Arvostelussa Apple iPhone 5: enemmän ohuemmin ja kevyemmin

Applen jo ikoniksi muodostunut iPhone siirtyi kuudenteen sukupolveen, kun yhtiö toi syyskuussa myyntiin iPhone 5:n. Se on monellakin tapaa erittäin merkittävä loikka eteenpäin, vaikka mediassa sitä onkin moitittu edeltäjäänsä nähden liian pienistä uudistuksista. Mutta onko asia kuitenkaan näin? Uutuus tarjoaa suuremman näytön, enemmän tehoa sekä ohuemman ja kevyemmän rakenteen. Samoilla eväillä eteenpäin porskuttavat myös suurin osa kilpailijoista.

Uuden iPhonen kohdalla suurin kritiikki onkin kohdistunut pitkälti iOS-alustaan, jonka käyttöliittymään monet ovat toivoneet suurempia muutoksia. Ominaisuuksia Apple on lisännyt alustaansa tasaisesti, mutta käyttöliittymää ei ole juurikaan muutettu. Pientä viilailu on vuosien saatossa tapahtunut siellä täällä, mutta perusilme ja käyttölogiikka ovat pysyneet muuttumattomina.

Allekirjoittanut lähestyy iPhone 5:ttä mielenkiintoisin tunnelmin. Viimeisin lähempi tuttavuus Applen puhelinmallistoon tapahtui vuonna 2008 iPhone 3G:n kautta. Totta kai olen eri iPhone-malleja hypistellyt myös sen jälkeen, mutta tarkempaa tuttavuutta en niiden kanssa ole päässyt tekemään. Nyt siihen tuli kuitenkin tilaisuus, joten katsotaan, mihin iPhone 5:stä on.

Apple iPhone 5:n keskeisimmät ominaisuudet:

 • iOS 6 -käyttöjärjestelmä
 • Neljän tuuman kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 1136 x 640 pikseliä
 • A6-piirisarja
 • 1GB RAM-käyttömuistia
 • Kahdeksan megapikselin kamera LED-salamalla
 • 1,2 megapikselin kamera etupaneelissa
 • WiFi b/g/n (802.11n 2.4GHz and 5GHz)
 • Gyroskooppi
 • A-GPS
 • GLONASS
 • Bluetooth 4.0
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • 16, 32 tai 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa

Muotoilu ja rakenne

Perusmuodoltaan iPhone 5 jatkaa linjalla, jonka Apple esitteli iPhone 4:n yhteydessä. Selkeät ja tasaiset pinnat yhdistyvät kaareviin kulmiin, joiden ansiosta laite istuu käteen hyvin. Nokia 808 PureView:n tasolle, joka on mielestäni yksi parhaiten käteen istuvista kosketusnäyttöpuhelimista, ei kuitenkaan päästä. Uutuus on hyvää perustasoa.

Puhelimen etupinta on edelleen lasia ja näytön alta löytyy tuttu ja turvallinen kotipainike. Näyttö on venynyt neljään tuumaan, joka on hyvä kompromissi nykyisessä markkinatilanteessa. Se pitää käytettävyyden yhdellä kädellä kohtalaisena tarjoten kuitenkin lisää katselupinta-alaa edeltäjiinsä verrattuna. Apple päätyi kasvattamaan näytön kokoa vain pystysuunnassa, jonka myötä laitteen leveys on pysynyt varsin siroissa lukemissa.

Takaa iPhone 5 on hyvin erilainen kahteen edeltävään sukupolveen nähden. Lasinen takapinta on korvattu alumiinilla, joka peittää suurimman osan taustapuolesta. Ylä- ja alaosiin on laitettu tehosteeksi keraamista (valkoinen malli) tai pigmentoitua lasia (musta mallia).

Takaosan alumiini on samaan, jota yhtiö käyttää kannettavissa tietokoneissaan. Kameran linssi on uudessa mallissa suojattu safiirilasilla, jonka naarmuuntuminen on erittäin epätodennäköistä.

Puhelimen yläosaan yhtiö on varannut paikan käynnistyspainikkeelle ja oikeaan laitaan se on sijoittanut nano-SIM-paikan. Kortin saa vaihdettua vain siihen tarkoitetulla työkalulla, joka toimitetaan myyntipakkauksen mukana. Pohjassa ovat 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä uusi Lighting-telakkaliitin. Vasemmalta löytyvät äänenvoimakkuuden säätimet sekä kytkin, jolla laite voidaan asettaa äänettömälle.

Kuudennen sukupolven iPhone on Applen kaikkien aikojen ohuin puhelin. Sen paksuus on vain 7,6 millimetriä. Puhelimen ohuuden ymmärtää oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun iPhone 5:n laskee tasaiselle pöydälle kilpailijoidensa kanssa. Ohuuttakin enemmän hämmästystä herättää puhelimen keveys. On vaikea ymmärtää, kuinka Apple on saanut painettua iPhone 5:n painon 112 grammaan, vaikka päämateriaaleina ovat alumiini ja lasi. Esimerkiksi Galaxy S III painaa 133 grammaa ja Lumia 920 huimat 185 grammaa.

Esineenä iPhone 5 on äärimmäisen kaunis. On vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, löytää markkinoilta huolellisemmin viimeisteltyä älypuhelinta. Apple on hionut jokaisen yksityiskohdan viimeisen päälle ja onnistunut luomaan jälleen yhden markkinoiden tyylikkäimmistä puhelimista. Uutuutta ei mielellään piilottelekaan taskussaan, vaan sen nostaa käteen ihan vain ihaillakseen puhelimen olemusta. Hiotut ja kiiltävät kulmat antavat iPhone 5:lle jopa hieman korumaisen olemuksen. Applen uutuus pitää ehdottomasti kokea itse, jotta voi täysin ymmärtää sen tarkkaan hiotun muotoilun yhdistymisen laadukkaisiin materiaaleihin.

iOS 6: ei mitään mullistavaa

Applen mobiilikäyttöjärjestelmän kuudes versio ei tuo alustaan maata järisyttäviä uudistuksia. Sen käyttö on kotoisaa, jos on viimeisimpien vuosien aikana käyttänyt Applen iOS-pohjaisia laitteita. Toiset pitävät sen käyttöliittymää tylsänä, mutta peruskuluttajalle se näyttäytyy lähinnä helppokäyttöisenä ja hyvin tunnettuna alustana. Kokonaisuus on toimiva ja siksi Applen ei tarvitse tehdä perusrunkoon muutoksia. Yhtiö voikin keskittyä viilaamaan alustaa lisäämällä siihen pieniä parannuksia ja uusia ominaisuuksia.

Uusi iOS 6 sisältää Applen mukaan jopa kaikkiaan yli 200 uudistusta. Tässä arviossa keskitymme muutamiin tärkeimmistä, joista on iloa myös suomalaisille kuluttajille. Mukana on nimittäin paljon toimintoa, joista ei Suomessa juurikaan saada irti. Näitä ovat muun muassa Siri-äänioppaan uudet temput ja Passbook-palvelu.

Puhelinsovellukseen iOS 6 tuo muutaman kaivatun parannuksen. Puhelun saapuessa iOS 6 antaa käyttäjälle mahdollisuuden vastata soittajalle viestillä, jos juuri sillä hetkellä ei kykene puhumaan. Toisena vaihtoehtona on luoda muutamalla ruudun kosketuksella muistutus saapuneesta puhelusta. Muistutuksissa voidaan hyödyntää paikkatietoja, eli ne voidaan asettaa aktivoitumaan esimerkiksi saavuttaessa kotiin tai työpaikalle. Erittäin kätevä ja hyödyllinen ominaisuus.

Toinen tärkeä ja monelle käytännöllinen uudistus on Älä häiritse -ominaisuus, joka ilmenee pienenä kuukuvakkeena puhelimen tilapalkissa. Asetuksista löytyvän Älä häiritse -kytkimen aktivointi saa puhelimen mykistämään kaikki saapuvat puhelut. Toimintoa päästään hallitsemaan asetuksien ilmoitukset-sivun kautta. Sille voidaan määrittää esimerkiksi ajastus ja sallia puhelut valituista numeroista. Soittajalle ominaisuus ilmenee perinteisen hälytysäänen sijaan tiheämpänä tuuttauksen, joka saattaa aiheuttaa hämmennystä, sillä testaamamme puhelimet ilmoittivat linjan olevan varattuna Älä häiritse -ominaisuuden ollessa päällä. Kaikki saapuneet puhelut ja ilmoitukset näkyvät iPhonen ruudulla, kun näyttö aktivoidaan. Ominaisuus toimi pienen testailun perusteella hyvin ja ei häirinnyt esimerkiksi herätyskellon toimintaa.

Sosiaalisten palveluiden valtias, Facebook, on vihdoin kiinteä osa iOS-alustaa. Palvelua aktiivisesti käyttäville tämä on mitä iloisin uutinen. Nyt uuden tilapäivityksen voi lähettää milloin vain vetäisemällä näytön yläreunasta ilmestyvän ilmoituskeskuksen esille. Facebook on integroitu myös moniin sovelluksiin, kuten kuviin, App Storeen, verkkoselaimeen ja karttoihin. Näin esimerkiksi kamerakuvien, verkkolinkkien ja oman sijainnin jakaminen käy ilman suurempia mutkia.

Kokonaisuutena iOS 6 on vakaa paketti. Uuden iPhonen tehokkaampi piirisarja tekee sen käytöstä entistäkin sujuvampaa ja hidasteluun törmää todella harvoin. Moniajo on toteutettu viisaasti, jonka myötä käyttäjän ei tarvitse huolehtia erikseen sovelluksien sulkemisesta. Jotku moittivat sitä rajoittuneeksi, mutta todellisuudessa se mahdollistaa kaiken tarpeellisen ja ylläpitää samalla laitteen suorituskyvyn ja akkukeston hyvällä tasolla.

Alusta kotinäkymä on edelleen hyvin rajoittunut. Androidin kaltaisista minisovelluksista ei ole tietoakaan. Sen muokkaaminen jää sovelluspikakuvakkeisiin, kansioihin ja taustakuviin. Lukitusnäkymä on myös hyvin yksinkertainen. Viitosversiossa mukaan lisätty kamerakuvake on hyödyllinen. Sitä ylöspäin vetäisemällä pääsee käyttäjä suoraan kameraan ilman mutkitteluja kotinäkymän kautta. Lisäksi kaksoisnapautus kotipainikkeeseen tuo lukitusnäkymään musiikkipainikkeet.

Visuaalinen ilme on iOS 6:ssa edelleen moderni ja näyttävä. Vaikka muutoksia on tapahtunut vähän, eivät kuvakkeet, valikot, kytkimet tai muut käyttöliittymän elementit näytä vanhahtavilta. Paljon Apple saa kiittää myös sovelluskehittäjiä, jotka ovat hyvin osanneet pitää sovelluksensa tuoreina. Esimerkiksi Twitter ja Facebook näyttävät iPhonen alkuaikoihin verrattaessa tänä päivänä hyvin erilaisilta. Visuaalisista muutoksista huolimatta ovat kehittäjät onnistuneet säilyttämään ilmeen, joka sopii alustan peruspiirteisiin. Näin kokonaisuus on yhtenäinen ja näyttävä.

Verkkoselain

Selauskokemus on edelleen iPhonessa markkinoiden huipputasoa. Muutaman uuden tempun iOS 6:ssa oppinut Safari on sulavakäyttöinen ja iPhone 5:n suurempi näyttö loistaa edukseen verkkosurffailussa. Ominaisuuksiin lukeutuvat muun muassa välilehdet (enimmillään avoinna kahdeksan kappaletta), kirjanmerkit, ponnahdusikkunoiden esto ja yksityinen selaus. Osa ominaisuuksista löytyy hankalasti iOS:n erillisen Asetukset-sovelluksen kautta, joka on aavistuksen hämmentävää.

Safari on saanut iOS 6:ssa kaksi tärkeää uudistusta. Ensimmäinen näistä on koko näytön tila, jota käyttäjät ovat odottaneet pitkään. Se poistaa näkyvistä kaikki ylimääräiset palkit antaen koko ruudun kapasiteetin verkkosivuston käyttöön. Ominaisuus toimii vain vaakatasossa.

Toinen on iCloud Tabs, joka lämmittää erityisesti käyttäjiä, joilta löytyy kotoa muita Applen laitteita. Se synkronoi automaattisesti avoimet välilehdet Macin, iPadin ja iPhonen välillä. Näin surffailu eri laitteiden kesken on saumatonta.

Käyttömukavuuden kannalta Safarissa on eräs pieni, mutta sitäkin häiritsevämpi ”ominaisuus”, josta mielellään luopuisi. Nimittäin osoiterivin käyttäytyminen. Ainoa tapa tuoda se esille on rullata aina sivun yläosaan takaisin. Tämä on aika ajoin rasittavaa, joten helpompaa tapaa palkin esilletuomiseen kaivattaisiin. Asiantunteva lukijamme vinkkasi, että osoiterivin saa näkyville koskettamalla aivan ruudun yläosaa. Kiitos tästä! Vinkki tulee varmasti monelle tarpeeseen.

Sähköposti

Sähköpostin hallinta on iOS:ssa hyvällä mallilla. Applen sähköpostisovellus on vuosien saatossa kehittynyt pienin askelin ja osaa tänään jo kiitettävän määrän temppuja: tilien lisääminen on helppoa, kakkien tilien viestit näkee yhdestä näkymästä ja jokaiselle tilille saa oman allekirjoituksen. Uusi versio helpottaa kuvien ja videoiden liittämistä viesteihin sekä sisältää VIP-luettelon.

Uuden VIP-luettelon ajatuksena on pitää käyttäjä ajan tasalla tärkeimpien henkilöiden viesteistä. Jos viestejä tulee paljon, saattaa ystävien tai esimerkiksi pomon tärkeä ilmoitus jäädä huomaamatta. VIP-luetteloon käyttäjä voi lisätä haluamansa henkilöt, joiden viestit luettelossa näytetään. Muiden viestit eivät VIP-luetteloon pääse.

Kuvia ja videoita on nyt mahdollista lisätä viesteihin koskettamalla viestikenttään hetken aikaa. Esiin aukeavan valikon oikean reunan nuolta koskettamalla saa esille Lisää kuva tai video -valinnan. Sen kautta päästään valitsemaan liitettävä tiedosto mediakirjastosta.

App Store -ohjelmistokauppa

Applen sovelluskauppa on muuttunut iOS:n tuoreimmassa versiossa paljon. Ominaisuudet ovat pysyneet pitkälti muuttumattomina, mutta käyttöliittymä on uudistettu kokonaan. Jopa niin radikaalisti, että siihen tottuminen ottaa aikansa.

Kaupan etusivu esittää uusia ja huomionarvoisia ohjelmia sekä pelejä, ja linkkejä erilaisiin sovelluskokoelmiin. Eri kategorioihin pääsee vasemman ylälaidan painikkeesta. Alhaalta löytyy puolestaan kuvakeet Top-listoihin sekä hakutoimintoon.

App Storen valikoima on tunnetusti kattava. Tarjontaan kuuluvat esimerkiksi kaikki Rovion uusimmat nimikkeet. Hinnat vaihtelevat useimpien maksullisten ohjelmien ja pelien kohdalla 79 sentistä muutamiin euroihin. Kympillä tai parilla saa uuteen luuriinsa jo mukavasti pelattavaa ja hyviä sovelluksia.

Kamera ja kuvat

Kameran taso yllätti iPhone 5:ssä positiivisesti. Puhelimella napsitut kuvat ovat teräviä ja väritoisto on hyvällä tasolla. Erityisesti kiitosta ansaitsee makrokuvaus, sillä puhelimen voi viedä yllättävän lähelle kohdetta tarkennuksen sumentumatta. Hämäräkuvaus nousee iPhone 5:ssä uudelle tasolle, vaikka ilmeisesti tulevalle Lumia 920:lle ei pärjätäkään. Selvästi keskivertoa parempiin tuloksiin iPhone 5:llä kuitenkin heikossa valaistuksessa päästään.

Etukamera on kehittynyt iPhone 5:ssä edeltäjäänsä nähden merkittävästi. Pikselien määrä on noussut VGA:sta 1,2 megapikseliin ja se kuvasensori tukee taustavalotekniikkaa (backside illumination). Sillä napsaisee tarvittaessa nopeasti kohtalaisen laadukkaan kasvokuvan itsestään, jos sellaiselle sattuu olemaan tarvetta. Lisäksi kameralla voi tallentaa nyt myös 720p-tasoista videokuvaa.

Takakameran salamaan iPhone 5:ssä liittyy ikävä bugi, joka saa salaman laukeamaan väärään aikaan. Tämä tekee kuvista useimmiten täysin tummia. Ongelma liittynee ohjelmistoon, sillä uudelleenkäynnistys tuntui korjaavan sen. Jos salama siis käyttäytyy oudosti, kannattaa puhelin käyttää sammuksissa ja kokeilla sen toimintaa uudelleen.

Toinen kameraa vaivaava bugi on tietyissä olosuhteissa kuviin ilmestyvä purppuravalo. Kyseessä on oikeastaan ”ominaisuus”, sillä se kuuluu osaksi kameran toimintaa. Ongelma esiintyy lähinnä tilanteissa, joissa erittäin kirkas valo jää aivan kuvan reunaan, joten se on helposti vältettävissä. Allekirjoittanut on törmännyt samaan ominaisuuteen muutamissa muissakin puhelimissa, mutta hieman eri muodossa, sillä purppurasävy on ilmestynyt reunan sijasta aivan kuvan keskiosaan. Alla esimerkkikuva ongelmasta:

Kuvien hallinta hoituu iPhone 5:ssä omalla Kuvat-sovelluksella. Sillä kuvia pääsee lajittelemaan albumeihin, tarkastelemaan kuvauspaikkoja kartalta sekä suorittamaan perustason muokkauksia. Jos käytössä on Kuvavirta-ominaisuus, synkronoituvat viimeisimmät kuvat automaattisesti Macin, iPadin ja iPhonen kesken WiFi-yhteyden ollessa käytössä.

Sovelluksen käyttö on tutun sulavaa. Monikosketuseleet toimivat sujuvasti ja kuvien selaaminen ilman hidastelua. Kuvien muokkausominaisuudet ovat hyvin rajalliset. Kuvia voi joka tapauksessa käännellä ja rajata, myös punasilmäisyyden poisto onnistuu sekä värien automaattinen parannus. Rajauksesta sen verran, että toiminnon (ja muut muokkaukset) voi kumota jälkeenpäin, vaikka kuvan olisi jo tallentanut. Näin alkuperäisen kuvan saa aina takaisin.

Apple Maps -kartat

Paljon TomTomin navigaattoria päivätyössä käyttävänä Applen oman karttapalvelun vertailu on helppoa. Sekin nimittäin perustuu TomTomin karttoihin.

Oulun alueella karttoja vaivaavat samat ongelmat, kuin TomTomin navigaattoriakin. Muutamassa ongelmapaikassa se kierrättää turhien mutkien kautta, koska tiet eivät yhdisty oikein, vaan palvelu luulee esimerkiksi tien kulkevan toisen tien alta. Todellisuudessa ne yhdistyvät toisiinsa kuitenkin aivan normaalisti. Onneksi edellä mainittuja ongelmakohtia on Oulussa vain muutama ja allekirjoittaneelle ne ovat jo ennestään tuttuja.

Tiestö tuntuisi olevan ainakin Oulussa ja lähikunnissa varsin kattava. Karttatiedot ovat kohtalaisen uusia, mutta aivan tuoreimpien kuntaliitoksien myötä tapahtuneita muutoksia katujen nimiin ei ole vielä saatu mukaan. Selvä ero TomTomin eduksi tulee kuitenkin tilanteissa, joissa haetaan tarkkaa osoitetta talonnumerolla. Tällöin Applen karttapalvelun tuntuu hämmentyvän ja ohjaa usein selvästi sivuun oikeasta paikasta. Samalla TomTom löytää suoraan talon eteen.

Ääniohjaus toimii hyvin ja oppaan selostuksesta saa selvää. Muutaman testiajon perusteella eteen ei tullut tämän osalta merkittäviä ongelmia. Palvelu osaa laskea valmiiksi useamman reitin, joista käyttäjä voi valita mieluisimman. Näin alkuvaiheessa Applen navigointia voi suositella satunnaiseen käyttöön. Peruskäytön kannalta suurin ongelma on tässä vaiheessa tarkkuus. Kadut kyllä löytyvät, mutta tarkan osoitteen paikantaminen tuottaa vielä hankaluuksia.

Akkukesto

Toiminta-ajat osoittautuivat iPhone 5:ssä odotettua paremmiksi. Pelkäsin ennakkoon uuden iPhonen syövän akku kovalla kädellä, mutta tämä ei onneksi osoittautunut todellisuudeksi. Yleisesti akkukestoa voidaan pitää hyvänä, kun puhelin kestää kokonaisen työpäiväin aktiivista käyttöä. Kuudennen sukupolven iPhone täyttää tämän kriteerin varsin selvästi.

Allekirjoittanut onnistui kuluttamaan iPhone 5:n akun 20 ja 30 prosentin välimaastoon useimpien päivien aikana. Tulos on hyvä, sillä esimerkiksi vastaavassa käytössä Nokia N9 oli yleensä imetty täysin kuiviin. Käyttö koostuu päivän aikana muutamista lyhyistä puheluista ja aktiivisesta verkkopalveluiden käyttämisestä. Muutamia pelisessioitakin päivää saattaa sattua.

Uuden iPhonen toiminta-ajat ovat yleisesti ottaen hyvällä tasolla. Puhelimen akku kestää yhden päivän raskasta käyttöä ja kevyemmällä otteella muutaman päivän.

Miten muuttaisin iPhone 5:sta?

Mikään puhelin, ei myöskään iPhone 5, ole täydellinen. Sen hienot ja laadukkaat materiaalit eivät Suomen kylmissä olosuhteissa ole parhaimmillaan. Alumiini saa puhelimen tuntumaan jo viileässä syysilmassa erittäin kylmältä ja samalla liukkaalta kädessä. Puhelin onkin meinannut tämän vuoksi lipsahtaa kädestä jo muutamaan otteeseen. Onneksi refleksit ovat toimineet. Puhelimen kaveriksi voi näin kylmään vuodenaikaan suositella lämpimästi kumista bumper-suojaa luomaan kitkaa iPhone 5:n ja käden välille.

Uuden pidemmän rakenteen myötä toivoisi käynnistyspainikkeen sijaitsevan oikeassa yläreunassa. Se tuntuisi näin oikeakätisenä käyttäjänä luonnollisemmalta.

Käyttöliittymään toivoisi ainakin yhden pienen muutoksen. Olisi mukavaa, jos valmiustilassa iPhone 5 osaisi näyttää kellonajan näytönsäästäjänä. Mallia voisi ottaa vaikka Nokia N9:stä, joka piilottaa kellon automaattisesti taskussa etäisyydentunnistinta hyödyntäen. Näin säästetään akkua. N9:n jälkeen olen myös jokaiseen puhelimeen toivonut ruudun aktivoimista kahdella nopealla kosketuksella. Se olisi poikaa myös iPhone 5:ssä.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan iPhone 5 on aivan loistava tuote. Ikävä kyllä sen hinta on siitä huolimatta vähintään sata euroa liian korkealla, jonka vuoksi sen hankkimista voi olla vaikea perustella, etenkin jos taskusta löytyy jo edellisen sukupolven 4S-malli. Edullisempaan hintaan saa esimerkiksi Samsung Galaxy S III:n, jolla varmasti hoituu kaikki mitä myös uudella iPhonella. Se ei ehkä tarjoa aivan samanlaista premium-luokan olemusta ja yksinkertaisuutta, mutta on niin ikään loistava älypuhelin.

Kenelle iPhone 5 sitten oikein sopii? Parhaiten se istuu käyttäjälle, jolla on kotonaan esimerkiksi Mac tai iPad, tai jopa molemmat. Apple on nitonut tuotteensa saumattomasti yhteen ja tietojen synkronointi sekä hallinta on tehty todella vaivattomaksi. Kuvat siirtyvä ilman käyttäjän toimia automaattisesti laitteiden kesken, avoimet välilehdet synkronoituvat ja dokumenttien muokkausta voi saumattomasti jatkaa laitteesta toiselle. Toki myös yhteystiedot, muistiinpanot ja tehtävät liikkuvat laitteiden välillä ilman ylimääräistä vaivannäköä.

Videoarvostelu

19 kommenttia

 1. mielestäni ip5:n irtoileva pinnoite ei edusta ”äärimmäistä kauneutta” tai ”huolellista viimeistelyä”.

 2. Sinua häiritsevä nettiselaimen osoiterivin hakemiseen on helppo ratkaisu. Painat vain mustaa yläpalkkia, niin sivu scrollaa automaattisesti ylös, jolloin osoiterivi tulee näkyväksi. Tämä tapahtuu varsin nopeasti.

 3. Saako tuossa iOS_6_k_2.jpg näkyvään tapaan näkyviin yrityksen nimen tulevassa puhelussa? En iPhone 4:ssä tajunnut mistä tuon saa näkyviin, iOS 6 ajossa.

  1. Yhteystietoon lisäät yrityksen kohdalle yrityksen nimen?

   1. Exchangessa olevilla kontakteilla tämä ei riitä, miltei jokaisessa on kyllä yritys määritettynä.

 4. Todella hieno arvostelu, vaikken jaksanut lukea edes puolia.

  En tykkää tästä laitteesta tai edes kyseisen valmistajan tuotteista, vaikka tämä kärkipäätä edustaakin. Nopea on, mutta en tykkää. <- Surkea on

  1. Mutta eikö ole kummallista, että joku siinä kuitenkin vetää puoleensa? Eikö ole hämmentävää, että tuote tai valmistaja ei kiinnosta nii silti sitä pitää kommentoida.

   PS ei se mikään surkea ole.

   1. Joo sori ei ole surkea.

    Nykyään tykkään enemmän Applesta, kun Androidista.

    Nopea on ja siitä tykkään! En vaan applea puhelimeen ehkä ottaisi ensiksi. iPadin kyllä, koska se on nami.

 5. Omenafanitkin kommentoi melkein mitä vaan vaikka heidän päänsä pitäisi olla vaan omenapilvessä. Korkea ja kapea näyttö susiruma yhdistelmä tuota voisi kutsua hightoweriksi. Neljä g puhelin missä ei neljä g toimi. Kannattaako tuollaisesta maksaa maltaita, kun firma vaan ei osaa radiopuolta händlätä? Ei kannata. Satasella saa lähestulkoon yhtä hyviä puhelimia, joissa on enemmän ominaisuuksia by default. Ehkä lagaa vähän enemmän mutta esimerkiksi saa vaihdettua akun jos alkaa heikkenemään. Mielestäni se on wow factoria se. Tuollainen alumiininen roiskeläppä, valmiiksi naarmuinen ja herkästi hajoavalla näytöllä.

  1. Niin voiha sitä ostaa esim iPhone 3GS vaikka käytettynä jos haluaa halvan. Kyllähän toi 3 vuotta vanha iPhone kepeästi paremmin pelaa ku satkun androidit, mille esim turha mitään tukea on odottaa.

   Eikä se akku siitä paljo heikkene vaikka sitä luuria käyttää pari kolme vuotta.

   Mitä tulee 4g lauseeseen niin kannattaako yleensäkään 4g:stä kännykkään maksaa maltaita tänäpäivänä, 4g liittymähän on yli tuplat kalliimpi kuin nopein 3G jolla suurin osa varmasti pärjää komiasti ja onhan siinä se dual carrier jolla päästään yli 20 megan nopeuksiin jos haluaa 4g liittymän hommata.

   1. Onhan noita vaihtoehtoja kyllä. kerkiäähän sitä 3g:lläkin.

  2. Satasella ei todellakaan saa yhtä hyvää puhelinta eikä edes samaa määrää ominaisuuksia. Satasella saa vaan lagisen androidin jossa ei toimi mikään. iPhone 5 on joka pennin arvoinen kun taas Androidia ja WP:tä pitäisi jakaa ilmaiseksi koska ne ovat arvottomia eivätkä toimi halutulla tavalla

 6. En tiedä olenko ainoa, jota häiritsee liian pitkä näyttö. 4S yhä paras, kompaktilla ja sutjakalla muodollaan.
  Muuten huippuluokan härpäke. Best!

  1. Et ole ainoa, itsekin pidän vanhasta 3,5 tuuman näytöstä enemmän. Toivottavasti Apple tuo seuraavana vuonna halvemman mallin lippulaivan rinnalle. Minulla on kotona iPad, joten puhelimen tulisi olla sopivan kompakti.

 7. Juu, kyä tää iPhone 5 on paljon parempi kuin WP ja Android. Ite menin pöljyyksissäni ostamaan Samsung Galaxy S 3:n, joka o aivan sukka. Ja ylihintanen. Viis ja pual satkuu meni kankkulan kaivoon. Jos nyt saisin valita, minkä puhelimen ostais, nii ehottomasti iPhone 5. Mieluummin maksan vähä enemmän toimivasta ja hyvästä puhelimesta kun jostain lagisesta paskaläjästä.

  1. Eli sulla ei oo ollu s3:sta? 😀 Sillä android ei lagaa kuin halvoissa(tehottomissa) puhelimissa.

   1. Ai ei vai? Itse ostin maaliskuussa s3:sen ja se on nyten ollut 4 kertaa huolossa. Ajallisesti siis 7vko. Eli hyvin toimii, kävin eilen ostaa puhelimen nimittäin iPhone5 ja toimii ku junan vessa. Eikä tuo 4g toimi muissakaan puhelimissa kunnolla, koska 4g verkkoja rakennetaan koko ajan, jonka takia niissä on paljon ongelmia VIELÄ.

 8. Kattava pläjäys, mutta olen miettinyt että olisi kiva lukea myös arvosteluja ns. ”last season” huippupuhelimen ja uutuus halpisälypuhelimen välillä. Onkohan tällaisia julkaistu?

Kommentointi on suljettu!