Nokia vihdoin mukaan tablet-markkinoille helmikuussa?

Nokian taulutietokoneesta on huhuttu markkinoilla jo pitkään. Itse asiassa yhtiöllä oli aikanaan jo lähes valmis MeeGoon pohjaava tabletti, mutta sitä ei koskaan päästetty markkinoille. Projektin hautaaminen johtui pitkälti siitä, että yhtiö siirtyi Windows Phone -strategiaan ja päätti jättää MeeGon taakseen.

Taulutietokoneista on kasvanut merkittävä markkina-alue ja ne ovat jo osa useiden perheiden arkea älypuhelinten ja tietokoneiden tavoin. Ei siis olisi ihme, jos myös Nokia päättäisi lopulta julkaista oman taulutietokoneen. Yhtiöstä on useaan otteeseen todettu, että markkinasegmenttiä tarkkaillaan mielenkiinnolla, mutta varsinaisesti Nokia ei ole myöntänyt kehittelevänsä tablettia.

Kiinalaisen DigiTimesin tuotantoketjusta tulevien lähteiden mukaan Nokian tablet-kehitys olisi loppusuoralla ja yhtiö tulisi esittelemään oman Windows RT -taulutietokoneensa Mobile World Congress -messuilla helmikuun lopussa. Laitteen ominaisuuksista ei ole saatavilla tarkempia tietoja, mutta sen sanotaan perustuvan kymmenen tuuman kosketusnäyttöön. Menestyäkseen Nokian pitäisi kyetä tarjoamaan jotain uutta, sillä iPad jatkaa edelleen kuluttajien suosiossa ja Android-rintama on valikoimaltaan hyvin laaja.

Windows RT -pohjaisten tablettien menestys markkinoilla on jäänyt ainakin näin alkumetreillä vaatimattomaksi. Uutena tulokkaana sen sovellustarjonta laahaa luonnollisesti pahasti iOS:n ja Androdin perässä. Tuleva vuosi näyttää, pystyykö Microsoft viimein nousemaan tablet-markkinoilla varteenotettavaan asemaan.

Lähde: DigiTimes

17 kommenttia

 1. Kuulostaa järkevältä ja uskottavalta. Nokialla olisi todella hyvin tabletteihin soveltuva käyttis. Aikaakin on ollut hioa omaa tablettia.
  Jos se tulee markkinoille uskoisin, että vielä kännyköitäkin enemmän merkitsee sovellustarjonnan koko.

  Jännä nähdä miten käy.

 2. Mitä järkeä on tuoda WinRT-laite? Koko WinRT on täysin kuolleena syntynyt käyttis, ei toimintoja, ei softaa, ei ekosysteemiä, pelkkä rampa rimpula.

  1. -Toimintoja onvaikka millä mitalla. Mm. Office-paketti, SkyDrive, Live Tilesit… yms.
   -Ekosysteemihän on loistava. WP8-puhelin, W8-tabletti ja -tietokone. Kaikki synkkaa keskenään SkyDriven avulla
   -Softaosasto on ainut heikko kohta koko käyttiksessä, mutta muuten pesee Androidin ja jossain määrin iOs:inkin.

   1. W8(WP8:sta puhumattakaan) ei ole sama kuin Windows RT(vaikka Skydrivellä samoja tiedostoja voisikin käsitellä eri laitteissa). Se on siis Windows RT -tabletti.

    @Hoh hoi

    Miksi Nokia julkaisisi RT-laitteen? Treeninä. Jos tämä menestyy, WP8 puhelimet ovat kevyttä kauraa.

    1. Samaa mieltä tuosta RT tabletista. Julkaisisivat ennemmnin aidon W8 tabletin, jossa olisi +8h akunkesto ja menestys olisi taattu. Surfacelle luu kurkkuun!

 3. Nokia onnistuu, jos laitteessa on joku houkutteleva uusi juttu. Pelkkä Windows 8 -tabletti ei enää kuulosta erityisen kiinnostavalta.

  Kännyköistä Lumia 920 kiinnostaa, koska siinä on laitepuolella hienoja ominaisuuksia. Myös tableteissa on mahdollista erottua joukosta muotoilulla ja teknisillä ratkaisuilla.

  Eikä haittaisi, jos samassa yhteydessä julkistetaan uusia sovelluksia tai merkittäviä parannuksia entisiin (esim. sisätilojen karttapalveluissa).

 4. toivottavasti nokia ei tuo ”perinteistä 10,1″ tablettia markkinoille!!!
  sellaisen menestymismahdollisuudet ovat erittäin heikot.

  uskon/väitän, että tulevan tabletin koko on prioriteetti numero yksi. sitten tulee muoto, materiaali, värit yms.

  olen kyllä erittäin skeptinen nokian pelisilmään, joten annan pari neuvoa nokian norsunluutorniin vaikka tiedän, että nokia ei seuraa kuluttajien toiveita vieläkään!
  – tabletin koko 7,5″-8,5”.
  – näytön pitkät reunat eivät liian paksuja (nokian perisynti)
  – ipad ministä mallia
  – uusi ohut muotoilu
  – useita värivaihtoehtoja
  – huippu tarkkuus

  t. osakkeenomistaja

  1. Muutamaa kohtaa lukuunottamatta iPad tuntuu vastaavan mieltymyksiisi.

   Nokian kannattaisi seurata klassissta mallia, eli tehdä 7-8″ ja 9-11″ laite.

  2. Tabletissa (varsinkin lähellä 9-10 tuumaisissa) on hyvä, että pitkät sivut ovat suhteellisen paksut, jotta laitteesta saa hyvän otteen. Tämän olen huomannut oman iPadin kanssa.

   Pienempinäyttöisissä ei ole tarvis niin suurille reunoille, koska silloin kädellä saa takaa muutenki hyvän otteen.

  3. Samaa mieltä tuosta, että 10.1 tuumaisten markkina on ahdas. Laittaisivat vaikka 9 tuuman ruudun niin tällä jo erotuttaisiin vähän kilpailijoista.

   Typerintä olisi tuoda 10.1 tuumainen 1280×800 resolla. Vaikka omasta mielestäni resoluutioiden nykytrendi (”FullHD”- näytöt 5 tuuman luurissa) onkin typerä, niin näitä perusresoluutioisia 10.1 tabletteja löytyy android leiristä jo todella halvalla.

   1. Itse epäilen Nokian tuovan mahdollisen tabletin näytön olevan juuri tuota 9 tuuman kokoluokkaa. Kunnon resolla

    Takana toivottavasti PureView-kamera ja muotoilu samaa, kuin Lumia 800/900/920.

    Lisäksi joitakin omia loistavia softia, niin houkutteleva paketti

 5. Ei tule mitaan tablettia eika kohta paljon muutakaan kun tehtaat kohta kaikki suljettu
  ja sopimustehtaat ruuhkautuneet muiden tilauksista!!! Eloppi vaan ihmettelee kun ei pystyta toimittamaan Lumioita hehe…………. on se tyhma mies!!!!!

 6. Koittakaahan nyt ymmärtää, että Windows 8 ja Windows RT on kaksi AIVAN eri asiaa. Itselläkin Samsungin Windows 8 tabletti ja on loistava juurikin siitä syystä, että siinä onnistuu minkä tahansa Windows -softan pyörittäminen, joka ei siis onnistu Windows RT laitteessa!

 7. meillä on sohvalla aipädi ja uusi 8 samsung.. kyllä on niin että aipädin aika on ohi ainakin meidän perheen 4 eri käyttäjäkulttuurin keskuudessa

 8. On ehkä ihan ymmärrettävää toisaalta että Nokia valitsee laittaa RT:n eikä ”täyden” Windowsin tablettiinsa. Modern UI on hauska ja käyttökelpoinen, mutta tosiaan sovellukset puuttuvat ainakin toistaiseksi. Tuotetuen näkökannasta on parempi että vältetään joutumasta tilanteeseen jossa pitäisi selitellä Windowsin toimimattomuuden ja ongelmatilanteiden mysteerejä asiakkaille. RT laitteiden softaviat voidaan korjata flässäämällä laitteet puhtaaksi.

  On täysin eri asia olla tietokonevalmistaja ja älypuhelinvalmistaja, jonka Nokia taisi oppia Booklet 3G:n kohdalla. Suureksi kiistakapulaksi tuli ainakin omalla kohdalla puuttuva Nokian toimittama recovery-levy, jolla seonneen Windowsin saisi uudelleen asennettua. Sitä ei toimitettu laitteen mukana, ja korjauksen pystyi tehdä ainoastaan Nokian huoltohenkilökunta, takuun ollessa vielä voimassa. Takuun loputtua laite oli käytännössä paperipaino.

 9. Itsekin odottelen kuumeisesti josko Nokia saisi kohta windows 8 tabin pihalle. Sitten saisi kevyin mielin heittää läppärin romukoppaan ja hankkia tilalle kohtuu hyvän pöytäkoneen ja sohvalla löhöämiseen/reissaamiseen tabletin.
  Androidi ei kyllä millään tavalla kiinnosta tabletissa ja sellaista en tule hankkimaan, vaikka puhelimesta androidi löytyykin vielä.

 10. En usko että Nokia lähtee tablet-kisaan, vaikka eihän Elopista koskaan tiedä. Nyky-Nokialla ei ole resursseja, kompetenssia eikä jakelukanavia tablet-laitteille. Kannattaisi keskittyä ensin pitämään pää pinnalla puhelinpuolella ennen kuin hajoittaa rajallisia uusiin projekteihin. Windows-käyttis ei tosiaankaan ole mikään kilpailuvaltti.

Kommentointi on suljettu!