Aikakone, osa 4: Android ohitti Microsoftin Yhdysvalloissa

Nykyään selvästi suosituin älypuhelinalusta niin Yhdysvalloissa kuin maailmanlaajuisestikin oleva Android oli vielä vuonna 2010 selvästi altavastaajan asemassa. Sen edellä rapakon takana olivat selvin luvuin vielä RIM ja Apple. Microsoft oli kuitenkin jäänyt jo taakse, kuten tutkimusyhtiö comScoren vuoden 2010 syyskuun lopussa julkaisemista luvuista käy ilmi.

Apple iPhonen saatavuudessa tapahtui merkittäviä muutoksia Suomessa kaksi vuotta sitten. Soneran ylivalta päättyi, kun Applen silloinen lippulaiva, iPhone 4, saapui TeleFinlandin ja Elisan valikoimiin. Erityisesti Elisan mukaantulo oli monille iloinen asia, sillä teleyhtiö aloitti iPhonen myynnin Suomessa ilman kytkysopimusta ja operaattorilukkoa.

Kanadalainen RIM lanseerasi suurin odotuksin markkinoille oman taulutietokoneen, jossa oli yhtiön uusi käyttöjärjestelmä, joka pohjautui QNX-teknologiaan. Samaa tekniikkaa hyödynnetään myös älypuhelimiin kuluvan vuoden aikana esitellyssä BlackBerry 10 -alustassa. Kanadalaisvalmistajan tabletti kantoi nimeä BlackBerry PlayBook ja sen keskeisiin ominaisuuksiin lukeutuivat tuplaydinsuoritin ja seitsemän tuuman (1024 x 600 pikseliä) kosketusnäyttö.

Symbianin romahdus oli nähtävissä jo kaksi vuotta sitten. Samsung ilmoitti hylkäävänsä alustan ja hieman sen jälkeen myös Sony Ericsson kertoi, että yhtiöllä ei ollut enää aikeita tuoda uusia alustaan pohjautuvia puhelimia markkinoille. Sony Ericsson julkaisi vuoden 2010 alkupuoliskolla useita Symbian-puhelimia (Satio, Vivaz ja Vivaz pro), joten valmistajan vetäytyminen oli alustalle merkittävä takaisku.

Nokia käynnisti syyskuun viimeisenä päivänä vuonna 2010 vihdoin huhtikuussa esitellyn N8-puhelimen toimitukset. Puhelimelta odotettiin paljon ja vaikka sen kameraa kehuttiinkin yleisesti ei Symbian^3-alusta vakuuttanut testaajia.

Aikakone on MobiiliBlogin artikkelisarja, jossa palataan kahden vuoden takaisiin mobiilialan tapahtumiin. Joka sunnuntai käymme läpi kyseisen ajankohdan tapahtumia mobiilimaailmassa kaksi vuotta sitten. Tämä luo perspektiiviä mobiilialaan ja sen muutoksiin muutaman vuoden sisällä. 

Tämä on artikkelisarjamme toistaiseksi viimeinen osa. Kommentoikaa alla oletteko halukkaita lukemaan vastaavanlaisia juttuja myös tulevaisuudessa. 

12 kommenttia

 1. Ehdottomasti lisää! Vaikka 1 vuoden takaisia. Tai 10 vuoden takaisia. Odotan tätä joka sunnuntai.

  1. Yhdyn kommenttiin. Etenkin 10 vuoden taaksepäin menosta 🙂

 2. Hyviä juttuja ja sopivasti uutta pohdintaa. Kyllä näitä mielellään lukee.

 3. Kyllä, nämä artikkelit ovat mukavaa luettavaa. Tämänkaltaisten juttujen avulla erotutaan hyvin kilpailijoista! 🙂

 4. Lisää, nää on parhaita!! Luen joka sunnuitai!!

 5. Sittemmin Nokia/Microsoft tappoivat Windows Mobilen ja Symbianin uuden Windows Phonen tieltä ja saivat tilalle mitä?
  2% globaalin markkinaosuuden älypuhelimissa (hahaahaaaa)

 6. Ois mielenkiintosta tietää minkälaista oli esim. 5 vuotta sitten .

 7. Todellakin kannattaa kirjoittaa lisää näitä. Hienoa luettavaa, opettavaista ja viihdyttävää(kyllä.. historia voi olla viihdyttävää:))

 8. Kyllä lisää näitä, tuo kaksi vuotta on aika sopiva aika niin huomaa miten paljon on tapahtunut lyhyessä ajassa.

 9. Kiva näitä on lukee. Ei itse tahdo tajuta miten nopeesti tässä on asiat muuttunut.

  1. Muutos on kyllä ollut älyttömän nopeaa.

Kommentointi on suljettu!