Jolla keskittyy lippulaivapuhelimiin

Tunnettu talousjulkaisu The Wall Street Journal pääsi keskustelemaan muutaman sanasen Jollan perustajiin kuuluvan Sami Pienimäen kanssa. Haastattelussa käytiin läpi muun muassa Jolla-nimen syntyä ja tarkoitusta sekä työvoimakapasiteettia, joka kattaa tällä hetkellä hieman yli 50 henkeä.

Pienimäki kertoo Sailfish-käyttöjärjestelmän olevan peruskomponenteiltaan avoin. Jolla on kuitenkin rakentanut sen ympärille omia suljettuja elementtejä. Paketti tulee kattamaan käyttöjärjestelmän ja käyttöliittymän. Se tulee tarjoamaan moniajon, kuten yhtiön Slush 2012 -demosta kävi jo aikaisemmin ilmi.

Rahavirtaa Jolla aikoo saada aikaan kahdella keskeisellä keinolla. Ensimmäinen on Jollan omien puhelinten myyminen. Toinen on Sailfish-käyttöjärjestelmän lisensoiminen muiden laitevalmistajien käyttöön. Pienimäen mukaan Jolla tähtää laitteillaan niin sanottuun premium-luokkaan, sillä edullisten halpamallien valmistaminen ei ainakaan tässä vaiheessa olisi yhtiölle järkevää. Luvassa on Pienimäen sanojen mukaan jotain hyvin erilaista ja uniikkia.

Jollan tavoitteena on esitellä lippulaivapuhelimensa maailmalle vuoden 2013 alussa. Vaikka sen ympärillä kohisee paljon, niin esimerkiksi Sailfish-alustan sovellustarjonnasta ei ole kuultu vielä oikeastaan mitään. Uuden ja innovatiivisen paketin ympärille tarvitaan myös sovelluksia, joihin kuluttajat ovat tottuneet muilla alustoilla.

Lähde: The Wall Street Journal

11 kommenttia

 1. Melkein pääsi koko firma unohtumaan. Kauppoihin ensimmäisen puhelimen pitäisi tulla, jos muistan oikein, vasta kesäksi 2013. Eli vaikka puhelin olisikin uniikki ensi vuoden alussa, onko se sitä vielä puolen vuoden kuluttua?

  1. Itse asiassa ovat sanoneet, että tavoitteena saada ennen kesää myyntiin. Ja puhelimen esittely ”early 2013” eli voi olla vaikka helmikuussa. Julkistuksesta myyntiintuloon voi siis lyhyimmillään mennä vaikka vain pari kuukautta. Itsekin uskon kyllä, että menee lähemmäs tuota puolta vuotta…

 2. Kiva saada jotain uutta.
  Alkaa jo kyllästyä perinteisiin androidiin iosiin ja windows phoneen.

 3. Mitähän mahtavat olla nuo suljetut elementit? Jos puhelinvalmistaja ottaisi pelkän avoimen käyttöjärjestelmän ja tekisi siihen oman käyttöliittymän, niin selviäisi varmaan ilman lisenssimaksua? Toisaalta jo Android-puolellakin on jo nähty, että puhelinvalmistajat ovat laiskoja päivittämään vanhoja tuotteita koska mieluummin myyvät uutta.

 4. jos tavoittelee premium-luokkaa, kannattaa tutustua vaikkapa ferrarin yritysfilosofiaan.

  ferrari ei tavoittele maksimaaalista markkinaosuutta auton valmistajana.
  ferrari valmistaa ja huoltaa haluttuja autoja maksukykyisille ostajille.

  tuotettujen yksiköiden määrä ei takaa kannattavuutta.
  toivottavasti jolla keskittyy erittäin laadukkaiden tuotteiden valmistamiseen, joissa katteet ovat kohdallaan. valmistusmäärät voivat olla pieniä mutta yrityksen tulos suuri.

  t. osakkeenomistaja

  1. Kyllä me nähdään ilman tota t. Osakkeenomistaja heittoaki että siel huutelet

 5. Jolla on pikku-firma ja päätös tehdä vain premium-malleja on ainut oikea. Kyllä maailmasta sen verran varakkaita erikoisuuden tavoittelijoita löytyy, että 50-100 hengen porukalle elanto löytyy. Huolestuin jo aiemmin kun Jollalaiset puhuivat massanarkkinoista, nyt tulleet järkiinsä.

 6. Mahtavaa saada tosiaan Androidille ja ios:lle vaihtelua..!
  Juuri menin rikki menneen android-puhelimen tilalle uuden android-puhelimen hankkimaan, mutta n900 teki minuun sen verran lähtemättömän vaikutuksen että puhelin vaihtuu taas kunhan Jolla saa puhelimensa myyntiin. Maemo ja Meego olivat loistavia käyttöjärjestelmiä, jotka hyötynevät matkapuhelinten raudan tehon lisääntymisestä javaan perustuvaa androidia enemmän. Niin joo, ja toimiihan ne java-ohjelmat Jollankin luurissa!

 7. Ostan Jollan puhelimen näkemättä.

  Isänmaallisuudesta haluan lyödä Microsoftia kuonoon isolla lapasella.

  1. Nii paitsi että lisenssimaksujen kautta annat rahaa Microsoftille, kuten kaikki Androidien ostajat… ENKÄ NYT TARKOITA ETTÄ SAILFISH OLIS ANDROID, turha viisastella, tiedän kyllä ettei ole! 🙂

Kommentointi on suljettu!