Digia julkaisi Qt 5:n, tuki Androidille ja iOS:lle ensi vuonna

Syksyllä kokonaisuudessaan Digian omistukseen Nokialta siirtynyt Qt-kehitysympäristö on päivittynyt Qt 5.0 -versioon. Se on ensimmäinen merkittävä julkaisu omistajanvaihdoksen jälkeen. Julkaisu parantaa alustan ja sillä kehitettyjen sovellusten suorituskykyä, toiminnallisuutta ja helppokäyttöisyyttä.

Digia listaa Qt 5:n keskeisimmiksi eduiksi seuraavat ominaisuudet:

  • Laadukkaampi grafiikka
  • Suorituskyky hitaammissa laitteissa
  • Siirrettävyys alustalta toiselle
  • C++11 -tuki
  • HTML5 -tuki QtWebKit 2:n avulla
  • Huomattavasti parannettu QML-moottori uusilla ohjelmointirajapinnoilla (API)
  • Helppokäyttöisyys
  • Yhteensopivuus Qt 4 -versioiden kanssa

Qt on alustariippumaton kehitystyökalu, joka tukee useita eri käyttöjärjestelmiä Windowsista mobiilialustoihin. Ensi vuoden aikana Digia tulee liittämään siihen tuen myös Android– ja iOS-alustoille. Se on merkittävä askel kohti yhtiön tavoitetta luoda Qt:sta maailman johtava alustariippumaton sovellusten ja käyttöliittymien kehitysympäristö.

Uudessa Qt 5:ssä on modulaarinen koodipohja, joka koostuu perusmoduuleista ja lisämoduuleista. Tämä pienentää järjestelmäkoodin kokoa ja helpottaa eri alustoille kehittämistä ja siirtymistä eri kehitysalustojen välillä. Näyttävää grafiikkaa vaativat sovellukset voivat jatkossa hyödyntää OpenGL ES -teknologiaa, jota Qt 5 tukee.

Ilmaisen, 30 päivän kokeiluversion Qt 5:n kaupallisesta versiosta voi ladata osoitteesta qt.digia.com. Avoimen lähdekoodin version voi ladata Qt Projektin sivuilta, osoitteesta qt-project.org.

2 kommenttia

  1. Öö eiköhän vois mainita linuxia uutisessa myös, onhan qt varmasti kde:n myötä näkyvämpi ja käytetympi osa kuin windowsissa.

  2. Koska -2013 aikana (kevät,kesä,syksy,talvi) mahtaa QT5 tuki tulla Samsung malleissa käyttöön?.

Kommentointi on suljettu!