HP julkaisi Open webOS:n ensimmäisen virallisen version

Kovia kokenut webOS jatkaa edelleen eloaan avoimen lähdekoodin Open webOS -projektina. Vuoden alussa HP lupautui toimittamaan markkinoille syyskuuhun mennessä avoimen version Palmilta ostamastaan mobiilialustasta, jonka tuotteistamisessa tietokonejätti epäonnistui totaalisesti.

Syyskuun 28. päivä virallisesti julkaistu Open webOS 1.0 on tärkeä virstanpylväs projektille. Se sisältää perussovellukset, kuten verkkoselaimen ja sähköpostin sekä tuen Enyo2:lle, joka on alustariippumaton JavaScriptiin tukeutuva kehitysalusta. Tärkein seikka on kuitenkin se, että saatavilla on nyt kaikki tarvittavat komponentit, jotka vaaditaan alustan kääntämiseen eri laitteille. Periaatteessa laitevalmistajat voivat viimein aloittaa esimerkiksi Open webOS -pohjaisten puhelinten kehittämisen.

Seuraavien kuukausien aikana Open webOS:ia aiotaan hioa muun muassa Qt5– ja WebKit2-tuilla. Mukaan on tarkoitus tuoda avoimen lähdekoodin audiokomponentit ja muun muassa Bluetoothiin ja verkonhallintaan liittyviä parannuksia.

Alla HP demoaa pikaista käännöstä Open webOS 1.0:sta omalla TouchSmart PC -kosketusnäyttötietokoneellaan.

Kehittäjät laittoivat kirjaimellisesti heti tuulemaan ja ovat jo onnistuneet kääntämään Open webOS 1.0:n Samsungin ja Googlen Galaxy Nexukselle. Käännös on vielä melkoinen raakile, sillä se ei esimerkiksi tue kunnolla puhelintoimintoja. Se on kuitenkin hyvä osoitus siitä, että Open webOS:n kehittyessä voivat innokkaimmat asentaa sen Android-puhelimeensa.

Lähteet: Engadget, Open webOS & Phone Arena