MobiiliBlogin videolla: ensikatsauksessa iPhone 5

MobiiliBlogi tekee ensimmäisten suomalaisten teknologiamedioiden joukossa videokatsauksen Applen iPhone 5:een. Muutaman minuutin pituisella videolla käsittelemme hieman laitteen rakennetta, tarkastelemme läheltä neljän tuuman Retina-kosketusnäyttöä ja yritämme valottaa uutuuden käyttöliittymän nopeutta. Laajempi arvostelu tekstin ja videon kera on luvassa myöhemmin syksyn aikana.

Paljon puhuttu iPhone 5 saapui Suomessa myyntiin 28. syyskuuta. Ensimmäinen ja rajoitettu erä puhelimia myytiin jo perjantaina useissa paikoissa loppuun. Lisää laitteita on luvattu saapuvaksi kuitenkin jo ensi viikolla, joten uutuutta hamuavien kannattaa kärkkyä kauppojen lähettyvillä alkuviikosta.

Uusi iPhone on edeltäjiään ohuempi ja kevyempi. Sen sisällä hyrrää A6-siru ja kosketusnäyttö on kasvanut neljään tuumaan. Takaa löytyy kahdeksan megapikselin kamera ja yhteysominaisuuksiin kuuluvat muun muassa LTE, Bluetooth 4.0, WiFi, GPS ja GLONASS. Käyttöjärjestelmänä on uusi iOS 6, joka sisältää Facebook-integraation, ilmaisen autonavigoinnin, panoraamakuvauksen ja avoimet välilehdet eri Apple-laitteiden kesken synkronoivan iCloud Tabs -ominaisuuden.

13 kommenttia

 1. Hieno ideo täydestä paskasta. ( iPellet älkää ragdtko )

  1. Haters gonna hate ku ei oo varaa parhaaseen 😛

   1. Osaisittepa käsitellä tätä vähemmän fanaattisemmin 🙂

    Oipe: Ei, ei se todellakaan ole täyttä paskaa. Kaukana siitä. Siinä on todella hyviä ominaisuuksia ja laite on laadukkaasti tehty. Hintaa tosin on omasta mielestäni piirun verran liikaa kokonaisuuteen nähden. Mutta huono se ei ole.

    Jorpa: Ei se myöskään ole paras kaikille, eikä ilman ehtoja. Jos se olisi ehdottomasti, totaalisesti paras, niin silloin sen pitäisi olla sitä myös kaikille ja siitä ei pitäisi puuttua (vähänkään tärkeitä) ominaisuuksia, joita on kilpailijoilla. Näin ei ole.

    esimerkkejä:
    1) näppäimistöä ei saa dynaamiseksi (eli näyttäisi näppäimessä isot ja pienet kirjaimet, kuten Android ja WP tekevät.)

    2) DLNA -tuki on olematonta paskaa. Yhtään kunnolla toimivaa playeria tuohon ei ole olemassa. Se on ihan turha toivoa katsovansa streamattuna mitään .mkv:tä tai muuta yleistä formaattia, joita Android kyllä näyttää ihan tyytyväisenä. (VPlayer on yksiä parhaita).

    3) ilman jailbreakkia laite on kohtalaisen rajattu ja joidenkin, simppelienkin, asioiden teko on tehty mahdottomaksi. (et voi käyttää iPhonea massamuistina, kuten Androidia voi.)

    Ei, se ei ole paska, mutta ei todellakaan varauksetta paras. ”HYVÄ” -määritelmän sille voi silti varauksetta antaa.

 2. Minulla on varaa parhaaseen ja sekin maksoi 200 euroa vähemmän kuin tuo Applen lelu.

  1. Kallishan se vähän on, kun vertaa objektiivisesti ominaisuuksia ja laitteiston tehoa ym. (Esim verrattuna vaikka SGS3.) On siinä sitten toisaalta muutamia sellaisiakin ominaisuuksia kokonaisuutena, että voi vähän enenmmän pyytääkkin. Ei tosin mielestäni ihan noin kovasti. Jos iPhonen hinta olisi 100-150€ halvempi, niin se olisi hyvinkin vertailukelpoinen kilpailijoihinsa.

   Mutta ei se missään nimessä ”pelkkä lelu” ole (et tosin niin väittänytkään, kirjaimellisesti). Voihan sillä leikkiä, mutta niin voi myös Lumialla ja SGS3:lla siinä missä BlackBerryllä ja vaikka miniläppärillä.

   Tässä on rinnakkain Lumia 710, iPhone 5 ja Galaxy Tab 7.7. Vaikka noista ehdottomasti eniten pidän Tabista, niin ei nuo kaksi muutakaan huonoja ole. Tietysti laitteistollisesti Lumia 710 häviää iPhonelle ja Tabille, mutta on sen hintakin ihan eri. Eri ei tosin ole niin iso kuin hinnasta luulisi ja tuo Lumia 710 onkin hinta-laatu -suhteessaan erinomainen noihin muihin verrattuna.

   Mikään näistä laitteista ei ole niin ”huono”, että sitä ei voisi ensisijaisena laitteenaan käyttää, eikä mikään niin hyvä, ettei siinä olisi jotain huonoa, tai menisi vertailussa hurjasti edelle. Kaikissa on jotain hyvää ja kaikissa on jotain huonompaa.

   Android pesee nuo kaksi muuta 1000-0 muutettavuudessaan, iPhone:lle ei juuri ole noista muista vastusta palvelujen/ominaisuuksien integroinnissa ja WP pesee molemmat mennen tullen simplistisyydessä ja siinä miten samanlainen visuaalisuus on ohjelmien välillä.

   Android (ainakin tuo Samsungin paskatekele TouchWiz) häviää reippaasti sulavuudessa ja yleisessä käytön nopeudessa kummallekkin (vaikka Lumia on niinkin paljon halvempi, niin sulavuutta löytyy silti todella paljon). iPhone ei taas voi yhtään ylpeillä yksilöllisyydellään tai muokattavuudellaan. WP häviää reippaasti ”appien” valikoimassa ja niiden yleisessä laadussa. (plus imo siinä, että WP on perkeleen ruma.)

   1. Joo, olen aikalailla samaa mielä. Kaikissa omat vahvuudet. i-Laiteissa joutuu maksamaan ulkonäöstä hieman extraa (ymmärrän että joillekkin tärkeää).

 3. Jos hommaisin iPhonen, syy olisi retina näyttö. Temple Runia pelatessa huomaa kuinka välillä ei Ace 2 ota sormesta..

 4. Vertaan kommenttiani esim Lumia 920:een, joka on paljon parempi ja vielä halvempi.

  Ainut asia mikä iPhone on hyvä on SULAVUUS.

 5. Tämänkin videon jälkeen jaksan kyllä odotella Noksun pian tulevia Lumia-malleja. Saa nähdä jääkö odotus turhaksi vai ei.

 6. Täytyy sanoo et tältä fanipojalta tuleeeeeh….

Kommentointi on suljettu!