Qualcomm kehitti puhelimen näkövammaisille

Piirisarjavalmistajana tunnettu Qualcomm ja näkövammaisille apuvälineitä kehittävä Project RAY ovat esitelleet kosketusnäyttöpuhelimen, jonka operoiminen onnistuu jopa täysin sokealta henkilöltä. Helppokäyttöiseksi luonnehdittu RAY sisältää laajan kirjon ominaisuuksia ja innovatiivisen kosketuskäyttöliittymän, jonka ansiosta laitteen käyttö on mahdollista myös ilman näkökykyä.

Uuden puhelimen ideana on yhdistää useat apuvälineet, joita näkövammainen henkilö tarvitsee päivittäin yhteen ja samaan laitteeseen. RAY korvaa muun muassa puhelimen, MP3-soittimen, äänikirjojen lukijan, viivakoodiskannerin ja väritunnistimen. Sitä kehutaan kustannustehokkaaksi ratkaisuksi, jonka testaus on parhaillaan käynnissä Israelissa.

Android-pohjaisen laitteen käyttöliittymä aktivoituu niin sanottuun aloitustilaan käyttäjän koskettaessa ruutua mihin kohtaan tahansa. Valikon kautta päästään eri toimintoihin liikuttamalla sormea hieman näytöllä esimerkiksi vasemmalle tai alas. Yksinkertaista kaavaa noudattava käyttöliittymä on helppo oppia, kun tutut toiminnot ovat aina tietyn siirtymän takana.

Lähde: Engadget

3 kommenttia

  1. Jotenkin epäilen tuota.. Isäni on näkövammainen (ei täysin sokea) ja ehdotin hänelle joskus kosketusnäytöllistäö luuria, koska siinä on suuri näyttö yms.. Se ei kuitenkaan toiminut ollenkaan,sillä siinä ei ollut mitään tuntumaa esimerkiksi kirjoittamisessa, koska ei tiennyt mikä kirjain oli valittuna (numeroissa olis helpompi, kun on vain muutama numero vierekkäin). Eli en usko tuon toimivan. Tokihan se voi sanoa mitä kirjainta painetaan, mutta eipä se kovinkaan kätevää olisi. isot fyysiset napit (ns. normi kännykkä näppäimistö) on varmasti paras.

    Ihme kun tuossa ei ole FullHD näyttöä..:)

  2. Itseasiassa näkövammaiselta onnistuu kyllä kosketusnäyttöpuhelimen käyttö ja näkövammaisia kosketusnäyttöpuhelinten käyttäjiä on jo myös. Sekä iPhonessa että Androidissa on sisäänrakennettu ruudunlukuohjelma, joka kertoo käyttäjälle puheen avulla, mitä ruudulla on. Olen itse näkövammainen ja omistan iPhone 4S:n, jota käytän VoiceOver-ruudunlukuohjelman avulla. Käyttö onnistuu ihan näppärästi ja olen puhelimeen tyytyväinen. Tietty kaikki näkövammaiset eivät kosketusnäyttö puhelimista tykkää ja varmaan minullakin kirjoittaminen voisi olla nopeampaa näppäinpuhelimella. Jutussa esitellyssä vartavasten näkövammaisille suunnitellussa kosketusnäyttöpuhelimessa minua lähinnä mietityttää se onko sille tarpeeksi kysyntää, kun ihan valtavirta puhelinkin toimii. Tietty tuo voi olla helpompi käyttää, mutta millainen on hinta, kun kyse on pienelle ryhmälle suunnatusta tuotteesta, jolla ei paljoa kysyntää ole verrattuna valtavirta puhelimiin.

Kommentointi on suljettu!