Joko pohja on saavutettu? Nokia möi heinä-syyskuussa vain 6,3 miljoonaa älypuhelinta

Nokian älypuhelinmyynti sakkaa pahemman kerran. Tämä käy ilmi yhtiön tänään julkistamasta kolmannen vuosineljänneksen tuloskatsauksesta. Vaikka liikevoitto ennen kertaluonteisia eriä nousikin plussalle 78 miljoonan euron verran, ei Nokian tilanne ainakaan älypuhelinvalmistajana näytä lupaavalta.

Suomalaisvalmistaja myi heinä-syyskuussa vain 6,3 miljoonaa älypuhelinta. Samalla Apple myi yhdessä viikonlopussa viisi miljoonaa iPhone 5:ttä. Älypuhelimista 2,9 miljoonaa kappaletta oli Windows Phone -pohjaisia Lumioita. Myynti laski toisesta neljänneksestä, jolloin Lumioiden yhteenlaskettu myynti oli neljä miljoonaa.

Lumia-malliston laskevaa myyntiä on selitetty pitkälti sillä, että kuluttajat odottavat jo seuraavan sukupolven tuotemallistoa. Tämä on varmastikin osaltaan totta, sillä Nokia esitteli Lumia 820– ja Lumia 920 -mallit syyskuun 5. päivä. Voidaankin kysyä, olisiko julkistuksia kannattanut venyttää esimerkiksi kuukauden verran?

Toinen huolestuttava seikka Nokian tuloksessa on Pohjois-Amerikan myynti. Yhtiö myi rapakon takana vain 300 000 laitetta. Vielä huhti-kesäkuussa myynti oli 700 000 ja vuodentakainenkin lukema oli 600 000. Paljon täytyy tapahtua, jotta Nokia nousisi jälleen merkittäväksi nimeksi Pohjois-Amerikassa.

Yhtiö arvelee tilanteen jatkuvan älypuhelinten osalta haasteellisena myös loka-joulukuussa. Tämä johtuu Nokian mukaan ensisijaisesti tuotevalikoimassa tapahtuvista siirtymistä ja uusien laitteiden myynnin ylösajosuunnitelmasta.

Lisää Nokian tuloksesta löytyy tietoa virallisesta tulostiedotteesta.

15 kommenttia

 1. Ei nyt asiaan suoraan liity, mutta muistaessani pari Elopin sitaattia koskien Microsoftin mahdollista älypuhelinta:

  “I have no indications they are planning to do their own phone,” Elop said. “They can do it if they so choose.”

  Address : http://allthingsd.com/20121002/nokia-ceo-elop-windows-phone-business-hasnt-grown-as-hoped-but-hes-not-changing-course/

  Ja reilu pari viikkoa myöhemmin:

  ”It’s certainly a stimulant to the ecosystem. We’re encouraging of HTC and Samsung and Microsoft or whomever to have devices in the market and to be making whatever investments that helps spur the ecosystem on.”

  Address : http://www.phonearena.com/news/Nokia-CEO-Were-encouraging-of-HTC-and-Samsung-and-Microsoft-to-have-devices-in-the-market_id35688

 2. Koska he ovat luonnollisesti sopineet, että jokainen vastaa omista tuotejulkistuksistaan.
  Elopin tietämättömyys on kyselevän ja asioita analysoimattoman sopulilauman luomaa harhaa.

  Ylipäänsä suurin osa Elopin mollaamisesta kertoo meidän suomalaisten äärettömän huonosta itsetunnosta. Ikään kuin yksi kanadalainen olisi tehnyt hallitukselle kuuluvat päätökset omin nokkineen. Päätökset, jotka on tosiasiassa linjattu jo kauan ennen kuin Elop tuli Nokiaan.

 3. Ei pohja ei ole vielä saavutettu. Vasta kun Symbian puhelimet on kokonaan lopetettu ja niiden markkinaosuus kokonaan menetetty, ollaan ihan pohjalla. Nokian markkinaosuus älypuhelimissa on silloin n. 1% luokkaa. Kun Steplen Elop tuli taloon, Nokia oli ykkönen älypuhelimissa ja suurempi kuin viisi seuraavaa kilpailijaa. Nyt Nokia uhkaa pudota jo TOP10:sta älypuhelinvalmistajana. Windows Phone strategia on totaalisen epäonnistunut eikä WP:stä tule koskaan kolmatta ekosysteemiä.

 4. Stephen Elop hankittiin Nokialle kääntämään Nokian kurssi ja saamaan älypuhelinyksikkö kasvuun ja tekemään tulosta. Elop on ollut nyt kaksi vuotta Nokian johdossa, Windows Phone on myös ollut jo 2 vuotta markkinoilla. Onko Elop onnistunut tehtävässään? Ei, hän on epäonnistunut totaalisesti ja Nokian asema on huonontunut kiihtyvää tahtia. Virheratkaisuja toisensa perään. Suosittelen mielentilatutkimuksia jokaiselle joka vielä hehkuttaa Windows Phone strategiaa (ihan oikeasti). Mikä tahansa olisi parempi.

  1. Niin, unohtui sanoa. Lumia-myynti tippui 27% yhdessä kvartaalissa. Tämä vielä markkinoilla jotka kasvavat koko ajan! Hiljaiseksi vetää. Nokia on minulle tärkeä yhtiö. Suututtaa niin vietävästi katsoa tätä mieletöntä hävitystyötä.

 5. Jos olis panostettu Meegoon, olisko edes mahdollista myydä merkittävästi Wintoosia huonommin? Ei, koska 2,9 miljoonaa on about nolla? Rinnalla olis kehitetty muutama uusi Symbian-mallikin ja uutuudet nostais Symbian-myyntiä parilla miljoonalla? Halpa-symppareiden myötä olis jotain saumaa halpis-androideja vastaan? Ashoilla ei kauan pärjätä, Androidit on älypuhelimia.

 6. Eihän puhelimia voi myydä niin, että ne joko haukutaan maan rakoon tai kun julkistetaan uudet puhelimen, kerrotaan seuraavana päivänä, ettei niitä voi päivittää. Vaikkei tällä päivittämiselläkään ole juuri mitään merkitystä onko puhelimessa WP7.5 tai WP8 on se kuluttajien korvaan ihan eri asia. Suurin osa kuluttajista kun ei ymmärrä käyttöjärjestelmistä yhtään mitään. Mitä huonoa Windows Phonessa on? Veikkaan, ettei tähän ole monellakaan vastusta, sen verran hyvä se oikeasti on. Tämä pitäisi saada vain tietoon kuluttajille ja se ei onnistu muuten kuin site, että tuotteita on saatava myytyä!

  Toivottavasti seuraavien Lumioiden myyntiin tulon jälkeen ei tarvitse taas lukea jotain käsittämätöntä Elopin ilmoitusta jostain miksi puhelinta ei osteta vaan kuluttajat jäävät TAAS odottamaan seuraavaa mallia.

 7. Ne, jotka vieläkin laittavat kaiken Elopin piikkiin ja syrjivät Windows Phone-strategiaa. Luuletteko oikeasti että Nokia pysyisi montaakaan vuotta lähelläkään maailman kärkeä Symbian-malleilla? Ne ovat monta vuotta kilpailijoita jäljessä ja pelkkiä peruspuhelimia kosketusnäytöllä, eivät älypuhelimia. Nokian pahin virhe oli MeeGon hylkäys, sitä olisi voinut tälläkin hetkellä kehittää WP-strategian rinnalla Symbianin hitaasti kuollessa. Vaikka saimmekin vain yhden MeeGo-puhelimen, sekin oli paljon parasta Symbiania eli 808 PureViewiä edellä kaikessa paitsi kamerassa. Paras mahdollinen kombinaatio olisi ollut jos Nokia olisi saanut Microsoftilta erityisoikeuden muokata käyttöliittymää. WP7 yhdistettynä MeeGon parhaisiin puoliin PureView-kameralla ja Lumia 920-muodoilla olisi ylivoimaisesti kaikkien aikojen paras älypuhelin. Siinä jäisi kilpailijat kauas.

 8. Windows ei vaan ostajia kiinnosta. Eikä operaattoreita.

 9. No mut eikös tämä ole sitä mitä Eloppi halusi? Eli nyt Nokia erottuu massasta, koska sitä ei niin monella enää ole. Jos olisi siirrytty Androidin maailmaan ja olisi ehkä myyty enemmän, niin sittenhän sitä oltaisiin massassa. Nerokasta!

  1. Pete.
   Totta,näin on!. :/ Odotellaan nyt sitten jälleen seuraavaa osavuosikatsausta,kauhusta kankeina!!.

 10. Pistää ihan vituttamaan, että nokialla ollaan edelleen niin typeriä että julkistetaan tavaraa ja myynti aloitetaan vasta kuukausien päästä. Eivät näytä oppivan edes kantapään kautta.

  1. Tämä lienee ahdingon sanelemaa. Kun päällä on akuutti pakko saada mediaan yhtiöstä edes jotain myönteistä, ei Nokialla liene paljon muuta tarjottavaa kuin tietoja tulevista malleistaan.

Kommentointi on suljettu!