MobiiliBlogin videolla: arvostelussa Nokia Lumia 920

Videoarvosteluiden putki MobiiliBlogissa jatkuu. Kesän ja syksyn aikana kameramme eteen ovat päässeet muun muassa Lumia 900, 808 PureView ja iPhone 5. Nyt luvassa on kattava videoarvio Nokian toisen sukupolven Windows Phone -lippulaivasta, eli Lumia 920:sta.

Videolla keskitymme erityisen tarkasti uutuuden rakenteeseen ja teknisiin ominaisuuksiin. Testaamme kosketusnäytön toimintaa muun muassa ulkona sormikkailla sekä tarkastelemme laitteen muotoilua ja paksuutta muihin älypuhelimiin vertailemalla. Ohjelmiston osalta luomme katsauksen uuteen työpöytään ja moniin keskeisiin sovelluksiin.

Windows Phone 8 -pohjainen Lumia 920 tarjoaa 4,5 tuuman kosketusnäytön ja perustuu 1,5 gigahertsin tuplaydinsuorittimeen. Se tukee langatonta latausta ja sisältää optisella kuvanvakaimella varustetun 8,7 megapikselin kameran. Puhelimen myynti Suomessa käynnistyy 22. marraskuuta.

70 kommenttia

 1. Taas kerran loistava arvostelu puolueettomasta näkökulmasta, jatkakaa samaan malliin! 🙂

 2. Loistava ja monipuolinen arvostelu. 🙂
  Onko arvostelu tulossa näinä päivinä myös tekstin muodossa.
  Näitä arvosteluita odotetaan aina, kuin kuuta nousevaa.

  1. Niin, ja mikä tuo sääsofta tuossa aloitusnäytöllä oli? Voisin ladata omaan luuriini, jos kertoisit nimen.

 3. Muutoin aivan erinomainen arvostelu verrattuna joihinkin kotimaisiin vastineihin (esim. Teknari, joka on täysin ala-arvoinen julkaisu). Olisin kuitenkin mielelläni nähnyt esittelyä Nokian karttojen ja navigoinnin osalta. Toimiva ja ominaisuusrikas navigointi nousee nykypäivänä arvoon arvaamattomaan, ja Nokialla tämä osasto on kunnossa.

  1. Navigoinnista olisi joskus mukava tehdä laajemmin videoon juttua, mutta pitäisi saada kameralle autoon jonkinlainen viritelmä, jotta kunnon materiaali saisi videolle.

 4. Tuleeko paketissa mukana joki langatonta latausta tukeva väline vaiko pelkkä latausjohto?

  1. Pelkkä normaali latausjohto tulee mukana. Tuo latausalusta maksaa noin 70 euroa, eli on aika hintava.

    1. Ei ilmeisesti toimi langaton lataus 800:lla ja 900:sella.

 5. Erittäin hyvä arvostelu, katsoinkin sen läpi noiden muiden kommenttien perusteella.
  Itse kallistuisin tuohon puhelimeen JOS siinä ei olisi windowsia… mielipideasia, joka on jokaisella ja itse en tykkää WP käyttiksen visuaalisesta olemuksesta ollenkaan…
  Kuitenkin arvostelu oli oikein mainio :thumbsup:

 6. Ottaa hämärässä loistavia kuvia, mutta jos kuvissa on liikkuvia kohteita, nämä näkyvät epäselvinä pitempien suljiaikojen takia.

  Milloin tapahtuu se ihme, että joku ottaa Lumia 920:lla kuvan jostakin vähintään kävelyvauhdilla liikkuvasta kohteesta hämärässä? Ja ilman salamaa tietenkin.

  Pocketnow:n testin mukaan Lumia 920 ei ilman kuvanvakaajaa juuri eroa kuvanlaadultaan esim. Lumia 810:sta. Kohinaa on hieman vähemmän, mutta kohinan vaimennus syö myös yksityiskohtia. Vertailukuvia nähtävillä samalla sivustolla:
  http://pocketnow.com/2012/11/15/nokia-lumia-920-review-att

  Värisävyt vaihtelevat, eli automaattinen valkotasapainon säätö ei ole kamerassa paras mahdollinen.

  Samaa mieltä koosta ja rakennuslaadusta.

 7. Ilmeisesti puhelimessa ei ole mitään ilmoitusvaloa missatuille puheluille, viesteille jne. Tämän jos puhelimeen saisi ostaisin. Nyt on ”tyydyttävä” galaxy S3:sen. Se ilmoitusvalo on pieni asia, mutta joudut aina laittamaan näytön päälle nähdäksesi onko jotain viestejä ym. tullut.

 8. Arvostelu oli (taas kerran) erittäin loistava. Tulipa esille pari sellaistakin asiaa, mitä en vielä tuosta luurista tiennyt, ja joka vähän ”löi ällikällä”…

  12mm? 180g?? MITÄ ihmettä Nokian insinöörit ovat syöneet, tai spesifisemmin, mitä tuo luuri oikein on syönyt? Sehän on suurinpiirtein yhtä paksu kuin alkuperäinen Galaxy Tab!

  Painoa on saman verran kuin Notessa, vaikka ruutu on 1” pienempi… Note 2 on paksuimmasta kohtaa vajaa 10mmm, 920 on ”keskimäärin” 10mm? (mikä hemmetin tapa tuo muuten on kertoa puhelimen paksuus? keskimäärin!?)

  Oli kyllä paha pettymys tämä, nyt en enää ihmettele miksi ihmiset ovat pitäneet tuota liian isona. Ei se leveys/pituus niin väliä siellä taskussa/käsissä ole, mutta paksuus (ja paino pienemmässä määrin) ovat enemmän tiellä, ainakin omassa käytössä/säilytyksessä.

  1. Nokia on selvästi yrittänyt kaunistella tuota paksuutta. En olisi itsekään kiinnittänyt siihen tarkemmin huomioita, ellei kaapista löytyisi myös N9, jolle Nokia ilmoittaa paksuudeksi 12,1 millimetriä. Käytännössä tuo Lumia 920 on samaa luokkaa, vaikka Nokia ilmoittama Volume thickness -paksuus on vain 10,7 millimetriä.

   1. Se on tuo Pureview kamera kuvanvakaimen kanssa joka tuo painoa polykarbonaattikuoren ohella.

   2. Kävin tänään käpistelemässä ko. luuria ”paikallisessa” ja tarvii sanoa, että on siinä Nokian ihmisillä ollut tietty idea takana. Vähän se kuulostaa suoranaiselta kusetukselta kun 12mm oikea paksuus ilmoitetaan jonain muuna arvona, mutta kädessä se ei ihan oikeasti tunnu mitenkään paksulta.

    Jos en olisi tästä lukenut ja vain saanut sen käteeni, olisin veikannut 1cm paksuutta. Tuo 12mm on kuitenkin vaan keskeltä ja se kaartuu reunoille mennessä ja ohenee (veikkauksena) 6-7mm paksuuteen, ennekuin pyöristyy reunaksi.

    Nuo nurkat ovat silti se designin tappava juttu mulle, tuntuu aivan kamalalta pitää tuota kädessä/taskussa, jos nurkat osuvat johonkin. Jos tuohon pistää jonkin kulmat pyöristävän ”bump-coverin” tyylisen suojan, niin laite muuttuu 900x paremmaksi pitää kädessä ja taskussa. Itse ainakin hankkisin moisen ”pyöristimen” aivan samalla kuin luurinkin, jos olisin ko. laitetta ostamassa. (ny ei ol rahaa, muuten ehkä.)

    Mutta tosiaan se tuntuu muuten todella hyvältä käteen, eikä lainkaan tunnu liian paksulta. Housuntaskussa paksuus vähän riipii, mutta oikeasti todella vähän. En usko että haittaisi enää parin viikon tottumisen jälkeen. Mutta laite on niin iso, että sille on aika hankala löytää vyökoteloa, joten sen kuljetus taskussa on lähes pakollista.

    Laadukkaan tuntuinen ja oloinen oli. Minä vaan en henkilökohtaisesti pidä sen muotoilusta tai WP:stä lainkaan. Mutta todellakaan ei ole huono puhelin, päinvastoin, varmasti yksi parhaista markkinoilla olevista tällä hetkelllä.

    Ja tosiaan, kenen kanssa sitä pähkäiltinkään, tuo näyttö on kyllä todella hyvä. Omasta mielestäni ehkä puoli pistettä SuperAMOLED+ näyttöä jäljessä väreissä ja kontrasteissa, mutta todella, TODELLA hyvä näyttö on kyseessä. En usko että tulisi ”vieroitusoireita” jos amoledista tuohon joutuisi vaihtamaan.

  2. Langaton lataus tuo painoa ja vie tilavuutta ja painoa
   (Vrt. Galaxy s3 saatavaan lisäosaan).

   1. Puppua. Nexus 4 painaa 139g ja on 9.1mm paksu. Sisältää saman Qi-lataustekniikan (ja toimii jopa tuolla Noksun laturilla).

    Lisää?

 9. Kun hinta tippuu löytyy varmaan omasta taskusta.

  1. Veikkaisin hinnan tippumista n. ensi huhtikuussa.

 10. Onko tsekattu paljonko 32gigasta on jäljellä käyttöön?

 11. Hyvä arvestelu. Itseäni tuo paino ei ole häirinnyt olleenkaan, ei sitä sentää käsipainona voi kättää ja jos jollain on tosiaa panon kanssa ongelmia suosittelen menemäänsalille. 3 päivää lumia 920 käyttäneenä voi sano, että kyseessä on loistava puhelin. Kamera tosiaaan on muita edellä ja puhelimen laatu mikä on esim. s3 huimasti parempaa.

 12. Hyvä arvostelu.

  Tuohon sovellusten heikkoon laatuun lisään sen verran, että itselläni kun on tällä hetkellä käytössä Lumian 800- malli, niin kyllä lähes kaikki sovellukset ovat olleet mielestäni yhtä hyviä ja ehkä Windows Phone- teeman kautta parempiakin kuin Androidilla ja Ios:llä. Tosin poikkeuksia löytyy muutamista, kuten juuri nykyinen Windows Phone 7.5:n Twitter- sovellus joka todella on hieman jälkeenjäänyt.

  Mutta kaiken kaikkiaan Windows Phone 7.5 – kuten myös 8- sovellukset ovat aivan yhtä hyviä kuin kilpailijoiden alustoilla – eli tämä ei mielestäni ole syy siihen miksi jättää mikä tahansa Windows Phone ostamatta.

  Ja vaikka niitä poikkeuksia siis kyllä löytyy, niin jotkin sovellukset, kuten sanoin, ovat taas Windows Phone pohjansa kautta huomattavasti muihin alustoihin verrattuna parempia – toteutettuna niin, että ne esimerkiksi sisältävät ”tiilejä” joiden kautta sovelluksen eri osa-alueet toimivat. Hyvä esimerkki on Nokian oma City Lens- palvelu, jonka alkuvalikko koostuu aivan puhelimen aloitusnäytön mukaan tiilistä joista valitset mitä etsit ympäriltäsi – ravintoloita, hotelleja, kauppoja jne. Itse sovelluksen toiminta haettaessa paikkoja tuntuu hieman kyllä tökkivän välillä, mutta tämä onkin Windows Phone 7.5.- versio, kun Windows Phone 8:ssa tähänkin luvataan suurta muutosta – jota kyllä varmasti löytyy sillä onhan Lumia 920:ssa tuplaydinsuoritin ja keskusmuistiakin kaksinverroin nykymalleihin verrattuna.

  Itsellänikin ollut Lumia 920 tilauksessa jo kaksi kuukautta – enkä todellakaan lähtisi mihinkään Applen tai Samsungin kelkkaan, sillä uusin Iphone olikin. Vain kopio edellisestä, tosin huonommin kartoin ja Samsungin puhelimista taas ei löydy sellaista tyyliä ja muotoilua kuten Lumioista aina.

  1. Windows Phoneen ei ole sovelluksia. omapa on virheesi kun 920 ostat vaikka tarjolla olisi iPhone joka on markkinoitten paras älypuhelin tai S3 jossa on Androidin surkeudesta huolimatta enemmän ominaisuuksia kuin yhdessäkään WP-puhelimessa tulee ikinä olemaan.

   1. oletko sukua raef tai jorpa käyttäjille?

   2. Markkinoitten paras älypuhelin iphone5 ? Come on se on kaikinpuolin huonoin lippulaivapuhelin. Näyttö ja naarmuuntuva kuori eivät vakuuta. Ios on samaa vanhaa jöötiä entistä huonommilla kartoilla. Liittimellä rahastetaan ja hintakin on järkyttävä laatuun nähden. Ip5 on helposti heikompaa kamaa kuin tämä 920.

   1. Vai lelu 🙂 Alkoi oikein kiinnostamaan tuollainen Lumia, muutama asia vaan askarruttaa:
    Mitenkäs hyvin Lumialla onnistuu Matroska ja Xvid videoiden katselu lähiverkon jaoilta (NASilta)? Entäs Elisa Viihteen tallenteiden katselu pilvestä? Selainhan varmasti synkkaa välilehdet, suosikit, salasanat ym. PC:n selaimen kanssa? Sovelluskaupasta löytyy adblockeri millä estää mainoksia selaimessa ja ohjelmissa? Se ei osaa selvittää tuntemattomien numeroita, mutta varmasti löytyy storesta blacklist ohjelma millä estää puhelinmyyjien soittelut? Notificaatioledi puuttuu mutta saako windows kaupasta ohjelman jolla saapuneet viestit näkyy näytöllä, tai näppäinvaloissa? Soittoäänen saanee ladattua whatever Mp3 kaupasta? Ettei vain olisi hieman ”rajoittunut” käyttis?

    1. Itelläni ensimmäinen ”niitti” WP:n kohdalla oli se pieni fakta, kun tajusin, ettei ole olemassa livetile-kelloa. KELLOA! Hemmetti sentään, on siinä käyttis kun ei saa aloitusruudulle KELLOA. Sama pätee tosin iPhoneenkin, siihen vain ei saa myöskään mitään muutakaan. En tajua.

     (Tosin, tämän piti nyt WP8:n tullen muuttua, onko kellään tietoa? Saako nyt jo WP8:ssa ”oikean moniajon” myös käyttäjän ohjelmille, eli livetileä voisi päivittää niin usein, että esim. kellon saisi tehtyä?)

     Yleensäkin kustomointimahdollisuudet ovat hävyttömän pienet WP/iOS:ssä. WP:ssä huomattavasti paremmat kuin iOS:llä, missä ei juurikaan voi tehdä mitään muuta kuin taustakuvan ja ikonien järjestyksen. WP:ssä ei tosin saa edes taustakuvaa.. ja tilejen värikin pitää valita TODELLA rajatusta paletista. (Naurettavuus osa XVI: puhelinta roottaamatta et saa mustaa/valkoista tile-väriä. Puhelimen joutuu *roottaamaa* värien takia.. :D)

     Vaikka iOS/WP ovat ihan kelvollisia käyttiksiä ja kummassakin on omat hyvät puolensa, on AIVAN turha ruveta kustomoinnilla ryppyilemään Androidille, siinä Android vie kaikki olemassa olevat käyttikset aivan 15-0.

     Mutta on Eemelillä pointtikin. Jos otetaan randomisti ”yksi Android-puhelin” ja ”yksi WP-puhelin”, niin on todella paljon suurempi mahdollisuus saada p*ska Android luuri ja ihan OK WP-luuri kuin toisinpäin, koska Android-luureja on niin maan p*rkeleesti enemmän ja niistä aika suuri osa on luvalla sanoen sontaa. VARSINKIN, jos laadulla tässä tapauksessa tarkoitetaan materiaaleja ja fyysistä laatua, niin niissä todella moni halvempi (ja kalliimpikin) Android-puhelin häviää Lumioilla kirkkaasti.

     Mutta jos valitaan luurit jotenkin järkevästi ja oletetaan että puhelinta käytetään muutenkin kuin puhumiseen/tekstiviesteihin (johon ei tarvita edes älyluuria), niin alkaa olla jo totisemmat/tasaisemmat paikat.

     Toivottavasti WP8 kiri matkaa runsaasti umpeen, koska tuo WP7.x on ainakin vielä vuosia Androidia jäljessä monessa asiassa.

    2. Nitelle: Kyllä niissä uusissa HTC:n Windowspuhelimien mainoskuvissa on kello näyttänyt Live Tilena olevan. Eli uskon, että se kellojuttu onnistuu.

    3. Nite: Sä et sitten näe sitä kelloa siitä ruudun yläkulmasta? Tai kun avaat näppäinlukon niin kellohan se siinä lukitusruudussa on? Mikä hitto siinä on kun tuota kelloa pitää tunkea jokapaikkaan. Androidissa pitää jopa yksi aloitusnäyttö pyhittää isolle kellolle.. siis wtf..

    4. Nitelle: Kyllä tuo kello on saatavilla nokian lumiaan. Wp kaupasta löytyy!

    5. leonardo: WP8:lle, oletan?

     Eemeli: Jep, olen huomannut. Toivotaan että se tosiaan on ”normaali ohjelma”, eikä mikään HTC:n tekemä isompi muutos käyttikseen (a la Sense). WP *todella* kaipaisi parempaa laatua ohjelmoinnille.

    6. Leonardolle: Minkä niminen ja hintainen tuo kello on. Kayn lataamassa

     Nitelle: Se kello on minuakin välillä häirinnyt, mutta sen kanssa oppii elämään, kun se on kuitenkin aina siellä ylälaidassa

    7. WP:n kanssa on vielä paljon tekemistä. Esim. just tuo live tile hyödyntäminen on vielä lastenkengissä. Sanotaan että potentiaalia on vaikka mihin, toteutus harottaa (vielä).

    8. Eemeli: Harmi ku en muista sen nimeä. 🙁 No eiköhän sen sieltä kaupasta etsimällä löydä.

    9. Täytyy käydä etsimässä sitä kelloa. 🙂

 13. Eli noin 2.2gigaa käyttikseen ja härpäkkeisiin,ei paha.. Kiitos ja kumarrus.vielä muutama päivä odotusta.

  1. Ei muuta kun jakke insinööriksi mikkisoftaan niin alkaisi nokiankin nousu.

   1. Täällä ei ole ketään jakkea.
    Jos ::jake:: a tarkoitat, niin hänhän vain totesi, että Live Tilet kaipaavat tekemistä

 14. Ei, mutta ::jake:::lta tuli niin hyviä ajatuksia, kuten yleensä tuleekin, että kelpaisivat varmasti microsoftille.

 15. Näin puhelimien kanssa päivittäin työskentelevänä voin sanoa, että tämä puhelin löytyy taskusta piakkoin. Ensituntuma puhelimesta on todella mukava ja ennakkoajatukset niin painosta ja koosta on roskakorin pohjalla. Todella mukava ja henkilötasolla ”käteen sopiva”. Testattiin jopa ”sohva käyttöä” eli makuuasentoon sohvalle, puhelin vain käsien varaan ja eikun näpyttelemään. 180g ei todellisuudessa paina mitään, eli jos käden väsyvät, ei pitäisi itsensätutkistelukaan kyseisille ihmisille olla mahdollista. Paiskoimme myös puhelinta ympäri toimistoa ja kyllä kestää. Kuten joku sanoi aikaisemmin, on tämä todella tärkeä ominaisuun varsinkin kun otetaan huomioon operaattoreiden 2 vuoden kimppakaupat.

  Kohta ihan koti käyttöön puhelin, niin pääsee kertomaan vähän enemmänkin pidempiaikaisia kokemuksia.

  1. Et satu olemaan töissä jollakin operaattorilla?

   Tuosta 2 vuoden kimppasopimuksista olen samaa mieltä.
   Edellinen puhelimeni maali lähti irti, kun oli pari kertaa tippunut ja oli muutenkin tosi heppoinen.

   Mielestäni tämä yksiosainen kuorirakenne on todella onnistunut, sillä silloin tässä kuoressa ei ole mitään mikä voisi irrota tai aiheuttaa nitinää. Lisäksi se on huippu kestävä.

   1. Satun olemaan juu.

    Voin vielä lisätä, että tässä nyt on nähny miten puhelimia tulee ja menee ja miten ne kestää, niin verrattuna iPhoneen ja Samsunging Galaxy-sarjaan, on Lumia-sarjalaiset todella paljon kestävämpiä. Eniten tulee takaisin rikki menneitä Galaxy puhelimia, mikä kertoo heti joko a.) käyttäjistä tai b.) puhelimen laadusta.

    Jokainen tehköön itse päätelmänsä.

    1. Taitaa olla niin, että irroitettava takakansi tekee puhelimesta jotenkin heikomman, kun se ei ole ns. ”yhtä puuta”

    2. Onhan se näinkin, mutta hälyttävän useasti on Galaxyjen näytöt menneet aivat hirveään kuntoon pienestäkin pudotuksesta.

    3. Juu, enpä ole nähnyt yhtään droptestiä, jossa olisivat Galaxyt pärjänneet.
     Varsin lasinen iPhone 4S:kin pärjää joissakin testeissä muovisia Galaxyjä paremmin.
     iPhone 5 taas on hypännyt iPhoneissa kestävämmälle tasolle, mutta Samsungin puhelimet ovat todella heikkoja hintaansa nähden (kalliit).

    4. Aikoinaan suosittelin Xcoveria ”meneville” ihmisille ja rakennustyömailla ym. työskenteleville, kunnes näitä puhelimia alkoi tulla huoltoon. Tässä huomattiin että Samsung ei saa edes ”Duudsonit kestävää puhelinta” kestämään arjen käytössä.

    5. Tähän Xcoveryyn olisi sopinut se Nokian Lumiaatakin tuttu hansoillakin toimiva kosketusnäyttö 😉 , sillä Xcoverya mainostettiin, että voi käyttää jopa betonimyllyn vieressä. Betonihommia tehtäessä on kuitenkin yleensä hanskat kädessä.

 16. Näyttö näyttää niin pieneltä, kun puhelin on tuollainen molisko. Etenkin reunaa näytön ympärillä on turhan liikaa.

  1. Enpä nyt sanoisi, että sitä liikaa on. Samanlailla, kuin esim Lumia 800:ssa.

  2. Onha se parempi että on reunaa kuten noista pudotustesteistä on huomattu. Kestää paremmin kun Samsung GS3 ja iPhone5 joilla näyttö tulee reunaan asti.

   1. Onhan Lumia niissä testeissä todettu huippukestäväksi

    1. Niin ja lisäys vielä, että Nokia on kylä tehnyt hyvää työtä rakenteen suhteen. Testeissä näyttöön ei jäänyt naarmuakaan ja kuoren kulmiin tuli korkeintaan pieniä naarmuja.
     Nokia on tehnyt parhaan puhelimen mitä on mahdollista. Ainut epäilys on, miten ihmiset suhtautuvat WP8:siin.

     Nyt toivotaan parasta.

    2. Joo, kyllä tässä on nyt rautapuoli kohdallaan, verrattuna edellisiin jotka oli vanhentuneita jo tullessaan. Enää on kysymys lähinnä Nokian vetovoimasta/mielikuvasta maailmalla ja miten WP8 suhtaudutaan. Siihen varmaan tulee vielä vaikuttamaan jos Win8 (+RT) menestyy, se varmaan lisää WP8:n suosiota ja vice versa.

 17. Voi kun Nokia Lumia 920 mallia nyt kehutaan ja ylpeillään (Elopin tapaan ylimielisesti), mutta oottakaa vaan kun ongelmat alkavat (akku ylikuumenee tne tilttailee) niin kyllä sitten hymy hyytyy ja tulee katumapäälle!!.

   1. Omien kokemuksieni mukaan se Android tilttailee ”vähän” enemmän, kuin WP. 😉

Kommentointi on suljettu!