Samsungin uudessa mobiilipiirissä kahdeksan ydintä: Exynos 5 Octa

Neliydinsuoritin älypuhelimessa on pian jo eilispäivän juttu, sillä Samsung on esitellyt markkinoille seuraavan sukupolven mobiilipiirinsä: Exynos 5 Octa. Se on kahdeksan suoritinydintä sisältävä siru, joka soveltuu käytettäväksi muun muassa älypuhelimissa ja tableteissa.

Samsungin uusi piirisarja on yksi ensimmäisistä, joka hyödyntää ARM:n big.LITTLE-teknologiaa. Sen ansiosta eri suoritinytimien välillä vaihtelu on sujuvaa rasituksen mukaan. Tämä mahdollistaa sirurakenteen, jossa neljä ytimistä perustuu Cortex-A15-sarjaan ja toiset neljä Cortex-A7-tekniikkaan.

Kovassa rasituksessa Exynos 5 Octa aktivoi Cortex-A15-ytimet, jotka tarjoavat raakaa laskentatehoa. Kevyemmässä käytössä mennään A7-ytimillä, jotka on optimoitu kuluttamaan virtaa mahdollisimman vähän. Näin akkukulutus pysyy maltillisissa lukemissa esimerkiksi viestittelyn ja verkkosurffailun aikana.

Periaatteessa kaikki kahdeksan ydintä on käytettävissä yhtä aikaa, jolloin sirusta saadaan puristettua kaikki mahdollinen irti. Tässä se eroaa esimerkiksi Nvidian Tegra-piiristä, jossa on yksi vähävirtainen ydin, mutta joka aktivoituu ainoastaan, kun muut ytimet ovat poissa käytöstä.

Exynos 5 Octa valmistetaan 28 nanometrin prosessilla. Se lisää muiden uudistusten ohella sen energiatehokkuutta edelliseen sukupolveen nähden.

Valmistaja ei paljastanut vielä, milloin piirisarja nähdään kuluttajatuotteissa.

Lähde: Ars Technica

5 kommenttia

    1. Ja ARM SoC:it kaasuttaa vaan karkuun Inteliä.. Kyllä Santa Clarassa raavitaan päätä.

  1. Luultavasti/TOIVOTTVASTI S4:ssa olisi tämä. Lisäksi S4:ssa pitäisi olla jotain mikä erottaa sen muista ns. Ful HD- kolpailijoista. Esim. lisää uusia hienoja ominaisuuksia niinkuin s3:ssa oli mm. SmartStay. 🙂

      1. Innolla odotan minkä lainen puhelin S4 on. Nyt todella pitäisi Samsungilta tulla jotain uutta ja mullistavaa mitä ei olla nähty missään aiemmin. Vaikka en itse ko. kännyä aio ostaa, mutta kiinnostaa se silti. Sehän on jo lähes 100% varmaa , että siinä on Full HD-näyttö.

Kommentointi on suljettu!