Aikakone, osa 6: ensimmäiset Windows Phone -puhelimet julki

Laitejulkistukset hallitsivat uutisointia kaksi vuotta sitten lokakuun puolivälin tienoilla. Uusia puhelimia nähtiin muun muassa Samsungilta, LG:ltä ja HTC:ltä. Erityisen tärkeä ajankohta oli Microsoftin uudelle Windows Phone -alustalle, sillä kaksi vuotta sitten markkinoille esiteltiin ensimmäiset alustaan pohjautuvat puhelimet. Tuolloin Nokia ei ollut vielä osa ekosysteemiä, vaan Windows Phonea olivat etulinjassa tukemassa HTC, LG ja Samsung.

Ominaisuuksiltaan mielenkiintoisimpien ensimmäisen sukupolven Windows Phone -puhelinten joukkoon kuului taiwanilaisen HTC:n HD7. Se oli seuraaja vuoden 2009 lopulla julkaistulle HD2:lle, joka oli markkinoiden ensimmäisiä puhelimia 4,3 tuuman kokoisella kosketusnäytöllä. Uusi HD7 sisälsi niin ikään 4,3 tuuman paneelin. Puhelimessa oli myös sisäänrakennettu jalusta, jolla HD7:n sai pöydälle sopivaan kulmaan elokuvahetkeä varten.

Samsung loikkasi Windows Phone -kelkkaan neljän tuuman Super AMOLED -kosketusnäytöllisellä Omnia 7:llä. Se oli LG:n Optimus 7:n tavoin varsin väritön paketti, joka ei alustan lisäksi tarjonnut juurikaan mitään merkittävää tai uutta tuolloisessa markkinatilanteessa.

Kaikkein persoonallisin Windows Phone -puhelin tuli mobiilimarkkinoilla tuntemattomamman Dellin suunnalta. Yhtiön esittelemä Dell Venue Pro perustui suureen 4,1 tuuman kosketusnäyttöön ja pystysuunnassa toimivaan QWERTY-näppäimistöön. Laite muodostui valmistajalle melkoiseksi murheenkryyniksi, sillä marraskuun alussa myyntiin saapunut ensimmäinen erä oli täynnä vikoja liittyen muun muassa WiFi-yhteyteen, SIM-korttiin ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntään. Dell joutui tekemään muutoksia puhelimeensa ja sen laajempi saatavuus venyi joulu-tammikuun vaihteeseen.

HTC:n voi helposti sanoa panostaneen Windows Phoneen alkuvaiheessa eniten. HD7:n lisäksi valmistaja esitteli markkinoille myös HTC 7 Surround– ja HTC 7 Pro -mallit. Molemmat olivat omalla tavallaan persoonallisia ja 7 Pro on edelleen yksi harvoista Windows Phone -puhelimista laajamittaisella QWERTY-näppäimistöllä. HTC 7 Surroundin erikoisuus oli sivusta esiin liukuva stereokaiutin sekä Dolby Mobile– ja SRS Surround– tuet.

Samsungin kova nousukiito älypuhelinmarkkinoilla lähti käyntiin kesäkuussa 2010 myyntiin saapuneesta Galaxy S -mallista. Lokakuussa valmistaja kehaisi puhelimen myynnin ylittäneen jo viiden miljoonan rajapyykin. Se ei ole paljon mitään, jos lukua verrataan kuluneena kesänä myyntiin saapuneeseen Galaxy S III:een. Sen myynti ylitti nimittäin 20 miljoonan rajapyykin reilussa kolmessa kuukaudessa. Kolmannen sukupolven Galaxy S loikkasi kerralla korealaisvalmistajan menestyneimmäksi älypuhelimeksi.

Aikakone on MobiiliBlogin artikkelisarja, jossa palataan kahden vuoden takaisiin mobiilialan tapahtumiin. Joka sunnuntai käymme läpi kyseisen ajankohdan tapahtumia mobiilimaailmassa kaksi vuotta sitten. Tämä luo perspektiiviä mobiilialaan ja sen muutoksiin muutaman vuoden sisällä.