Katsaus Nokia JBL PowerUp -kaiuttimeen

Matkapuhelinvalmistaja Nokia ja äänentoistoon erikoistunut JBL löivät hynttyyt yhteen syksyn aikana. Yhtiöt ovat julkaisseet muun muassa sisäänrakennetulla akulla varustetun PlayUp-kaiuttimen sekä nyt nähtävän PowerUp-kaiuttimen, jota voisi kuvailla todellisen hifistelijän lisävarusteeksi. Se yhdistää Bluetooth-kaiuttimeen Nokian tuoreet tekniset innovaatiot, kuten NFC:n ja langattoman latausalustan.

Jykevällä Nokia JBL PowerUp -kaiuttimella on leveyttä 28, korkeutta 11,5 ja syvyyttä 14,5 senttimetriä. Painoa on arvokkaat 1590 grammaa, eli lähes 1,6 kiloa. Se on saatavilla testissä olevan mustan version lisäksi hillityn valkoisena sekä värikkään syaanina. Aikaisemmin testaamamme Play 360 -kaiuttimen tavoin kyseessä on hyvin tyylikäs laite, jota pitää mielellään esillä. Se onkin mitä omiaan lepäämään esimerkiksi seinälle kiinnitettävälle tasolle, josta ääni pääsee leviämään hyvin koko huoneeseen.

Nokia JBL PowerUp on todellisen hifistelijän lisävaruste.

Nokia ei ole varustanut PowerUp-kaiutintaan sisäisellä akulla, joten liikkuvan ihmisen ratkaisu se ei ole. Se on suunniteltu kotona musiikin kuuntelemiseen. Musiikkia kaiuttimesta voi toistaa langattomasti Bluetoothin välityksellä tai perinteisesti 3,5 millimetrin johdolla. Ääntä irtoaa 94 desibelin verran ja basso jyskyttää täydellä voimakkuudella erittäin hyvin, jopa niin, että ilmavirran voi tuntea takaosan putkista. Kaiutin perustuu siis niin sanottuun bassorefleksi-rakenteeseen.

Kaiuttimen hallintapainikkeet on sijoitettu virtapainiketta lukuun ottamatta yläosaan. Takana oleva virtapainike on fyysinen, mutta päällä olevat taustavalaistuja kosketuspainikkeita. Niiden avulla voi säätää äänenvoimakkuutta, vaihtaa kappaletta sekä pysäyttää tai aloittaa toiston. Etupuolelta löytyy Bluetooth-painike, jolla laite valmistellaan parinmuodostusta varten. Bluetooth-tekniikan ansiosta PowerUp yhdistyy vaivattomasti eri puhelimien lisäksi esimerkiksi kotitietokoneen kanssa.

Nokian nykyisen trendin mukaisesti uutuuskaiutin tukee myös NFC-tekniikkaa. Se tekee puhelimen yhdistämisestä PowerUp:in kanssa helppoa, kunhan ensimmäinen parinmuodostus on suoritettu. Tämän jälkeen yhteyden voi muodostaa koskettamalla kevyesti puhelimella kaiuttimen yläosan NFC-logoa.

Erikoisempana ominaisuutena PowerUp tukee Qi-tekniikkaa. Kyseessä on siis tuki Lumia 920:n ja Lumia 820:n tukemalle langattoman latauksen standardille. Kaiuttimen yläosa sisältää latauspinnan, johon puhelin voidaan asettaa latautumaan. Uusi PowerUp-kaiutin on näin ollen suunnattu juurikin yhtiön uusien Windows Phone 8 -puhelinten omistajille, jotka saavat käyttöönsä sen kaikki hienoudet.

Kaiken kaikkiaan Nokia JBL PowerUp on mainio kaiutin puhelimen kumppaniksi. Aivan jokaiselle se ei ole suunnattu, sillä laitteen hinta liikkuu 300 euron tuntumassa. Esimerkiksi pienemmän ja matkakelpoisen PlayUp-kaiuttimen saa noin 150 eurolla. NFC on kiva lisä, mutta ikävä kyllä sen toiminta on välillä hieman niin ja näin. Toisinaan yhteys muodostuu helposti, mutta joskus paritusta ei saa aikaan huolellisellakaan puhelimen asettelulla kaiuttimen päälle. Tässä olisi vielä parannettavaa. Muutoin PowerUp on erittäin mukava kokonaisuus.

12 kommenttia

 1. Tukee näköjään apt™-X codeccia, mutta Lumioista tuo puuttuu. Erikoista.

  1. Olisi hyvä tehdä kuuntelutesti myös apt-x yhteensopivalla laitteella esim. Galaxy S3 tai iPad.

 2. Tuollahan voisi korvata vanhan CD-mankan. Artikkelissa ei puhuttu paljoa äänenlaadusta, mutta ilmeisesti huippuluokkaa?

 3. Kaiuttimen muodon perusteella näyttäisi siinä olevan sekä oikean että vasemman kanavan kaiutinelementit. Tutkitteko stereotoistoa? Kysyn, koska spekseissä ei mainita stereosta mitään, ja koska Nokian Play 360 on monofoninen – stereotoistoa varten niitä pitää olla 2 kpl. Mutta riittääkö stereotoistoon yksi ”JBL”?

 4. Kiitos tiedosta. Miksiköhän tietoa stereosta ei löydy Nokian tuotespeksistä?

  Nuo Verizonen nettisivut ovat aika ”hauskoja”. Sivulla http://www.verizonwireless.com/b2c/store/ luokitellaan puhelimet näin: iPhone / Smartphones / Featurephones. Ja kun klikkaan ”Smartphones”, löytyy runsas valikko, mutta siitä ei löydy Nokiaa eikä Windows Phonea. Eikö siellä pitänyt alkaa Lumia 820 tms kampanja liput liehuen?

 5. Aika mageen näköinen peli.

  Voisi hommata omalle Lemia 800:lle, jos siinä olisi NFC. Nytten tuosa ei saisi kaikkea irti.

   1. No eihän tuosta NFC:stä mitään suurta hyötyä ole muutenkaan. Kerran paritat laitteen ja myöhemmin vaan yhdistät luurista, ellei tee sitä automaattisesti? Kamalan kallis tuo on, enkä jaksa uskoa että äänenlaatu kuitenkaan on hintansa väärtti. Qi yhteensopivalle luurille kuitenkin puolustaa paikkaansa latauksen takia. Kaiken näköisiä ja hintaisia Bluetooth kajareita on maailma täys.

 6. Osaatko Teemu mainita mitään äänenlaadusta? Onko se sitä perus Gigantti-pakettistereokuraa mitä ihmiset nykyään ostavat vai päästäänkö maistelemaan hienompaa ääntä? Onko diskantti kihisevä vai lähempänä luonnollista? Minkälainen balanssi matalien ja korkeiden taajuuksien välillä on? Onko tilantuntua (ei keinotekoista surroundia vaan aitoa)?

  1. En todellakaan ole mikään kaiutinasiantuntia, joten erittäin vaikea kysymys. Kyllä tuossa minun korvaan on hyvä äänenlaatu, mutta varmasti 300 eurolla löytyy tällä saralla parempaakin. Ääni on selkeä ja pienemmätkin yksityiskohdat kyllä erottuvat. Bassoa kehuisin. Mutta tosiaan, en ole näissä asioissa mikään etevä ekspertti. 🙂

Kommentointi on suljettu!