Stephen Elop kumoaa puheet Nokian Android-puhelimesta

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop on jälleen kerran vannonut yhtiön sitoutumista Windows Phone -strategiaan, vaikka laitteiden myynti on kvartaali toisensa jälkeen jäänyt varsin vaatimattomaksi. Vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä Nokia myi 4,4 miljoonaa Lumiaa, kun samassa ajassa Apple sai kaupaksi 47,8 miljoonaa iPhonea.

Elop uskoo vahvasti yhtiön nousevan vielä vakavasti kilpailemaan Androidin kanssa. Nokian tavoitteena on jatkaa innovointia Microsoftin kanssa sekä tuoda Windows Phone -alusta jatkuvasti edullisempiin tuotteisiin. Nokialta on tammi-maaliskuun aikana tulossa myyntiin Lumia 620, jonka veroton myyntihinta on noin 190 euroa. Se on Nokian edullisin Windows Phone 8 -pohjainen laite.

Aivan alimpaan hintaluokkaan Windows Phone ei tule taipumaan ja tällä osa-alueella Nokia luottaakin Asha-mallistoonsa. Se on yhtiön ase halpoja Android-laitteita vastaan. Niissä painopiste on jatkossa entistäkin vahvemmin kosketusnäyttölaitteissa, joita myytiin loppuvuodesta 9,3 miljoonaa kappaletta.

Asha-malliston osalta Nokia keskittyy supistamaan laitteen koko elinkaaren tuottamia kustannuksia käyttäjälle. Elopin mukaan Nokia on tässä vahvoilla Androidiin nähden ja esimerkiksi datakustannukset ovat omistuskauden aikana Asha-puhelimissa selvästi kilpailijoita pienemmät. Tähän vaikuttaa Nokian verkkoselain, joka hyödyntää pakkausteknologiaa.

Elopin mukaan Nokian kahden alustan strategia tarjoaa hyviä mahdollisuuksia kehittäjille. Yhtiö kannustaa kehittäjiä tuomaan tuotteensa molemmille alustoille, sillä näin Nokia pystyy tarjoamaan kokonaisuutena laajimman käyttäjäkunnan muihin ekosysteemeihin verrattaessa.

Toiveet Nokian Android-puhelimesta Elop ampui jälleen alas toteamalla: ”Emme ole tilanteessa, jossa harkitsisimme muita vaihtoehtoja Windows Phonen ja Ashan lisäksi.

Lähde: TechCrunch

28 kommenttia

 1. Olette olleet kyseisessä tilanteessa jo hyvin pitkään. Eflop on bisnesmies huonoimmasta päästä, kuten on voinu huomata nokian äkillisestä romahduksesta. Nokia Android puhelin 1,5 vuotta sitten ja ei taatusti oltaisi tällaisessa suossa .

 2. Jos Nokialta tulisi Androidpuhelin, niin sen jälkeen menisi Noksu boikottiin meikän osalta.
  On se Android vaan sen verran karmea

  1. Sinä oletkin vain yksi ihminen, ei se paljoa Nokiaa liikuttaisi , jos miljoonat muut siirtyisivät käyttämään nokian Android malleja.
   Tässä olisi vähän esimakua nokian Android luurista, jos saisin päättää sen ominaisuudet :
   5″ FullHd näyttö, jossa sama kosketus ominaisuus kuin lumia 920:ssa,
   2,0 ghz neliydin suoritin,
   2gb ram muistia,
   128 gb sisäistä muistia + muistikorttipaikka,
   Pureview ominaisuuksilla varustettu 21 megapikselin kamera,
   Siihen päälle 4000 msh akku.
   Vielä kun nokia keksisi innovaation, millä saisi nuo ominaisuudet 7-9 millin paksuiseen ja 120-150 grammaiseen näyttävään pakettiin, voitaisiin alkaa puhua unelmien luurista.
   Räplää eemili siinä sitten wptä, johon angry birdsienkin tulo on ollut epäselvää.

   1. muuten hyvä mutta miten kukaan voi tarvia 128gb muistia kännykkään?

    1. Ei välttämättä kaikki, mutta ne jotka tarvitsevat niin muistia pitää heille löytyä . Ne jotka eivät välttämättä tarttee, ei pitäisi olla valittamista, jos muistia on liikaa. Jotkut voivat kuljettaa suuria määriä musiikkia mukanaan ja hd elokuvat / laatupelit vievät todella paljon tilaa.

  2. Joo, ja karmealla Androidilla vain 70% markkinaosuus. Mistäköhän se johtuu?

 3. Ootteko kokeilleet Androidin uusinta 4.1 Jelly Bean versiota?.

  1. Uusin on tätä nykyä 4.2 mutta aika sulavasti pelittää HTCn Desire HDllakin joka on muuten jo melkein 2 vuotta vanha.

 4. Vaikka Android onkin monesta syystä katastrofi, niin Nokialle silti ainoa vaihtoehto. Saataisiin ainakin talous kuntoon joten voitaisiin sitten miettiä tulevaisuutta. Nokia voisi omalta osaltaan jopa tuoda Androidiin hieman parannusta, esim. pitämällä huolta tietoturvasta ja varmistamalla laitteiden päivitykset. Android-valmistajissa ei ole yhtään ”vastuullista” yritystä, tavoitteena on vaan repiä rahaa ämpärimuoviin pakatuilla hirviöpuhelimilla ja unohtaa asiakkaat rahat saatuaan (Samsung).

 5. Kovin moni tässäkin moitiskelee Androidia, mutta jostakin syystä ei yksilöidä, miksi se olisi ”karmea” tai jotain muuta. Kovin huono se ei voi olla teknologiana, jos sille on kysyntää. Jos se on sitten huono, niin kuinka huonoja muut ovat sen rinnalla kun niille ei ole kysyntää?

  1. Kysyntää on koska se on niin halpa. Tämä video http://youtu.be/jqHOcwzT5eY (Nexus 4 review) kertoo aika paljon Androidin tilasta. Arvostelija on täysin hekumoissaan siitä että Nexus 4 on ensimmäinen ”oikeasti” kunnollinen Android-puhelin, esim. ensimmäistä kertaa skrollaus toimii enimmäkseen sulavasti.

   Tietyllä tavalla Androidilta menee uskottavuus koska videon perusteella kaikki muut Android-laitteet on karmeita, ja kaikki Android-fanien jutut ovat olleet perusteettomia.

   Muistaakseni Symbian-fanit olivat myös hyvin äänekkäitä iPhonen ilmestyessä, ja meni vuosia ennen kuin nämä taipuivat myöntämään olevansa väärässä. Ja nyt samat henkilöt ylistää Windows Phonea.

   1. Aika vahvan analyysin pystyt vetämään android laitteiden ja fanien tilasta yhden epämääräisen youtubevideon perusteella? Ja Android halpa? En pitäisi S3, OneX ym laitteita niinkään halpana niiden yli 600€ suositushinnalla. Silti esim S3 on myynyt aivan tolkuttomasti.

   2. ”Muistaakseni Symbian-fanit olivat myös hyvin äänekkäitä iPhonen ilmestyessä, ja meni vuosia ennen kuin nämä taipuivat myöntämään olevansa väärässä. Ja nyt samat henkilöt ylistää Windows Phonea”

    Tätä on muuten ollut hauska seurata kolmisen vuotta, aina ihmeteltiin, että mikä siinä iPhonessa on hyvää ku siitä puuttuu kaikki ominaisuudet ja se on niin suljettu ym kaikki perus selitykset mitä vuosien aikaan kuuli jatkuvasti.

    Nyt samat iPhonea haukkuneet hehkuttaa miten hienosti ja sulavasti windows luurit pelaa. Niin no ehkä juuri tästä syystä me iPhone käyttäjät olemme siitä tykänneet?

    Samasta syystä kun tykkään myös windows luurista, ikävä vaan että ekosysteemi on niin todella kaukana iPhonesta.

    Mieluummin hienosti ja sulavasti toimiva kapula kuin kapula joka tökkii kaikessa mutta sisältää kaikki mahdolliset ominaisuudet.

    Kävin eilen muuten katsomassa eri tabletteja kaupassa. En voinut käsittää, että uusimmalla androidilla tökki edelleen pelkkä kotinäytön vieritys, ainoastaan jos kotinäytöllä ei olllut yhtään widgettiä se pyöri sulavasti, huoh. Samoin ihmettelen todella paljon niitä androidin alareunan navinappeja mitkä näkyy kaikkialla, myös peleissä.

    1. Samoilla linjoilla. En tosin tiedä onko iphonen haukkujat winukan ylistäjiä. Itse olen huomannut foorumeilla lähinnä android käyttäjien iphone dissauksen, joka on jatkunut vuosia.

     Mielestäni vasta jelly bean versiossa android alkaa olla sulavavuudessa iphonen kanssa kilpailukykyinen, mutta on ollut hauska naureskella vuosia kun android fanit selittää kuinka se ei lagita pätkääkään.

 6. Olen aika varma että ihmisille vain se nimi ”Android” alkaa heti päässä juskuttamaan ja antamaan kuvaa että se olisi huono, koska ovat sen joskus niin päättäneet. Olen meinaan itse kokenut täysin saman, tämä johtui Galaxy Minin karmeasta käyttökokemuksesta mitä vihasin yli kaiken, ja pelkän puhelimen takia tuomitsin koko Androidin maailman huonoimmaksi ja rumimmaksi käyttöjärjestelmäksi.

  Nyt Windows Phonen omistajana olen tajunnut että hetkinen, Android ei ole sittenkään huono, sehän on maailman johtava käyttöjärjestelmä loistavilla ominaisuuksilla. Nyt Lumia 800 käyttäessä mulla on oikeastaan ikävä Androidin muokattavuutta, wp:ssä se on niin älyttömän rajallista että käyttiksestä ei lähde melkein mikään irti. Androidia ei voi ainankaan vihata sen sovelluksien puutteesta, sillä sitä tuskin on, sovelluksiahan löytyy huima määrä verrattuna windowsiin. Ja jos käytti esim. 2 vuotta sitten Android puhelinta (kuten minä), se on nykyään paljon erilaisempi kokemus uusien versioiden ilmestymisen jälkeen.

  En ole Androidin suuri kannattaja, kunhan sanon että ei se huono käyttis ole 🙂 Tästä voi kuitenkin ikuisesti kiistellä eikä jäädä yksimielisyyteen, mutta miettikää asia tältä kannalta ^^

 7. Nokialta Android-luuri, jossa käyttöliittymää on muokattu erittäin paljon Meegon näköiseksi? Sovellukset saisi Play-kaupasta. Siihen päälle Nokia Kartat + Nokian muut omat sovellukset. Laadukas kamera ja näyttö. Ostaisin!

 8. nokian sopimukset microsoftin kanssa estävät sitä valmistamasta android-luureja…

  t. osakkeenomistaja

  1. Sopimuksia voidaan purkaa ja niistä päästään eroon, mutta se ei todellakaan varmaan ole Nokian tähtäimessä, koska sillon loppuu tuokin vähä tuki MS puolelta mitä nyt on.
   En kyllä osaa arvata mitä tästä loppujen lopuksi tulee, jos WP ei vaan ota kunnolla tuulta siipien alle. MS ostaa (ottaa) Nokian älypuhelinvalmistuksen itselleen?

   1. Näin minäkin epäilen, jos Nokia ei nyt lähde nousuun

 9. Sopimuksen rikkominen tulee Nokialle erittäin,erittäin kalliiksi joten…!.

 10. Windows phonesta puuttuva oikea moniajo on vaan sitäluokkaa fataali puute, erityisesti ohjelmoijan näkökulmasta, että systeemi rinnastuu pakostaan MS-DOS:n.

 11. Voi pojat. Android sitä, wp tätä. Hyvä että on valikoimaa. Käyttäkää vain rauhassa androidia, nokian ei niitä teille tarvitse valmistaa. Luulisi löytyvän sopiva malli jokaiselle, sen verran on tarjontaa.

  Nokia tuottaa markkinoille laadukkaita puhelimia, käyttöjärjestelmä niissä vain on eri kuin korean ja kiinan poikien laitteissa. Itse tuskin ostaisin wp puhelinta, jos lumioita ei olisi markkinoilla, niin karuja on nuo idän poikien laitteet. Käytössä olisi n9 ja tulevaisuudessa ehkä jolla.

  Toivottavasti wp myy tarpeeksi ettei nokian tarvitse sortua androidiin.

   1. Entäs jos on osakkeenomistaja? Silloin voi ehkä tahtoa Nokian tekevän tuotteita jotka myyvät ja tuottavat mahdollisimman paljon. 🙂

    1. Myy osakkeet pois, jos meno ei miellytä. Nokialta menisi kaikki uskottavuus, jos se tekisi Android puhelimen. Ja eikös Samsung ole ainoa joka tekee Androidilla kunnon bisnestä.

Kommentointi on suljettu!