Ota uusi Lumia 920 hallintaan: kymmenen käytännöllistä vinkkiä

Päätyikö taskuusi Nokian upouusi Lumia 920? Siinä tapauksessa kannattaa jatkaa tämän artikkelin parissa, sillä alta löydät kymmenen tarkoin valittua vinkkiä, joiden avulla uudesta Windows Phone 8 -puhelimesta saa irti entistäkin enemmän.

Tallenna ruutukaappauksia: Ominaisuus on sisäänrakennettuna Windows Phone 8:aan ja onnistuu yksinkertaisesti painamalla yhtä aikaa koti- ja käynnistyspainikkeita. Näin puhelin tallentaa kuvat-sovellukseen kaappauksen ruudun sen hetkisestä sisällöstä, jonka voi esimerkiksi jakaa suoraan sosiaalisiin palveluihin.

Vaihda verkkoselaimen pikapainikkeen tehtävää: Oletuksena Internet Explorer 10 -selaimen osoiterivin vasemmalla puolella oleva painike lataa avoinna olevan sivuston uudestaan tai keskeyttää sen lataamisen. Selaimen asetuksista sen käyttötarkoituksen voi kuitenkin vaihtaa suosikkeihin tai välilehtiin. Jos siis kokee päivitystoiminnon turhaksi, kannattaa asetuksia viilata ja selaimen käyttö muuttuu hetkessä selvästi tehokkaammaksi.

Linkitä yhteystiedot: Usein lähimmät ystävät ovat puhelimen yhteystiedoissa lempinimellä virallisen koko nimen sijaan. Niinpä Windows Phone 8 ei osaa automaattisesti linkittää näitä eri yhteystietoja keskenään. Voit kuitenkin yhdistää eri palveluista (Google, Facebook jne.) tuodut tiedot helposti avaamalla yhden kontakteista ja koskettamalla ruudun alaosaan ilmestyvään ketjukuvaketta. Näin saat osoitekirjasta turhat tuplakontaktit pois ja henkilöiden tiedot yhteen näkymään.

Vaihtele sujuvasti eri keskustelumuotojen välillä: Suorititko yllä olevan vinkin ystäväsi yhteystiedon ja Facebook-tilin kanssa? Tiesitkö, että tällöin voit keskustella suoraan puhelimen sisäisen viestit-sovelluksen kautta ystävällesi myös Facebookissa? Windows Phone kokoaa teksti- ja Facebook-viestit samaan näkymään. Ole kuitenkin tarkkana eri palveluiden välillä ja muista tarvittaessa vaihtaa (kahdesta nuolesta muodostuva kuvake) niiden kesken, jotta viestit menevät perille.

Tuo kontaktit kotinäkymään: Toisin kuin iPhonessa, voi Lumia 920:ssa tuoda kotinäkymään sovelluspikakuvakkeiden lisäksi myös yhteystietoja. Avaa haluttu yhteystieto ja valitse kiinnitä (nastakuvake).

Vaihda nopeasti näppäimistöä: Lähetätkö paljon viestejä ulkomaalaisille ystäville tai työkavereille? Suomenkielinen näppäimistö ei välttämättä ole tällöin paras mahdollinen vaihtoehto. Windows Phonen asetuksista (asetukset -> näppäimistö -> lisää näppäimistöjä) on mahdollista määrittää käyttöön eri näppäimistöjä, joiden välillä vaihtelu hoituu nopeasti. Näppäimistö ilmaisee sen hetkisen lokalisoinnin yleisellä lyhenteellä (FIN, SWE, ENG jne.) vasemman alalaidan painikkeella, jota koskettamalla eri näppäimistöjen välillä voi rullata. Näin ei tarvitse joka kerta kiertää asetuksien kautta, kun haluaa toisen maan näppäimistön käyttöön.

Yhdistä sähköpostitilit: Haluatko, että eri sähköpostitiliesi viestit löytyvät yhdestä näkymästä? Onnistuu. Avaa yksi tileistäsi, nosta lisävalikko esiin koskettamalla kolmesta pisteestä muodostuvaa kuvaketta ja valitse linkitä sähköpostitilit.

Käynnistä kamera nopeasti: Kameran saa nopeasti päälle missä ja milloin vain, jopa lukitusruudulta, kun painat pitkään oikean sivun kamerapainiketta (alin painike) hetken aikaa pohjassa.

Lisää toimintoja kameraan: Niin sanotut linssit antavat kolmansille osapuolille mahdollisuuden kehittää kameraan uusia ominaisuuksia. Nokialta löytyy muutamia linssejä, jotka kannattaa käydä hakemassa talteen ohjelmistokaupasta Nokia kokoelma -kategoriasta. Näitä ovat muun muassa panoraama, elävä kuva ja älykäs kuvaus. Niihin pääsee käsiksi erillisten pikakuvakkeiden lisäksi suoraan kameran sovellukset-kuvakkeen kautta.

Ota virransäästötila käyttöön: Windows Phone 8:n asetuksista löytyy virransäästötila, joka kytkeytyy käyttäjän niin halutessa automaattisesti päälle, kun akun mehut alkavat olla lopussa. Se sulkee ylimääräisiä palveluita ja toimintoja käytöstä puristaen akun viimeisistä prosenteista kaiken mahdollisen irti.

24 kommenttia

 1. Nämä teidän vinkit aina jostakin mobiililaitteesta ovat todella mukava ja kätevä lisäys Mobiiliblogin tarjontaan. Tämmöisiä ei muilla suomalaisilla mediataloilla ole tarjota ja juuri tämän takia Mobiiliblogi on paljon inhimillisempi, kun ei vain kerrota uutisia.

  Keep going, Teemu! 🙂

 2. Noissa vinkeissä ei nyt olennaisesti ollut eroavaisuuksia 900:n kanssa – pikkunäppäriä hyviä juttuja kyllä. Esim. tiilien muokkaus kiinnostaisi. 920 on kyllä loistopeli edeltäjiinsä verrattuna, ihan eri planeetalta, kaikki vaan toimii ilman erllisiä kurssejakin!

 3. Aloitusnäkymän tiilien/ikonien kokoa ja järjestystä voi muuttaa painamalla pitkään ikonia. Valittavana kolme eri kokoa.

  Hyödyllinen toiminto on myös (vanhoissa lumioissakin) suurennuslasinapin takaa löytyvä Visuaalinen haku jolla voi lukea QR koodeja. Suurennuslasinappia voi hyödyntää myös maalaamalla jonkun sanan nettisivun tekstistä ja sen jälkeen napinpainallus tekee Bing haun kyseisille sanoille.

  Tekstiä kirjoittaessa tekstikentän päällä pitkään painettaessa näkyviin tulee kursori jonka avulla kohdistimen voi siirtää haluamaansa paikkaan ja kirjoitusvirheet on helppo korjata.

  Pitkään painaminen toimii monessa paikassa eri tavoin ja uusia valikoita aukeaa joten kannattaa kokeilla

  1. Mieluummin ottaisin nuolinäppäimet. Nykyisellä tavalla on vaikea päästä korjaamaan välimerkkejä.

   Täytyy silti todeta, että omassa Lumia 800 tekstin korjaaminen on helpompaa kuin vanhassa SGS+ ssa jossa kuitenkin oli suurempi näyttö. Lumiassa kursori pomppaa helpommin oikeaan kohtaan.

 4. Oletteko kokeilleet, naarmuuntuuko näyttö helposti?

  1. Kyllähän sitä mainostetaan, että olisi muita naarmuttomampi. Ainakin kaikissa näkemissäni droptesteissä on säilynyt naarmuttomana Silti hommaisin itse kuitenkin näytönsuojan.

   1. Mites näytönsuojan asentamisen jälkeen se herkkä näyttö toimii?

    Kyllähän ne sen 2 vuotta säilyy siistinä ilman muovejakin (joka nykypuhelimen maksimi käyttöikä muutenkin on )

    1. Sitä mietin itsekkin, mutta eiköhän se toimi samanlailla, kuin ilmankin.

 5. Itseä ainakin häiritsee se kalvossa, se että se tekee ainakinn8 näytön ”tahmeaksi” jolloin esim zoomaminen on hankalampaa…

  1. Lisäksi se kalvo kyllä kuluu huomattavaa tahtia, ja tekee hetkenpäästä kuvasta huonon. Ainakin metallipajahommissa. Samallainen Corningin Gorilla Glass 2 tuossa Lumiassa taitaa olla kuin S3. Ei se Nokia itse niitä laseja tee.

   1. Kannattaa kokeilla jenkkiläistä Wrapsol Xtreme -kalvoa. Ohut, kestävä & ”naarmuuntumaton”. Lisäksi kalvon pinta tuntuu lasimaiselta.

 6. Eli voiko tästä vetää loppupäätelmän; kannattaa laittaa. Skykaupalla vaan oli pilkkahinnalla, ja sieltä sen sitten otan.
  Kiitos asiaan osallistuneille.

 7. kysyn miten kalenteri toimii. toimiiko samalla tavalla kuin gmail androidissa? entä pilvi palvelut?kuvan ottaa voi säätää että suoraan palvelimelle lähettää. tärkein onko hyvä nettiselain kuten sgs 3 ssa? entä sosiaaliset palvelut?

  1. Eikös tossa oo vastaava kalenteri kuin vanhemmissa, joten se ei pärjää androidin, eikä varsinkaan S3 kalenterille. Nettiselain on kai jo ihan siedettävä?

   1. ”Jo ihan siedettävä” ???

    Sehän oli huipputasoa, jo ensimmäisissä Lumioissa. Nyt se on entistä parempi.

    1. Joskus ainakaan vanhan Lumian selain ei zoomatessa rivittänyt tekstiä uudelleen ruudulle sopivaksi, joten tuntuu toi huipputaso olevan vähän mielipide kysymys.

 8. Hauki, kiitos vinkeistä. Puoli vuotta Lumia 800 käyttäneenä en itse vielä tiennytkään, että nettisivulla kun maalaa sanan, ja painaa sitten suurennuslasia, se tekee haun automaattisesti! Tuohan on oikeasti kätevä, esim vieraskielisten sanojen kohdalla.

  Mukavaa vielä näinkin kauan puhelinta käyttäneenä oppia uutta. Tietääköhän kukaan onkohan tuo internet explorerin päivitys tulossa vanhoihin Lumioihin? Tarvetta nopeammille välilehtien avauksille nimittäin olisi kovasti.

  1. Ei taida olla tulossa uutta IE10-selainta. 🙁

 9. Hei auttakaa vanhaa jarrua…Ostin Lumia920… ongelmana on,ettei koneeni löydä puhelimen ohjainohjelmaa.Kun lataan sen winphone sivuilta herjaa frameforkeista ja muista.Laitehallinnassa on lumia920,mutta ilmoittaa ettei löydä ohjainta ja texti RM812
  Usb paikkoja olen kaikkia kokeillut ja sammutellut ja palautellut,päivityksiä etsinyt=automaattilla.Zune on ladattu ja vasemmalla alhaalla puhelimen kuva ilmoittaa,ettei yhteyttä laitteeseen.
  Oma kone windows 7 64B Jossain on vikaa,joko puhelimesssa tai koneessa .Muuten puhelin on hyvä ja yhteydet vlan ym pelaa mutta ei suostu toimiin koneeni kanssa.
  kiitos avusta. Maanantaina meen Elisaan,saavat kokeilla toisella koneella,saisi kaikki irti
  kalliista laitteesta,tilikin huokas kun ostin sen.sk

 10. Lumia 920 ei tarvitse softaa vaan näkyy suoraan ”kansiona”. Asennukset saat suoraan wlanilla. Vilkaise käyttöohjetta.

Kommentointi on suljettu!