Symbianin kaari tullut päätökseen, 808 PureView viimeinen puhelin

Rinnakkain: ensimmäinen ja viimeinen.

Symbian-alustan tarina on tullut päätökseen. Se hallitsi älypuhelinmarkkinoita menestyksekkäästi vuosia ja piti Nokian huippuvuosinaan maailman suurimpana puhelinvalmistajana. Alustan ote alkoi murenemaan kosketusnäyttölaitteiden valloittaessa markkinoita, sillä Symbian ei kyennyt kehittymään tarvittavalla nopeudella, jotta se olisi pystynyt vastaamaan käyttökokemukseltaan Androidin ja iOS:in asettamaan haasteeseen. Niinpä Symbianin elinkaari on tullut päätökseen ja 808 PureView jää Nokian viimeiseksi alustaan pohjautuvaksi laitteeksi.

Jatkaessamme siirtymistämme Windows Phone -ohjelmistoalustalle perustuviin laitteisiin vuonna 2012 jatkoimme myös Symbian-laitteiden toimituksia. Edistyksellisiä kuvausteknologioita tarjoava Nokia 808 PureView tuli markkinoille vuoden 2012 puolivälissä ja oli viimeinen Nokian Symbian-ohjelmistoalustalle perustuva laite”, kertoi Nokia vuoden 2012 viimeisen neljänneksen tulostiedotteessaan.

Symbianin tarina Nokian osalta käynnistyi vuonna 2002, jolloin suomalaisvalmistaja esitteli markkinoille Nokia 7650 -puhelimen. Se loi pohjan pitkälle tulevaisuuteen esittelemällä Series 60 -ohjelmistoalustan, joka oli Nokian Symbianin päälle rakentama ympäristö. Toinen tunnettu alusta oli Sony Ericssonin käyttämä UIQ, joka tuli tutuksi valmistajan P-sarjan laitteista (P800, P900 jne.).

Symbianin ”kuolema” on hyvä esimerkki siitä, että kaikki markkinoilla on mahdollista.

Nykymittapuun mukaan Nokia 7650 on varsin vaatimaton laite. Se oli kuitenkin omana aikanaan hyvin edistyksellinen muun muassa siitä syystä, että se oli Nokian ensimmäinen puhelin sisäänrakennetulla kameralla. Vuosien aikana Nokia tuli tunnetuksi mobiilikuvaamisen saralla, josta hyvänä esimerkkinä toimii viime kesänä myyntiin saapunut Nokia 808 PureView. Sen 41 megapikselin kamera on kuin toiselta planeetalta verrattaessa 7650:n VGA-tason kameraan.

Kamera ei ole ainoa tekijä, jossa matkapuhelimet ovat kehittyneet. Esimerkiksi tallennustilanmäärässä on tapahtunut suunnattomia muutoksia. Siinä missä 7650 tarjosi käyttäjälleen tallennustilaa neljä megatavua, kyllä, megatavua, on viimeisessä Symbian-puhelimessa 16 gigatavua tallennustilaa ja microSD-muistikorttipaikka.

Symbianin ”kuolema” on hyvä esimerkki siitä, että kaikki markkinoilla on mahdollista. Myös nykyisten valtiaiden asema on näin ollen uhattuna. Mikään ei ole lopullista ja onkin mielenkiintoista seurata tulevaisuuden suuntauksia. Teknologioiden kehittyessä älypuhelimet saavat tulevaisuudessa uusia ulottuvuuksia ja samalla niiden käyttökokemuksen täytyy muuttua. Tässä on iskunpaikka uusille yrittäjille. Kuka tai ketkä nämä tilaisuudet onnistuvat hyödyntämään ovat eturintamassa ajamassa mobiililaitteiden seuraavaa murrosta.

13 kommenttia

 1. Heippa symbian! Oli se hieno silloin reilu 10v sitten. Oma historia älypuhelimien kanssa alkoi 3650:n kanssa. Moniajo ja kaikki. Ja innovatiivinen näppäimistö 😉

 2. eli nokialta siis loppui älypuhelimien valmistus vai? wp puhelimet on lähempänä jotain s40 sarjalaisia kaikkine lukituksineen ja rajoitteineen ettei niitä tähän taloon tule, ensin meego sitten symbian eikai tässä voi muutakaan todeta kuin R.I.P nokia oli kiva tuntea.

  ps viimeinen lähtiä sammuttaa toimiston valot.

  1. En kyllä lähtis tohon älypuhelimen määrittelyys, vaikka provotrollailuahan toi selkeästi on. wp on huomattavasti mukavampi käyttää kuin symbiania, vaikka toimintojen määrässä ja appivalikoimassa onkin hieman parantamisen varaa. Töissä mulla on e7, joka tuntuu aivan arkaaiselta wp:n verrattuna.

   Se on lopulta vain ajan kysymys milloin saavutetaan riittävät toiminnot itse kullekin. wp on kuitenkin nuorempi käyttis kuin kilpailijoilla, ja aikaahan käyttiksen kypsyminen vaatii.

   Käyttömukavuuteen ja yksinkertaisuuteen (+näyttävyyteen) perustuu ainakin minulla wp:n viehätys, en haluaisi androidia vaikka siinä onkin kaikki mahdolliset toiminnot ja pikkusäädöt saatavilla.
   Kukin tavallaan.

 3. Ihan samanlaiset muutokset markkinoilla tosin ovat mahdottomia, koska en usko kenenkään toisen toimitusjohtajan kuin Elopin haukkuvat omia tuotteitaan lyttyyn ennen kuin on mitään korvaavaa tarjolla. Ja silloinkin siirryttiin sitten järjestelmään, jonka markkinaosuus oli nolla. Eli markkinajohtajan vapaaehtoinen reset startup-yritykseksi. Windows Phone kokonaisuudessaan tänä vuonna 1-5% markkinaosuudessa. Itse veikkaan 3% osuutta, josta Nokialle n. 75%.

  1. Taas haukutaan Eloppia ihan turhaan. Nokian lasku alkoi jo vuosia, ennen Elopin taloon tuloa.
   Elop kertoi vain totuudet. Olisi ollut hölmöä väitää vastaan ja inttää, että Symbian on loistava. Elopilla oli rohkeutta ottaa härkää sarvista ja herätellä kaikkia.
   Elop teki rohkean askeleen.

   Ei ole Elopin syy, että Nokia on tässä tilanteessa missä on.
   Ne ratkaisevat päätökset tehtiin jo vuosia sitten. Silloin oltiin ylimielisiä. Ja ajateltiin Symbianin olevan loistava, eikä sitä jaksettu kehittää eteenpäin.

   Elop on tehnyt tehtävänsä ja onnistunut loppujen lopuksi todella hyvin, kun vertaa lähtökohtiin ja miten sekavassa tilassa yhtiö oli, kun hän tuli.

   1. Itse olen kyllä sitä mieltä että Elop k*si homman sillä palava lautta memollaan. Ei olisi pitänyt tappaa Sympparin myyntiä siltä seisomalta haukkumalla se ”julkisesti”.
    Varsinkaan kun toimivaa/valmista vaihtoehtoa ei vielä edes ollut. Olisi pitänyt koittaa pitää sympparia jollain tavalla siinä tämän toisen vaihtoehdon (Meego/WP) rinnalla ettei koko myynti olis sakannut näin järkyttävästi, ja siinä olisi saatu sitten tämä uusi järjestelmä pystyyn ja kunnolla myyntiin ennen kuin symppari olis kokonaan ajettu alas.

 4. Symbian oli todella tärkeä kehitysaskel mobiilimaailmassa, joten muistellaan hyvällä. Byebye!

 5. Hyvä käyttöjärjestelmä oli kyllä, bye bye

 6. Nokia N8 oli päivittyessään Belleen oikein näyttävä luuri, mutta sovellusvalikoima ja tietyt puutteet pakottivat vaihtamaan puhelinta. Symbianiin olisi pitänyt panostaa alusta pitäen, siitä olisi voitu saada loistava kilpakumppani androidille..

 7. minulla:
  communicator 9500 (naarmuisena eläkkeellä)
  N95 pojalla käytössä
  ja itsellä N8.

  Kaikki loistavia puhelimia, ei ole tarvinnut huollossa käydä

  Tyttärellä nyt perheen uusin Lumia 900, ja itselleni kohta hankin 920 mallin luultavasti :O)

 8. Fakta on että ilman Elopia Nokia olisi edelleen maailman suurin älypuhelimissa. Maailmanhistorian huonin toimitusjohtaja, enkä tarkoita etteikö Symbianista olisi jollain aikavälillä luopua. Kaveri vaan mokannut Nokian kannalta kaiken mokattavissa olevan.

 9. Itse ainakin tykkään nokia ashasta myös. se muistuttaa symbiania. ainakin nokia 306 on ihan kiva.

Kommentointi on suljettu!