Jolla paljasti vihdoin MeeGon perillisen: Sailfish

Nokian entisten työntekijöiden luotsaama Jolla on vihdoin esitellyt ensimmäisen kerran uutta mobiilialustaansa maailmalle. Sailfish-nimeä kantavan alustan juuret löytyvät Nokian ja Intelin aikanaan yhteisesti kehittelemästä MeeGosta, jonka Nokia hylkäsi siirryttyään Windows Phone -järjestelmään älypuhelimissaan.

Jolla on keskittynyt mobiilialustassaan erityisesti moniajoon. Sovellusten vaihtelun luvataan olevan nopeaa ja luontevaa. Sen lisäksi tiettyjä toimintoja voidaan suorittaa suoraan kotinäkymästä varsinaisesti sovellusta avaamatta. Jollan mukaan Sailfishin moniajo on jotain ennen näkemätöntä mobiilimarkkinoilla, joka tekee työskentelystä nopeampaa.

Toinen tärkeä osa-alue Sailfishissä on käyttöliittymän personointi: Ambience-ominaisuus saa käyttöympäristön mukailemaan käyttäjän valitsemaa valokuvaa.

Ambience-ominaisuus saa käyttöympäristön mukailemaan käyttäjän valitsemaa valokuvaa.

Jolla tulee pian julkaisemaan viralliset kehitystyökalut alustalleen. Jo tässä vaiheessa innokkaimmat pääsevät alkuun sovelluskehityksessä seuraamalla täältä löytyviä ohjeita. Useimmat Android-sovellukset toimivat Jollan mukaan Sailfishissä ilman muutoksia. Jos kehittäjä kuitenkin haluaa hyödyntää Jollan tarjoamaa käyttöliittymää ja muita ominaisuuksia, on tämä mahdollista kääntämällä sovelluksesta niin sanottu natiiviversio.

Ensimmäisen puhelimensa Jolla tulee esittelemään vasta vuoden 2013 alussa. Yhtiön alkuperäinen tarkoitus oli esitellä oma puhelin jo kuluvan vuoden aikana, joten muutaman kuukauden viivästystä voidaa pitää pienenä pettymyksenä. Suomessa ensimmäiseksi kumppaniksi on ilmoittautunut teleoperaattori DNA, joka aloittaa Sailfish-pohjaisten laitteiden myynnin Suomessa heti niiden saavuttua.

Suomessa ensimmäiseksi kumppaniksi on ilmoittautunut teleoperaattori DNA

Rakennamme Sailfishin ympärille toimivan partneriverkoston seuraavan vuoden aikana. Kumppanoidumme muun muassa operaattoreiden kanssa niiden vahvan jakelutieosaamisen vuoksi. DNA on Jollalle osuva yhteistyökumppani Suomessa edelläkävijäbrändinä. DNA:lla on myös vahva kivijalkamyymäläverkosto, joka varmistaa Jollan uuden puhelimen ja mahdollisten muiden uusien laitteiden helpon saatavuuden tulevaisuudessa”, Jollan myyntijohtaja Sami Pienimäki sanoi.

Yhtiö jätti vielä paljon kysymysmerkkejä Sailfishin ja tulevan puhelimensa ympärille. Slush 2012 -tapahtumassa Jolla esitteli alustaansa Nokia N950 -kehittäjäpuhelimella ja julkaisi käyttöliittymästään lyhyen videon. Alla on katsottavissa myös toinen pätkä, jossa Sailfish nähdään tositoimissa.

Sailfish näyttää alustavasti kohtalaisen kiinnostavalta, mutta sen hehkutetut innovaatiot jäivät melkoisen laihoiksi. Esimerkiksi RIM:n tuleva BlackBerry 10 vaikuttaa vähintäänkin yhtä mielenkiintoiselta, joka osoittaa, että erottautuminen markkinoilla on erittäin vaikeaa. Aika näyttää pystyykö Jolla rakentamaan Sailfishistä menestyvän tuotteen. Siihen tarvitaan paljon onnea, laaja tuki sovelluskehittäjiltä ja raudaltaan sekä rakenteeltaan onnistunut puhelin.

Lähteet: Sailfish.org, Jolla.com & The Verge

15 kommenttia

 1. Vaikuttaa TOSI hyvälle!!!
  Tuossa on jotain erilaista ja innovatiivista. Uutta ja raikasta ilmettä mobiilimarkkinoille, jotka ovat käytännössä kahden suuren (android ja iOs) hallussa.
  Kunhan ihan laite esitellään, niin siinä voisi olla seuraava puhelimeni. Tai sitten se Lumia 920.

  1. Niin ja onko Jollalla muuten omat suomenkieliset nettisivut?

   1. Ei taida olla suomenkielisiä sivuja. Niin suomalainen se on 😀

 2. Isoja innovaatiota ei ainakaan tuon pätkän perusteella softassa ole, mutta tuoreutta on. Ja sitä ei ole nähty sitten N9:n.

 3. ”Esimerkiksi RIM:n tuleva BlackBerry 10 vaikuttaa vähintäänkin yhtä mielenkiintoiselta, joka osoittaa, että erottautuminen markkinoilla on erittäin vaikeaa.”

  BB10 on paljon lähempänä N9:siä kuin Jolla. Jollassa on sentään parempi moniajosysteemi, kuten esim. musiikkisoittimen esittelystä näkyy täällä:
  http://www.youtube.com/watch?v=KHn3qp_E3_A

  Suurin valituksen aihe on kuitenkin tämä: puhelimia luvataan vasta ensi kesäksi!
  http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2012/11/21/jollan_puhelin_esitellaan_alkuvuodesta_kauppoihin_kesaksi

  Jos tuo todella pitää paikkansa, niin voi voi.

  1. Jolla on sanonut ettei se lupaa mitään mitä se ei pysty pitämään.
   Sitäpaitsi tuossa sanotaan, että _ennen_ kesää.

 4. Niimmutta toi on eka versio vasta.

  Lumia 920 vs toi?

  Lumia 920 vie vielä tässä vaiheessa.

 5. Omat odotukseni olivat ehkä liian korkealla, mutta ihan asialliselta vaikuttaa. Vaikka ei ollut mikään jymypaukku, niin vähintäänkin verrattavissa jo markkinoilla oleviin käyttiksiin. Ja onhan tuo täysin vapaa/avoin ja vieläpä suomalaisten tuotos. Ensi vuotta odotellessa…

 6. Täytyy sanoa että on kyllä hienoinen pettymys. Onhan siinä muutamia hienoja juttujakin (lähinnä N9:stä tuttuja), mutta kaiken sen hehkutuksen jälkeen odotin jotain oikeasti uutta.

  1. Epäilen, että joitakin toimintoja päästään käyttämään ja näkemään vasta valmiilla laitteella, jos kyseessä on eletoimintoja ja liikkeitä, joita ei pysty tekemään edittelylaitteella.

   1. Aivan. Tuo on vielä aika proto esittely, että kyllähän tuo viellä muuttuu ja mutinaa tulee varmasti jos jonnimoisista asioista, mutta innolla kyllä odotan valmista versiota.

 7. Tuntuu, että Sailfish on Meego-Harmattan potenssiin kaksi. Parannuksia, dominoivat mustat taustat heivattu pois ja valikkoja viilailtu. Vaikuttaisi kuitenkin, että esimerkiksi ohjelmien pikakuvakkeet ovat jokseenkin betatasoisia.

  Paljon on vielä hämärän peitossa, kuten millainen suorituskyky laitteilla tulee olemaan, ja emme vieläkään tiedä miten Jolla aikoo ratkaista sovelluksiin liittyvän haasteen. Ensimmäisessä promovideossa näkyy selvästi Android ukkeli, joten oletan tosiaan että jonkinlaisella Android emulaattorilla yritetään paikata puuttuvia sovelluksia.

  Myönteinen fiilis jäi! 🙂 Nyt toivotaan että muutkin kuin kiinalaiset ja DNAn asiakkaat saavat nauttia Jollan tuotoksista.

  1. ”What do the Android app developers need to do get their apps run on Jolla devices / devices based on the Sailfish OS?

   Many Android(TM) applications will run on Jolla devices unchanged (Android is a trademark of Google Inc.). If you want to take advantage of all UI and other features of Sailfish OS and make yourapplications fast, you can port your applications to native QT/QML. There are extensive guides available on how to do that. ”
   Lähde: https://sailfishos.org/wiki/QA

 8. Lueskelin joskus aikanaan Meegon käyttöliittymäkuvauksia. Olin ihan mehuissa, kun tajusin, että siinä aiotaan korvata widgetit moniajoikkunoilla (tutut minulle N900:sta). Tässä se on nyt tehty, ja se on parasta mitä voi kuvitella.

  Kyllähän tuon käyttöliittymän rakenne on super simppeli – tykkään. En ole ”työpöydänrakentelija” enkä puhelimen ”personoija”. Tässä nuo molemmat ominaisuudet ovat automaattisia. ”Widgetit” aukeavat sitä mukaa kun käynnistelee ohjelmia. Jos haluaa vaihtaa taustakuvaa, niin kaikki muu vaihtuu mukavasti kuvaan sopivaksi.

  Demo oli kapea, joten on aika paha arvioida alustaa. Itse odotan tietoa varsinkin kameraohjelmistosta ja kartoista.

Kommentointi on suljettu!