Tulevaisuuden kosketusnäyttö tietää miten kosketat sitä

Nokian Lumia 920 ottaa harppauksen eteenpäin tukemalla Synaptics ClearPad Series 3 -teknologiaa, jonka ansiosta sen kapasitiivista kosketusnäyttöä voi käskyttää paljaan sormen lisäksi esimerkiksi pitkillä kynsillä ja sormikkaat kädessä. Olisiko seuraava askel se, että puhelin osaisi reagoida eri kosketuksiin eri tavalla? Ehkäpä, sillä Chris Harrisonin luotsaama Qeexo on luonut teknologian, joka kykenee erottamaan sormen, kynnen ja rystysen eri kosketuksiksi.

Demotakseen teknologiaansa Harrison ja kumppanit ovat kasanneet suositusta Galaxy S III -puhelimesta modifioidun version. Kaikki perustuu pieneen tärinäsensoriin, jonka avulla puhelin saadaan erottelemaan kosketukset toisistaan. Mukaan tarvitaan toki myös älykäs ohjelmisto, jolla sensorin hyödyt saadaan käyttöön.

Harrisonin mukaan tärinäsensori voidaan helposti lisätä minkä tahansa älypuhelimen sisuksiin. Tulevaisuus näyttää onko siitä kuluttajatuotteisiin asti vai jääkö se pelkäksi konseptiksi.

Lähde: Gizmodo

11 kommenttia

 1. Hmm… nykyinen 900:n näyttö ja varsinkin 920:n ovat jo mielestäni erinomaiset. Lisäominaisuuksilta ounastelen jo sekavuutta arkikäytössä.

 2. Dn ole päässyt Nokia 920-mallia hiplaamaan. Mutta arvelen että kynnellä osoittaminen tekee osoitinkynät tarpeettomiksi. Kynnellä tai millä tahansa ad-hoc esineellä osoittaminen on paljon tarkempaa kuin sormenpäillä. Siksi sillä tulee olemaan globaalisti paljon suurempi merkitys kuin hanskakädellä osoituksella. Koska seuraava miljardi kännykänkäyttäjlä eivät käytä hanskoja, Nokian kannattaisi mainostaa kynnellä ja avaimella osoittamista hanskakäytön sijasta.
  Onko missään julkaistu arviointia Nokia 920:n kynsikäytettävyydestä?

 3. Onneksi näitä uusia osoitustapoja ei tuotteistanut Apple. Olisi varmaan anonut niistä 3 … 10 patenttia, riippumatts siitä kuka ne oikeasti keksi tai tuotteisti. : ]

 4. Nokia Maemo-puhelin N900 käyttää ainakin kolmenlaisia eleitä ja osoitustapoja. Mm kevyt ”howering”-pyyhkäisy näytön vasemmasta reunasta, joka aktivoi tekstin ja muiden objektien valinta-moden . Jotain vastavaa on sittemmin ilmestynyt mm Firefoxin ja Microsoftin käyttöliityntöihin. Harmi kun Nokia ei alkanut hyödyntää niitä, vaan kopioi muiden yhdenlaista tökkimistä.

 5. Jaa. Barney tykkää pistää monta viestiä, joissa eri sisältö. Ne o,isivat voinut koota kaikki yhteen. Järkeä peliin!

  1. Juu, yleensä kirjoitan kommemttini yhteen viestiin, jolloin eräät kommemtoojat ovat moittineet niitä pitkiksi : )

   Tällä kertaa kirjoitin erilliset kommentit, koska asiat tulivat mieleeni pätkittäin, ja koska ne käsittelevät hieman eri asioita. Oikeastaan tähän kuitenkin vaikutti se, että kirjoitin nuo kolme kommenttia ja tämän kommentin älykännykän kosketusnäppäimistöllä, joka peittää puolet näyttöruudusta. Silloin tekstin rullaaminen ylös ja alas on vaivalloista, eikä eräillä kommentointisivuilla onnistu ollenkaan. Lisäksi kursorin liikuttaminen ja tekstialueiden valinta on vaivalloista. Olen havainnut suuria eroja älykännyköiden välillä: eräillä ei blogeihin ja keskustelupalstoille kirjoittaminen onnistu ollenkaan, siis online-tilassa web-selaimella. Toivottavasti tässä uutisessa kerrotut tarkemmat osoitustavat tuovat parannuksen myös näihin selaimen editointiominaisuuksiis. Tärkein referenssi älykännyköiden selainten ja editoinnin kehittämisessä pitäisi olla normaalit läppärien selaimet – miksi kännyköihin on kelvannut puutteellisemmat editointiominaisuudet näin pitkään?

   1. Juu, ymmärrän. Tuo tahtoo olla välillä tosi tuskaista. Kokeileppa käyttää Mobiiliblogin mobiiliversiota. On mielestäni huomattavasti helpompaa tuo kirjoittaminen ja selaus. 🙂

 6. No nyt kirjoitan mobiiliblogin mobiiliversiolla. Tekstin scrollaus vaikuttaa toimivan vielä heikommin heti kun neljä lyhyttä riviä on tullu täyteen: en enää saa näkyviin tämän kommentin neljää ensimmäistä sanaa tätä riviä kirjoittaessani, ja copy-pastea en voi enää käyttää piiloon menneiltä riveiltä kännykkäni selaimella. Niinhän se taitaa olla että monen blogisivun mobiiliversiot toimivat vain parilla alustalla oikein. Toivottavasti HTML5 tuo tähän parannuksen.

  1. Mikä puhelin sinulla on? Omalla Lumialla on mielestäni tosi paljon kätevämpi käyttää mobiiliversion viestittelyä.

 7. Nokia N9. Sen oletusselain ja Firefox-selain ovat niin laadukkaita, että niillä voi editoida useimpien blogien, uutisten ja keskustelufoorumien kommentteja melkein yhtä hvin kuin läppäreillä. Tekstin valinta ja tekstin vieritys ovat tosin vaikeita tehdä. N9:llä ei yleensä tarvitse käyttää erityisiä mobiilisivustoja. Niistähän monesta puuttuvat monet ominaisuudet, mm kommentointi.

Kommentointi on suljettu!