 3. Uusimman ipadin hankittuani iphone5 oli ihan pakko saada ja hyvin toimii,ei moittimista:) Nopea, näppärä ja nätti valkoisena.

 4. Pikaisesti kokeilin vuoronperään kaverin iPhone4 ja iPhone5 -luureja, ja täytyy kyllä sanoa että omaan käteen tuo vitosen pituussuunnassa venytetty näyttö ei tuntunut kovin näppärältä. Varmaan toki tottumuskysymys, mutta omalla kohdalla tämän mallin julkaisu vaikuttaa puhelimenostoon lähinnä 4S:n hinnanlaskun kautta. Tulee varmaan hankittua Lumia 820 tai iPhone 4S, riippuen siitä kummasta saan paremman diilin.

 5. Niin, no joo emmä nyt tiiä vielä…en ole vielä saanut avattua kun tietokone tilttasi eilen. Hieanohan tää kuitenkin on näinkin, täytynee käydä kysymässä naapurin konetta lainaksi.

  1. Ei sitä enää tarvii iTunesin kanssa aktivoida. Konetta ei ole tarvinnut iOS 5:sta lähtien. Ensin ajattelin, että haluat palauttaa jotain varmuuskopioita, mutta ei ne taida siellä naapurin koneella sentään olla?

 6. Tänään hankin, eikä ollut edes vaikeaa, kun Tampereen Koskikeskuksen Elisa Shopitista löytyi vielä kolmen jälkeenkin mustia 16 Gt-muistilla olevia.
  Hyvä laite, vaikkakaan ei juuri eroa 4S:stä.

  1. Eikö sitten ärsytä maksaa 700€ laitteesta jonka jo omisti?

   Itse vaadin aina kuuta taivaalta ja huomattavia parannuksia tai muutoksia nykyiseen laitteeseeni nähden kun ostan uuden laitteen.

 7. aivan hirveä pettymys , puhelimessa on naarmuja joka puolella ja näytössä on ilmakuplia!!!
  taitaa tulla pikainen vaihto lumiaan

 8. klaas…. Niin selvä trölli.

  Ihan nätti ja toimiva vehje tämä on (16gb valk) ei taida olla paluuta android rintamalle vähään aikaan. Sen verran pettymys oli samsung galaxy s II uutena kun ilmesty ” ei hintansa arvoinen”. Toki olihan tämäki aika kallis. Mut parempi hintalaatu suhde kun vanhassa sgsII.

  Aika kevyt mutta samalla tukeva ja käteen sopiva. I lime it

 9. Naapurini osti kyseisenn luurin ja on todella tyytyväinen, mutta puhelimella ei voi soittaa puheluita!!!!!

  Kun yrittää soittaa puhelun, tulee ilmoitus: ”Puhelut eivät ole käytössä tällä laitteella, mutta voit soittaa FaceTime puhelun.”

  Tämä menee tietenkin takuuseen, mutta olisi kiva kuulla onko jollakin muulla samanlaista vikaa. Tämä on todella omituista.

  Ps. En ole trolli vaan vika on todellinen…

 10. Kaverin luuria näpräilin ja eipä siinä mitään erikoisempaa. Tuttua sujuvuutta ja yksinkertaisuutta, pidennetty näyttö oli yllättävän käytännöllinen vaikka tuntuu ja näyttääkin melko hölmöltä. Hinnassa edelleen pari hunttia ilmaa.

  1. 700euroa puhelimesta on kyllä järkyttävän paljon. Kun ottaa vielä huomioon, että kilpailijoihin verrattuna hinta on 40% isompi (SGS3:sta saa viiteen sataan, Lumia 920 asettunee samoihin), ja minun mielestäni jo niidenkin ostajan täytyy olla jonkinlainen ”puhelinnörtti”.

  2. Jos tekniikasta puhutaan, niin eipä tuo iPhonekaan mitään ”cutting-edge” teknologiaa ole… tuplaprosessorilla siellä vielä hyrrätään, eikä muistiakaan mitään hämmentäviä määriä ole. Ruudun tarkkuus on kyllä ihan omassa luokassaan, mutta ei se silti kontrastissa/värikylläisyydessä ja/tai virrankulutuksessa SuperAMOLED+:lle pärjää mitenkään ylivertaisesti. LTE-radio on vain yksitaajuuksinen (vrt. Lumia 920:n kolmitaajuus-LTE, esim.), ei tue langatonta akun latausta, etc.

   Ei se missään nimessä paska puhelin ole, mutta eipä mielestäni mikään näistä kolmea suosittua alustaa käyttävistä vähänkään kalliimmista laitteista ihan perseestä ole. Lumia 610 saattaa lukeutua siihen kastiin, mutta esim. Lumia 710 on jo ihan käytettävä laite. Samoin Android-puolella; sitä on ihan turha yrittää mahtavaa käyttökokemusta satasella (esim. Galaxy Gio, ihan ok laite, mutta hitaahko ja muistia ei ole edes omiksi tarpeiksi.), mutta muutaman satasen laite (Ace) on jo ihan käyttökelpoinen, toimiva, monipuolinen älypuhelin. Kuten myös hyvin luultavasti iPhone 4S (itse en omista kuin tämän vitosen, mutta puheiden perusteella tuo 4S on lähes sama laite, joten luulisin sen toimivan noin geneerisesti samalla tavalla).

 11. Nite, puhelimen näytön tarkkuus ei todellakaan ole omaa luokkaansa vaan häviää monelle kilpailijallensa, esim 920 lumialle…

  1. Lähinnä puhuin omasta kokemuksestani ja omista laitteistani. Lumia 920 on tässä kohtaa vähän huono vertaus, kun sitä ei vielä edes ole markkinoilla 🙂 Mutta joku muukin kyllä oli missä oli liki tuota iPhonea tuo tarkkuus.. en muista.

   Mutta siis tosiaan lähinnä omasta kokemuksesta.

 12. Terve!

  Puhelin on ollut nyt pari päivää käytössä ja ennen Iphone 5 on ollut Iphone 4. Aikoinaan Iphoneen siirryin sen takia että lähes kaikki muut merkit tuntui tylsiltä puolen vuoden käytön jälkeen. Olen ollut hyvin tyytyväinen Applen tuotteisiin ja voin sanoa että vaikka monetkin sanoo että kun ostat uuden iphonen niin maksat vaan vastaavasta, niin tuohon voin sanoa että kyllä niillä on eroja ja paljonkin tietysti hyvä helppo ja kätevä käyttäjäystävällinen järjestelmä on säilynyt. Onneksi! Sillä sehän tässä Iphonessa on se juttu miksi ihmiset niitä ostaa ja miksi sitä arvostetaan. Miksi sitä täytyisi muuttaa?! Kritisoijat voi antaa esimerkin. Miksi luopua vahvuuksista? Iphone 5 on jälleen kerran menestystuote, ainakin minun silmissäni oli toiset mieltä mitä tahansa! Kiitos Apple tiimi!

Kommentointi on suljettu!