Windows Phone 8 heittää hyvästit FM-radiolle

Nykyisen sukupolven Lumia-malleista löytyy ainakin yksi ominaisuus, josta toisen sukupolven Lumia-laitteissa voidaan vain haaveilla. Kyse on FM-radiosta, jota ei löydy ollenkaan Lumia 820– ja Lumia 920 -malleista. Ominaisuus on osa nykyisiä puhelimia aina edullisimmasta Lumia 610 -mallista parhaiten varusteltuun Lumia 900:aan.

Syy ominaisuuden uupumiselle toisen sukupolven Lumia-malleista löytyy yllättäen itse Windows Phone 8 -alustasta. Microsoft on nimittäin päättänyt olla tukematta FM-radiota mobiilialustansa tuoreimmassa versiossa. Miksi? Sitä voimme vain arvailla.

FM-radio tuskin on kovinkaan monen älypuhelinkäyttäjän ominaisuuslistan kärkipäässä, joten asiakkaita sen puute ei varmastikaan tule karkottamaan. Useista suomalaisistakin kanavista kun on jo tarjolla sovellukset Windows Phonelle. Lisäksi markkinoilta löytyy Spotify ja muut suoratoistopalvelut. Ehkäpä Microsoft kokeekin FM-radion ajan mobiililaitteissa olevan jo ohi? Päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että jos haluaa älypuhelimen aidolla ja oikealla radiolla joutuu jatkossa kääntymään suoraan Android-laitteiden puoleen. Apple kun ei myöskään ole älypuhelimiinsa radiota laittanut.

Lähde: My Nokia Blog

27 kommenttia

 1. Olen pettynyt. FM-radiota tulee kuunneltua kännykällä päivittäin, ja se on yksi eniten käyttämistäni ominaisuuksista.

  Voiko Marketplacesta sitten ladata erillisen fm-radio sovelluksen?

  1. Jos en väärin muista niin TuneIn Radio taisi olla myös Windows Phoneen. Sieltä löytyy myös suomalaiset kanavat.

 2. Windows Phonen Spotify tosin on suoraan helvetin esikartanosta. Täyttä kuraa laadultaan ja toiminnoiltaan varsinainen karvalakki-versio muiden alustoiden vastaavaan. Ehkä Spotify kirjoittaa softansa uusiksi WP8:lle, ehkä ei.
  Jos taas radioista puhutaan niin totta, Internet-radiot ovat kyllä ainakin itselläni jo korvanneet perinteisen FM-radion pitkä aika sitten. Sonyn puhelimien mukana tosin on näppärä radio-sovellus jossa on integroituna samanlainen toiminnallisuus kuin SoudHoudissa, kertoo mikä kappale FM-radiossa parhaillaan soi.

  1. Kyllä se Spotify omalla Lumialla ihan hyvin pelittää ja toiminnotkin ovat ihan hyvällä tasolla.

   1. Ei muuten saa Spotifya ladattua Marketista ollenkaan WP8 puhelimille, toistaiseksi ainakaan.

 3. Lumia Lumia Lumia. Minkä takia ei voi puhua yleisesti WP8 puhelimista?

 4. @JJ On jo kerrottu, että Spotify:sta tulee uudelleen koodattu versio wp8:lle tammikuussa, mutta minkä takia käyttää sitä, kun Xbox Music:ssa on enemmän valinnanvaraa?

  1. Xbox Musicia en ole kokeillut, joten sen toimivuudesta en osaa itse sanoa. Joko on saatavilla WP 7.5 versiolle ja paljonko kuukausi maksu on Suomessa?

 5. Tuo on ihme juttu, keneltä se FM-piiri on pois siellä emolevyllä? Ei mikään striimisovellus korvaa FM-radiota.

  Androidinkaan puolella ei radiosovelluksia juuri ole, TuneIn ja Spirit plus pari muuta. Kaikki androidinkaan 4.x -versiot (vanhemmat kyllä) eivät mielestäni edes tue FM-lähetyksien vastaanottoa. Taitaa riippua kernelistä tuo.

  1. Eri mieltä tuosta Android-puolen tarjonnasta. Nopeasti katsottuna vähintään kymmeniä internet-radioita. Suomen radiot jos on pääasiallisena kiinnostuksen kohteena niin Nettiradio ja Suomen Radio on olleet menestyksellä käytössä. Lisäksi monilla radioasemilla näyttää olevan oma Android-softansa.

   1. Nimimerkki ”Tee” taisi tarkoittaa Androidin FM-vastaanotto-sovelluksia, jotka siis käyttävät puhelimen FM-vastaanotto-HW:tä. Nettiradio-sovellukset ovat eri juttu, ja niitähän on runsaasti tarjolla myös WP:hen (havaintoni olen tehnyt WP7:stä).

 6. Microsoft vie ja Nokia vikisee.

  Olihan se jo alun alkaen selvillä että tietenkin MS määrää kaiken mitä W-Phoneen tulee tai on tulematta. Jos esim. Nokian propellihatut keksii jotain innovatiivista uutta niin Nokia voi ehdottaa ja MS hyväksyy tai hylkää.

  Alan ykkösestä rengiksi ja omalla päätöksellä.

 7. En kyllä ymmärrä minäkään mitä ihmettä se Microsoftille kuuluu jos joku puhelinvalmistaja haluaisi FM-piirin puhelimeensa laittaa? Luultavasti MS taas vaan haluaa pakottaa käyttäjät/puhelintoimittajat käyttämään jotain omaa palveluaan.

  1. Näinhän se varmasti menee. Ikävä kyllä. :/

 8. Noh….
  Sovelluksia on, mutta ei kaikkiin kanaviin.

  Itse kuuntelen Nova, NRJ, SuomiPop, eikä noista varmaan ole kun NRJ.

  N9:sissä kuuntelen flashillä, koska en halua maksaa fm radiosta, mutta lumiassa ei ole flashiakaan.

  1. Flash-tekniikka on poistumassa myös Androidista. Taitavat ryhtyä jatkossa kehittämään nettiradiota nuo radioasemat tai sitten ne luottavat softiin…

  2. Kyllähän noissa nettiradioissa kanavia on. Esim. Androidin ”Nettiradio” softassa on yli 90 suomalaista kanavaa mm. kaikki nuo tarvitsemasi.

   FM radioitakin löytyy, mutta yleensä ihmiset käyttävät puhelimen omaa FM-radiota. Sehän on aika simppeli sovellus, kanavien haku ja muistipaikat.

 9. Ei vaikuta minun valintoihin. Ei tule käytettyä FM-radiota. TuneIn:llä olen valtakunnallisiakin kanavia kuunnellut jos tarve on. Parempi kuuluvuus/äänenlaatu sisätiloissa.

 10. Tulee käytettyä fm radiota suht paljon yhä, joten voihan p*ska. Aivan turhaa toiminnallisuuden rajoittamista.

 11. Ei tuon mahdollistaminen nyt varmaan ihmeitä olisi vaatinut kun toimi jo 10 vuotta sitten puhelimissa. Itse tulee käytettyä hyvin harvoin, mutta nettiradiota ei koskaan, koska:
  1) Datansiirto ulkomailla naurettavan hintaista
  2) Akunkesto fm-radiolla paljon parempi
  3) Edelleen ulkomailla, kun ei paikallisia kanavia tunne, niin fm:llä voi kätevästi selata jonkun kanavan kuuluviin

  Hyvin harvalle tuo taitaa dealbreaker olla, mutta turhaa rajoittamista.

 12. Microsoft kerää käyttäjätietoja useimpien käyttäjien puhelimista, ja veikkaan että heillä on näyttää vahvoja tilastoja siitä että FM-radiolle ei ole käyttöä.

  TuneIn on tosiaan FM-radion korvaaja, mutta käsittääkseni se siirtää kaiken äänen internetin yli. Kuluttaa siis kännykkädataa.

 13. Eihän nyt FM- radion lopettaminen mitään haittaa sillä varmasti kaikkien tällaisten puhelimien ostajat ottavat puhelimeensa nettipaketin ja voivat sitten kuunnella radiota netistä. Itse olen sitä mieltä, että FM radioiden aika todellakin on ohi näissä laitteissa sillä nettiradiot toimivat nykyään joka puolella ja kuuluvuudessa ei ole häiriöitä

 14. Nokia Lumian ostaneet ovat nyt pahasti pettyneet Elopin ja Microsoftin suunnitelmiin (Windows Phonen rajoitteet)!.
  Jälleen alkaa hiljakseen uppoamaan Elopin hehkuttama Nokia laiva!!.

  1. Ei me olla pettyneitä! Eikä se uppoaminen ala vielä pitkään aikaan ainakaan Nokialla

 15. Todella huono homma tuo fm-radion puuttuminen uusista puhelimista! Se on eniten käyttämäni ominaisuus puhelimessa tekstiviestien, multimediaviestien ja sähköpostin jälkeen. Aina liikkeellä ollessa käytössä, toimii kaikissa paikoissa ja ilman datakustannuksia tai ilmaisen wlan-verkon etsimistä.

  Nettiradiota on tullut testattua mm. töihin kävellessä, ulkoillessa ja ulkomailla. Kokemus on, että fm-radio voittaa nettiradion mennen tullen! WLANia tai liittymän dataominaisuuksia käyttävillä radioilla kun ei tee mitään monissakaan olosuhteissa tai niiden käyttö maksaa liikaa esim. ulkomailla, jos ei ole ilmaista / edullista wlania käytössä. Kuten ei ollekaan ulkomailla ulkoillessa tai duunimatkalla hotellin ja työpaikan välisiä matkoja tallustaessa.

  Eikä kaikkia kanavia löydy ”nettitaajuuksilta” kuultavaksi. Vaikka niinhän se on kyllä toisinkin päin eli kaikilla netissä toimivilla kanavilla ei ole fm-lähetyksiä.

  Mutta olenpa sitten kohta ilman rentouttavaa radioviihdykettä, kun nykyinen hajoaa lopullisesti. Ei kiva! 🙁

  …ellei sitten tohon kuulokesettiin (http://accessories.nokia.com/products/nokia-bluetooth-stereo-headset-bh-221/) saa vaihdettua nappikuulokkeiden tilalle kunnollisia kuulokkeita. Nappikuulokkeet kun eivät korvissa pysy ja ovat muutenkin kaikkea muuta kuin hyvät ja käytännölliset.

Kommentointi on suljettu!