Kommentti: hyvä Nokia, Lumia 620 onnistunut tuotejulkistus

Nokia teki yllättävän liikkeen tuomalla uuden Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmän parinsadan euron hintaluokkaan näin pian. Se vahvistaa allekirjoittaneen käsitystä siitä, että edellisen sukupolven Windows Phone -versio tulee ikävä kyllä kuolemaan markkinoilta hyvin pian. Uusi alusta antaa sovelluskehittäjille niin paljon enemmän mahdollisuuksia, että vanhan version tukeminen ei tunnu enää järkevältä, tai on jopa mahdotonta.

Uusi Lumia 620 vaikuttaa yllättävänkin vahvalta paketilta, vaikka muutamia heikkouksiakin löytyy. Sen vahvuudet ovat edullinen hinta (reilut 200 euroa) ja uusin käyttöjärjestelmäversio. Vertailuna, yrittäkää löytää vastaava paketti Android-maailmasta. Ei tule onnistumaan, vaikka toki Nexus 4:ää myydään rapakon takana hyvinkin edulliseen hintaan operaattoreiden ja Googlen alennuksilla. Suomessa sen hinta pyörii kuitenkin alustavien tietojen mukaan 600 euron tuntumassa.

Lumia 620:stä löytyy paljon hyviä ominaisuuksia hintaansa nähden. Sen voisi arvella vetoavan hyvin kuluttajiin, jotka haluavat keskihintaisen älypuhelimen sulavalla käytettävyydellä. Puhelimestahan löytyy muun muassa NFC, Bluetooth 3.0 ja microSD-muistikorttituki aina 64 gigatavuun asti. Sisäistäkin muistia löytyy mukavat kahdeksan gigatavua, joka on useimmille peruskuluttajille jo tarpeeksi.

Vertailuna, yrittäkää löytää vastaava paketti Android-maailmasta.

Nokia on rakentanut uutuuden ympärille myös houkuttelevan värivalikoiman ja vaihdettavat värikuoret. Ne vetoavat varmasti tiettyihin kohderyhmiin, kuten nuoriin ja naiskäyttäjiin. Aavistuksen paksuhan tämäkin puhelin on, sillä keskimääräinen paksuus on 11 millimetriä. Paino on onneksi kohtuullisella 127 grammaan tasolla.

Ohjelmiston osalta Lumia 620 on mitä kattavin hintaansa nähden. Uutta Windows Phone 8 -alustaa laajentavat Nokian omat sovellukset: kartat, navigointi, verkkotelevisiopalvelut, kameran ominaisuuksia täydentävät linssit sekä suoratoistopalvelun ja radion yhdistävä Mix Radio. Lisäksi Windows Phone 8 sisältää kattavat Facebook- ja Twitter-integraatiot. Toisin sanoen reilulla 200 eurolla kuluttaja saa hyvin valmiin paketin, joka taitaa sosiaaliset palvelut, navigoinnin ja tarjoaa kattavat musiikkipalvelut ilman ylimääräisiä maksuja tai säätämistä.

Alustavasti pienen kysymysmerkin Lumia 620:n ympärille luo varsin vaatimaton 1300 mAh:n akku. Virallisten lukujen valossa sen pitäisi riittää erittäin hyvin, mutta mikä on todellisuus? Nokian mukaan akku jaksaa 3G-puheluita 9,9 tuntia ja verkkosurffailua 7,8 tuntia WiFi-verkossa. Luvut ovat paremmat kuin Lumia 820:n kohdalla, jossa on 1650 mAh:n akku. Toivottavasti tiedot eivät ole liioiteltuja, sillä heikko akkukesto voi pilata muuten hyvän laitteen.

Lopuksi täytyy vain toivoa, että Nokia saa Lumia 620:n markkinoille tammikuun aikana. Aasiaan puhelin on jo luvattu tammikuuksi, mutta muun maailman osalta aikatauluksi kerrottiin ensimmäinen vuosineljännes. Jos saapuminen esimerkiksi Euroopassa venyy maaliskuulle, on Nokia tehnyt jälleen yhden heikon tuotejulkaisun. Nokian asemassa olevalla valmistajalla ei ole varaa esitellä puhelimia ja tuoda ne myyntiin vasta useiden kuukausien jälkeen. Markkinat muuttuvat niin nopeasti ja muutamassa kuukaudessa tilanne voi tuotevalikoiman osalta olla jo hyvin erilainen. Tänään loistava puhelin voi olla jo keväällä keskinkertainen kilpailevien mallien rynniessä markkinoille.

6 kommenttia

  1. Mielenkiintoista kuulma kommentti Nokian strategiasta.

    Blogissani mietin tavallaan samaa asiaa, eli sitä että mielestäni itse WP8:ssa ei ole paljoa tarjottavaa nykyisille käyttäjille. Tunnen, että kun saan WP7.8:n Lumia 800:ni niin syitä hommata WP8 puhelin ei juuri ole. Nokian laitestrategia antaa kuitenkin syitä vaihtaa. Pian kaikille ensimmäisen sukupolven Lumioille löytyy WP8 vastine laite, varsinkin jos laitteita on mahdollista saada tähän hintaan.

    1. Windows Phone 8:n merkittävin antihan tulee juuri sovelluskehittäjille tarjoiltavissa uudistuksissa. Luulisin, että kehittäjät näitä parannuksia haluavat hyödyntää. Jos näin ei käy, niin siinä tapauksessa olisin alustan tulevaisuudesta aika huolissani. Oma mielipiteeni on kuitenkin se, että Windows Phonen tarvitsee nykyistä parempia sovelluksia. Toivottavasti WP8 tarjoaa tähän riittävät puitteet.

  2. nokialta oli kyllä fiksu veto tuoda wp8 tähän hinatluokkaan 🙂

  3. On kyllä mielenkiintoinen käsinkosketeltava design. Täysin en tosin ymmärrä tätä kerrosväri juttua, mutta kaipa se on ok….

Kommentointi on suljettu!