Microsoft myi vain miljoona Surface-tablettia loppuvuonna?

Windows 8:n ja Windows RT:n taival markkinoilla on lähtenyt käyntiin kivisesti. Jopa muutamat laitevalmistajat ovat ilmoittaneet kysynnän olleen heikkoa Microsoftin uuden sukupolven käyttöjärjestelmää kohtaan. Microsoftin rajusta panostuksesta huolimatta se ei ole kyennyt merkittävästi vaikuttamaan tablet-markkinoita hallitsevan iPadin myyntiin.

Heikosta menestyksestä kertoo myös arviot Microsoftin oman Surface-tabletin myynnistä. UBS-analyytikko Brent Thill on laskenut myyntiarvioitaan viimeisen neljänneksen osalta miljoonaan kappaleeseen. Aiemmin Thill ennakoi myynnin nousevan kahteen miljoonaan laitteeseen. Saman suuntaisia lukuja tulee myös IHS iSupplin suunnalta, jonka analyytikkona toimiva Rhoda Alexander ennustaa Surfacen myynnin asettuvan loka-joulukuussa 1,3 miljoonaan kappaleeseen.

Microsoftin kannalta tilanteesta vaikean tekee se, että Apple myy iPadejä enemmän kuin yksikään tietokonevalmistaja koko tietokonemallistoaan. Kyseessä on siis äärimmäisen tärkeä markkina-alue, josta Microsoft haluaa osansa vaikka väkisin. Mobiililaitteet tulevat olemaan jatkossa entistäkin keskeisemmässä osassa ihmisten elämää, ja vaikka perinteiset kotitietokoneet tulevatkin säilyttämään osansa, ei niiden kysyntä ole enää menneiden vuosien kaltaista.

Brent Thillin mukaan Surfacen heikkoon myyntiin vaikutti erityisesti kova paine iPadin suunnalta. Lisäksi sen suppea saatavuus on vaikeuttanut Surfacen menestystä.

Alkuvuodesta Microsoft saa uuden mahdollisuuden, kun Surface Pro saapuu kauppoihin. Se perustuu Windows RT:n sijaan täysimittaiseen Windows 8:aan ja kykenee näin ajamaan kaikkia alustan sovelluksia. Se saattaa houkutella ympärilleen erityisesti yrityskäyttäjiä.

Lähde: CNET

8 kommenttia

 1. Joo-o, Microsoft on todellakin reaktiivinen yhtiö. Pari kolme vuotta myöhässä taas mukaan kisaan. Oli kyse internetistä, sosiaalisesta mediasta, mp3-soittimista, älypuhelimista, tableteista jne. niin nämä aina havahtuu jopa vuosien viiveellä että ”hei tuolla on kilpailua, mennään mekin sinne”. Muut firmat sitten innovoi ja vie kehitystä eteenpäin.

 2. En ihmettele tätä yhtään, sanoin jo surfacen esittelyn jälkeen ja varmaan ennempääkin, että ei yksinkertaisesti ole mitään mahdollisuuksia tablet markkinoilla ilman sovelluksia.

  Tässä on sama tilanne kuin android tabien kanssa, niitäkään ei aluksi ostanut juuri kukaan, mutta kun pikkuhiljaa myyntiä saatiin kasvatettua ja sovelluksia lisää niin pikkuhiljaa se alko myymään, tähän operaatioon tosin meni aikaa n. 2 vuotta ja nyt microsoftilla on entistä vaikeampaa toistaa androidin tilanne kun tablet markkinoilla on 2 selkeästi jo paljon valmiimpaa alustaa ekosysteemeineen.

 3. Sekään ei toki varmastikkaan auta microsoftia, että kuluttajan näkökulmasta koko windows RT on todella sekava konsepti. Olisivat nyt vaan jättäneet suosiolla sen vanhan perinteisen windows näkymän sieltä pois sekoittamasta.

 4. Voisiko joku selittää eron Windows 8 ja Windows RT:n välillä? Tiedän, että Windows RT on ARM-pohjaisille laitteille, mutta mitä muuta käytännön eroa sillä on. Esim. käyttöliittymä tms…

  1. Windows RT:lle ei voi asentaa softaa kuin sovelluskaupasta, siinä se tärkein ero on kuluttajan näkökulmasta. Eli se ei toimi niinkuin perinteinen windows (et voi ostaa perinteistä pc peliä nettikaupasta ja asentaa sitä siihen) ja tässä vaiheessa homma menee vaikeaksi kun myyjä selittää, että ei se vaan näyttää windowssilta, mutta ei toimi samalla tavalla.

  2. Todella heikko sovellustarjonta.
   Win8:lla sentään voi ajaa vanhoja windows ohjelmia. Tämän takia ainoa vaihtoehto itselle olisi Win8 tabletti. Sama käyttöliittymähän kummassakin on, ja mielestäni voi hyvinkin sopia tablettikäyttöön

 5. Firmat ostaa, koska se on windows. Valitettavasti. Myöskin tuntemani vanhemmat ihmiset ”eivät opi” käyttämään ipadia, vaan on saatava se windows. Saas nähdä miten leuka loksahtaa, kun se win tabletti ei ihan olekaan sama kuin windows 7. Tietty varoitteluista huolimatta.

Kommentointi on suljettu!