Stephen Elop: Microsoftin Windows Phone -puhelin kiihdyttäisi ekosysteemiä

Ensin Surface-tabletti ja sitten -puhelin. Näin markkinoilla uskotaan Microsoftin suunnittelevan. Huhut ovat jo pitkään käyneet kuumina Microsoftin oman Windows Phone -puhelimen suhteen. Mitään ei ole myönnetty, mutta sellaisen uskotaan saapuvan markkinoille vuoden 2013 ensimmäisen puoliskon aikana.

Nokian toimitusjohtajan Stephen Elopin kantaa mahdolliseen Surface-puhelimeen tiedusteltiin kolmannen vuosineljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä järjestetyssä sijoittajapuhelussa. ”Se kiihdyttäisi varmasti ekosysteemiä”, vastasi Elop. ”Kannustamme HTC:tä, Samsungia, Microsoftia ja muita tuomaan laitteita markkinoille ja tekemään investointeja, jotka auttavat ekosysteemiä kehittymään”, jatkoi Elop.

Elopin puheet käyvät järkeensä, sillä Windows Phone täytyy saada nousemaan lähemmäs kilpailijoitaan. Siihen Nokia ei tällä hetkellä pysty yksinään, joten kaikki apu ekosysteemin laajentamiseen on tarpeen. Marraskuussa markkinoille rynnivät Windows Phone 8 -puhelimet antavat viitteitä alustan tulevaisuudesta. Nyt todellisen nousun pitäisi viimein lähteä käyntiin tai Windows Phone uhkaa jäädä Androidin ja iOS:n takana pyristeleväksi pikkutekijäksi.

Nokia on Elopin mukaan valmistautunut Microsoftin mahdolliseen Windows Phone -puhelimeen. ”Olemme erittäin ylpeitä niistä asioista, jotka erottavat meidät muista Windows Phone -ekosysteemissä. Sellaista ei kopioida tai uudelleen keksitä tuosta noin vain”, sanoi Elop.

Lähde: The Verge

15 kommenttia

 1. Sillon kun Google osti Motorolan, Elop koristi miten hyvä on että Nokia ei ole Android-valmistaja, koska olisi kuulemma mahdotonta kilpailla käyttöjärjestelmävalmistajaa vastaan. Nyt kun Microsoft tuo oman puhelimen, Elop kehuukin sen vaan rikastuttavan ekosysteemiä…

  Tämä lienee nyt joku kulttuuriero ja Elop vaan tuollainen jenkkityylinen lipevä myyntitykki, mutta itseäni ainakin oksettaa tälläinen toistuva takin kääntö ja potaskan puhuminen. Milloin ei moniydinprosessoreja tarvita puhelimiin, mutta kohta esitellään kuitenkin itse sellaisia. Milloin AT&T yhteistyö pelastaa USA:n myynnillä Nokian, mutta kuitenkin myynti USA:ssa tippuu 57% yhdessä kvartaalissa. jne. jne. En luota yhtään mihinkään mitä tuo kaveri puhuu, täydellinen valehtelija. Niin paljon kun Suomi-syntyisiä johtajia morkattiinkin, he kuitenkin tuntuivat aina selvästi rehellisimmiltä.

  1. ”Tämä lienee nyt joku kulttuuriero ja Elop vaan tuollainen jenkkityylinen lipevä myyntitykki, mutta itseäni ainakin oksettaa tälläinen toistuva takin kääntö ja potaskan puhuminen.”
   ”Niin paljon kun Suomi-syntyisiä johtajia morkattiinkin, he kuitenkin tuntuivat aina selvästi rehellisimmiltä.”

   Liian rehellisiä ollaan keskimääräisesti ja oletetaan että muutkin ovat.

   Ja jos Microsoftin tulo kiihdyttäisi merkittävästi WP:tä, se tarkoittaisi myös sitä, että sen puhelin(Surface Phone tai mikä nimi sitten olisikaan) olisi selkeästi Nokiaa parempi ja ”innovatiivisempi” laite. Eli ehkä se auttaisi Nokian myyntilukuja nousemaan hetken, mutta hyvin pian kaikki puhuisivatkin WP:n yhteydessä vain Microsoftin superpuhelimesta. Tätäkö Eloppi toivoo?
   Taitaa muuten toivoakin, entisenä(?) Microsoftin työntekijänä.

   1. En menisi niin takuuseen, että Microsoftin puhelin olisi Nokian laitetta innovatiivisempi. Surface vaikuttaa erittäin hyvältä taidonnäytteeltä, mutta Nokialla on huomattavasti enemmän kokemusta puhelimien suunnittelusta. On oikeastaan melkoinen saavutus tehdä sekä näyttävä tabletteja että puhelimia, kyse on kuitenkin kahdesta eri tuotteesta. Samsung teki tämän yllättävän vaivattoman oloisesti, mutta sitten taas ensimmäinen galaxy tab oli melko eri näköinen kuin mitä tableteilta nykypäivänä vaaditaan.

 2. Tommonen Googlemainen lähestymistapa olisi ehkä hyvä. Julkaistaan esim. Nokian kanssa ”standardipuhelin”, joka näyttää suuntaa mihin MS haluaa malliston kehittyvän.

  Huonompi juttu jos MS rupeaa tosissaan kilpailemaan muiden valmistajien kanssa.

  1. Toisaalta lähes kaikki Android valmistajat ovat Samsungia lukuunottamatta pulassa. Eli Google-laitteiden todellista vaikutusta on mielestäni mahdotonta arvioida tarkasti.

 3. Välillä pistää mietityttämään kumpaan pussiin Elop pelaa, Microsoftin vai Nokian. Vastaushan pitäisi Nokian toimitusjohtajana olla selvä, mutta puheet antavat ymmärtää, että Elop on vain Balmerin sylikoira.

 4. Rehellisyys on hyve. Ei siis olla liian rehellisiä vaan sellaisia kuin muidenkin pitäisi olla.

  Kannattaa muistaa, että samat tahot jotka omistavat Microsoftia omistavat myös pitkälti Nokian. Stephen Elop junailtiin näiden USA:n suuromistajien toimesta Nokian johtoon. Aluksi etujen (Nokia&Microsoft) voi katsoa olleen yhteinen, mutta Microsoft on paljon arvokkaampi osakkeenomistajille. Esimerkiksi sellainen kohtuullisen vaatimaton 10% nousu Microsoftin osakkeeseen, lisäisi omistajien omaisuuden arvoa Microsoftissa yli kaksi kertaa koko Nokia-yhtiön arvon (n. 20 miljardia)!!! Tässä tilanteessa on siis selvä että Microsoft menee aina edelle mahdollisissa eturistiriidoissa. Omia puhelimia ja tabletteja saa tuoda vaikka se olisi Nokialle miten huono asia. Stephen Elop on Nokian johdossa vain ja ainoastaan varmistamaan Windows Phonen mahdollisimman hyvän menestymisen.

 5. Kyllä Nokiasta taitaa tulla vielä pikkutekijä puhelinpuolella. WP vs. Android on täysin ihmisen vastakkainasettelun tulos ja kolme ekosysteemiä on vain Microsoftin haave ja tavoite. Nokian todellinen uhka on s40 putoaminen halpojen Androidien kyydistä. Tosin Q3:lla Asha-malleja myytiin enemmän kuin kaikkia älypuhelimia yhteensä, joten toivoa näyttäisi olevan.

  Toivottavasti Nokian ja Microsoftin sopimus pitää sisällään kohdan, jolloin tietyn määräajan kuluttua Nokialle avautuu mahdollisuus käyttää myös muiden valmistajien alustoja.

  1. Tarkoitat varmaan että Asha puhelimia myytiin enemmän kuin NOKIAN älypuhelimia?
   Q3:lla ashoja myytiin 6,5miljoonaa, kun esimerkiksi pelkästään iPhone 5 myytiin 5 miljoonaa kolmessa päivässä.

   1. Olet oikeassa, Ashoja myytiin enemmän kuin Nokian älypuhelimia, ei kaikkiaan. Pahoitteluni.

 6. Ei ole kovin hermostunut Elop, ettei vaan Nokia alkaisi valmistaa Microsoftin puhelimia…

 7. Ekosysteemi on jonkun konsultin miljoonarahalla keksimä trendisana, arvaan ma. Nokia voisi skipata trenditermien tilaamisen ja keskittyä ylimääräisten rönsyjen saksimiseen.

  1. Mitä rönsyjä Nokiasta löytyy vielä mielestäsi? Mielestäni siellä on saksi viuhunut todella tiuhaan.

 8. nokian ja microsoftin konkurssi kiihdyttäisi ekosysteemiä vielä nopeammin

 9. Uutinen sai minut yllättäen näkemään Nokian tilanteen hieman valoisampana kuin mitä olin aiemmin ajatellut.

  Microsoftin tempaus kutsua HTC:n WP8 laitteita varsinaisiksi Windows Phone laitteiksi saattoi olla vastaus siihen, että Lumiasta oli tulossa synonyymi Windows Phonelle. Jos oletamme että tämä on totta, niin Elopin viimeisin mielipide voi olla todella ajan tasalla. Pitää myös muistaa se oleellinen fakta, että Microsoftin Surfacea myydään (ainakin alkuun) vain Microsoftin omissa liikkeissä. Niitä ei ole joka kulmalla, ei edes jokaisessa maassa ja kun Google yritti vastaavaa, se ei pystynytkään tarjoamaan asiakkailleen heidän tarvitsemaa asiakaspalvelua. Muistamme kaikki, miten ensimmäisen Google Nexus laitteen kanssa kävisi.

  Näistä syistä en enää pidäkään Microsoftin omia WP laitteita suorana uhkana Nokian Lumia strategialle, en ainakaan nykyisessä tilanteessa.

Kommentointi on suljettu!