Lähes kolmannes iPhone-ostajista valitsi itselleen edellisen sukupolven mallin

Applen älypuhelinmallisto on viime vuodet koostunut kolmesta mallista. Myynnissä on luonnollisestikin uusin ja hienoin malli sekä kaksi edeltävää sukupolvea houkuttelemassa edullisempaa älypuhelinta etsiviä asiakkaita. Nykyinen portfolio kattaa siis iPhone 4-, iPhone 4S– ja iPhone 5 -mallit. Suomessa ne irtoavat kytkyttömänä 399 (iPhone 4 8GB), 599 (iPhone 4S) ja 699 (iPhone 5 16GB) eurolla.

Apple jakaa ahkerasti myyntilukuja puhelimistaan, mutta ei yleensä jaottele niitä eri mallien kesken. Niinpä AllThingsD:n ja Consumer Intelligence Research Partnersin (CIRP) selvitys myynnistä eri mallien välillä Yhdysvalloissa on mielenkiintoista tarkasteltavaa. Raportin mukaan entistä merkittävämpi osa kuluttajista kääntyy edellisen sukupolven malliversioihin, jonka odotetaan vaikuttavan negatiivisesti Applen huimaan keskimyyntihintaan ja voittomarginaaleihin.

Kerätyn datan mukaan 68 prosenttia asiakkaista hankki itselleen iPhone 5:n lokakuussa, joka oli ensimmäinen kokonainen myyntikuukausi uudelle iPhonelle. Samaan aikaan iPhone 4S keräsi 23 prosenttia ja iPhone 4 yhdeksän prosenttia koko malliston myynnistä.

CIRP kertoo lukujen poikkeavan merkittävästi vuodentakaisesta. Kun iPhone 4S saapui kauppoihin, sen osuus oli ensimmäisenä myyntikuukautena 90 prosenttia koko iPhone-mallistosta. Nyt kuitenkin peräti 32 prosenttia iPhone-asiakkaista päätyi edellisen sukupolven malleihin. Sama suuntaus on nähtävissä myös Suomessa. Marraskuussa iPhone 4S löytyi DNA:n, Elisan ja Soneran myyntilistoilta korkeilta sijoilta.

Lähde: AllThingsD

10 kommenttia

 1. Vanhemman mallin valmistuskustannukset ovat myös laskeneet. Että, eiköhän se Apple vielä voittoakin tee, jos nyt joku siitä huolestui.

 2. iPhone 4:n pienimuistisin versio maksaa NELJÄSATAA EUROA!!!! No huh huh :o. Kaikkien muiden laitteiden hinta laskenut on roimasti, mikä on siis juju hinnan takana? Vai onko tuon kysyntä niin suurta, että hinnan voi pitää noin korkeana?

 3. Moro.
  Myin IPhoneni ja ostin Lumia 800.
  En ole katunut. On se ihan eri sarjaa, iPone tuntuu nyt niin vanhalta.

 4. Kysyntää riittää luulisin, ei kai sitä halvemmalla kannata myydä kuin millä kaupaksi menee. Kyllähän tohon 8 gigaankin musiikkia mahtuu ja käyttis päivittyy Applella aina kivasti tuoreimpaan. Tosin onko tuorein aina se paras on eri juttu.

  1. No joo, tuo on kyllä totta, mutta kyllä tuo Applen/Applea myyvien operaatyoreiden hinnoittelustrategia hieman outo.

   1. Operaattorien kate myydystä iPhonesta on häviävän pieni, joten hinnoittelustrategia on lähtökohtaisesti Applen käsissä.

    Itse uskon, että iPhonen hinta pidetään korkealla myös siksi, että ”liian halpa” vanhanmallinen iPhone söisi myös uusimman iPhonen myyntimääriä. Jos aiot hankkia iPhonen, ja halvinkin malli maksaa yli 400e, niin on pienempi kynnys pistää se välisumma sinne ja ostaa vaikka 4S.

    Jotain tuonsuuntaista varmaan on ajateltu. Nokia taas tiputti Lumia 800:n hinnan ja myy nyt melko hyvin sekä Lumia 800:aa että 920:a, joten tiedä häntä mikä sitten on fiksuinta.

 5. Voi johtua myös siitä, että iPhone 5:sta ei ole yksinkertaisesti saanut samalla tavalla kuin vanhaa mallia. Nyt vihdoin Apple on ilmeisesti saanut iPhone 5 valmistusmäärät vastaamaan kysyntää.

  Tosin iPhone 5 julkaistiin juuri yli 50 uudessa maassa, että saas nähdä piteneekö taas toimitusajat.

  1. Totta.
   Nokialla on vähän sama ropleema Lumia 920:nen kanssa.

Kommentointi on suljettu!