Testissä Nokia Lumia 920 ja Windows Phone 8

Syyskuun alussa julkaistu Lumia 920 on vihdoin myös suomalaisten kuluttajien saatavilla. Marraskuun 22. päivä kauppoihin rantautunut Lumia 920 on jo Nokian toisen sukupolven Windows Phone -lippulaiva, vaikka sen edeltäjä, Lumia 900, saapui ensimmäisille markkinoille vasta kuluvan vuoden keväällä. Suomeen Lumia 900 saapui toukokuussa, joten sen elinkaari Nokian lippulaivana jäi lyhyeksi.

Lumia 920 ja muut Nokian Windows Phone 8 -pohjaiset laitteet näyttelevät valmistajan tulevaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeää roolia. Tässä vaiheessa on jo selvää, että ensimmäinen mallisto ei onnistunut lunastamaan odotuksia ja myynti jäi selvästi ennakoitua heikommaksi. Samalla kun kilpailevat valmistajat ovat myyneet lippulaivojaan kymmeniä miljoonia kvartaalitasolla, ovat Nokian Lumiat kaikkineen myyneet parhaimmillaan yhden neljänneksen aikana neljä miljoonaa kappaletta.

Yrityksen puutteesta Nokiaa ei voida Lumia 920:n kohdalla ainakaan syyttää. Se eroaa edellisen sukupolven Lumia-malleja selkeämmin kilpailijoistaan. Puhelimen valtteja ovat tuki langattomalle lataukselle, optinen kuvanvakain kamerassa sekä kapasitiivinen kosketusnäyttö, joka tottelee käskyttäjäänsä myös hansikkaat kädessä, tai naisten tapauksessa esimerkiksi pitkillä kynsillä.

Ohjelmistopuolelta alkaa myös löytyä herkkuja joka lähtöön. Nokia on kehittänyt aktiivisesti yksinoikeussovelluksia omille Lumioilleen ja uusi lippulaiva on pakattu täyteen yhtiön tuotoksia. Mukana ovat muun muassa kotimaiset nettitelevisiopalvelut yhteen kokoava Nokia TV, kameran avulla kaupungin kohteita tutkiva Nokia City -opas, karttapalvelut sekä radion ja suoratoistopalvelun sekoittava Nokia Musiikki. Eikä tarjonta jää tähän, nimittäin lisää löytyy ohjelmistokaupasta.

Nokialla on siis kaikki mahdollisuudet menestyä uudella lippulaivallaan. Paljon riippuu nyt Windows Phone 8 -alustan houkuttelevuudesta ja kolmansien osapuolien sovellustarjonnasta sekä sen laadusta. Jos Windows Phone 8 lähtee nousukiitoon, on vaikea nähdä Nokian oleva se valmistaja, joka tipahtaisi kelkasta. Sen verran paljon Nokia on lyönyt innovaatioita Lumia 920:aan, että sen pitäisi erottautua edukseen kuluttajien kiinnostuksen Windows Phonea kohtaan noustessa.

Tässä arvostelussa käymme laajalti läpi Lumia 920:n rakennetta ja rautapuolen ominaisuuksia sekä luomme syvän katsauksen Windows Phone 8:n käyttöliittymään ja sovelluksiin.

Nokia Lumia 920:n keskeisimmät ominaisuudet:

 • Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä
 • 4,5 tuuman PureMotion HD+ -kosketusnäyttö (1280 x 768 pikseliä)
 • 1,5 gigahertsin tuplaydin Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960 -piirisarja
 • 1GB RAM-käyttömuistia
 • Adreno 225 -grafiikkapiiri
 • 8,7 megapikselin PureView-kamera optisella kuvanvakaimella
 • HSDPA+ Dual Carrier Cat24 42 Mbps / HSUPA Cat6 5,76 Mbps
 • LTE Cat3 Downlink 100 Mbps / LTE Cat3 Uplink 50 Mbps
 • WiFi a/b/g/n
 • Gyroskooppi
 • A-GPS
 • Bluetooth 3.0
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa
 • Tuki langattoman latauksen mahdollistavalle Qi-tekniikalle

Muotoilu ja rakenne

Tutun muotokielen lisäksi Lumia 920:ssa pistää ensimmäisenä silmää kookas olemus. Kun puhelimen nostaa käteen, huomaa Lumia 920:n taistelevan nykyisiä trendejä vastaan. Samalla kun muut keskittyvät ohentamaan ja keventämään puhelimiaan, on Nokian uusi lippulaiva selvä poikkeus sääntöön. Se painaa huimat 185 grammaa, joka on paljon nykyaikaiselle älypuhelimelle. Uusi iPhone 5 painaa esimerkiksi ainoastaan 112 grammaa ja Galaxy S III:kin on 52 grammaa nokialaista kevyempi. Kärjistettynä käyttäjä kantaa Lumia 920 mukanaan iPhone 5:n ja tavallisen peruspuhelimen verran lastia.

Samalla kun muut keskittyvät ohentamaan ja keventämään puhelimiaan, on Nokian uusi lippulaiva selvä poikkeus sääntöön.

Puhelimen paksuus on toinen asia, joka taistelee markkinoiden valtavirtaa vastaan. Nokian ilmoittama 10,7 millimetrin paksuus ei kuulosta merkittävältä, sillä se on itse asiassa vähemmän kuin Lumia 800:n ja Lumia 900:n vastaavat mitat. Uutuus tuntui kädessä kuitenkin heti ensi metreistä kookkaammalta ja vertailu muihin puhelimiin osoitti, että Nokian ilmoittama mitta ei tarkoita Lumia 920:n paksuinta kohtaa. Yhtiö viittaa Lumia 920:n 10,7 millimetrin paksuuteen volume thickness -termillä, joka on käytännössä laitteen keskimääräinen paksuus. Se määritetään jakamalla puhelimen tilavuus etuosan pinta-alalla. Uutukaisen syvyys vastaa silmämääräisesti N9:ää ja Lumia 800:aa, joiden virallinen paksuus on 12,1 millimetriä.

Koko ei sinänsä muodostu kuitenkaan ongelmaksi. Paksuuden ja painon yhdistelmän huomaa kuitenkin, jos ja kun laitetta pitää housujen taskuissa. Kädessä laite ei yllättäen tunnu mitenkään erityisen raskaalta. Koko ja paino ovat tässä suhteessa hyvässä balanssissa.

Lumia 900:n muotokieltä on seuraajassa jalostettu eteenpäin. Takakuori kaareutuu nyt selkeämmässä linjassa ohentumatta ylä- ja alaosista. Kosketusnäyttöön on saatu hieman kaarevuutta, mutta edelleenkään paketti ei ole aivan yhtä saumaton kuin N9:n ja Lumia 800:n kohdalla.

Puhelimen yläosaan valmistaja on päätynyt sijoittamaan 3,5 millimetrin kuulokeliittimen sekä micro SIM -paikan, jonka kotelo saadaan painettua esille mukana toimitettavalla työkalulla. Alaosasta löytyy puolestaan microUSB-liitin. Oikeassa laidassa ovat tutut painikkeet: nuolet ylös ja alas, käynnistys ja kamera.

Pelkistetty takaosa muodostuu LED-kaksoissalamasta sekä kamerasta ja sitä ympäröivästä kehyksestä. Kehys ja oikean laidan painikkeet on valmistettu edeltäviä malleja kestävämmästä materiaalista. Tämän huomaa, sillä kameran kehykseen ei saa naarmuja edes pienellä avaimien hankauksella.

Materiaaleiltaan ja rakenteeltaan Lumia 920 on erittäin jämäkkä paketti. Läpi maalattu polykarbonaattikuori on kestävää eikä puhelin nitisen tai natise edes voimakkaasti väänneltäessä. Onkin helppo todeta nokialaisen kestävän ulkoista rasitusta esimerkiksi iPhone 5:sta paremmin, jota ei avaimien kanssa kannata samaan taskuun unohtaa. Lumia 920:n polykarbonaattikuori häivyttää pienet naarmut hyvin, joten terävätkään esineet eivät usein saa aikaan näkyviä jälkiä.

Kosketusnäyttö

Lumia 920:n kokoa osaltaan selittävä 4,5 tuuman kosketusnäyttö ansaitsee ehdottomasti lähemmän tarkastelun. Edeltävien mallien AMOLED-näytöistä on siirrytty IPS TFT -tekniikkaan. Kokonaisuutta markkinoidaan termein ClearBlack ja PureMotion HD+. Ensimmäinen takaa hyvän näkyvyyden ulkona ja toinen viittaa nopeaan vasteaikaan, joka pitää kuvan terävänä myös sisällön ollessa liikkeessä.

Nokian lupaukset pitävät hyvin, vaikka näytön luettavuutta ei Suomessa tähän aikaan vuodesta pääse kunnon auringonpaisteessa kokeilemaan. Silmämääräisesti vasteaika on aavistuksen esimerkiksi iPhone 5:sta paremmalla tasolla. Kosketusnäytön tarkkuus on 1280 x 768 pikseliä ja pikseleitä tuumaa kohden kertyy 332 kappaletta. Kansankielellä tämä tarkoittaa sitä, että erillisiä pikseleitä on mahdotonta erottaa näytöltä normaalilta käyttöetäisyydeltä.

Lumia 920:n kosketusnäyttö toimii hansikkaat kädessä ja pitkillä kynsillä. Edistystä!

Käyttökokemusta Lumia 920:ssa parantaa tuki kapasitiiviselle Synaptics ClearPad Series 3 -kosketusteknologialle. Se poistaa kapasitiivisia näyttöjä vaivanneen rajoitteen, joka on estänyt puhelinten käyttämisen muutoin kuin paljaalla sormella tai erityisellä kynällä. Lumia 920:aa on kuitenkin mahdollista käyttää esimerkiksi hansikkailla ja pitkillä kynsillä. Viestien kirjoittamisesta hansikkaat kädessä ei kannata unelmoida, mutta ainakaan esimerkiksi puheluun vastaamista varten ei tarvitse talvipakkasella riisua sormikkaita pois. Selvää edistystä siis.

Puhelimena: äänenlaatu, yhteystiedot ja viestit

Lumia 920:n kuulokeäänessä ei ole liiemmin valittamista. Muutenkin uuden lippulaivan peruspuhelinominaisuudet ovat kunnossa. Puhelinsovellus mukailee Windows Phonen tyyliä. Se osaa näyttää puhelun saapuessa soittajan kuvan, jos sellainen yhteystietoon on määritetty esimerkiksi Facebook-profiilin kautta.

Windows Phone 8 on siitä mielenkiintoinen käyttöjärjestelmä, että kaikki yhteystiedot tulee tallentaa verkkoon. Kun puhelimeen luo uuden kontaktin, kysyy laite tallennetaanko se esimerkiksi Hotmailiin tai Googleen. Yhteystietoja puhelimeen voi tuoda helposti edellä mainituista palveluista, jonka lisäksi Windows Phone osaa yhdistää niihin Facebook-tiedot automaattisesti, jos henkilöt ovat molemmissa paikoissa samalla nimellä. Linkityksen voi suorittaa myös manuaalisesti. Kattavimmillaan yhdestä kontaktista näkee siis ystävän perustietojen lisäksi Facebook-päivitykset ja -kuvat.

Viestit-sovelluksen erikoisuus löytyy sen tavasta yhdistää tavalliset tekstiviestit ja Facebook-keskustelut samaan näkymään. Käyttäjä voi yhdellä ruudun kosketuksella vaihtaa viestin kohdepalvelua. Sovellus kertoo ruutua sivuttaissuunnassa pyyhkäisemällä Online-tilassa olevat Facebook-kontaktit, joten tekstiviestin sijaan ystäville voi kätevästi lähettää viestit Facebookin kautta.

Windows Phonen virtuaalinäppäimistö on Lumia 920:ssa kookas ja tarkka. Esimerkiksi iPhone 5:een nähden kirjoitustarkkuus tuntui testin aikana paremmalta erityisesti näytön reuna-alueilla.

Windows Phone 8

Peruskäyttäjälle Windows Phone 8 ei todennäköisesti näyttäydy kovinkaan merkittävänä muutoksena, jos kokemuksia alustan aikaisemmista versioista on päässyt kertymään. Suurimmat uudistukset ovatkin tapahtuneet pellin alla. Näihin kuuluvat laajempi rautatuki (muistikortit, moniydinsuorittimet ja NFC), tuki natiiville koodille ja ennen kaikkea uusi käyttöjärjestelmäydin, eli kernel. Windows Phone 8 jakaa saman ytimen Windows 8 -käyttöjärjestelmän kanssa. Yhdessä nämä uudistukset antavat sovelluskehittäjille käteen avaimet monipuolisempien ohjelmien ja pelien luomiseen. Tuloksia joudutaan odottamaan hetki, sillä vain harvat ovat päässeet kehitystyökaluihin käsiksi ennakkoon.

Näkyvin muutos Windows Phone 8:ssa on edeltäjiään monipuolisempi kotinäkymä. Samalla tilankäyttö on muuttunut kotinäkymän osalta järkevämmäksi, kun oikeasta reunasta on heivattu pois turha suikale tyhjää tilaa. Muutoin käyttöliittymä on ennallaan ja visuaalinen ilme edelleen paikoitellen hyvinkin askeettisen oloinen.

Windows Phone 8:ssa kotinäkymään mahtuu selvästi enemmän tavaraa. Tästä kiitos kuuluu uudelle Live Tiles -koolle. Kaikkiaan eri kokoisia tiiliä on nyt kolme, joista suurin haukkaa koko ruudun leveyden, keskikokoinen valtaa puolet ja pienin mahtuu yhteen neljäsosaan koko leveydestä. Niin sanottu päävalikko löytyy edelleen oikealta näyttöä pyyhkäisemällä.

Tiilet, eli Live Tiles -elementit ovat Microsoftin vastine Androidin widgeteille. Ne osaavat esittää informaatiota sovelluksen sisältä ja Microsoftin mukaan tiilet tekevät Windows Phone 8:n kotinäkymästä markkinoiden yksilöllisimmän. En ehkä aivan yhtyisi tähän näkemykseen, sillä mielestäni Androidista saa vieläkin enemmän itsensä näköisen monipuolisempien minisovelluksien ja taustakuvien ansiosta.

Lukitusnäkymää käyttäjä pääsee muokkaamaan taustakuvin. Se kertoo näkyvästi kellonajan ja päivämäärän sekä saapuneet puhelut ja viestit. Windows Phone 8:ssa sovellukset pääsevät laajemmin hyödyntämään lukitusruutua, joten ajan myötä se tulee kehittymään monipuolisemmaksi. Esimerkiksi jo nyt Facebook-kuvat saa pyörimään taustakuviksi.

Windows Phone 8:n suurin vahvuus on sen nopeus.

Windows Phone 8:n suurin vahvuus on sen nopeus. Käyttöliittymä vastaa kosketuksiin ilman viiveitä ja animaatiot pyörivät ruudulla sulavasti. Se on tässä mielessä ehdottomasti markkinoiden kovinta kärkeä. Sovellusten käynnistymisajoissa ei ehkä aivan ylletä iPhone 5:n tasolle, mutta mistään dramaattisesta erosta ei ole kyse. Kaiken kaikkiaan Windows Phone 8 on sulava ja miellyttävä käyttää. Pisteitä on kuitenkin pudotettava satunnaisista jäätymisistä, joita testijakson aika eteen tuli useita. Ainoa tapa herättää puhelin oli niin sanottu pakotettu uudelleen käynnistäminen, joka tapahtuu painamalla yhtä aikaa pohjassa hetken aikaa käynnistys-, kamera- ja nuoli alaspäin -painikkeita.

Windows Phone 8:n moniajo mukailee iOS:n tyyliä, jossa kehittäjille annetaan määrätyt puitteet suorittaa toimintoja taustalla. Näin pyritään estämään virta- ja resurssisyöpöt sovellukset. Pidän ratkaisua peruskäyttäjän kannalta järkevältä, sillä ohjelmien ja pelien sulkemisesta ei tarvitse huolehtia erikseen. Ikävä kyllä sovellukset tukevat moniajoa Windows Phonessa kuitenkin selkeästi iOS:ia heikommin, joka tekee siitä hieman tehottoman. On myös hyvin epäloogista, että useimmat sovellukset palaavat aina alkutilaan, kun ne avataan kotinäkymästä. Jos sovelluksen palauttaa moniajonäkymän kautta, palaa se tilaa, johon se jäi siitä poistuttaessa. Koomisin esimerkki lienee viestin kirjoittaminen. Jos viesti jää kesken, täytyy siihen ehdottomasti muistaa palata moniajonäkymän kautta tai muuten kirjoittamisen saa aloittaa alusta.

Kamera ja kuvat

Nokia on rummuttanut Lumia 920:n kameraa aina laitteen julkaisusta lähtien. Se kantaa samaa PureView-brändiä, joka lanseerattiin Nokia 808 PureView -puhelimen yhteydessä viittaamaan huikeaan 41 megapikselin kennoon ja ylinäytteistysteknologiaan. Lumia 920:n kohdalla puhutaan puolestaan loistavista hämäräkuvausominaisuuksista ja optisesta kuvanvakaimesta. Toisin sanoen PureView ei ole yhtä kuin yksi ja tietty tekninen ominaisuus. Nokian mukaan se kuvastaa yleisesti laadukkaita kuvausominaisuuksia.

Värisävyt eivät tosin aina ole aivan kohdallaan. Tämä on oikeastaan ainoa merkittävä miinus kamerassa.

Lumia 920:n kamera on tarkkuudeltaan 8,7 megapikseliä. Kuvien tarkkuus on kuvasuhteesta riippuen enimmillään 3552 x 2000 (16:9) tai 3264 x 2448 (4:3) pikseliä. Polttoväli on 26 millimetriä, aukkosuhde f/2 ja digitaalinen zoomi yltää nelinkertaiseksi. Videoita kameralla voi tallentaa 1920 x 1080 pikselin tarkkuudella ja 30 fps:n nopeudella. Videokuvauksen laatua voi ihastella esimerkiksi täältä löytyvillä konserttitallenteilla, jotka antavat osviittaa myös laitteen äänitallennuksesta.

Kameran kuvanlaatu on hyvä ja erityisesti hämäräkuvausominaisuudet ovat aidosti kilpailijoita paremmalla tasolla. Värisävyt eivät tosin aina ole aivan kohdallaan ja esimerkiksi samasta kohteesta otetut perättäiset kuvat voivat erota toisistaan värimaailman osalta merkittävästi.  Tämä on oikeastaan ainoa merkittävä miinus kamerassa. Lumia 920 tekee pimeässä syyskelissä todella hyvää jälkeä, kunhan kohde ja käsi pysyvät vakaana. Videossa kuvanvakain rauhoittaa kuvaa mukavasti ja tekee siitä selkeämpää. Parhaiten kameran kykyjä kuvastavat esimerkkiotokset:

Sosiaalisuus on vahvana osana Windows Phone 8:n kuvasovellusta. Kuvia voi helposti jakaa sosiaalisiin palveluihin ja esimerkiksi omalle Sky Drive -tilille. Lisäksi sen kautta pääsee käsiksi omiin ja muiden Facebook-kuviin. Myös kuvien kommentoiminen on mahdollista.

Kuvien selaaminen ja zoomaaminen on sujuvaa. Kuvien lajittelu tulee hoitaa tietokoneella, sillä otoksia ei voi puhelimen kautta siirrellä eri kansioihin. Pienimuotoinen muokkaaminen hoituu kuitenkin puhelimellakin. Kuvia voi muun muassa rajata ja kiertää sekä niiden värejä on mahdollista korjailla.

Verkkoselain: Internet Explorer 10

Microsoftin ahkera työ Windows Phonen verkkoselaimen parissa alkaa näkyä. Siinä missä Android ja iOS hyödyntävät hyväksi havaittua webKIT-selainydintä, perustuu Windows Phonen 8 -selain työpöytäpuolelta tutun Internet Explorer 10:n ytimeen. Vaikka ominaisuuksia ei juurikaan ole tuotu lisää, on selauskokemus kohentunut huomattavasti parin vuoden takaisesta, jolloin Windows Phonen ensimmäinen versio puskettiin markkinoille. Kiitos kuuluu paremmalle selainmoottorille, joka näyttää sivut sellaisina kuin ne kuuluvatkin.

Uutena ominaisuutena Microsoft on tuonut selaimeensa operaattorin tuen vaativan pakkausteknologian, jota se kutsuu nimellä Data Sense. Koska ominaisuus ei toimi Suomessa, emme käytä siihen suuremmin aikaa. Yleisesti voidaan todeta Data Sensen olevan halpapuhelimista tuttu ominaisuus, joka pakkaa verkkosivustot ja vähentää näin ladattavan datan määrää käyttäjän päässä. Kokonaisuuteen kuuluu osaksi myös keskuspaneeli, josta datan kulutusta voi seurata.

Verkon selailu Internet Explorer 10:llä on kaikin puolin miellyttävää ja sulavaa. Sen ominaisuudet eivät yllä kilpailijoiden tasolle, mutta peruskäyttäjälle ne ovat täysin riittävät. Edistyneemmät konkarit saattavat jäädä kaipaamaan eri kansioihin lajiteltavia suosikkeja, laajempaa sivuhistoriaa ja yksityisen selauksen tilaa, jossa käyttäjän selaushistoriaa ei tallenneta muistiin.

Omia suosikkisivuja voi kätevästi tuoda työpöydälle, jonka ansiosta niihin pääsee käsiksi mukavan nopeasti. Selaimella onnistuu myös tekstin kopioiminen ja etsiminen. Välilehdetkin löytyvät ja eri sivuja voi yhtä aikaa olla auki kaikkiaan kuusi kappaletta.

Sähköposti

Sähköpostien hallintaan tai lukemiseen Windows Phone 8 ei tarjoa suurempia muutoksia. Sovelluksen visuaalisen ilmeen se kuitenkin yhtenäistää tummaksi, kun 7.5-versiossa se oli vielä vaaleapohjainen, vaikka asetuksista käyttöön olisikin valittu puhelimeen tummateema. Itse viestit näkyvät edelleen vaalealla pohjalla, joka lienee järkevää, jotta niiden sisältö säilyy yhteneväisenä lähettäjän ja lukijan välillä.

Eri sähköpostitilien viestit saa yhteen näkymään, kun tilit linkittää sovelluksen asetuksista. Sovellus osaa myös lajitella samaan ketjuun kuuluvat viestit kätevästi yhden otsikon alle, jolloin ne löytyvät helposti. Tukeepa Windows Phone 8 tietenkin myös HTML-muotoisia viestejä, liitteitä ja tilikohtaisia allekirjoituksia.

Liitteiden lähettämiseen Windows Phone 8 ei tarjoa parannusta. Ongelmana on edelleen se, että itse sähköpostisovelluksen kautta voi viesteihin liittää vain ja ainoastaan kuvia. Jos haluat lähettää esimerkiksi työkaverillesi Word-tiedoston, joudut tekemään sen avaamalla dokumentin ja valitsemalla alavalikosta jaa. Tämä saattaa hämmentää monia ja luoda luulon, että kuvia kummoisempia tiedostoja ei ole mahdollista jakaa.

Kalenteri

Windows Phone 8:n kalenteri on visuaalisesti erittäin yksinkertainen. Sen tilankäyttö ja ominaisuudet jättävät paljon toivomisen varaan. Onkin harmillista, että Microsoft ei ole kyennyt tekemään oikeastaan minkäänlaisia merkittäviä muutoksia kalenteriin parin vuoden aikana. Niitä olisi kaivattu.

Ohjelma sisältää varsinaisesti ainoastaan kaksi eri kalenterinäkymää: kuukausi ja päivä. Hyvään kalenteriin kuuluu ehdottomasti osaksi myös viikkonäkymä. Tilannetta paikkaa hieman tulevat merkinnät yhteen kokoava ohjelmanäkymä sekä erillinen tehtävänäkymä.

Huono tilankäyttö ilmenee heti sovelluksen avauksen jälkeen kuukausinäkymässä, joka jättää pystytilassa alleen suuren suikaleen käyttämätöntä tilaa. Ei tarvitse olla insinööri keksiäkseen tuolle tilalle käyttöä. Sitä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi valitun päivän tai tulevien merkintöjen esittämiseen.

Office-toimistopaketti ja OneNote

Nokia Lumia 920 ja kaikki muut Windows Phone 8 -pohjaiset puhelimet pääsevät käsiksi Microsoftin Office-toimistopakettiin. Se on merkittävä osa Microsoftin mobiilialustaa ja suuri asia yrityskäyttäjille. Paketti integroituu saumattomasti SkyDrive-pilvipalveluun, jonne dokumentteja voi jakaa myös muiden katseltavaksi ja jopa muokattavaksi. Yleisestikin SkyDriveen kannattaa tutustua, jos omasta Lumiastaan haluaa ottaa kaiken irti.

Hyvästä SkyDrive-integraatiosta hyötyy toki myös tavallinen peruskäyttäjäkin. Esimerkiksi allekirjoittanut on jo pidempää harrastanut niin sanotusti tien päällä blogitekstien kirjoittamista puhelimellaan, jolloin on tärkeää, että työn voi helposti viimeistellä omalla tietokoneella julkaisukuntoon. Perheenäiti sen sijaan voi esimerkiksi naputella kauppalistan kotona koneella ja unohtaa hukkuvat paperilaput. SkyDrive synkkaa listan automaattisesti puhelimeen, jolloin se on aina mukana. Tällaisissa tilanteissa pilvipalvelut ovat mitä loistavin vaihtoehto.

Officen sijaan peruskäyttäjä hyötyy varmastikin eniten erillisestä OneNote-sovelluksesta. Se on näppärä ohjelma erilaisten listojen ja muistiinpanojen luomiseen. Mukaan saa näppärästi luetteloita, kuvia ja äänitallennuksia. Lisäksi muistiinpanoja voi kätevästi liittää kotinäkymään pikakuvakkeiksi.

Kid’s Corner: lapsien oma nurkkaus

Monipuolisemman kotinäkymän ohella eräs näkyvimmistä muutoksista Windows Phone 8:ssa on Kid’s Corner. Se on lapsille suunnattu oma nurkkaus, jonka sisällön vanhemmat voivat määrittää. Ideana on, että lapset eivät vahingossa pääse poistamaan tärkeitä tiedostoja tai lähettämään epämääräisiä viestejä ystäville tai työtovereille. Toiminnon saa aktivoitua asetuksista ja siihen päästään lukitusnäkymän kautta ruutua oikealta pyyhkäisemällä. Tämä avaa erillisen työpöydän, jota lapsi voi huoletta muokata mieleisekseen.

Perustaltaan Kid’s Corner on helppo kiertää, jos lapsi niin haluaa. Tämä hieman rampauttaa muuten hyvää ideaa, sillä täysin varma omien tiedostojen säilymisestä ei voi edelleenkään olla. Ongelman voi tietenkin kiertää asettamalla lukitusruutuun salasanan, mutta tätä vaaditaan myös, jos yritetään sisään Kid’s Corneriin. Tällöin vanhemman tulee aina aktivoida Kid’s Corner ennen kuin lapsi voi sitä käyttää. Olisikin hienoa, jos salasanan voisi määrittää vain päänäkymään, jolloin lapsi pääsisi näpläämään puhelinta turvallisesti ilman vanhempien avustusta.

Nokian sovellukset: Kartat, navigointi, Mix Radio, Nokia TV jne.

Lumia 920 on sisältää useita Nokian sovelluksia, joihin muilla Windows Phone 8 -puhelimilla ei pääse käsiksi. Niiden kirjo on laaja ja sovellukset ovat pääsääntöisesti hyvin laadukkaita. Ne tuovat aidosti lisäarvoa käyttäjälle ja ovat merkittävä syy kääntyä Lumiaan kilpailevien Windows Phone 8 -puhelinten sijaan.

Kameraan Nokia tarjoaa useita niin kutsuttuja linssejä, jotka kuuluvat Windows Phone 8:n uusiin ominaisuuksiin. Niiden kautta kehittäjät voivat laajentaa kameran ominaisuuksia. Nokian linsseihin kuuluvat muun muassa älykäs kuvaus ja panoraama. Ensin mainittu nappaa sarjan kuvia, joista käyttäjä voi valita parhaan ja lopuksi muokata jokaisen henkilön kasvokuvaa erikseen yhdistelemällä kuvia. Toinen avustaa panoraamakuvien tallentamisessa. Molemmat ovat käyttökelpoisia sovelluksia.

Mix Radio on tuttu jo edellisen sukupolven Lumioista. Se on radion ja suoratoistopalvelun risteytys. Mukana on valmiita kanavia eri tyylilajien mukaan. Käyttäjä voi luoda omia kanavia esimerkiksi artistiin perustuen, jolloin Mix Radio toistaa siihen linkittyvää musiikkia. Kappaleiden yli on mahdollista hyppiä tietyissä rajoissa.

Nokia TV on yksi parhaista Nokian omista sovelluksista. Sovellus kokoaa yhteen kotimaiset verkkotelevisiopalvelut: Areena, Katsomo, Ruutu, The Voice ja Urho TV. Niiden katselu onnistuu Nokia TV:llä saumattomasti ja kohtalaisen hyvällä kuvanlaadulla.

Nokian kartta- ja navigointipalvelun tietokanta edustaa ainakin Oulun osalta hyvää tasoa. Kartat ovat tuoreita, vaikka eivät aivan uusinta mallia. Oulussa on kuitenkin hiljattain tapahtunut muutamia merkittäviä muutoksia katujen nimissä kuntaliitoksien myötä. Pienet virheet annettakoon näin anteeksi. En ole uusiin ja oikeisiin kadunnimiin törmännyt vielä muualla kuin Oulun kaupungin omassa karttapalvelussa.

Navigoinnin parhaisiin puoliin kuuluu aito offline-navigointi. Kokeilin toimintaa poistamalla SIM-kortin puhelimesta kokonaan ja kaikki toimi kuten pitikin. Ominaisuuksien osalta ei edes Nokian navigointipalvelu voi rehvastella perinteisille navigaattoreille, mutta suurin osa perusjutuista kuitenkin löytyy, kuten 2D- ja 3D-näkymät, päivä- ja yötilat, arvioitu perillä oloaika ja sen hetkisen nopeuden näyttö. Kiitosta sovellus ansaitsee selkeästä yleisilmeestä, jota on helppo seurata ajossa. Suuri näyttö on tässä eduksi eikä navigointi mene turhaksi tihrustamiseksi. Suomenkielinen ajo-opastus on selkeää ja kuuluvaa. Palvelun tarkkuus on hyvää ja useimmissa tilanteissa Lumia 920 osaa neuvoa reitin suoraan pihan/talon eteen. Tämä oli iPhone 5:n ongelma, joka kyllä löytää kadut, mutta ei osaa kohdentaa osoitetta tarkasti kun mukaan lisätään kadunnumero.

Miten muuttaisin Lumia 920:aa?

Nokian tapa lähestyä kuluttajia Lumia 920:lla on selkeä. Yhtiö on pyrkinyt paketoimaan laitteeseen uusia teknisiä ominaisuuksia sen sijaan, että olisi keskittynyt tekemään puhelimestaan mahdollisimman ohuen ja kevyen. Tällä haetaan erottautumista, mutta ehkä osan ominaisuuksista olisi voinut jättää pois sulavamman rakenteen nimissä. Kilpailijat kun ovat osoittaneen, että myös todella ohueen puhelimeen voidaan saada hyvä kamera, paljon tehoa ja muita ominaisuuksia. Niinpä itse olisin toivonut Lumia 920:n oleva kooltaan pienempi. Sama tunne jäi Galaxy S III:n jälkeen ja niin myös Lumia 920:n. Kyse on mielipiteestä, mutta itse haluan hyvän kompromissin yhden käden käytettävyyden ja näytön koon välillä. Lisäksi Lumia 920 oikeasti tuntuu taskussa välillä ikävältä paksuutensa ja painonsa vuoksi.

Windows Phone 8:n ulkoasuun ja ominaisuuksiin Nokia ei suoranaisesti voi vaikuttaa, mutta allekirjoittanut jää aina kaipaamaan Androidin ja iOS:n kauniita ja näyttäviä sovelluksia siirryttyään Windows Phoneen. Jotenkin sovellukset tuntuvat houkuttelevimmilta kilpailevilla alustoilla. Tähän Microsoftin pitäisi löytää ratkaisu.

Nyt kun Microsftin uuden sukupolven käyttöjärjestelmät sekä tietokoneille että mobiililaitteille ovat saatavilla toivoisi niiden pelaavan paremmin yhteen. Olisi mahtavaa, jos esimerkiksi Internet Explorer 10:n suosikit, historiat ja välilehdet synkronoituisivat automaattisesti Windows 8:n ja Windows Phone 8:n välillä. Tämä on vain yksi esimerkki, samaa kaavaa olisi mahdollista hyödyntää monien muidenkin sovellusten kohdalla. Niin ja ruudun aktivoiminen kahdella nopealla kosketuksella N9:n tyylin olisi kiva lisä.

Yhteenveto

Kuten monet testaajat ovat todenneet, on Lumia 920 Nokian paras älypuhelin. Olisiko kokonaisuus kuitenkin esimerkiksi Androidilla höystettynä parempi ja kiinnostavampi? Sitä voimme vain arvailla. Joka tapauksessa nyt on Windows Phonen viimeinen näytön paikka ja homma on saatava nousuun tai sen asema uhkaa jäädä merkittävästi Androidia ja iOS:ia pienemmäksi.

Allekirjoittanut näkee Windows Phonen pahimpana kompastuskivenä Modern UI -käyttöliittymän. Se ei vain tunnu taipuvan samanlaisiin hienouksiin kuin kilpailevat alustat. Sovellukset eivät näytä tai tunnu yhtä miellyttäviltä. Tähän monella on varmastikin sanansa sanottavana, mutta yleinen mielipide on varsin selkeä: Windows Phonen sovellukset eivät vastaa kilpailijoiden tasoa. Tällä hetkellä Windows Phone 8:lta puutuu muutama erittäin keskeinen sovellus kokonaan, kuten Skype (esiversio jo saatavilla), Instagram ja Spotify. Skypen odotetaan saapuvan Windows Phone 8:lle tiiviin integraation kera ja Spotifyn pitäisi olla ladattavissa alkuvuodesta 2013.

Onhan uudessa Lumiassa ja Windows Phone 8:ssa paljon hyvääkin: puhelin on sulava ja miellyttävä käyttää sekä kamera- ja karttaominaisuudet ovat markkinoiden kärkeä. Tavallinen peruskuluttaja ei välttämättä myöskään koe Windows Phonen sovellustarjontaa pettymyksenä, vaan näkee sen raikkaana tuulahduksena. Kestävä polykarbonaattikuori kuuluu niin ikään Lumia 920:n vahvuuksiin.

Päätyykö kuluttaja Lumian sijaan esimerkiksi iPhone 5:een tai Galaxy S III:een on pitkälti kiinni omista mieltymyksistä. Jos arvostaa hyvää ekosysteemiä sekä laajaa ja tuoretta sovellustarjontaa, kannattaa kääntyä iOS:n tai Androidin puoleen. Lumia 920:n vahvuudet löytyvät tekniikasta: kamera, langaton lataus ja laadukas näyttö. Seuraavat kuukaudet osoittavat vastaako Lumia 920:n kuluttajien tämänhetkisiin mieltymyksiin.

Videoarvostelu

122 kommenttia

 1. Pienin tiili vie yhden KAHDEKSASosan isoimmasta eli tilaa löytyy…

  1. Pienin tiili vie NELJÄSosan ruudun LEVEYDESTÄ, aivan niinkuin artikkelissa sanotaankin.

   1. Luuletko että asiaa tietämätön ymmärtää mitä tarkoitat? On aivan turha verrata ruudun leveyteen koska sitä leveyttä käyttää ainoastaan suurin tiili johon mahtuu KAHDEKSAN pienintä tiiltä. Haluan kuulla perustelusi.
    Ja se että jotkut appsit näyttävät paremmilta iPhonessa tai Androidissa jää myös epäselväksi. Ja yleensäkin tuo appsien määrään puuttuminen, tuntuu jargonilta jolla ei ole mitään tekemistä oikean elämän kanssa.

    1. Nyt on tainnut vettä vahvempi maistua, eihän tuossa kommentissa ole mitään järkeaä 😀

    2. On aivan turha puhua ruutujen korkeudesta ollenkaan, koska näyttöalan korkeutta ei ole rajoitettu mitenkään. Täten iso tiili vie neljän ruudun ”tilan”, ainakin omasta mielestäni. Asia on eri parille ylimmälle riville, jos tahtoo ne niin ettei pidä scrollata alas. Sen jälkeen on aivan turha tauhkata korkeudesta yhtään mitään, kun niitä voi kuitenkin pistää ”päällekkäin” vaikka kolme tuhatta, jos välttämättä haluaa.

 2. Skypen ja Spotifyn (joka on ollut alusta alkaen WP7.5:ssä) puutetta on turha korostaa koska ovat ovella. Instagramin puutekin on niin ja näin: oletko kokeillut Instacamia? Mikä ero? Kukaan ei ole pystynyt kirjoittamaan oikeaa juttua WP8:n sovelluksista koska kukaan ei ole jokaiseen pystynyt tutustumaan, niitä on kuitenkin niin paljon. Joku sanoi että ei hanki Lumiaa koska ei löydy Geocatching-sovellusta. Höpöhöpö. Löytyy ja monta. JNE.

  1. No, haeppa minulle WP:n kaupasta Netposti/pakettiseuranta -sovellus? Tai OBD-sovellus jolla seuraa auton tietoja, tai yksinkertaisesti toinen selain? Et löydä. Fakta vain on, että WP:n sovellustarjonta on todella pientä kilpailijoihin verrattuna. Toivotaan että WP8 muuttaa tätä seuraavien kuukausien aikana, mutta TÄLLÄ HETKELLÄ asia on näin.

   1. Paketin seurantasoftia on esimerkiksi nämä: Posti Tracking Lite ja Parcel Tracker. Selaimia taas: Incognito Browser, Rapid Browser, Metro Browser, UC Browser, Next Browser,…

    1. Kaikki on jotain IE säätöjä. Ei oikeita eri selaimia.

    2. Kuten olen todennut, niin mielestäni WP:n vakioselaimessa ei ole mitään moitittavaa

    3. Yksikään noista ei ole erillinen selain, vaan IE:n modifikaatio. Yhdelläkään noista ohjelmista ei ole kuin (ehkä) puolet ominaisuuksista joita kysyin: netposti/paketinseuranta. Nuo ovat vain paketinseurantaa.

     I rest my case.

   2. Olenko jäänyt jostakin paitsi, kun en ole aikaisemmin kuullut mistään OBD-sovelluksesta?

    1. Mikäli et omista autoa, niin en ihmette jos et ole edes kuullut 🙂

     OBD on dataväylä auton ”tietokoneen” ja jonkin muun laitteen välillä. OBD-ohjelmalla ja sopivalla kaapelilla/BT-kikkulalla voit esimerkiksi tyhjentää autosi virhemuistin korjauksen jälkeen. Useimmilla korjaamoilla tämä toimenpide maksaa noin 60€ (plus mahdollisesti tuntitaksa, jos on k*sipää korjaamo).

     Vertailun vuoksi BT-adapteri maksaa ulkomailta ostettuna n. 15€, suomesta ehkä siinä 50-200€. Androidille softan saa joko ilmaiseksi (vähän persiistä) tai erittäin hyvän n. 2€ hintaan. (tai ainakin Torque Pro maksoi n. 2€ silloin kun minä sen ostin, pari vuotta sitten?)

     Ja tämä ei *todellakaan* ole ainoa mitä ko. softilla voi tehdä. Jos omistaa auton ja hiukankaan kiinnostaa se enempää kuin paikasta A pääseminen paikkaan B, suosittelen hieman lukemaan OBD:stä ja ko. ohjelmista.

    2. Juu, autoa en omista ( ainakaan vielä), joten ei siis ihme etten ole kuullut. 🙂

 3. Jos L920 tuntuu taskussa niin sehän on vain hyvä juttu: silloin se on siellä.

  1. Aivan tosiaan. Vedetään hieman takaisin. Skypestähän julkaistiin esiversio tässä jokin aika sitten.

   1. Kyllä mielestäni myös Spotify löytyy Lumia 920:lle.

 4. En kyllä itse kehuisi androidin sovellustarjontaa laadukkaaksi, ennemminkin laajaksi. Kokemukseni perustuu galaxy tabbiin jossa eniten ärsyttää sovelluksen valinta rumba….

  1. Juu, kyllä Androidin sovellustarjonnasta 75% on laadutonta kuraa.

   1. Se loppu 25% on siltikin enemmän kuin 100% WP:n kaupasta 🙂

  2. Ditto! Google Play on täynnä laadutonta kuraa. WP8 on suoraan paketista otettuna aivan mahtava kokemus verrattuna androidiin, jota joudut säätämään pari päivää tai jopa viikon ennekuin kaikki on kohdillaan.

 5. Sanoisin, että Mobiiliblogin koko historian paras arvostelu.
  Se oli pitkä, asiantuntemus on kohdallaan ja visuaalisuuttakin löytyy.

  LOISTAVAA TYÖTÄ !!! 🙂

 6. Loistava arvostelu, jälleen kerran!

  Loistava puhelin on ja kävin itsekkin testaamas toissapäivänä dna-liikkeessä.
  Ei paino mua haittaa, liian kevyt on huono asia.

  Samsung Galaxy S3 -> Kevyt -> Lituska -> Tippuu taskusta -> Ei ookkaa kestävä -> Mäsänä

  1. +1, loistava tapahtumaketju Samsung GS3:sta 😀

 7. Kuulostaa ihan hyvältä, että Nokia menee näiden kanssa eteenpäin. Markkinaosuuksien kannalta tarvittaisiin tosin useita kiinnostavia malleja kaikkiin hintaryhmiin, että nousu voisi alkaa. Stephen Elop sanoi aikoinaan, että siirtymäaika on n. kaksi vuotta, joka nyt alkaa olla kulunut. Henkilökohtaisesti tarvitsen hyvää softatarjontaa ja muokattavuutta, joten taidan odotella vielä 1-2 vuotta että näkee miten Windows Phone kehittyy.

  1. Jep. Itsekin tosissani harkitsin tätä puhelinta aiemmin (Nokia houkuttaa) mutta päätin silti jatkaa vielä (S3) Android-leirissä. Koska:
   -Koko
   -Sovellustarjonta
   -WP:n rajoitukset (nämäkin on onneksi hieman parantunut WP8:ssa)
   -Akkukesto
   -Samsungilla on hyviä omia ominaisuuksia joita ei ole edes muilla androideilla.
   Pieniä juttuja mutta jos asiat toimi aiemmin, voi harmittaa jos eivät toimi enää.
   Kamerahan on todellakin Lumian heiniä, ja jollain tavalla tuo Windowskin on alkanut kiinnostamaan. Kaikkea ei vaan voi saada yhdessä paketissa. Katsotaan taas uudelleen 1,5-2vuoden päästä. Hyvä luuri tuokin on, vaihtaisin jos olisi huonompi alla.

   1. Akkukeston voit ainakin ruksata tuolta listalta pois. Ei mitään valittamista vs. galaxy.

    1. 3T soitti Youtube-videoo S3:lla 9h kun Lumia jakso säälittävät 5h. Kai sillä idlaa ihan hienosti.. 🙂

    2. Problem solved! 🙂
     ps. Pitäisiköhän sinun joskus tutustua oikeaan älypuhelimeen?

    3. Omistan Lumia 800. Sen lisäksi olen ”tutustunut” tuttavien ja kavereiden kautta älypuhelimiin nimeltä Lumia 920, Lumia 900, Nokia N9, Samsung Galaxy S3 ja S2, iPhoneen 4S ja Nokia E7. 😉
     Lisäksi omistan iPadin.

     No joo, ymmärrän. Joilekkin esim. tuo synkkaustoiminto voi olla tarpeen, sekä olla välttämätöntä, että selain on Chrome.
     Itselleni tuo synkkaustoiminto ei ole kuitenkaan tarpeellinen ja mielestäni IE kännykässä ajaa hommansa hienosti. (Vaikka koneella Chromea käytänkin)

   2. Lumian ainut heikko kohta on sovellustarjonta.

    Sanokaapa yksi huono puoli, mikä Lumiasta löytyy sovellustarjonnan lisäksi.

    Niitä ei vain yksinkertaisesti OLE. WP-käyttistä ei voi laskea huonoksi puoleksi koska käyttiksissä on kyse makuasioista.

    Teksisesti Lumia pesee kaikki kilpailijansa JOKA osa-alueella.

    1. Kyllä nuo Taskumuron ja Teemun testit on paljon kertoo. Tuo on käsittämätöntä että W8&WP8 ”ekosysteemi” eikä synkkaa edes selainta keskenään. Oi jos saisikin Chromen siihen vaihtoehtoiseksi selaimeks…

    2. Tarvitsetko OIKEASTI tuollaista toimintoa, joka synkkaa selaimet keskenään?
     Onko niin vaikeaa kirjoittaa vain se osoite?

    3. Muotoilu. (Mutta koska sekin on makuasia…) Minusta tuo on vain kamala pitää/kuljettaa. (Siksi ostinkin 710 enkä 800, vaikka hinta oli lähes sama silloinkin kun omani ostin.)

     Tuo selaimen synkkaus on muuten ihan ehdottoman hieno asia, ei nyt pelkästään se, että muistaa avoinna olevat Tabit, vaan chrome synkkaa lähes kaiken. Bookmarkit, tallennetut salasanat, tallennetut lomakkeet, etc. On se tabien synkkauskin todella mukavaa, kun ei tarvi erikseen kirjoitella osoitteita muistiin ja vaan jatkaa lukemista siitä kohtaa mihin jäi, oli laite mikä tahansa. Ehkä ei silloin jos on yksi kone + yksi puhelin, mutta mullakin kun on 5 mobiililaitetta ja 3 konetta aktiivikäytössä, niin on tuo aika mukava ominaisuus 🙂

     Mutta totta puhut, Lumian ainoita huonoja puolia on sovellustarjonta, paljon muuta ei varmasti löydy, ehkei mitään. En voi sanoa, koska en ole henk. koht. käyttänyt. Vähän arveluttaa tuo näyttö (kontrasti/värit, ei niinkään herkkyys tai resoluutio), kun on SuperAMOLED+ näyttöön tottunut.

    4. Noita puolia en Chromesta tiennytkään. Varsinkin tuo salasanojen synkkaus kuulostaa ja varmasti onkin todella kätevä.
     Tuohon näyttöön, että mitä itse olen kaupassa testaillut, niin ei se paljoa Super Amoledille häviä.

    5. Niin, ja jos pilkkua viilataan, niin *teknisestihän* Lumia häviää monelle uudelle Android-puhelimelle tehossa niin että heikompia hirvittää. En tiedä missä tämä tosielämässä esiin tulee, koska mitä ilmeisemmin WP (ainakin 7.x) tulee toimeen vähemmällä teholla kuin Android 4.x. Ehkä jos jotain samaa vaativaa peliä pelaa…? En tiedä, ihan oikeasti.

    6. WP tarvitsee vähemmän tehoja ainakin sen takia, koska sen päällä ei ole erillisiä käyttöliittymiä, toisinkuin lähes kaikissa Androidpuhelimissa. (Käsittääkseni)

    7. Tuo voi olla totta, mutta siinäkin tapauksessa se näkyy vain sen melko yksinkertaisen tiilinäkymän sulavana rullaamisena. Mitä olen Lumia 610 räplännyt niin ei voi kyllä hyvällä tahdollakaan sanoa nopeaksi, vaikka sielläkin se 800MHz Snapdragoni rullaa kuten Esim HTC Desire Z:ssa. (No pikkasen eri mallia, en tiedä eroja) esim. ohjelmien asentaminen, käynnistäminen ja vaikkapa karttojen käyttäminen on kun tervassa uisi jos vertaa HTC:n tekeleeseen. Siinä tosin taas UI näyttää nykivämmältä kuin WP tiilinäkymä. Tosin Sense nyt on haitarista muutenkin 😀

    8. No, Lumia 610 ei mikään huippu olekkaan.
     Sitä pitäisi verrata halpisandroideihin.

    9. Nite: Nii, ytimissä Lumiat häviää Gs3:lle mutta yleisessä nopeudessa jopa Lumia 820 voittaa Gs3:sen.

    10. Enpä sanoisi, että voittaa 810, mutta se on tosiasia, että WP on nopea pienemmilläkin prossuilla.

 8. Ilmeisesti huippu-ärsyttävästä ja turhasta Zunesta on päästy WP8-version myötä jo eroon? Jollain Microsoftin Zune-pomolla on pakko olla valon arkoja valokuvia Ballmerista kun Zunea on roikotettu WP7:ssa mukana ilman järjellistä syytä.

  1. Ainakin ohjelmistopäivitykset onnistuvat ilman Zunea, ja jos MS pisti muistikorttipaikkatuen WP8:aan, luulisi että USB:llä tai BT:llä siirtelykin onnistuu. En anna muille kuin ohjelmistopäivityksille 100% tietotakuuta, kun en ole kokeillut.

   1. jos en ihan väärin muista, niin tuo BT-tiedonsiirto-ominaisuus lisättiin juurikin tuohon WP8:iin. USB:stä ei ole tietoa, kun en juurikaan koskaan sitä tarvi. BT-tiedonsiirron puute WP7:ssa aiheuttaa kyllä harmaita hiuksia.

 9. Aika negatiivinen arvostelu. Varsinkin keskittyminen näin paljon sovellustarjontaan, käytännössä uuden systeemin kohdalla, on kiistanalaista. Haukutaan vähäistä sovellusmäärää. Relevantinpaa olisi kysyä kuinka monta uutta sovellusta tulee tarjolle ja missä ajassa. Pitäisi seurata sovellustarjonnan kehitystä ja trendejä. Tässä suhteessa arvostelija olisi voinut miettiä hieman ”metodeitaan”. Hieman paistoi myös asenne ”näin on aina ollut”.

  Kysymys puhelimen koostaon mielenkiintoinen ja jakaa ihmisiä. Joillekin pieni koko on hyvä asia, vaikka joutuisi karsimaan ominaisuuksia. Itelleni ominaisuudet ja käytettävyys + KESTÄVYYS ovat tärkeämpiä kuin 50 grammaa. ”50g enemmän pudottaa shortsit” -kommenteihin vastaisin että kuinka usein käytät Suomessa shortseja ja pitäisikö hankkia kumilenkki housuihin? Odotan lumialta kestävyyttä. Tutuilla sg3 ja ipodit ovat kylmistaan säröillä pikkupudotuksien jäljiltä. Puhelin on kuitenkin käyttöesine, monessa mukana eikä mikään Riedel-viinilasi.

  Mitä tulee käyttöjärjestelmään, ovat androidin widgetit yms. mielestäni sekavia. Lisäksi yhdellä kädellä käytettäessä on vaikeaa valita ohjelmaa vasemmasta yläkulmasta verrattuna windows sovellusluettoloon joka pystysuuntainen liukuvalikko.

  Odotukset ovat kovat sen suhteen, että tietokone lähenee kännykkää sekä tabletteja. Jos teen jotain tietokoneella voin jatkaa sitä heti tabletilla tai kännykällä.

  1. Olen kyllä samaa mieltä, että ehkä hiukan liikaa keskityttiin negatiivisiin puoliin.
   Ei tämä ollut aivan yhtä puolueeton, kuin jotkut muut arvostelut.

   Tosiaan tuohon sovellusten määrään kiinnitettiin aivan liikaa huomiota.
   Olisi voinut tehdä juuri näin, että olisi keskittynyt miettimään, kuinka nopeasti se kasvaa ja kuinka laadukkaaksi. (Toisin kuin muut).

   Negatiivisiin puoliin kiinnitettiin enemmän huomiota ja niistä kerrottiin monipuolisemmin, kuin positiivisista, jotaka tavallaan vain esiteltiin.

   1. Mutta se ei tarkoita, että arvostelu olisi ollut huono

    1. Kyllä arvostelu on huono jos korostetaan negatiivisia puolia joista osa ei edes pidä paikkaansa. Näkee että kirjoittaja ei ole käyttänyt Lumiaa tarpeeksi. Itse satoja levyarvosteluita kirjoittaneena päätin yhtenä päivänä lopettaa tai jos kirjoitan niin kirjoitan ainoastaan pitämistäni levyistä. Minulla ei ole mielestäni oikeutta haukkua levyjä joista en jostakin syystä pidä.

  2. Mielestäni en ole puhunut sovellusten määrästä. Aikalailla kaikki tarpeellinen WP:lle löytyy, mutta laatu ei ole kilpailijoihin verrattavissa. Tämä on henkilökohtainen mielipiteeni.

   Uusi ekosysteemi? Windows Phone on ollut markkinoilla jo kaksi vuotta! Mielestäni ei voida enää puhua uudesta ekosysteemistä. Toki se on iOS:ia ja Androidia nuorempi. Se on totta.

   Kuten sinä, myös minäkin puhut mielipideasioista. Ei ole yhtä oikeaa tai väärää arvostelua. Aina jutut kuvastavat jokaisen henkilökohtaisia mieltymyksiä. Kuten lopussa totean: Päätyykö kuluttaja Lumian sijaan esimerkiksi iPhone 5:een tai Galaxy S III:een on pitkälti kiinni omista mieltymyksistä. 🙂

   1. Mielipideasioistahan tässä on juu suurimmaksi osaksi kyse.

    Arvostelu oli silti loistava, kuten jo totesinkin. 🙂

    1. Vielä lisäys, että tuon laadun suhteen olet tosi oikeassa. Esimerkiksi pidän itse paljon enemmän iOsin Facebook ja Twitter sovelluksista, kuin WP:n

    2. Eli jos sinä pidät enemmän iOS:n sovelluksista niin se tarkoittaa että ne ovat laadukkaampia? Eiköhän tuossa ole jotakin pielessä… ne voivat olla mielestäsi laadukkaampia mutta että julistat niiden olevan laadukkaampia niin se menee metsään.

   2. Itseasiassa uusi ecosysteemihän tämä juurikin on:
    – WP8
    -W8
    – Xbox 360

    Ei ollut mitään asiaa WP 7:lla tai WP 7.5:lla näihin. Uusiksi pitää rakentaa softat (osassa tapauksia)…mielestäni todellakin puhutaan uudesta ecosysteemistä…aikaisemmat ovat olleet Alpha ja Beta ;).

    Viikon käytön jälkeen tämä 920 on ehdottomasti parhaimmasta päästä mitä olen käyttänyt…vain iPhone 5 ehkä pääsee samalle viivalle loistavilla sovelluksilla :).

    Ja fakta on, että kyllä tuo Android alkaa valumaan jo kaikkialla korvista ulos…itse uskon, että WP8 tulee ja kovaa ensivuonna!!

    1. Eräs tuttavani sanoi, että tämä WP8 on ihan toista luokkaa sovelluskehittäjälle kuin WP7. WP7 on niin rajoittunut käyttöjärjestelmä, että edes osa mikkisoftan omat softat ei ole ollu mahdollisia muuntaa seiskaan. Jopa iPhoneen nämä kys sovellukset ovat kuitenkin löytyneet.

     Voi siis sanoa, että nyt ollaan käännetty ihan uusi ja puhdas sivu käyttöjärjestelmän pystyvyyden suhteen ja näin voidaan odottaakin paljon uusia ja laadukkaita softia kasiin.

     Itsellä on ollut L920 nyt viikonlopun ja puutteet on tähän asti soiton voimakkuuden erikseen säätö eli järjestelmän ja soittoäänen voimakkuuden säätö erikseen. Selaimessa saisi olla ihan omat back ja forward näppäimet. Muuten selain toimii kohtuudella….zoomi ei ole kylläkään ole yhtä hyvä kuin minioperan android versioissa.

     Muuten en ole osannut moittia. Tämä on minun ensimmäinen kunnon älyluuri ja kovasti olen tyytyväinen.

    2. Tätähän ms on nyt kehittämässä eteenpäin hyvällä tahdilla

    3. No tuliko? 🙂 Tais tulla, mutta mahalasku.

  3. Positiivinen minusta tuo oli. Kerrankin. Yksi juttu minua jaksaa ihmetyttää. Miksi verrokkina käytetään iPhonea? Jos haluaa pehmeätä ja nopeata käyttöliittymää verrata, pitäisi ottaa jokin uusi Jelly Bean-laite verrokiksi.

   1. Kyllä iOsia voi ihan hyvin käyttää varrokkina, koska se on todella pehmeä ja nopea käyttää.
    Toki Jelly Beankin, mutta se ei pääse samanlaiseen yksinkertaisuuteen, kuin iOs ja siksi iOs on nopeampi käyttää, kun ei ole niin paljon valikoita.

 10. Hyvä arvostelu! Mielestäni Windows Phonen suuri puute on ns. tilarivin puute puutteellisen ekosysteemin ohella. Toivottavasti nuokin korjaantuisi WP9:iin mennessä. Nykyinen puhelimeni palvellee vielä sen pari vuotta, joten Lumioiden kypsymistä voi odotella vielä rauhassa.

  1. Toivottavan tilarivi saisi olla ”iPhonemainen”, koska SGS2:ssa näkyy koko ajan se musta palkki siellä yläreunassa ja se palaa kiinni, kokemusta löytyy. Minusta se on todella typerästi suunniteltu… 🙁

   1. Itse en ole havainnut moista palamista edes 2,5v vanhassa SGS:ssä, en ole ainakaan kiinnittänyt huomiota. Mutta jotain perää tuossa saattaa olla, kun S3 vaihtelee tilapalkin sävyä ilmeisesti tuon palamisen estämiseksi.

    1. Joo, no minulla näkyy näyttö vaakatasoon käännettäessä kaikki värit sillä kohti hieman sinertävinä. Olen kokeillut Google Playsta ladata sovellusta, joka välkyttäisi näytössä eri värejä (sin, pun, vihr ja valk) ja välkyttäny sitä kahdesti läpi koko yön, mutta se ei ole auttanut 🙁 Se siis välkyttää sitä yläpalkin kohtaakin. Suosittelen sellaista sovellusta, koska sillä voi ennaltaehkäistä tällaisia kiinnipalamisia. Eikä vie tilaa kuin 512 kilotavua ja on todella helppokäyttöine, painaa vain start-nappulaa 🙂

 11. Kävin hypistelemässä äsken Elisa Shopitissa Nokian Lumia 920 -laitetta. Ei se mikään painava ole. Ihan turhaa hössötystä. Minun mielestä se on jopa sopivan kevyt. Uskomattoman mukava muotoilu, näkee että Nokia on nyt todella panostanut laatuun. En toista kertaa mieti, minkä ostan kun se tulee kaupan hyllylle. Marssin samantien sen ostamaan – ihan tosta vaan.

  1. Mulla on 26. Suomessa myyty L920 ja voi iPojat ja Sampsa-Anterot jos tietäisitte…

 12. Kyllä Nokia Lumia 920 näytön saa hajotettua,kun heittää betonitolppaan!.Ei kannata testata.Muuten 185g:lle on painoarvoa.

  1. Minkä TAHANSA luurin saa hajotettua heittämällä betonitolppaan. 😉 Järki päähän!

   1. Antaapa koittaa sitten pistää Galaxy Xcover tai Motorla Defy tai se Xperia.. öh, Active? (en muista tarkkaan). Tai mikä tahansa Sonimin laite, tai, tai… Ennekuin sanoo yleistyksiä, kannattaa miettiä pitävätkö ne paikkansa? 😉

    1. No kyllä minä epäilen, että nuokin rikki menee, jos sen siihen paiskaa.

    2. Eemeli: Et ilmeisesti ole käyttänyt 🙂 Ei Xcover ainakaan siitä rikki mene (tai tule edes jälkeä), kun sen kaksikerroksisen omakotitalon katolta tiputtaa 😀

    3. Itseasiassa olen käyttänyt, mutta tämä keskustelu karkaa nyt vähän aiheesta. 😉

 13. Aivan oikein! Eräässä toisessa Lumia 920:n testiraportissa asia ilmaistiin täsmällisemmin: ”Lumia 920:n kamera käyttää 8,0 tehollista megapikseliä”. Mutta näitä pikseleiden määriä vääntelevät myös Nokian kilpailijat haluamiinsa suuntiin, ja luvuilla voi leikitellä monella lailla. Ja esim 8.7 ja 7.1 megapikselin välillä ei ole käytännössä merkittävää eroa. Mm kamerakennon laatu, kuvan prosessointi ja optiikan laatu merkitsevät paljon enemmän.

  1. No ei niitä ihan miten tahansa voi väännellä, koska 3,264×2,448 =7,990,272 ~ 7,99 megapixeliä, joka on hyvin lähellä 8:a megapixeliä (merkitään 8 mp), kun taas Lumia 920:n 3,552×2,448 =8,695,296 on hyvin lähellä 8,7 mp:tä. Siispä jos valmistaja ilmoittaa kameran 7,5 mp:ksi, niin sillä ei tule 7,990,272 pikselin kuvia…

    1. Oikein. Pahoittelen virhettä jutussa kamerakuvien resoluution osalta. Korjaan sen, kunhan pääsen koneen äärelle. Kiitos ammattitaitoisille kommentoijille! 🙂

 14. Tuleeko tuon mukana sitä langatonta lataus alustaa (tyyny tai sekä mikä sulla oli tossa videossa) vai pitääkö ostaa erikseen?????

  1. Se pitää ostaa erikseen, eli ei tule mukana.
   Hinta pyörii 50-80 euron tuntumassa.

   1. Itselleni tuli Verkkokaupan yömyyjäisistä mukaan langaton lataus (yöpöydällä, voiko olla parempi) kuten myös 6 kilon joulukinkku Reinin Lihasta Hakaniemen hallista. Puolustelen täällä kovasti L920:stä, älkää hermostuko, se johtuu ainoastaan siitä että se on loistava enkä löydä yhtään appsia mitä en löytäisi.

 15. Luen näitä arvosteluita täällä vähän oppimiesmielessä N9:stä siirtyessä. Kahteen kertaan kaupassa käynyt testailemassa ja vaikutuksenhan se teki. Alkuviikosta tulossa punainen yksilö postissa. 🙂

 16. Piti minun kirjoittaa: ”… mutta Lumia 920:n kamera käyttää niistä 8,0 Megapixeliä (4:3-kuvissa …”. Toki 3552 x 2448 -kuvat olisivat mukava yllätys, mutta tietääkseni sellaisia kuvia ei kamerasta saa ulos. Pikselit on kerrottu oikein Taskumuron tekemässä L920-testissä.

 17. Suurin ongelma on siis yhä Windows Phone. Rautapuoli on kunnossa, mutta tuo häpeällinen rekisteröity parisuhde Microsoftin kanssa ei ollutkaan niin hyvä idea.

 18. Valitettavasti Note 2 omat erikoissovellukset spen,snote hakkaa lumia 920 mennentullen hyödyllisyydessä, tehokkuudessa ja akun kestossa. Yrityskäytössä note 2 on ylivoimainen, monipuolisten lomakeominaisuuksien ansiosta tai esim kommentoitaessa nettisivujen leiskoja, piirtäminen ylivoimainen havainnoillistaja.

  1. Oletko tuhatkauno käyttänyt lumia 920? Aika osuva kysymys kun kuitenkin vertailet siihen:)

  2. Ajatus kyniin liittyen. L920:han voi käyttää myös kynää koska näyttö rekisteröi kosketuksen lisäksi esineet.

   Aikamoinen bonus, ihme että tätä ei ole tuotu esiin.

   1. Onhan noita kyniä kaikille kapasitiivisille näytöillä. Eivät vaan vastaa Noten paineentunnistustekniikkaan nojaamaan mitenkään. Ja Note on suunnattu aivan eri segmenttiin kuin Lumia. Ihan sama kun vertais Hiacea Corollaan raksatyökaluna

    1. Lumiassa on hienoa että ei tarvita spessukynää vaan mikä tahansa kynämäinen esine sopii. Toki paineentunnistustekniikka veisi hyödynnettävyyden eri asteelle.

    2. Taskumuron testissä eivät ainakaan kuulakärkikynillä saaneet toimimaan. Ehkä liiduilla, tai jos nakkia kantaisi taskussa?

    3. Kuka käyttää kännykkäänsä kuulakärkikynällä.
     Taas oikein etsitään näitä negatiivisiä puolia: ”se on ihan paska jos ei toimi kuulakärkikynällä!”

    4. Jos nakki ja liitu tulee tosiaan sulle ekana mieleen, niin tsemppiä elämään

    5. Outoa että Nokia mainostaa L920:n näyttöruutua vain tuolla hanskakäytöllä. Valtaosa potentiaalisista L920:n ostajista elää lämpimissä maissa. Siellä ei hanskakäytöllä ole merkitystä joulukuussakaan

     Koska avaimella tai muulla metalliesineellä osoittaminen on paljon tarkempaa ja varmatoimisempaa kuin sormella tökkiminen, Nokian kannattaisi mainostaa juuri tuota tarkkaa osoitusta, joka Lumia 920:lla onnistuu ilman erityistä osoitinkynää. Osoitinkynä hukkuu helposti ja vaatii kiinnitysuran puhelimeen, mikä lisää puhelimen ulkomittoja.Avaimella tai muulla mukana joka tapauksessa kannettavalla esineellä ei ole noita haittoja.

 19. Hyvin tehty arvostelu. Kaikki aspectit huomioitiin eikä sorruttu ”fanipoika” tasolle suuntaan eikä toiseen. Isoin miinus mitä puhelimeen tulee on sen koko. Omistan normi miehen räpylän mutta silti esim. Iphone,lumia 800 tuntuivat paremmalta varsinkin yhdellä kädellä käytettetäessä. Ens viikolla saan oman 920 🙂

 20. Mitenkäs tuon puhelimen synkkaus tietokoneen kanssa (PC/Mac)? Backuppien ottaminen tai vaikka musiikin kopioiminen luuriin? Onnistuuko se langattomasti Wi-fi:n tai tuon langattoman alustan kanssa vai joutuuko sitä varten kaivaan sen usb-johdon esiin? E

  Itseäni häiritsee laitteen koko, mikäli Lumia 820 olisi samalla designilla (eli samanlainen kuin 800) olisi se 920:tä huomattavasti parempi. Nyt Nokia on päättänyt tehdä 820:stä lelupuhelimen näköisen.

  1. Itsekkään en liiemmin pidä Lumia
   820 muotoilusta.

   Minusta tuntuu, että noita synkkaushommia tehdessä pitää käytää usb-johtoa.

   1. Ainakin vanhasta Nokia E75:stä meni biisit Lumia 920:seen bluetoothilla sujuvasti ilman lankoja.

    1. Hyvä juttu, sillä tämä ei wp 7.5:ssä onnistunut. Loistavaa jos on korjattu.
     Toivotaan, että sama ominaisuus tulisi wp7.8:ssa myös vanhempiin Lumioihin.

 21. Ennen kuin joku riemastuu ja kertoo uutisena ”Lumian 8,7 megapikselin kamerassa onkin vain 8,0 megapikseliä”, on syytä tarkastella näitä kameroiden resoluutioita tarkemmin. 4:3-muotoisia kuvia tottavat Lumia 920, iPhone 5 ja Samsung Galaxy III samalla 3264 x 2448 pikselin eli 8,0 megapikselin tarkkuudella. Mutta kun Lumia tekee 16:9-muotoisia kuvia 7,1 megapikselin eli 3552 x 1998 pikselin tarkkuudessa, saadaan iPhone 5:n ja Galaxy S III:n kamerasta 16:9-kuvia 6,0 megapikselin (3264 x 1836 pikselin) tarkkuudella. Lumia 920:n 16:9-kuvissa on siten 18,4% enemmän pikseleitä kuin iPhone 5:n ja Galaxy S III:n 16:9-kuvissa. Tämä on aikaansaatu 8,7 megapikselin kuvasensorilla (siinä kun on 288 pikseliä enemmän vaakasuuntaan kuin 8,0 megapikselin kuvasensoreissa). Suurempi pikselimäärä ja suurempi kuvasensorin fyysinen koko varmaan vaikuttavat myös Lumia 920:n videokuvan laatuun.

  Näin tarkasteltuna näyttää siltä, että on aivan kohtuullista, että Nokia ilmoittaa Lumia 920:ssa olevan 8,7 megapikselin kameran. Megapikseli-luvut ovatkin vakiintuneet tarkoittamaan kuvasensorin pikselien määrää, katso
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pixel#Megapixel

  Yllämainitut kolmen puhelimen pikselimäärät löysin netistä kuukkeloimalla. Jatkossa olisi hyödyllistä, että puhelinvertailuissa kerrottaisiin sekä 4:3 että 16:9-kuvien todelliset pikselimäärät. Samoin kommentoijat voisivat kertoa kehumiensa kuvien pikselit vaaka- ja pystysuuntaan. Monista puhelimista kun kerrotaan todelliset pikselimäärät hyvin niukasti. Esim Apple ilmoittaa vain ”8 MP”.

 22. Koska on esitetty arveluja siitä, että Microsoft saattaisi joskus päivittää WP8:n FM-vastaanotto-ominaisuudella, olisi hyödyllistä tietää, onko WP8-Lumioissa vastaava HW-valmius, ts onko niissä FM-vastaaotinpiirejä, joka käyttää kuulokejohtoa antenninaan. Useimmissa Nokian puhelimissahan tuollainen FM-vastaanotinvalmius on. Onks tiatoo?

 23. Ja sadas kommentti tulee tässä…
  Oli pakko! 😀

  1. Hei! Onkohan tämä Mobiiliblogin kaikkien aikojen kommentoiduin artikkeli! 🙂

  1. Radio Cityn omalla sovelluksella, hyvin toimii ainakin itselläni!

   1. Eikös City-softan mukana ole joitakin muitakin nettiradioita?

   2. Cityn oma apps soittaa musiikkia sinä aikana kun kiekkokierros tulee kaupunkikohtaisesti. Siitä ei ole siis apua.

 24. Moikka. Tietääkö kukaan, saako L920 ostaa kuulokkeita jossa olisi mikki ja ohjain. En tarkoita (Nokia Purity Monster WH-920)

  1. Eilös niissä laitteen mukana tulevissa ole sellaiset. Eiköhän sellaisia löydy kaupoista niidenkin lisäksi

   1. Sitä oon ihmetellyt, kuulokkeita löytyy mutta aina vain iphone,ipod,ipad tuki. Mukana tulevissa löytyy vain vastaus ominaisuus.

    1. Suurinosa kuulokkeista, jotka olen ostanut ”tukevat” vain i-laitteita, mutta kyllä ne muissakin laitteissa ovat toimineet. 🙂

 25. Hmm….

  Aika mielen kiintoista tuo appsien korostaminen…itselläni Lumia 920
  ja en yksinkertisesti keski mitä appsia edes tarvitsin lisää jolla oikeasti on käyttöä.
  Tuntuu olevan luurissa asennetuna sen verran paljon.

  Dansk Bank apps pankkiin
  Spotify Musaan + Nokia Music ja monet muut kuten Radio City apps jen.
  Instagram
  SkyDrive
  Skype
  Kitaran viritin…
  Nokia Maps
  Nokian navigaattori
  Google Maps
  Ym. Kartta härpäkkeet.
  Lukuisa määrä eri kuvan käsittely ohjemia..
  Facebook
  Voice Recording…
  Puhelun äänitys..
  Puheen tunnistus tosin English (Toimii yllättävän hyvin)
  Etc….

  Pikaisella lasku tomituksella 124 appsii….hei ihan oikeasti mihin kukaan tarvitsee 500 000 tuhatta apssii ei mihinkään. Oikeastaan se, että joudut 500 000 tuhannen kura apsin joukosta etsimään sen hyvän version voisi jo katsoa aika pahaksi miinukseksi.

  Ja aikaisemmin käytänyt Iphone2, Samsung Galaxy II ja nyt Nokia 920… ja itselläni kyllä tämä parhaiten toimii. Kumma juttu kun näitä kirjoituksia lukee luulisi, että pitäisi olla jotakin ongelmia tms…
  Pahus, kun ei ole ollut ja kaikki on toiminut hyvin… Varsinkin tiedon siirto PC:n ja luurin välillä mikä ei ainakaan ennen ole näin hyvin toiminut..hmmm.. outoa. heh…
  Ei siinä mitään kaikki ihan toimivia luureja tuntuu olevan vaan tällä saitilla aika ennakko paha asenne esim. 920 kohtaan…
  Kakissa omat hyvät ja huonot puolet riippuu vaan mitkä asiat painavat henkilökohtaisesti vaaka kupissa eniten…

  Oma valinta 920, no ehkä se on sitten vähän vanhemmille business paapoille sopvampi.

 26. Nyt Lumia 920:aa päivän näpränneenä ja käyttäneenä voin todeta, että on kyllä loistolaite kyseessä.
  Näyttö on todella hyvä ja Nokian omat lisäsoftat mainiot.
  Ja onhan se kamera aika loistava. Vaikea kuvitella, että Lumia 1020 pistää tuosta vielä paremmaksi.
  Kuvanlaatu on jotakin aivan uskomatonta.

  Todella hyvä laite on kyseessä. 🙂

 27. Nyt päivän näpräysten ja kokeilujen perusteella olen löytänyt puhelimesta vain yhden negatiivisen asian.
  Kyseessä on akunkesto, sillä aktiivisella netinkäytöllä, musiikinkuuntelulla ja kuvien räpsimisellä saa akun kulumaan loppuun jo alkuiltaan mennessä. Kevyemmällä käytöllä akku kestää varmasti sen kaksi päivää.

  Mitä nyt vertailua tekee entiseen Lumia 800:n, on Lumia 920 tietysti suuremman näytön myötä kookkaampi, mutta ei mielestäni tunnu erityisen painavalta saatikka paksulta.

  Kameran laatu on häikäisevä. Kuvat ovat tarkkoja. Näin harmaana ja hämäränä kesäpäivänä on myös hämäräkuvauksen laadun huomannut. Kuvat ovat hämärässäkin valaistuksessa hämmästyttävän yksityiskohtaisia ja tarkkoja. Lähikuvauksessa laite loistaa todella näyttävillä kuvillaan, kun kohdetta pääsee yllättävän lähelle.

  Näyttö on myös hyvällä tasolla. Pikseleitä on läheltä tihrustamalllakin lähes mahdoton havaita. Plussaa toimivuudesta hanskojen kanssa.

  Ovathan ne Nokian omat lisäsoftat todella hyviä ja käytännöllisiä. Toimivuus on Lumia 800:n verrattuna todella paljon parempaa ja WP8-versioihin on tullut enemmän ominaisuuksia.

  Kaiken kaikkiaan todella hyvä laite kyseessä. Suosittelen ehdottomasti ja vilpittömästi jokaiselle. 🙂

 28. Mulla on ollut 21.11.2012 lähtien käytössä keltainen lumia 920. Olen ollut todella tyytyväinen. Vakiona oli kaikki tarvittavat sovelluksetkin ja marketplacesta olen löytänyt myös kaikki sovellukset mitä minulla on ollut mm n8:ssa ja iphone 4:ssa. Kamera on ollut myös todella loistava ja päivittäisessä ahkerassa käytössä, kun harrastan valokuvausta. Vikoja en ole huomannut, muuta kuin että ahkeralla nettisurffailulla, meilailulla, valokuvaamisella, youtube videoiden katselulla, sekö puhumalla saan akun tyhjäksi täydestä latauksesta noin 4:n tunnin aikana. Ja sit sellaisen jännän jutun olen huomannut että kun puhelin on usb latauksessa ja laitat sen vielä langattomalle latausalustalle, niin langaton latausalustakin lataa puhelinta. Eli voi ladata kahdella laturilla yhtäaikaa. Musiikit olen ladannut suoraan marketplacesta tai sitten usbilla puhelimeen kun puhelin on ollut usbmuistina. Musat saa usbi tilassa kivasti soittoääniksi, vetämällä biisin koneesta soittoäänikansioon. Tai sit lataat sovelluksen puhelimeen, millä saat puhelimessa olevat biisit tehtyä soittoääniksi. Merikarttoja, sukelluskarttoja, shipfindereitä jne mukavia ja tarpeellisia sovelluksia löytyy marketstoresta, sekä geocatching sovelluksia, sienikirjaa jne. Eli löytyh laidasta laitaan hyöty ja hupisovelluksia. Eli ei jää tämä wp8 yhtään ios ja androidin jalkoihin edes sovellusvalikoimissa. Suosittelen lämpimästi. Itse olen kyllä pikkuhiljaa siirtymässä lumia 1020 käyttäjäkai, kunhan saan sen ennakkotilaukseni ja sen myötä tulee tämä minun keltainen lumia 920 myyntiin.

 29. Näyttää menneen artikkelin pari kuvaan hiukan sekaisin. Esim ensimmäinen kuva.

Kommentointi on suljettu!