Jolla nimesi MeeGon Sailfishiksi, puhelin julki marraskuussa

Kesällä koko mobiilimaailman tietoisuuteen noussut kotimainen mobiilialan yritys, Jolla, aikoo muodostaa liittouman, joka tulee lisensoimaan MeeGo-käyttöjärjestelmää muille laitevalmistajille ja palveluntarjoajille keväästä 2013 lähtien. Asiasta kertoivat Talouselämälle Jollan toimitusjohtaja Jussi Hurmola ja hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio.

Uusien tuulien myötä myös MeeGo-nimi haudataan. Projekti tunnetaan vastedes nimellä Sailfish. Jolla panostaa tällä hetkellä vahvasti Kiinaan, josta se uskoo seuraavan mobiilimaailman murroksen nousevan.

Tavoitteena on rakentaa Kiinaan kolmas älypuhelinten ekosysteemi iPhonen ja Androidin lisäksi”, Jussi Hurmola kommentoi Talouselämälle. ”Mobiilimaailman seuraava muutos tulee Kiinasta, ja Jolla haluaa olla mahdollistamassa sitä.

Jollan tavoitteena on houkutella Sailfishin ympärille joukko älypuhelin-, tabletti- ja piirisarjavalmistajia sekä tietenkin sovelluskehittäjiä luomaan ekosysteemiin sisältöä. Johtajien mukaan tarkoituksena on saada mukaan tulevat yhtiöt investoimaan projektiin yhteensä noin 200 miljoonaa euroa. Jolla ei vielä tässä vaiheessa suostunut paljastamaan liittouman jäseniä.

Emme vielä kerro yritysten nimiä. 200 miljoonaa on kokonaisbudjetti, joka tulee sisään vaiheittain. Jolla on jo nyt kerännyt kokoon rahoituksen, jonka varassa hanke voidaan käynnistää ja käyttöjärjestelmää tuotteistaa sellaiseen kuntoon, että sen lisensioiminen voi alkaa”, Saarnio sanoi.

The Wall Street Journalin saamien tietojen mukaan Jolla suunnittelee julkaisevansa ensimmäisen oman puhelimensa marraskuussa. Tarkempia yksityiskohtia puhelimesta ei ole kuitenkaan edelleenkään saatavilla.

Lähde: Talouselämä & Engadget

6 kommenttia

 1. Hienoa. Käsittääkseni puhelimen julkistuksen yhteydessä ilmoittavat myös tarkan päivämäärän, milloin tuotetta saa kaupasta.

 2. Käyttistähän kehitetään avoimen koodin periaatteella, joten miten sitä muka voisi lisensoida valmistajille kun kerran on vapaasti hyödynnettävissä?

  Sailfish -nimeä olisi kyllä pitänyt miettiä enemmän. Meego tai Tizenkin kuullostavat paremmilta kuin tuo.

 3. Meego on nimeltään jo ”kuopattu”,mutta Tizen tulee antamaan vielä suuren haasteen Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmälle!!!.

  1. Sori, edellinen kommentti meni ”vähän” pieleen.

   Mutta väittäisin, että ei tule. Qt tulee houkuttelemaan enemmän kehittäjiä kuin HTML5.

   Ja toisaalta Samsungilla on käytössään myös WP ja Android, joten Tizen ei ole sille samalla tavalla elinehto kuin MeeGo/Sailfish on Jollalle.

Kommentointi on suljettu!