Nokian matkapuhelinmyynti laski 24 prosenttia

Kuten kaikki alaa seuraavat tietävät, julkaisi Nokia tänään vuoden 2012 viimeisen neljänneksen tuloslukuja koskevan raporttinsa. Se ei sisältänyt suuria yllätyksiä, sillä Nokia ilmoitti jo aiemmin muun muassa älypuhelinmallistonsa myyntiluvut. Kertauksena mainittakoon, että suomalaisvalmistaja myi 9,3 miljoonaa täysin kosketusnäytöllistä Asha-laitetta, 4,4 miljoonaa Lumia-puhelinta ja 2,2 miljoonaa Symbian-luuria.

Nokian taannoisesta positiivisesta tulosvaroituksesta huolimatta yhtiön tämän päivän luvuissa on huolestuttavia piirteitä. Kokonaisuutena puhelinmyynti nimittäin laski 24 prosenttia vuodentakaiseen nähden. Tämä on todella paljon ja tarkoittaa kappalemääräisesti 27,2 miljoonaa laitetta. Ainoa markkina-alue, jossa Nokia kykeni nostamaan myyntiään oli Pohjois-Amerikka. Suuren 40 prosentin nousun ei ole kuitenkaan syytä antaa hämätä, sillä Pohjois-Amerikan myynti asettui 0,7 miljoonaan kappaleeseen. Vuotta aiemmin laitteita myytiin rapakon takana 0,5 miljoonaa.

Erityisen huolestuttava piirre tuloksessa liittyy Nokian suoritukseen Kiinassa. Jatkuvasti kasvavalla markkina-alueella Nokian myynti romahti 69 prosenttia. Kun vuoden 2011 loka-joulukuussa yhtiö myi Kiinassa 14,7 miljoonaa puhelinta, niin nyt kaupaksi kävi vain 4,6 miljoonaa laitetta.

Kaikkiaan Nokia sai kaupaksi loka-joulukuussa 86,3 miljoonaa puhelinta. Peruslaitteiden keskimääräinen myyntihinta oli 31 euroa ja älylaitteiden (Symbian ja Windows Phone) 186 euroa. Positiivista on, että älypuhelinten myyntihinta kohosi vuodentakaisesta 46 eurolla.

Lähde: Nokia

29 kommenttia

 1. Windows Phone on epähaluttavin käyttöjärjestelmä ja luultavasti keväällä uudistuva hallituskin viimein tajuaa tämän ja vaihtavat toimaria ja strategiaa esimerkiksi liittoutumalla Jollan kanssa.

  1. Jolla olis viimeinen naula arkkuun. Marginaalikäyttiksestä toiseen, eikä se Sailfish todellakaan säväyttänyt, pikemminkin päinvastoin. Androidin nyt ymmärtäis vielä suosionsa takia. Toivoisin kyllä että windows yhteistyö tuottais vielä hedelmää, mutta ei kovin hyvältä näytä.

 2. Ja paljonko niitä olisi pitänyt myydä että herra bloggaaja olisi ollut tyytyväinen? Maailma muuttuu, muutu sinäkin ja nosta katse välillä siitä lagaavasta androidista.

  1. Niin muuttuu. Siitähän tuo suuri muutos myynnistä on mitä parhain osoitus.

   Minulla ei ole mitään odotuksia Nokian tai muidenkaan valmistajien myynnin suhteen. En ole niihin liitoksissa tai omista edes yhtään osaketta.

  2. Android-puhelimet ovat paljon parempia kuin Nokiat, katso myyntilukuja ja arvosteluja. Joku Nokia -.- lapsia kiusataan jos heillä on Nokia koulussa.

   1. Itse asiassa ei kiusata. Mistä tuon revit?

 3. Vai että Nokia liittoutuisi Jollan kanssa.Se vasta tulisi kalliiksi Nokialle,koska Nokia on tehnyt monen vuoden sopimuksen Microsoftin kanssa Windows Phonen käytöstä pääkäyttiksenä Nokia puhelimissa.

 4. Ei ehtinyt Lumia 920:n ”suurmenestys” Kiinassa auttamaan paljoa ko. maan myyntilukuihin.
  Ehkä sitten tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä – tai sitten ei.
  Ja yli 5″ näyttöisiä puhelimia on turha odottaa Nokialta lähiaikoina, kiitos WP8:n resoluutiorajoitusten.

 5. Tätä menoa Nokialta on kohta turha odottaa yhtään mitään. Ja WP on vaan niin suljettu ja rajoittunut käyttis ettei sillä nyky kehityksessä ja kilpailussa vaan pärjää. Mää kyllä uskon et jossain vaiheessa WP vaan kuolee pois. No onneks on Android. Ja sanokaa mitä sanotte mutta Android on oikeesti ainut kehittyvä käyttis markkinoilla. Joka kykenee oikeasti koko ajan kehittymään ja tuomaan merkittäviä ohjelmisto päivityksiä. Ja Android kehittyy edelleen kovaa vauhtia. Eli eipä ihme että se on mailman suosituin käyttis ja jyrää muiden yli.

  1. Meego olisi ollut paras vaihtoehto Nokialle,mutta…kun menivät valitsemaan Windows Phonen!!.Ja Elop aikoo pitää nykyisestä strategiasta tiukasti kiinni. =(

   1. Kukahan sen ekosysteemin ois Meegolle luonut, kuka koodannut ohjelmistot? Tuo tuntuu olevan kiven takana Windows Phonenkin kanssa, vaikka Nokia ei ole edes yksin. Meego juna (oliko sellaista) meni jo aikoja ennen Windows Phonen valintaa.

    1. Microsoftilla on lisäksi se hyvä puoli, että WP sopii todella hyvin yhteen Windowsin kanssa.
     SkyDrive yhdistettynä Office-ohjelmistoon on oikeasti kätevä.

 6. Olipas negatiivisen sävyistä tekstiä, tyyliltään aivan erilaista kuin muualla. Se voi olla ihan hyväkin. Olen itse koko ajan uskonut Nokian nousuun, uskon siihen yhä ja tämänpäiväinen tulosraportti vahvistaa näkemystäni.

  1. En kyllä ymmärrä mitä positiivista noista luvuista voisi keksiä. Älypuhelinmyynti on aivan pikkupelaaja tasoa. Nyt myydään muutama hassumiljoona kun niitä pitäs ja on myyty kymmeniä. Tuosta tippuu vielä parimiljoonaa sympparia pois ja sekin vielä pitää kiriä. Nokian onni että kuluja on saatu karsittua ja vuosia NSN:N pumpattuja rahoja saadaan takaisin. Se antaa hieman aikaa saada sukellusvene nousuun.

   1. Itse näen positiivisena mm. positiivisen tuloksen ja älypuhelinten kasvaneet myyntimäärät.

    1. Jaa mitkä kasvaneet älypuhelin myynnit? Symppari tippui kuin kivi ja wp nousee hitaasti. Nokia ei ole tällä hetkellä edes TOP 5 älypuhelin myynneissä, ohi on ZTE, Huawei ja Sony. Positiivinen tulos on kyllä positiivinen yllätys minullekkin 🙂

     Älypuhelin myynti 6.3-> 6.6 miljoonaan kovin positiivinen? Holiday seasonilla? Apple 48 miljoonaa ja Samsung jotain 63 miljoonaa?

 7. Jos homma kusee, niin kyllä Nokia jotain keskii.
  Muistatteko -90 luvun?
  Nokia oli konkurssin partaalla ahtaassa markkinatilanteessa ja sieltä tultiin, vaikka oltiin jo melkein kuoleman kielissä.
  Kyllä Noksulla on vielä sen verran suomalaista sisua, että luikerrellaan tuostakin vielä selville. 🙂

  1. Kilpailu on kiristynyt entisestään 90-luvusta ja nykyinen markkinatilanne on äärimmäisen kovaa.Tilanteet muuttuvat kokoajan eikä siinä suomalainen sisu auta,vaan tieto ja taito kuunnella markkinoita + asiakkaita!.

   1. Applekin onnistui nousemaan pohjamudista – mikään ei ole mahdotonta.

 8. En kyllä tajua minseivät nuo lumiat mene kaupaksi. Itse olen kyllä ollut todella tyytyväinen ja sovelluksiakin on tullut rutkasti lisää. Noh tämä on vain minun mielipide, turha tulla android- ja applefanipoikien diassamaan 🙂

 9. Samsung valmistaa taas muutakin,kuin pelkästään perus ja älypuhelimia (viihde ja kodinkoneita ym)!.

  1. Samsung valmistaa myös laivoja, mutta se nyt ei vaikuta tähän asiaan mitenkään. 🙂

 10. Markkinaosuuksissa Samsung on ykkönen 29%,Apple kakkonen 15% ja Nokia kolmas,vain (5)%!!.

  1. Kaikissa matkapuhelimissa 2012
   1. Samsung 23.4%
   2. Nokia 19.3%
   3. Apple 7.8%

   Älypuhelimissa 2012
   1. Samsung 30.3%
   2. Apple 19.1%
   3. Nokia 4.9%

   Lähde: IDC
   Loppuvuosi oli synkempi Nokialle.

 11. Ei ihme ettei Windows myy. Olen jonottanut lumia 920 jo kuukauden. Kaikilta operaattoreilta joilta kysynyt tulee ilmoitus, että tällä hetkellä ei ole kyseitä puhelinta saatavilla menee ainaskin 2-3 viikkoa ennenkuin edes toiveita saada. Jos tilanne on tämä niin ompa vaikea myydä jos ei nokia pysty toimittamaan tavaraa. Minäkin odotan vielä viikon päivät jos en saa kyseistä puhelinta vaihdan puhelin merkkiä. Tämä ei johdu siitä että Lumiat olisivat huonoja vaan en jaksa enää odotella. Ps tällä hetkellä käytössä lumia 800 ja mielestäni erittäin hyvä ja toimiva puhelin ja vaihto 920 puhelimeen koska joudun käyttämään puhelintä netti käyttöön tosi paljon. Ominaisuuksia minun käyttöön 920 puhelimessa huomattavasti enemmän kuin tässä lumia 800 puhelimessa.

Kommentointi on suljettu!