Linux-pohjainen Ubuntu tulee älypuhelimiin, laitteet julki vuonna 2014

Tietokoneista tuttu Linux-pohjainen Ubuntu-käyttöjärjestelmä siirtyy seuraavan vuoden aikana myös kosketusnäytöllisiin mobiililaitteisiin. Kehityksestä vastaava Canonical lupaa ensimmäiset puhelimet markkinoille vuoden 2014 alussa. Kuka laitteet valmistaa ja millä laajuudella niitä myydään, selvinnevät myöhemmin.

Mobiili-Ubuntu pohjautuu erittäin vahvasti eleliikkeisiin. Aloitusruutua eri suuntiin pyyhkäisemällä käyttäjä pääsee käsiksi eri toimintoihin. Esimerkiksi oikealta vasemmalle pyyhkäisy vie kotinäkymään, kun puolestaan ruudun vetäisy toisesta suunnasta tuo esiin listan eniten käytetyistä sovelluksista.

Uusi alusta on rakennettu tukemaan moniajoa. Avoinna olevat sovellukset löytyvät suoraan kotinäkymästä. Sovelluksien välillä loikkiminen onnistuu jälleen ruutua pyyhkäisemällä.

Ubuntun mobiiliversio nojaa paljon HTML5-kehitykseen, mutta myös natiivien sovelluksien kehittäminen on mahdollista. Verkkopohjaiset ohjelmat toimivat natiivien tavoin: niillä on omat kuvakkeet ja pääsy järjestelmän ilmoituksiin. Alustan mukana toimitetaan kaikki perussovellukset, kuten puhelin, tekstiviestit, MMS, verkkoselain, sähköposti, kuvat, musiikki ja videot.

Alusta vaatii toimiakseen vähintään gigahertsin Cortex A9 -suorittimen, 512 MB:tä RAM-muistia, neljä gigatavua tallennustilaa sekä microSD-muistikorttipaikan. Lippulaivamalleilta odotetaan neliytimellistä A9-piirisarjaa tai Intel Atom -sirua, vähintään gigatavun verran RAM-muistia ja 32 gigatavua tallennustilaa sekä muistikorttipaikkaa.

Ubuntusta tullaan julkaisemaan seuraavien viikkojen aikana kehittäjille tarkoitettu versio, joka on yhteensopiva Galaxy Nexus -puhelimen kanssa.

Lähteet: Ubuntu & The Verge

19 kommenttia

 1. Androidin taru loppuu viimeistään kun nuo puhelimet tulevat

 2. Ei millään pahalla, mutta kyllä jo pelkästään tuon videon perusteella tämä pesee Jollan räpellykset 6-0.

 3. Kannattaa odottaa hands on videota, ja vertailla vasta sitten jollaan.

 4. No huh huh, joka sivulta ja reunalta aukeaa erilaisia valikoita, sovelluksia ja muita härpäkkeitä. Todella selkeää, eli ei tosiaan ole. Muistan vielä kuinka käytin Nokia 7650:ää ja S60:ta, se oli selkeä, nopea ja hyvä. Nykyään pitää olla kaikenlaista kilkettä, että kaikki mahdollinen tieto olisi yhden sormetuksen päässä, eikä se ole aina hyvä asia mun mielestä.

 5. Kyllä Jolla hakkaa tuon 100-0. Ihan jo siitä syystä, että tätä on mahdoton käyttää yhdellä kädellä. Täppäreissä tämä voisi toimiakkin hyvin, mutta ei puhelimessa.

 6. Aika kevyet minimit 1GHz A9 ja 512MB. Mitenköhän nuhanen käyttis lienee.

 7. ^ hyvä että on minimit ettei tule zte:n tapaisia lagaavia puhelimia.

  1. Njoo, näkee sitten, eiköhän tuosta joku versio väännetä S3:lle.

  2. Ne lagaa koska erkit ei osaa käyttää niitä vehkeitä!

 8. Kun tuo tulee markkinoille, niin Androidin ylivalta loppuu siltä seisomalta! 🙂

  1. Vai tippuisko WinPhone? Siihen ei kummosta ponnistelua tarvis 🙂

   1. Eemelin Android-vastaisuuden huomaa hyvin tuosta kommentista, ei se Android siltä seisomalta sieltä ykköspallilta tipu 😉 Ja JOS tippuu, niin siinä menee vuosia.

 9. Canonical on iskemässä Jollaa melko lailla kuolettavasti tuomalla Ubuntun mobiililaitteisiin. Ubuntu on valmis ekosysteemi, joka on ollut olemassa pc-puolella jo pitkään. Lisäksi Ubuntu on käyttäjälleen täysin ilmainen ja sille on turvallinen ohjelmistolähde nimeltään Ubuntu software center. Saa kymmeniä tuhansia ohjelmistoja ilmaiseksi ja päälle vielä liuta maksullistakin softaa.

  Ubuntun mobiiliversio näyttää hyvältä ja helppokäyttöiseltä pc-ubuntun tavoin. Itse olen käyttänyt Ubuntua versiosta 8.04 ”hardy Heron” alkaen jonka jälkeen olen nähnyt ja käyttänyt kaikkia versioita. Tällä hetkellä kirjoitan tätä Ubuntu 12.04 LTS (long term support)-versiolla.

  Ubuntu tulee varmasti upottamaan Microsoftin muutenkin rupisen ruman, läpisurkean Windows 8:n lopullisesti ulos markkinoilta mobiilissa.

 10. Nokialle ”pieniä paineita” myynnin osalta tulossa viimeistään silloin,kun mobiili-Ubuntu tulee tuleviin mm.LG,Samsung,… malleihin!.

 11. Mobiili-Ubuntu,Tizen ja Jolla ovat ”seuraavat menestyvät pelurit käyttöjärjestelmissä ja Nokia nuolee näppejään Windows Phonen kanssa”. =/

  1. joopa joo jani, ja huomenna lissää.

Kommentointi on suljettu!