Microsoft julkaisi Windows Phone 8:n, puhelimet markkinoille marraskuun aikana

Pitkän odotuksen jälkeen Microsoft on vihdoin paljastanut viimeisetkin yksityiskohdat kesäkuussa ensiesittelyn saaneesta Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmästä, johon muun muassa Nokian Lumia 820– ja Lumia 920 -puhelimet perustuvat.

Microsoftin tavoitteena Windows Phone 8:n kanssa on ollut luoda kilpailijoita henkilökohtaisempi käyttöliittymä. Keskeisessä osassa ovat edelleen Live Tiles -tiilet, jotka tuovat tietoa sovelluksesta työpöydälle. Kokemusta täydentävät uudet Live Apps -sovellukset, jotka integroituvat muun muassa lukitusnäkymään. Näin käyttäjä näkee itselleen tärkeimmät tiedot, kuten urheilutulokset ja Facebook-päivitykset suoraan lukitusruudulta.

Uuden alustaversion myötä Microsoft on tehnyt yhteistyötä sovelluskehittäjien kanssa. Windows Phone 8:lle on tarjolla muun muassa uudet versiot Facebook- ja Twitter-sovelluksista, joiden käyttökokemusta kehutaan aikaisempaa paremmaksi. Lisäksi Skype on integroitu yhteystietoihin ja toimii sujuvasti taustalla.

Windows Phone 8:aan on sisäänrakennettu datan pakkausteknologia, jota hyödynnetään verkkoselaimessa.  Se pakkaa verkkosivut automaattisesti ja vähentää näin datankulutusta. Ominaisuutta kutsutaan nimellä Data Sense. Ikävä kyllä se vaatii tuen operaattorilta, joten ominaisuuden saatavuus jää vielä suppeaksi. Ensimmäinen ominaisuutta tukeva operaattori on Verizon.

Lapsille Microsoft on kehittänyt uutuusalustaansa Kid’s Corner -ominaisuuden. Sen avulla vanhemmat voivat luoda puhelimeensa oman osion lapsilleen. Kyseessä on ikään kuin oma kotinäkymä perheen pienimmille, johon vanhemmat voivat valita sisällön. Näin vanhempien ei tarvitse pelätä, että lapset pääsisivät käsiksi esimerkiksi tekstiviesteihin tai sähköpostiin.

Yhteystietoihin Windows Phone 8:ssa on mahdollista luoda ryhmiä, joita Microsoft kutsuu Room-nimellä.  Käyttäjä voi koota ryhmiin esimerkiksi perheenjäsenet ja työkaverit, ja jakaa heidän kesken erilaisia tietoja.

Kamerasovellukseen on tuotu Lens-ominaisuus, joilla kuviin saadaan tyylikkäitä efektejä. Kuvia on mahdollista jakaa helposti sosiaalisiin palveluihin.

Aikaisemmin esitelty Xbox Music -sovellus synkronoituu automaattisesti eri laitteiden välillä. Soittolistat ilmestyvät eri laitteisiin ilman ylimääräistä vaivaa.

Ensimmäiset puhelimet saapuvat myyntiin marraskuun aikana. Esimerkiksi T-Mobile aloittaa Lumia 810– ja Windows Phone 8X -mallien myynnin 14. marraskuuta. Suomessa myynti käynnistyy todennäköisesti 22. marraskuuta, kuten paljastimme MobiiliBlogissa tänään.

16 kommenttia

 1. En kyllä voi mitenkään ymmärtää, mitä hienoa noissa tylsän ja ruman näköisissä tiilissä oikein on.

  Muutenkin koko käyttöliittymä tuntuu olevan sekaisin kuin sillisalaatti. Esim. miksi tiilet ovat keskenään eri kokoisia ja värisiä? Mitä eri koot ja värit tarkoittavat? Miten/kuka tiilien koon ja värin määrittelee? Jos tiilet ovat ohjelmien pikakuvakkeita, niin mitä tapahtuu, jos täppään samassa listassa olevaa valokuvaa? Käyttöliittymä tuntuu jo itsessään herättävän loputtomasti kysymyksiä.

 2. Ja kaikkien ”yllätykseksi” WP8 ei tuo mtn uutta

   1. Kaikki nuo ”uudistukset” on ollut iOS:ssa jo pitkään ja niiden patentit on Applella mutta siitä huolimatta MS käyttää niitä röyhkeästi ilman lupaa

    1. no mistä löydät Data Sense & Kid’s Corner & Rooms & Lens ominaisuudet iOS:sta?

   2. leonardo, toi Kid’s Corner on muuten – vaikkakin aivan tajuttoman hyvä idea – todella perseestä toteutettu. Se on AIVAN liian helppo pistää pois päältä, jotta siitä olisi mitään todellista hyötyä. Jos pelkäät, että lapsi saa puhelimesi sekaisin ja osaa sillä pelata, mikä muka estää häntä painamasta virtanappulaa että pääsee takaisin lock-screenille ja sitten vaan pyyhkäisemästä ylöspäin normaalia lockscreeniä, menemättä lainkaan Kid’s Corner aloitusruudulle.

    Olisin toivonut jotain sellaista, että Kid’s Cornerin voi sulkea vain tietyllä kosketusyhdistelmällä tai jotain. Androidissa oli tällainen ohjelma saatavilla jo joskus parisen vuotta sitten. Olen kyllä unohtanut jo ohjelman nimen, kun en enää tartte. Laitteita on sen verran että yhtä voi kakrujen antaa sekoittaakin 😀

 3. Kerrankin erilainen ja piristävä käyttis 🙂 uudistuksia tuli paaaaaaaaljon odotettua enemmän ja menee kyllä hankintaan joku wp8 puhelin kun tyytyväinen ollut tähän wp7.5 kin 🙂

 4. Jaahas täällä sitten sensuroidaan kaikki Windows Phonea kritisoivat kommentit. Eipä tarvitse enää jatkossa tulla tänne lukemaan muitakaan ”uutisia”.

 5. WP8 on se erilainen käyttöjärjestelmä. Android on kopioitu iOsista ja iOs toimii vain ylihintaisissa iPhoneissa. Muutrnkin siitä puuttuu widgetit, kun taas tässä tiedon saa vaikka lukitusnäyttöön halutessa.

 6. Joko facebook chattiin voi jakaa kuvia tai linkkejä? Onko tulossa Fonecta Callerin tyylisiä ohjelmia, mitkä käy noutamassa tuntemattoman numeron tiedot, voiko edes tulla? (käyttisrajoitukset)

  1. Fonecta Caller on jo WP7.x:llekin? Vai mitä tarkoitit?

   1. Eipä mitiä, unohda toi. Aivopieraisin niin että paska lensi 😛

    Sekoitin puhelimet 😀 (sen siitä saa kun niitä on tusina :D)

   2. Onhan se. Mutta ei se mitään automaattisesti hae. Eli hyödytön, kiitos olemattoman moniajon tai jonkun muun wp:n vamman.

    1. Tuo ”moniajo” on muuten jotain täysin käsittämätöntä. LiveTileen ei saa kelloa? (Paitsi HTC on siinä jotenkin onnistunut, Nokia kai syö silakkaa sen aikaa.)

     Eipä ompulla silti sen paremmin mene, siinä kun ”aloitusnäyttöön” ei saa yhtikäs mitään dynaamista… pistää kyllä ihmettelemään…

Kommentointi on suljettu!