Android ja iOS kattoivat 92 prosenttia älypuhelintoimituksista loppuvuonna

Älypuhelinmarkkinat ovat tiukasti kahden mobiilialustan hallinnassa. Nämä ovat tietenkin Android ja iOS, jotka kattoivat tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan kaikista älypuhelintoimituksista loka-joulukuussa 92 prosenttia. Käytännössä siis muille jäi jaettavaksi vain murusia.

Selvästi suurin mobiilialusta on Android. Siihen pohjaavia laitteita toimitettiin markkinoille loppuvuodesta 151,1 miljoonaa kappaletta. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 80,6 miljoonaa. Sen markkinaosuus kaikista toimitetuista älypuhelimista on nyt huimat 70 prosenttia, kun osuus vielä vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä keikkui 51 prosentin tuntumassa.

Apple kasvoi niin ikään hyvää vauhtia, vaikka ei yltänytkään markkinoiden vauhtiin. Niinpä sen markkinaosuus laski 24 prosentista 22 prosenttiin.

Tilastojen mukaan Android-puhelimia virtasi maailmalle vuoden 2012 aikana lähes puoli miljardia. Se on huikea luku. Apple toimitti puolestaan markkinoille koko vuoden aikana 135,8 miljoonaa iPhonea.

Lähde: AppleInsider

17 kommenttia

 1. Toivottavasti Android alkaa murentua.

  Windows puhelimissa ja tietokoneissa.

  iOs tableteissa.

  1. Toivon täsmälleen samaa.

   Android on tableteissa aivan surkea.

   1. Toivomisella se tuskin toteutuu, kannattaisi ennemminkin kehittää sitä WP:tä, että siitä alkaisi ihmiset kiinnostumaan.

    1. Emme ole töissä Microsoftilla emmekä Nokialla.

    2. Siitäkö nämä kieroutuneet mobiilikäyttöjärjestelmien osuudet johtuukin? Hopi hopi nyt pojat hakemusta vetämään.

 2. Tulee vielä Open Source ratkaisu mobiili-puolelle, luultavimmin Tizen. Se ainakin on tullut jo selväksi, että Windows Phonen kaltaisia suljettuja järjestelmiä ei kukaan halua. Aika on muuttunut ja avoimuus on kaikkien etu.

  1. iOS on suljettu ja kyllä aika moni sen näyttää haluavan. 😉

   *idiootit*

  2. Samaa mieltä kuin Kimmo. Voi noita hassuja jotka kuvittelevat, että kuluttajat valitsevat mikä järjestelmä menestyy ja mikä ei. Oikeasti menestyksen päättävät paljon suuremmassa määrin operaattorit. Eli sen mitä puhelimia missäkin maassa on edes tarjolla ja millä näkyvyydellä. Tizen todella on vahvoilla, koska Tizenin hallituksessa on jo nyt NTT DoCoMo, Orange, Sprint, Vodafone, Korea Telecom and SK Telecom. Lisäksi laitevalmistajista Samsungin lisäksi, Fujitsu, NEC, Panasonic and Huawei ja Intel. Tietysti suomalaisena toivon menestystä myös Sailfishille, mutta sillä ei vielä ole moista operaattori eikä laitevalmistaja tukea. Android on aika avoin, mutta operaattorit kaipaavat Tizen/Sailfish kaltaista vielä avoimempaa ratkaisua että voivat tuoda omia palveluitaan hyvin markkinoille.

   1. ”Samaa mieltä kuin Kimmo. Voi noita hassuja jotka kuvittelevat, että kuluttajat valitsevat mikä järjestelmä menestyy ja mikä ei. Oikeasti menestyksen päättävät paljon suuremmassa määrin operaattorit”

    Ei päätä, suurimmissa määrin sovelluskehittäjät päättää mikä menestyy, se on nyt tullut erittäin selväksi viimeisen 2 vuoden aikana. Sama ilmiö on toistunut sekä puhelimissa, että tableteissa. Ne myy jolle saa kaikki uusimmat kiinnostavimmat pelit ja sovellukset.

    Jos sovelluskehittäjät ei tee sun alustalle sovelluksia niin on turha haaveilla mistään myynneistä. Lue symbian 3 laitteet, N9, wp7 ja viimeisimpänä tähän oravanpyörään tippui surface tablet.

    En usko , että surface on sinänsä huono tablet, siihen nyt vaan ei saa mitään.

    Sama oli N9:ssä, sekin vaikutti kiinnostavalta, mutta jälleen puuttui ne sovellukset ja pelit ja myyntihän sen sitten näyttikin, että ei kiinnosta.

    Voin vaan kuvitella miten erilaiset mobiilimarkkinat olisi ilman sovelluskauppoja, että olisi vain se tuote ja thats it.

    Eli kyllä mä olen vahvasti sitä mieltä, että sovelluskehittäjät päättää mikä myy ja mikä ei.

    IPadihan on tästä malliesimerkki vaikka ei puhelin olekkaan. Se etumatka minkä apple sai ekalla iPadilla ollessaan ainoana tablettina markkinoilla kantaa edelleen. Apple sai siinä vuoden aikana sovelluskehittäjien valtavan tuen ja se auttaa applea edelleen pääsemään yli kaksinkertaisiin myynteihin vs muut tablet valmistajat 🙂

    1. Sovelluskehittäjiä kiinnostaa kehittää niille järjestelmille, joille on paljon käyttäjiä eli potentiaalisia ostajaehdokkaita omalle softalleen. Käyttäjiä puhelimille taas tulee sillä tavalla, että ihmiset ostavat niitä operaattorien kaupoista omissa maissaan. Eli operaattorit päättävät erittäin pitkälti mitkä puhelimet menestyvät ja mitkä eivät, ottamalla haluamisensa valmistajien puhelimet hyllyyn. Alles klar?
     Esim. Huawei on onnistunyt kimppaamaan hyvin puhelimia operaattoreille järjestelmätoimituksiensa yhteyteen.

     Ainoa poikkeus oli ehkä iPhone joka onnistui kehittämään niin poikkeuksellisen tuotteen että keksi käytännössä koko kosketusnäyttöisten älypuhelimien kategorian. Operaattorit on vieläkin ihan kypsiä koko Appleen ja sen sanelupolitiikkaan ”ota tai jätä”. Mutta tuote oli niin poikkeuksellinen että onnistui kehittämään kultin ympärilleen, että operaattorien oli pakko ottaa iPhonea myyntiin. Toista samanlaista ei haluata eikä anneta tulla markkinoille jos operaattorit sitä yhtään pystyy estämään.

 3. Peruskäyttäjälle lienee edelleen se ja sama, onko alusta suljettu vai avoin. ”Virittelijät” toki arvostavat avoimuutta, joka mahdollistaa suuremman vapauden rakentaa laitteesta juuri omanlaisensa. Ei tarvitse sitoutua valmistajan ajatukseen siitä, mikä on paras tapa käyttää laitetta.

  1. Näin on. WP:ssä ihmisiä karsii varmaan sovellusten ja toiminnallisuuden puute. Sitä pitäisi kehittää huomattavasti aggressiivisemmin tässä vaiheessa. Yksi päivitys vuodessa joka ei edes tuo toiminnallisuutta kilpailijoiden tasolle ei riitä.
   En siis meinaa missään nimessä että WP olisi huono, se on mielestäni monella tapaa houkuttelevampi kuin kilpailijat ja moni asia on toteutettu erittäin hyvin mutta tiettyjen perusjuttujen pitää olla hanskassa paremmin.

Kommentointi on suljettu!