Videolla: mobiili-Ubuntu pyörii Galaxy Nexuksella

Eilen julkistettu mobiiliversio Linux-pohjaisesti Ubuntu-käyttöjärjestelmästä yllätti monet. Se on hyvä osoitus siitä, että vaikka älypuhelinmarkkinat ovatkin tällä hetkellä Googlen ja Applen hallinnassa ei uusista yrittäjistä ole pulaa. Tämä pitää yllä innovaation ja muistuttaa nykyisiä markkinajohtajia siitä, ettei oman aseman tuomaan turvaan kannata liiaksi tuudittautua.

Ubuntun kehityksestä vastaava Canonical esitteli mobiiliversion käyttöjärjestelmästään Lontoossa. Paikalla olleet toimittajat pääsivät kokeilemaan alustaa Galaxy Nexuksella. Puhelimelle julkaistaan pian julkinen testiversio, jolla halukkaat pääsevät testaamaan mobiilimarkkinoiden tulevaa jäsentä.

Kyseessä on täysiverinen käyttöjärjestelmä, joka rakentuu Ubuntun työpöytäversion päälle. Erona on tietenkin käyttöliittymä, joka on sopeutettu pienille kosketusnäyttölaitteille. Se jakaa useita tuttuja elementtejä työpöytäversion kanssa.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana tehokkaimmat puhelinmallit tarjoavat mahdollisuuden käyttää puhelinta niin sanotusti tietokoneen sydämenä. Telakointiasemalla puhelin voidaan yhdistää näyttöön, näppäimistöön ja hiireen, ja saadaa käyttöön Ubuntun tuttu työpöytäympäristö. Samaa konseptia Android-puolella yritti aikanaan Motorola, mutta ominaisuus ei saanut suuren yleisön huomiota. Ubuntun PC-historian ansiosta sillä saattaa kuitenkin olla tähän paremmat edellytykset.

Ensimmäiset Ubuntu-puhelimet nähdään markkinoilla vuoden 2014 puolella.

Lähde: Engadget

9 kommenttia

  1. Tietokoneella en tykkää Ubuntusta ollenkaan, mutta puhtaasti kosketuspohjaisessa käytössä tuo näyttää ihan kohtalaisesti toimivan.

    Mark Shuttleworth muuten sanoi tuossa videolla, että ensimmäiset laitteet voidaan nähdä jo tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä tai ensi vuoden ensimmäisellä.

  2. Waude, hienolta näyttää! Nyt vaan toivotaan sovellusvalikoiman olevan laaja.

  3. Kiinnostaisi tietää, käykö nykyiset .deb -päätteiset Ubuntu ohjelmat tuohon puhelimeen suoraan. Silloin ”ekosysteemi” olisi jo valmiiksi todella valtava.

  4. Hyvältä näyttää! Ja Shuttleworth osaa kyllä puhua niin, että kiinnostus herää, ja saa asiansa sanotuks.

  5. Olisi kyllä hieno ominaisuus, että luurin tuupattua telakkaan siitä tulisi ”täysiverinen” PC.

  6. Tulisikohan Nexus 7 porttausta? Kiinnostaa niin paljon että vois tuon takia rootata.

  7. Kiinnostavami kuin jollan uusi sailfish käyttöjärjestelmä

Kommentointi on suljettu!