Videolla: suomalainen Sailfish-mobiilialusta

Suomessa kehitetään parhaillaan kuumeisesti uutta Sailfish-käyttöjärjestelmää pitkälti entisistä Nokian työntekijöistä koostuvan Jollan johdolla. MeeGon perinnölle rakentuva mobiilialusta lupaa tuoda markkinoille jotain uutta ja innovatiivista. Ensimmäinen virallinen katsaus Sailfishiin nähtiin marraskuussa Slush 2012 -tapahtumassa. Alustaan pohjautuvia laitteita odotetaan markkinoille vuoden 2013 aikana.

Suosittu teknologiaan keskittyvä blogi, Engadget, pääsi hiljattain tutustumaan Sailfishiin Vesa-Matti Hartikaisen johdolla. Videolle saatiin tarttumaan selkeä ja mielenkiintoinen katsaus Linux-pohjaiseen mobiilialustaan, joka yrittää luoda uutta potkua kotimaiseen matkapuhelinalaan. Jolla kun ei aio tyytyä vain mobiilialustan kehittämiseen, vaan tulee rakentamaan sen ympärille myös omia laitteita.

Selkeä katsaus antaa ehkä tähän mennessä parhaan käsityksen siitä, mihin Jolla Sailfishillä pyrkii. Sen innovatiivisuus löytyy eleistä, jotka tekevät käyttöliittymän hyödyntämisestä tehokkaampaa. Esimerkiksi näkymissä takaisinpäin siirtyminen hoidetaan pyyhkäisyllä ja vetämällä ruutua alaspäin missä kohdassa tahansa paljastaa erityisen asetusvalikon. Eleet ovat kullanarvoisia, kun painotetaan käytettävyyttä yhdellä kädellä.

[viddler id=8eae5613&w=578&h=429]

Lähde: Engadget

15 kommenttia

 1. ..onhan tuo kätevää käytellä pelkällä peukalolla, mutta suurin kysymys jää joka videon jälkeen avoimeksi: Jääkö jokainen hel****n ohjelma auki? Kyllä on mukavaa kun ohjelmat aukiollessaan syö akun ihan tyhjiin.

  Kiitos näkemiin.

 2. Täytyy sanoa, että Windows Phone vaikuttaa tällä hetkellä omasta mielestäni mielenkiintoisemmalta mobiilikäyttöjärjestelmältä. Petyin siihen, että taas kerran lähdettiin kuvakelinjalle.

 3. ihan hyvältä näyttää, mutta kuvakkeet rumia.
  Tulee hieno homma jos sovelluksia ois paljon.
  Kiva käyttöteknologia.
  Vie androidia.

  Piti tulla oikein N9:n Firefoxilla kattomaan kun eka video missä tarvii flash. 😀

  1. Offtopic:
   Yritin kanssa kärvistellä ilman Flashia, mutta ei se vielä tässä nettimaailmassa onnistu.
   Yle Areenan livestriimejä varten tarvii flashin. 🙁

 4. Minusta tuo oli erittäin kaunis ja hyvin tehty käyttöliittymä. Jään mielenkiinnolla odottamaan 🙂

 5. Hyvin tehty esittely video muuten,mutta… tämän henkilön englanninkielentaito joka esittelee puhelimen Sailfish-käyttöjärjestelmää… ;(

  1. Kerro vaan mikä kohta tuosta jäi ymmärtämättä esittelijän kielitaitojen takia, niin eiköhän joku sen sinulle käännä suomeksi.

   1. Ihan asiaahan tuo kaveri puhui, ei minua ainakaan suomalainen aksentti häirinnyt yhtään.

 6. Käytettävyys vaikuttaa juuri niinkin hyvältä ja yksinkertaiselta kuin osasikin odottaa. Ulkonäkö kysymyksiin on aika turha puuttua tässä vaiheessa, ne ovat näissä hommissa sitä viimesintä hiontaa ja pikku kikkailua.

  Tuo perisuomalainen rallienglanti oli kyllä taas semmosta kidutusta, että huhhuh. 😀

  1. Tuo jos mikä on mielestäni sellainen OS, että sen kätevyys on todettava itse käytännön näpräyksessä, joka onnistuu parhaassa tapauksessa aikaisintaan ensi kesänä.

   Ja olihan siinä esittelijällä aksenttia, mutta karmeampiakin esimerkkejä löytyy, kuten esimerkiksi Erkki Liikasen tuuteestutetöötituu* -englanti, mihin verrattuna Mika Häkkisenkin englanti kuulostaa Patrick Stewartilta.

   *two teas to the thirty two

   1. Olen samoilla linjoilla että en osaa tuon perusteella sanoa onko tuo toimiva vai ei, pitää kädessä itse ajan kanssa todeta. Ja todellakin noihin esittely hommiin voisi hommata jonkin luontevasti englantia vääntävän persoonan. Siinä ja siinä jaksaako edes katsoa tälläistä möngerrystä.

 7. Jollalla on vielä kovasti työtä sovellusten kanssa. On tärkeää, että facebook, twitter ja muut sosiaaliset mediat saadaan integroitua ja esimerkiksi ilmoitukset käteväksi käyttöjärjestelmässä. Myöskin kamerasovellus pitäisi nähdä ja mikähän mahtaa olla tai minkälainen on oletusselain? Softapuolella on hirvittävä määrä kysymysmerkkejä varsinkin jollan omat laitesoftat täytyy olla hyviä. Työtä on, mutta onnea pirusti teille!

 8. jos itse laitteen muotoilussa ei ole jotakain todella haluttavaa, voi jolla jäädä sisäpiirin leikkikaluksi.

  ps. tällaiset esittelyt kannattaisi kyllä jättää julkaisematta!

  pps. kuvakkeet yms olivat tietysti vielä protoja mutta kyllä stailaajalla on paljon töitä.

  t. osakkeenomistaja

 9. änd athor ting is, that commentor shuld hääv inaf kuud inglish skills – when hii is spiikin to pik vöörld.

 10. Kyllä tuo ilman eri näppäimiä oleva käyttöjärjestelmä on kiinnostava. Muutenkin näyttää esittelyvideoissa toimivan hyvin. Ja koska näyttöön saa mitä itse haluaa eikä tarvi katsella siihen pakotettuja facebookia/twittereitä tms. viihdeohjelmia. Toki ne saa valikossa olla koska niitä varmaan paljon käytetään. Lisäksi koko näyttö on käytttöaluetta eikä sitä syö takaisin/haku/koti näppäimien/painikkeiden vaatima tila. Toivottavasti N9 tyylinen kuori tulee puhelimeen, niin vaukuttaa lupaavalta.

Kommentointi on suljettu!